İçeriğe atla

Özden Bilen

Özden Bilen
17. DSİ Genel Müdürü
Görev süresi
Aralık 1993 - Ocak 1995
Kişisel bilgiler
Doğum 17 Ağustos 1940
Boyabat, Türkiye
Evlilik(ler) Afife Bilen

Özden Bilen (d. 17 Ağustos 1940, Boyabat), Türk İnşaat Mühendisi.

Mesleki Kariyeri

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesinden 1963 yılında mezun olduktan sonra aynı yıl Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nde çalışmaya başlayan Özden Bilen sırasıyla Proje-İnşaat, Etüt-Plan Daire Başkanlığı ve Genel Müdür Yardımcılığı görevlerini yapmıştır. 1993 yılı içinde DSİ Genel Müdürlüğüne atanmış ve 1995 yılında kendi isteği ile emekli olmuştur. DSİ Genel Müdürlüğü’ndeki uzun çalışma sürecinde, diğer görevlerinin yanında, 1983-1992 yılları arasında, Türkiye, Suriye ve Irak arasında oluşturulan Ortak Teknik Komite (OTK)’de Türk Heyeti Başkanı veya üyesi olarak hizmet vermiş, taraflar arasında sınıraşan suların kullanımına yönelik müzakerelerin yürütülmesinde aktif bir rol üstlenmiştir.[1]

DSİ’den ayrıldıktan sonra, 1995 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı’nda (Food and Agriculture Organization of the United Nations / FAO) “Su Politikaları Danışmanı/Water Policy Consultant” olarak çalışmıştır.[2]

Türkiye’de hidropolitik çalışmaların ve bu konudaki eğitimin öncülerinden[3] Özden Bilen, 1996 ve 1997 akademik yıllarında Hacettepe Üniversitesi Hidropolitik ve Stratejik Değerlendirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde Hidropolitik dersi vermiştir. Ortadoğu Su Sorunlarının çeşitli boyutlarının değerlendirildiği “Ortadoğu Su Sorunları ve Türkiye” başlıklı kitabı yurt içinde ve dışında geniş ilgi görmüş İngilizce baskısı da yapılmıştır. Su Kaynaklarının geliştirilmesi ve Yönetimine ilişkin konulardaki çeşitli kitap ve makalelerine ilişkin atıflar ve değerlendirmeler uluslararası saygın yayın organları ve kütüphanelerde yer almıştır.[4][5][6]

Kitapları

  • "Ortadoğu Su Sorunları ve Türkiye" (TESAV / Toplumsal, Ekonomik, Siyasal Araştırmalar Vakfı, Yayın No: 10, 1996)[7]
  • "Turkey and Water Issues in the Middle East" (Republic of Turkey Prime Ministry, Southeastern Anatolia Project Regional Development Administration(GAP), 2000, DSİ 2009)[8]
  • "Çevre Emperyalizmi ve Ilısu Barajı Örneği" (ASAM / Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Yayınları, Ankara, 2003)[9]
  • "Türkiye'nin Su Gündemi: Su Yönetimi ve AB Su Politikaları" (DSİ, ANKARA, 2009)[10]
  • "Sulama Kanalları Üzerindeki Yapıların Projelendirilmesi (Design of Structures on Irrigation Canals)]]" (DSİ Genel Müdürlüğü, Ankara, 1998)[11]

Kaynakça

  1. ^ "T.C. Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü Sayı: K.K. Gn. Md. 07/112-1354/02426" (PDF). ozdenbilen.com. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2014. 
  2. ^ "FAO Online Catalogues". Setting-up a national water policy through integrated water resources management strategy: Turkish case (English) Bilen, O. FAO. 11 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2014. 
  3. ^ "Özden Bilen, a pioneer of hydropolitics in Turkey, has opened a personal website". 11 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2014. 
  4. ^ "Turkey and Water Issues in the Middle East". International Journal of Middle East Studies. 31 (1). Şubat 1999. ss. 105-108. 23 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2014. 
  5. ^ Prospects for Technical Cooperation in the Euphrates–Tigris Basin. Oxford University Press. 1994. ss. 95-116. ISBN 978-0-19-854862-1. 
  6. ^ "Most widely held works by Özden Bilen". WorldCat Identities. 11 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2014. 
  7. ^ "Ortadoğu Su Sorunları ve Türkiye" (PDF). 15 Kasım 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2016. 
  8. ^ "Turkey and Water Issues in the Middle East" (PDF). 14 Kasım 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2020. 
  9. ^ "Çevre Emperyalizmi ve Ilısu Barajı Örneği". 14 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2016. 
  10. ^ "Türkiye'nin Su Gündemi: Su Yönetimi ve AB Su Politikaları" (PDF). 18 Nisan 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2016. 
  11. ^ "Sulama Kanalları Üzerindeki Yapıların Projelendirilmesi (Design of Structures on Irrigation Canals)" (PDF). 14 Kasım 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2016. 

