İçeriğe atla

Özgül fobi

Özgül fobi, belirli nesnelere veya durumlara maruz kalmayla ilgili mantıksız veya irrasyonel bir korkuya denk gelen her türlü kaygı bozukluğuna verilen isimdir. Sonuç olarak, etkilenen kişi nesnelerle veya durumlarla ve ciddi vakalarda herhangi bir söz veya tasvirle temastan kaçınma eğilimindedir. Korku, kişileri günlük yaşamlarında verimsiz hale getirebilir.[1]

Korku veya kaygı, belirli bir nesnenin veya durumun varlığı ve beklentisiyle tetiklenebilir. Fobik bir kişi genellikle korku belirtileri veya rahatsızlık ifade eder. Bazı durumlarda panik atak ile sonuçlanabilir. Çoğu yetişkinde, kişi aklında korkunun mantıksız olduğunu biliyor olabilir ancak yine de kaygıyı kontrol etmeyi zor bulabilir. Bu nedenle, bu durum kişinin işleyişini ve hatta fiziksel sağlığını önemli ölçüde bozabilir.

Özgül fobi, yaşamlarının bir noktasında insanların %12'sini etkiler.[2]

Teşhis

DSM-IV-TR'deki özgül fobi için tanı ölçütlerinin başlıca özellikleri:

  • Belirli bir nesnenin veya durumun (örneğin; uçmak, yüksek yerler, hayvanlar, enjeksiyon alma, kan görme) varlığı veya beklentisiyle ortaya çıkan aşırı veya mantıksız olan belirgin ve kalıcı korku.
  • Fobik uyarana maruz kalmak neredeyse değişmez bir şekilde, durumsal olarak bağlı veya durumsal olarak yatkın bir panik atak biçimini alabilen bir anksiyete tepkisini tetikler. Çocuklarda anksiyete ağlama, öfke nöbetleri, donma veya yapışmayla ifade edilebilir.
  • Kişi korkunun aşırı veya mantıksız olduğunu kabul eder. Çocuklarda bu özellik olmayabilir.
  • Fobik durumlardan kaçınılır veya yoğun endişe veya sıkıntı ile devam eder.

Özgül Fobi - DSM 5 Kriterleri[3]

  • Belirli bir nesne veya durum hakkında korku veya endişe (Çocuklarda korku/endişe ağlama, öfke nöbetleri, donma veya yapışmayla ifade edilebilir)
  • Fobik nesne veya durum neredeyse her zaman anlık korkuyu veya endişeyi tetikler
  • Fobik nesneden veya durumdan yoğun korku veya endişe ile kaçınılır veya katlanır
  • Korku veya kaygı, belirli bir nesnenin veya durumun ortaya çıkardığı gerçek tehlike ve sosyokültürel bağlam ile orantılı değildir.
  • Korku, kaygı veya kaçınma kalıcıdır, genellikle 6 ay veya daha fazla sürer
  • Korku, kaygı veya kaçınma, sosyal, mesleki veya diğer önemli işlev alanlarında klinik olarak önemli sıkıntılara veya bozulmalara neden olur.
  • Rahatsızlık, korku, kaygı ve panik benzeri semptomlarla veya diğer güçsüzleştirici semptomlarla ilişkili durumlardan kaçınma da dahil olmak üzere başka bir zihinsel bozukluğun belirtileri ile daha iyi açıklanamaz; obsesyonlarla ilgili nesneler veya durumlar; travmatik olayların hatırlatıcıları; ev veya ebeveyn figürlerinden ayrılma; veya sosyal durumlar

Türleri

Mental Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabının dördüncü revizyonuna göre fobiler aşağıdaki genel kategoriler altında sınıflandırılabilir:

  • Hayvan türü - Köpek, kedi, sıçan ve/veya fare, domuz, inek, kuş, örümcek veya yılan korkusu.
  • Doğal çevre tipi - Su korkusu (aquafobi), yükseklik (akrofobi), yıldırım ve gök gürültülü fırtınalar (astrafobi) veya yaşlanma (gerascofobi).
  • Durumsal tip - Küçük kapalı alanlar (klostrofobi) veya karanlık (nyctophobia).
  • Kan/enjeksiyon/yaralanma tipi - İğneler ve enjeksiyonlar dahil olmak üzere tıbbi müdahaleler (trypanophobia), kan (hematofobi) ve yaralanmak.[4]
  • Diğer - çocukların yüksek seslerden veya kostümlü karakterlerden korkması.[5]

Tedavi

Aşağıdakiler, normalde özgül fobinin tedavisinde kullanılan iki yöntemdir:

