Özel İzmir Amerikan Koleji
Özel İzmir Amerikan Koleji | |
---|---|
Slogan | Öğrenmek için katıl, hizmet için ayrıl.(Enter to Learn, Depart to Serve) |
Kuruluş | 1878 |
Ülke | Türkiye |
Şehir | Göztepe, İzmir |
Türü | Yabancı dille öğretim yapan özel lise |
Müdür | Brad Bell - Didem Erpulat[1] |
Eğitim dili | İngilizce, Türkçe |
Yabancı dil(ler) | Almanca, Fransızca, İspanyolca |
Öğrenci sayısı | 1501 |
Resmî sitesi | ACI Resmi Web Sitesi |
Koordinat | 38°23′45″K 27°05′21″D / 38.39583°K 27.08917°D |
İzmir Amerikan Koleji (American Collegiate Institute), İzmir'de bulunan en eski özel eğitim kurumu ve en eski lisedir.[2] İzmir'de bulunan misyonerler tarafından kurulmuştur. İlk kurulduğu zamanlar sadece kızların öğrenim gördüğü bir okulken bugün karma eğitim vermektedir. İzmir Amerikan Koleji, özel bir okul olup, eğitim dili İngilizcedir. İzmir Amerikan Koleji, ECIS ve CIS tarafından akredite edilmesiyle beraber öğrencilerine IB diploma programı vermektedir.
Üsküdar Amerikan Lisesi, Özel SEV Lisesi, İzmir SEV İlköğretim Kurumları, Üsküdar SEV İlköğretim Kurumları, Tarsus SEV İlköğretim Kurumları ve Tarsus Amerikan Lisesi ile kardeş okuldur. Sağlık ve Eğitim Vakfı bünyesinde çalışmaktadır.[3]
Tarih
İzmir Amerikan Koleji, 1878 yılında İzmir'de kurulmuştur. Okul ilk kurulduğunda Basmane semtinde ikamet ederken, 1923 yılından itibaren İzmir'in Göztepe semtinde bulunmaktadır. İlk kurulduğu tarih olan 1882 tarihinde sadece kızlara yönelik bir misyoner okulu olarak faaliyet göstermeye başlamıştır. Azınlıklara yönelik bir okul olarak başlayan okul, Lozan Antlaşması sonrası ağırlıklı olarak Türk öğrencilerin gittiği bir okula dönüşmüştür. 1986 yılında erkek öğrenci de kabul etmeye başlamış karma eğitime geçmiştir.
8 yıllık eğitime geçilmeden önce ilkokuldan sonra yapılan Özel Okullar Sınavıyla öğrenci kabul edilirken artık ortaokuldan sonra yapılan sınavla öğrenci kabul edilmektedir.[4][5]
Öğretim alanları
İzmir Amerikan Kolejinin eğitim verdiği belli başlı alanlar şunlardır:
- Türk Dili ve Edebiyatı
- Sosyal Bilimler
- İngilizce
- Matematik
- Fen
- Yabancı Diller
- Beden Eğitimi
- Sanat
- Bilgisayar
Kulüpler
Öğrencilerin yetmişe yakın kulüp ve komite içinden yaptıkları seçimler günlük sosyal yaşamlarının ayrılmaz bir parçasını oluşturur. ACI kültüründe kulüplerin çok büyük önemi vardır. ACI, ders saatleri dışında da öğrencilerin kültürel gelişimlerini desteklemeye devam eder. Öğrencilere kulüpler doğrultusuyla birçok uluslararası yarışma olanağı sunulur.