Dış bağlantılar

  1. Özden Bilen web-sitesi: http://www.ozdenbilen.com .Özden Bilen’in kitap ve makalelerine çevrimiçi olarak adı geçen siteden ulaşılabilir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hasankeyf</span> Batmanın ilçesi

Hasankeyf, Batman ilinin ilçesidir. İki yakasını Dicle'nin ayırdığı, tarihi bir ilçedir. 1981'de doğal koruma alanı ilan edilmiştir. Ilısu Barajının su tutması sonucunda tarihi yerleşim 2020 yılı Mayıs ayında sular altında kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Menzelet Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span>

Menzelet Barajı, Kahramanmaraş'ta, Ceyhan Nehri üzerinde, enerji üretimi amacıyla 1980-1989 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Doğu</span> Batı Asya, Kuzey Afrika ve Doğu Akdenizin kesiştiği yerde kalan jeografik bölge

Orta Doğu, Afrika-Avrasya'da genellikle Batı Asya'yı, tüm Mısır'ı ve Türkiye'yi kapsayan kıtalararası bir bölgedir. Terim, 20. yüzyılın başlarında başlayan Yakın Doğu teriminin yerini almak üzere daha geniş bir kullanıma girmiştir. Daha geniş "Büyük Orta Doğu" kavramı aynı zamanda Mağrip, Sudan, Cibuti, Somali, Komorlar, Afganistan, Pakistan ve bazen Transkafkasya ve Orta Asya'yı da bölgeye dahil etmektedir. "Orta Doğu" terimi, değişen tanımları konusunda bazı karışıklıklara yol açtı.

Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali; yaygın adıyla Veysel Eroğlu Ilısu Barajı, Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında, enerji üretimi amacıyla Dicle Nehri üzerinde inşa edilen santraldir.

<span class="mw-page-title-main">Veysel Eroğlu</span> Türk politikacı

Veysel Eroğlu, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">İçme suyu</span>

İçme suyu, içilmesi ya da yemeklerde kullanılması güvenli olan ve sağlık sorunlarına yol açmayan sulardır. Küresel olarak insanların %89'u iyileştirilmiş içme suyu kaynağına erişebilmektedir. Yaklaşık %71'i musluk suyu gibi gerektiğinde kullanılabilir kaynaklara erişebilirken, 1.3 milyar kişi su kuyularına ya da herkese açık musluklara erişebilmektedir. En az 2 milyar insan ise hala güvenli olmayan kirlenmiş içme suyu kaynaklarını kullanmaktadır. Bu da, kolera ya da tifo gibi enfeksiyöz ishallere sebep olmakla beraber yılda 502.000 kişinin ölümüne sebep olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sulama</span>

Sulama, mahsullerin, peyzaj bitkilerinin ve çimenlerin büyümesine yardımcı olmak için toprağa kontrollü olarak su verilmesidir. Sulama, 5.000 yılı aşkın bir süredir tarımın ana özelliklerinden biri olmuştur ve dünya çapında birçok kültür tarafından geliştirilmiştir. Sulama, kuru alanlarda ve ortalamanın altında yağış alınan zamanlarda mahsullerin yetiştirilmesine, peyzajın korunmasına ve bozulmuş toprakların yeniden yeşillendirilmesine yardımcı olur. Bu kullanımlara ek olarak sulama, mahsulleri dondan korumak, tahıl tarlalarında yabani ot büyümesini engellemek ve toprak konsolidasyonunu önlemek için de kullanılır. Ayrıca hayvanları serinletmek, tozu azaltmak, kanalizasyon suyunu bertaraf etmek ve madencilik faaliyetlerini desteklemek için de kullanılır. Yüzey ve yüzey altı sularının belirli bir yerden uzaklaştırılmasını sağlayan drenaj ise genellikle sulama ile birlikte incelenir.