Bilinçli davranışçı terapi; kısa vadeli, insanların farklı düşünmelerine ya da davranışlarını değiştirmelerine yardımcı olarak yardımcı olmayan duygusal tepkileri yaymalarına yardımcı olmayı amaçlayan, beceri odaklı bir terapi, özgül fobilerin tedavisinde etkilidir.[6] Maruz kalma terapisi, özgül fobiler için BDT'nin özellikle etkili bir şeklidir. BDT'ye yardımcı olacak ilaçlar, yardımcı D-siklikerin haricinde umut verici olmamıştır.[7][8]

Genel olarak anksiyolitik ilaçların özgül fobide yararlı olduğu görülmemektedir ancak 2007 verileri herhangi bir ilacın etkinliği hakkında seyrek olduğu için bazen akut epizodların giderilmesine yardımcı olmak için benzodiazepinler kullanılır.[9]

Epidemioloji

Özgül fobilerin ABD'de bir yıllık prevalansı %8,7'dir, vakaların %21,9'u şiddetli, %30'u ılımlı ve %48,1'i hafiftir.[10][11] Olağan başlangıç yaşı çocukluktan ergenliğe kadardır. Kadınların erkeklere göre fobiden muzdarip olma olasılığı iki kat daha fazladır.[12]

Ayrıca bakınız

  • Fobi listesi

Kaynakça

  1. ^ "Phobias: Specific Phobias Types and Symptoms." WebMD. WebMD, n.d. "Learn More About Specific Phobias". 19 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2013. 
  2. ^ Craske (24 Haziran 2016). "Anxiety". Lancet. 388 (10063): 3048-3059. 
  3. ^ American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). Washington, DC: Author.
  4. ^ ^ a b c d e "Oxford Textbook of Psychopathology" by Theodore Millon, Paul H. Blaney, Roger D. Davis (1999) 0-19-510307-6, p. 82
  5. ^ DSM-IV-TR 300.29, p. 445.
  6. ^ Kaczkurkin (Eylül 2015). "Cognitive-behavioral therapy for anxiety disorders: an update on the empirical evidence". Dialogues in Clinical Neuroscience. 17 (3): 337-46. 
  7. ^ Choy, MD (2007). "Treatment of specific phobia in adults". Clinical Psychology Review. 27 (3): 266-286. 
  8. ^ Ori (10 Mayıs 2015). "Augmentation of cognitive and behavioural therapies (CBT) with d-cycloserine for anxiety and related disorders". The Cochrane Database of Systematic Reviews. 5 (5): CD007803. 
  9. ^ Choy (Nisan 2007). "Treatment of specific phobia in adults". Clinical Psychology Review. 27 (3): 266-86. 
  10. ^ Kessler, PhD (2005). "Prevalence, Severity and Comorbidity of 12-Month DSM-IV Disorders in the National Comorbidity Survey Replication". Archives of General Psychiatry. 62 (6): 617-709. 
  11. ^ Narrow (2002). "Revised prevalence estimates of mental disorders in the United States". Archives of General Psychiatry. 59 (2): 115-123. 
  12. ^ Crash Course Psychiatry. Elsevier Ltd. 2004. ISBN 978-0-7234-3340-8. 

Dış bağlantılar

Sınıflandırma

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fobi</span> Bir nesne veya durumun sürekli ve aşırı korkusu ile tanımlanan anksiyete bozukluğu

Fobi, korku ya da yılgı, bir şeye karşı duyulan korkunun, bireyin gündelik yaşamını olumsuz yönde etkilemesi hali. Fobi kelimesi, Yunanca Phobos kelimesinden gelir. Phobos, Yunan mitolojisinde korku tanrısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Anksiyete</span> hoş olmayan bir iç karışıklık durumu ile karakterize edilen duygu

Kaygı, endişe ya da anksiyete, hoş olmayan bir iç çatışma durumu ile karakterize olan, sıklıkla ileri geri ilerleme gibi sinirsel davranışların eşlik ettiği bir duygudur. Bu durum, beklenen olaylar karşısında öznel olarak hoş olmayan dehşet duygularıdır.

<span class="mw-page-title-main">Panik atak</span> aniden başlayan yoğun korku ve endişe nöbeti

Panik atak; çarpıntı, terleme, titreme, nefes darlığı, uyuşma veya kötü bir şeyin olacağı hissiyle karakterize; aniden gelen yoğun korku dönemidir. Semptomların şiddeti dakikalar içinde yükselmektedir. Genellikle bir atak yaklaşık 30 dakika sürer, ancak bu süre saniyeler ila saatler arasında değişebilir. Atak sırasında kontrolünü kaybetme korkusu ve göğüs ağrısı da görülebilir. Panik ataklar kişiye fiziksel olarak herhangi bir zarar vermez.