MUN
Özel İzmir Amerikan Koleji bünyesindeki kulüplere bakıldığında Model Birleşmiş Millet Kulübü okulun çok önemli bir parçasıdır. 14 yıldır aktivitelerini sürdüren kulüp, Üsküdar Amerikan Lisesi tarafından düzenlenen TIMUN Turkish International Model United Nations, SPIMUN Saint Petersburg International Modal United Nations, SAIMUN Saint Andrews International Modal United Nations, Hollanda nın La Hey kentinde düzenlenen dünyanın en köklü Model Birleşmiş Milletler konferanslarından biri olan THIMUN The Hague International Model United Nations konferansı gibi pek çok konferansa katılarak, bu kulüpte olan öğrencilere her yıl değişik ülkeleri temsil ederek İngilizce olarak dünya sorunlarını tartışmalarını sağlar. Okulun MUN kulübüne Avrupa Okullarınca "Mükemmel" diye hitab edilir. Kulüp, genellikler THIMUN ve diğer konferanslarda Amerika Birleşik Devletleri, Çin, İngiltere, Fransa, Rusya, İran, İsrail, Küba, Venezuela, Kuzey Kore gibi politik kimliği güçlü ülkeleri temsil eder. Bazı seneler ise sadece Güvenlik Konseyi ülkeleriyle yetinir. Kulüp iyi delege yetiştirdiği kadar yetenekli "chair"lar da yetiştirir. Çeşitli yabancı konferanslarda baş chair olan bazı öğrenciler, THIMUN konferansında silahsızlanma ve ekonomik-sosyal komitelerinde baş chairlık yapmışlardır. Kulüp uluslararası adalet divanına da yargıçlar ve avukatlar göndermeyi başarmıştır. Kulübün sponsor öğretmeni Didem Erpulat, 14 senedir kulübün başındadır ve THIMUN konferansının iştiari heyetinin köklü bir üyesidir. Bilindiği üzere öğrencilerin MUN'deki gelenekselleşmiş becerilerinin asıl nedenlerinden biridir. ACI'daki MUN kulübünü bir "bayrak yarışı"na benzeten Didem Erpulat, halen kulüpteki görevine devam etmektedir.
Diğer Kulüpler
Öğrenciler arasında popüler olan kulüplerden bazıları ACI Radio, ACI Live, Junior Achievement, GLOBE, Briç, Chess, Felsefe, Astronomi, ISTA, İspanyolca, Hiking, Sinema, Müzikal Drama, Fransızca Tiyatro, Flamenko, Balıkçılık, DESTEC ve 2014 ten beri devam eden Perküsyon kulüpleridir.
Kampüs
Bugünkü Göztepe kampüsünün arazisi 1912-13 yıllarında, İzmir’in Basmane semtinde artık ihtiyacı karşılayamayan eski okulun yükünü hafifletmek üzere, satın alınmıştır. Fakat, Birinci Dünya Savaşı ve ertesinde yer alan Kurtuluş Savaşı’nın getirdiği zorluklar nedeniyle, ACI satın alınan yeni arazide ana kampüsünü 1923 yılına kadar açamamıştır. Takip eden yılın sonlarına doğru Göztepe’deki okul Türk yetkililerince resmen tanınmıştır. Okula Türkçe “İzmir Göztepe Amerikan Mektebi” unvanı verilmiş, ancak İngilizce unvanı olan “American Collegiate Institute” korunmuştur. ACI, Göztepe’deki yerinde o günden bu yana hizmet vermektedir.
Shepard Spor Salonu; Parsons, Hill Fen, Bristol, Beacon, West ve yeniden yapımı 2009'da tamamlanan Taner binaları, okulun başlıca eğitim sınıflarını oluşturur. Ayrıca Blake Kültür ve Tiyatro Merkezi ve CO-OP: okul kantini de okulun çok kullanılan alanlarındandır. Spor sahaları bakımından da zengin olan okulda, idari bina Greene, biraz arkasında Amfitiyatro ve en aşağıda Naomi Foster Medya Merkezi de bulunur.
Naomi Foster Kütüphane Medya Merkezi
Naomi Foster Kütüphane Medya Merkezi, Özel İzmir Amerikan Lisesi’ndeki öğrenci, öğretmen ve büro personeline hizmet vermektedir. Naomi Foster Kütüphane Medya Merkezinde yaklaşık olarak 50,751 kitap, dergi, gazete, broşür, video, CD, CD-ROM ve VCD bulunmaktadır. Bu derme Türkçe ve İngilizce kaynaklardan oluşup k-12 sınıfları tarafından kullanılmaktadır. İlkokul ve Lise kütüphanelerinin Türkçe ve İngilizce olmak üzere toplam 118 dergi ve gazete, İngilizce 5 İnternet veri tabanı aboneliği vardır. Ayrıca küçük bir de Fransızca ve Almanca dermesi bulunmaktadır. Kütüphane Dermesi Dewey Ondalık Sınıflandırma Sistemine göre düzenlenmiştir. Kütüphanenin katalogunda ve sirkulasyonunda Follet Otomasyon sistemi uygulanmaktadır.Öğrenciler 16 bilgisayarı kullanarak bilgisayar kataloğu (OPAC), bilsayar ağındaki veri tabanları, İnternet veri tabanları ve ücretsiz İnternete erişebilmektedirler.