Gördes Barajı, Türkiye'nin Manisa ilinde, Gördes Çayı üzerinde, bölgedeki arazileri sulama ve İzmir'e içme suyu temini amacıyla 1998-2009 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. ₺250 milyona mal olan ve 2011'de hizmete alınan barajın bir yıl sonra arazisinde delik olduğu ve su sızdırdığı anlaşıldı. 2013'te yapılan beton enjeksiyon işlemi sonuç vermeyince 2015'te barajdaki su boşaltıldı ve ₺20,8 milyon maliyetle barajın zemini kaplandı. 2016 sonunda barajda yeniden su tutulmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Karayolları Genel Müdürlüğü</span> Türkiyede şehir içi yollar hariç tüm yollardan sorumlu olan kurum

Karayolları Genel Müdürlüğü, Türkiye'de şehir içi yollar hariç tüm karayollarından sorumlu olan kurumdur. Bayındırlık Bakanlığı bünyesinde 1929 yılında Şose ve Köprüler Reisliği olarak kurulmuş, 1950 yılında Karayolları Genel Müdürlüğüne dönüşmüştür. Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ağaçlandırma</span> daha önce hiç ağaç bulunmayan yerlerde ağaçların dikilmesi

Ağaçlandırma, yangın, zararlı biyolojik etkiler, kuraklık gibi doğal veya yanlış uygulamalar sebebiyle insan eliyle bozulan doğal orman alanlarında gerçekleştirilen suni ormancılık faaliyetidir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Orta Doğu</span>

Büyük Orta Doğu, 21'inci yüzyılın ilk on yılında, özellikle müslüman dünyasından İran, Türkiye, Afganistan ve Pakistan ile çeşitli ülkeleri kapsayan, Amerika Birleşik Devletleri'nde George W. Bush yönetimi tarafından ortaya atılan siyasi terimdir.

Türkiye'deki tabiat parkları listesi, Türkiye'de bulunan tabiat parklarının derlendiği listedir. Tarım ve Orman Bakanlığı kayıtlarına göre Türkiye'de 266 adet tabiat parkı bulunmaktadır. 1 Aralık 1983'te tabiat parkı ilan edilen Ölüdeniz Kıdrak Tabiat Parkı, Türkiye'nin ilk tabiat parkıdır. Sınırları içerisinde yirmi altı farklı tabiat parkı bulunduran İstanbul, bu bakımdan en zengin il olup yüz ölçümü 19.624,27 hektar (196,2427 km2) olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Türkiye'nin en geniş tabiat parkıdır. En son 23 Kasım 2023'te tabiat parkı olarak ilan edilen yer, Kâğıthane Hasdal Tabiat Parkı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan karşıtlığı</span> ABDden hoşlanmama

Anti-Amerikanizm, Amerikan karşıtı duygular, politikalar, kültür, toplum, ekonomi ya da Amerika Birleşik Devletleri'nin uluslararası politikasına, Amerika'nın Orta Doğu'da ve yeryüzündeki Amerikan çıkarlarına, İsrail ve Rusya ayrıca demokrasi, adalet tavrına karşıt olarak muhalefet, yazılı veya görsel tartışılabilir düşmanlık, kin anlamına gelebilir. Amerikalı bireyleri de kibirli, cahil, emperyalist, boşboğaz, militarist olarak algılama anlamını taşıyabilir.

<span class="mw-page-title-main">Yarışlı Gölü</span> Burdurda göl

Yarışlı gölü, Burdur'da, Yeşilova ilçesi sınırlarında yer alır. Harmanlı, Yarışlı, Sazak, Kocapınar ve Düğer köyleri arasında, genişliği 16 km², derinliği 4 m olan karstik göldür. Göl içinde küçük bir ada yer alır. Göl sodyum fosfat, sodyum klorür ve sodyum sülfat açısından zengin olduğu için suları acıdır. Kümbet, Yarışlı, Kirse pınarları, Kadınca suyu, Başkuyu çayı ve yağışlarla beslenir.

Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğünce yaptırılan barajdır ve temeli 26 Şubat 2013'te atılmıştır.

İrfan Bakır ,Türk siyasetçi, mühendis ve CHP 25. ve 26 dönem Isparta milletvekili

<span class="mw-page-title-main">Batman Müzesi</span> Batmanda bir arkeoloji müzesi

Batman Müzesi; Batman'da bulunan, 2015'te ziyarete açılmış arkeoloji müzesidir.

Deplasmanlı Amatör Lig, 1990-1994 yıllarında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve TFF tarafından ortaklaşa düzenlenen Türkiye'nin 4. seviye futbol ligidir. Amatör bazda ise en üst düzey ligdir.

<span class="mw-page-title-main">Filipinler-Türkiye ilişkileri</span>

Filipinler-Türkiye ilişkileri, Filipinler ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Balık yetiştiriciliği</span>

Balık yetiştiriciliği, binlerce yıldan beri bilinen, bir tarım koludur. Dünyada en çok sazan ve alabalık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye'de son 10 yılda Balık yetiştiriciliği 2 kat artmıştır.