<span class="mw-page-title-main">Hipokondriya</span>

Hipokondriyazis veya hipokondriya kişinin ciddi bir hastalığa yakalanma konusunda aşırı ve gereksiz endişe duyması durumudur. Eski bir kavram olan hipokondrinin anlamı defalarca değişti. Bu zayıflatıcı durumun, gerçek bir tıbbi teşhis olmamasına rağmen beden veya zihin durumunun yanlış algılanmasından kaynaklandığı iddia edildi. Hipokondriyazisi olan kişiye hipokondriyak denir. Hipokondriyaklar, bulgu ne kadar küçük olursa olsun, saptadıkları herhangi bir fiziksel veya psikolojik bulgu hakkında gereğinden fazla alarma geçerler ve ciddi bir hastalıkları olduklarına veya teşhis edilmek üzere olduklarına ikna olurlar.

<span class="mw-page-title-main">Anksiyete bozukluğu</span> günlük durumların aşırı, mantıksız bir kaygıya sebep olduğu bilişsel bozukluk

Anksiyete bozuklukları, belirgin ve kontrol edilemeyen anksiyete ve korku duyguları ile karakterize edilen bir grup zihinsel bozukluklardır. Bu durumlar, bireylerin sosyal, mesleki ve kişisel işlevselliğini önemli ölçüde bozar. Anksiyete, huzursuzluk, alınganlık, kolay yorulma, konsantrasyon güçlüğü, kalp hızında artış, göğüs ağrısı, karın ağrısı gibi fiziksel ve bilişsel belirtilere yol açabilir ve belirtiler bireyler arasında değişiklik gösterebilir.

<span class="mw-page-title-main">Araknofobi</span> Örümcek korkusu

Araknofobi veya Araknofobya bir spesifik fobidir, Örümcek korkusuna verilen addır.

Sosyal fobi veya sosyal anksiyete bozukluğu (SAB), sosyal ortamlarda başkaları tarafından olumsuz değerlendirilmekten yoğun şekilde kaygı duyma ve korkulan durumlardan kaçınma eğilimi ile tanımlanabilecek bir anksiyete bozukluğudur. Bu korkular, başkalarından algılanan veya gerçekten yapılan bir gözlemleme ile tetiklenebilir. Sosyal anksiyete bozukluğu olan bireyler, diğer insanların onlar hakkında olumsuz bir şekilde düşünmelerinden korkarlar.

<span class="mw-page-title-main">Panik bozukluk</span> fiziksel semptomların eşlik ettiği beklenmedik ve tekrarlanan yoğun korku atakları ile karakterize olan anksiyete bozukluğu

Panik bozukluk, tekrarlanan beklenmedik panik ataklar ile karakterize bir anksiyete bozukluğudur. Panik ataklar çarpıntı, terleme, titreme, nefes darlığı, uyuşma veya korkunç bir şeyin olacağı hissini içeren ani yoğun korku dönemleridir. Semptomlar dakikalar içinde etkilerini artırır ve en yüksek derecelerine çıkarlar. Daha fazla atağın gelmesinden kaygı duyarak geçmişte atakların meydana geldiği yerlerden kaçınmayla sonuçlanacak endişeler olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Agorafobi</span> Ruhsal hastalık, fobi

Agorafobi kişinin kendini güvende hissettiği ortamlar dışında bulunması ile gelişen bir anksiyete bozukluğudur. Açık alanlardan, kalabalık yerlerden uzak durma, evde tek başına kalmak istememe gibi durumlar görülür. Dışarıya yalnız çıkmaktan korkar ve sosyal olmaktan kaçınır.

Aquafobi veya su korkusu (Yunanca:ὕδωρ+φόρος), suya karşı olan anormal bir korkudur. Aquafobi, hastanın kontrolünün ötesinde veya günlük yaşantıya müdahale edebilecek düzeyde korku içeren özel bir fobidir. İnsanlar birçok açıdan aquafobi hastalığına uğrarlar ve bir okyanusta, nehirde ya da hatta bir küvette suyun yakın bir tehdit oluşturmadığını fark etmiş olsa da deneyimleyebilirler. Botla dolaşma, yüzme gibi aktivitelerden veya temel yüzme becerilerine hakim olmasına rağmen, derin okyanusta yüzmekten kaçınırlar. Bu endişenin kaynağı genellikle ıslanmaya, beklenmeyen bir su geldiğinde sıçramaya ya da bir su kütlesine itilmesine ya da atılmasına kadar uzanır.

Kinofobi, köpeklerden korkma durumudur. Kinofobi, "hayvan fobileri" altında belirli bir fobi olarak sınıflandırılır. Teksas Üniversitesi Anksiyete Bozuklukları Araştırmaları Laboratuvarı'ndan Dr. Timothy O. Rentz'e göre hayvan fobileri, spesifik fobilerin en yaygın olanı arasındadır ve bunların %36'sı kedi ve köpek fobileridir.