Kütüphanede çalışanlar zamanlarının çoğunu öğrencilerle birlikte, onlara yardım ederek geçirir. Öğretmenler kütüphaneye sınıf ziyareti için gelmek isterlerse randevu alırlar. Kütüphanede öğrencilere projelerini yaparlarken araştırma yöntemleri üzerine bilgi verilir. Öğrenciler kütüphanede araştırma yaparken “Öğrenmeyi öğren” sloganını anımsayarak bilgi becerilerini uygularlar. 2005-2006 okul yılı birinci dönemde Naomi Foster Kütüphane Merkezine 503 sınıf ziyareti yapılmıştır.
Kütüphanenin kaynaklarından okul dışından gelenler de yararlanmaktadırlar. Kitap ödünç alamamakla beraber fotokopi hizmeti alabilmektedirler.
Yönetim
Okul, bir Amerikalı ve bir Türk Müdür başkanlığındaki bir kurul tarafından yönetilmektedir. An itibarıyla Türk Müdüriyet görevinde Didem Erpulat, Okul Müdürlüğünde ise Brad Bell vardır. Lise Hazırlık ve Lise 1 sınıflarından sorumlu Lise Müdür Yardımcısı Kıvanç Peşteli, Lise 2, Lise 3 ve Lise 4 sınıflarından sorumlu Lise Müdür Yardımcısı Seçil Yöndem'dir.
Başarıları
Okul mezunları yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerde öğrenimlerine devam etmektedirler. Okul öğrencilerinin ÖSS dereceleri olduğu gibi yurt dışında Harvard University, MIT, Stanford University, Caltech, Yale University, New York University (NYU), London School of Economics (LSE), London School of Arts (St. Martins), Kings College, University of Pennsylvania(U-Penn), Oxford, Cambridge, Bob College, McGill, University of British Colombia, Columbia University, Dartmouth University, Princeton University, University of Chicago, Brown University, Cornell University, Northwestern University, Babson College, Tufts University, Georgetown University, University of Sidney(U-Sid), Economy University of Smyrna, South Dakota Tech, UCLA ve Berklee College of Music gibi üniversitelerden kabul gören ve derece ile lisanslarını bitirmiş mezunları da vardır. Tübitak yarışmalarında derece almış projeler geliştirilmiştir. İzmir Amerikan Koleji 2005 yılında Tübitak'ın gerçekleştirdiği güneş enerjisi ile çalışan araba yarışmasına katılmış tek lisedir. Okul CIS ve ECIS tarafından akredite edilmiş Türkiye'deki ilk İzmir'deki tek okul olma özelliğine sahiptir.
Kaynakça
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2021.
- ^ Dellal, Nevide Akpinar; Koch, Susanne (27 Aralık 2019). Contemporary Educational Researches: Theory and Practice in Education (İngilizce). BoD – Books on Demand. ISBN 978-3-7504-5710-2. 1 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2021.
- ^ KORKUT, Prof Dr MEHMET CAN, Yrd Doç Dr HASAN (24 Mayıs 2020). OSMANLI MÜLKÜNDE AMERİKAN OKULLARI. Yalin Yayincilik. ISBN 978-605-4539-31-4. 1 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2021.
- ^ Johnson, Brian (2004). Paths of Learning: A Chronicle of the American Collegiate Institute and Associated Schools in Izmir (İngilizce). B. Johnson. 1 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2021.
- ^ Kurumu, Türk Tarih (1988). Belleten. Türk Tarih Kurumu Basimevi. 1 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2021.
Dış bağlantılar
- Okulun İnternet Adresi 3 Nisan 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Izmir Amerikan Kolejinde Yetisenler Dernegi