Autofobi aynı zamanda monofobi, isolofobi veya eremofobi, olarak adlandırılan, yalnız kalma fobisidir; bencil olma korkusu veya yalnız kalma korkusudur. Hastaların fiziksel olarak hasta olmaları gerekmez, ama göz ardı edildiklerini ya da sevilmediklerini düşünürler. İfade edilenin aksine, kelimenin anlamı, autofobiyi "kendinden korkma" olarak tanımlamaz. Bozukluk tipik olarak diğer anksiyete bozukluklarından kaynaklanır ve bunlarla ilişkilidir.

Maruz bırakma terapisi, davranışçı terapide anksiyete bozukluklarını tedavi etmek için kullanılan bir tekniktir. Maruz bırakma terapisi, hedef hastayı herhangi bir tehlikeye neden olmaksızın kaygı kaynağına veya bağlamına maruz bırakmayı içerir. Bunu yapmanın, endişelerini veya sıkıntılarını aşmalarına yardımcı olduğu düşünülmektedir. Prosedürel olarak, laboratuvar kemirgenleri üzerinde geliştirilen korku yok olma paradigmasına benzer. Çok sayıda çalışma, genel anksiyete bozukluğu, sosyal anksiyete bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk, TSSB ve spesifik fobiler gibi bozuklukların tedavisinde etkinliğini göstermiştir.

Dereceli maruz bırakma terapisi olarak da bilinen sistematik duyarsızlaştırma, Güney Afrikalı psikiyatrist Joseph Wolpe tarafından geliştirilen bir tür davranış terapisidir. Klinik psikoloji alanında, birçok insanın klasik koşullanmaya dayanan fobileri ve diğer anksiyete bozukluklarını etkili bir şekilde aşmasına yardımcı olmak için kullanılır ve hem bilişsel-davranışçı terapi hem de uygulamalı davranış analizinin aynı unsurlarını paylaşır. Davranış analistleri tarafından kullanıldığında, meditasyon ve nefes alma gibi karşı koşullandırma ilkelerini içerdiğinden, radikal davranışçılığa dayanır. Bununla birlikte, bilişsel psikoloji bakış açısından, bilişler ve duygular motor eylemleri tetikler.

Panik Bozukluğu Şiddet Ölçeği, panik bozukluğunun şiddetini ölçmek için geliştirilmiş bir ölçektir. Doktor tarafından uygulanan PDSS'nin panik bozukluğun şiddetini değerlendirmesi amaçlanmıştır ve tedavi sonucunun izlenmesi için güvenilir bir araç olarak görülmektedir. Panik Bozukluğu Şiddet Ölçeği'nin (PDSS-SR) kişi tarafından bireysel olarak uygulanabilen formu, panik bozukluğunun olası semptomlarını tespit etmek ve resmi bir teşhis değerlendirmesine ihtiyaç duyarak kullanılır.

Hodophobia, bir çeşit korku ya da fobi. Hodophobia ayrıca seyahat fobisi ya da seyahat korkusu olarak da bilinir. Hodophobia seyahat nefreti ile karıştırılmamalıdır.

Ruh sağlığı uzmanları genellikle genelleştirilmiş sosyal fobi ile özgül sosyal fobi arasında ayrım yapar. Genel sosyal fobisi olan insanlar, çok çeşitli sosyal durumlarda büyük sıkıntı yaşarlar. Özgül sosyal fobisi olanlar, yalnızca birkaç durumda kaygı yaşayabilir. "Özgül sosyal fobi" terimi, klinik olmayan sosyal kaygının spesifik formlarına da karşılık gelebilir.

Fobofobi, fobilerden korkma veya korkmaktan korkma olarak tanımlanan ve yoğun anksiyete ve somatik hislere neden olan bir fobidir. Fobofobi, agorafobi gibi anksiyete bozuklukları ve panik atak ile doğrudan ilişkilidir. Bir hasta fobofobi geliştirdiğinde, durumu teşhis edilmeli ve tedavi edilmelidir.

DSM-IV ruhsal bozukluk sınıflamasına göre yaralanma fobisi, kan-enjeksiyon-yaralanma tipi, özgül bir fobidir. Anormal ve patolojik boyutta bir yaralanma korkusudur.

Botanofobi, bitkilerden duyulan yoğun korkuya denir. DSM-V'de anksiyete bozuklukları kategorisine giren bir tür özgül fobidir. Botanofobide, sadece maruz kalma değil, yalnızca bitkilerin düşüncesi de kaygıyı tetikleyebilir. Kaygı kötüleşirse, panik atak da geçirebilir. DSM-V'ye göre, botanofobi kişinin sosyal ve mesleki işleyişini etkiler.