İçeriğe atla

Özbekistan-Yunanistan ilişkileri

Özbekistan-Yunanistan ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Greece ve Uzbekistan

Yunanistan

Özbekistan

Özbekistan-Yunanistan ilişkileri - Yunanistan ve Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkiler.

Genel bilgi

Özbekistan-Yunanistan ilişkileri 16 Mart 1992'de kuruldu. Karşılıklı ekonomi, kültürel bağlar ve ticaret geliştirilmeye başlandı. Yunan heyetinin 29 Eylül-3 Ekim 1994 tarihlerinde Özbekistan'a yaptığı ziyarette ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve ikili ilişkilerin hukuki zemininin oluşturulması konuları üzerinde anlaşmaya varıldı. Rusvar Holdings'in kurucu ortaklarından bir grup üst düzey yönetici, Yunanistan ve Özbekistan iş çevreleri arasında doğrudan temaslar kurmak için 6-8 Ekim 1994'te Özbekistan'ı ziyaret etti. Dış Ekonomi Bakanlığı'nda yapılan görüşmelerde Özbekneftegaz şirketi, İletişim Bakanlığı, Uzeltekhsanoat Derneği, Taşkent Havacılık Fabrikası ile yapılan görüşmelerde Yunan şirketin ortak yatırım projelerine katılması, konsoloslukların açılması ve kurulması ana hedefler olarak belirlendi. 31 Mart 1997-2 Nisan tarihlerinde Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un Yunanistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyarette aşağıdakiler imzalanmıştır. "Dostluk ve İşbirliği Antlaşması", "Çifte Vergilendirmeyi Önleme Sözleşmesi", "Tanıtım ve Yatırımın Karşılıklı Korunması", "Ekonomik ve Teknolojik İşbirliği", "Eğitim, Bilim ve Kültür İşbirliği", "Turizm alanında İşbirliği Anlaşması", " Dış Ekonomi Bakanlığı Arasında Mutabakat ve İşbirliği Muhtırası."

İkili ilişkilerin hukuki temeli, Özbekistan Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği arasındaki Ortaklık ve İşbirliği Anlaşması hükümlerine dayanmaktadır.

2000 yılında Özbekistan ile Yunanistan arasındaki ticaret 13,7 milyon dolar ve ithalat 3,8 milyon dolar olarak gerçekleşti. Özbekistan'dan Yunanistan'a yapılan ihracatın temelini demir dışı metaller ve onlardan yapılan ürünler, doğal-suni kürkler ve onlardan yapılan ürünler oluşturmaktadır. Yunanistan'dan Özbekistan'a yapılan ihracatın temelini ise bitkisel yağlar, sabun, uçucu yağlar ve kozmetikler, tütün, teçhizat, yarı işlenmiş meyveler, sebzeler, kuruyemişler, gıda, ilaç, plastik, alkollü ve alkolsüz içecekler vb. oluşturmaktadır. Ocak 1995'ten beri Özbekistan Havayolları ayda iki kez Atina'ya uçmaktadır. İki ülke arasında küçük ve orta ölçekli işletmeler alanında ikili ekonomik ilişkileri geliştirme imkan ve fırsatları vardır. 2001 yılı itibarıyla Özbekistan Cumhuriyeti'nde Yunan sermayeli 33 ortak girişim bulunmakta ve faaliyet göstermektedir. %100 Yunan sermayeli ise 6 şirket vardır. Yunan sermayesine sahip işletmelerin ana faaliyetleri giyim, deri ve kürk ürünleri, dürbün malzemeleri, gıda ürünleri üretimi, tarım ürünlerinin işlenmesi, ticaret organizasyonu, piyango oyunları vb.'dir[1]

Özbekistan Devlet Başkanı'nın 2021 Nisan ayında imzaladığı kararname ile Özbekistan'ın Atina'daki Başkonsolosluğu kapatıldı. Özbekistan ve Yunanistan arasındaki diplomatik, ticari, ekonomik ilişkilerin artık Özbekistan'ın Roma Büyükelçiliği tarafından sürdürüleceği belirtildi.[2]

Kaynak

Kaynakça

  1. ^ "Greek Ministry of Foreign Affairs about relations with Uzbekistan". 24 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2021. 
  2. ^ "Özbekistan Yunanistan'daki Büyükelçilik binasını kapattı". 5 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kenya-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Kenya ilişkileri, Türkiye Nairobi'de 1968 de büyükelçiğini açmıştır. Bugün Kenya'nın Ankara'da büyükelçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Belçika-Türkiye ilişkileri</span>

Belçika-Türkiye ilişkileri, Belçika Krallığı ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki dış ilişkileri kapsamaktadır. Belçika'nın Ankara'da büyükelçiliği, İstanbul'da konsolosluğu bulunmaktadır. Türkiye'nin ise Brüksel'de büyükelçiliği bulunmaktadır. İki ülke de NATO üyesidir. Ayrıca Belçika AB'ye tam üye, Türkiye ise tam üyeliğe aday bir ülkedir.

Hindistan-Panama ilişkileri, Hindistan ve Panama arasındaki ikili ilişkileri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Özbekistan ilişkileri</span>

Çin-Özbekistan ilişkileri Çin ile Özbekistan arasındaki ikili ilişkidir. Her iki ülke de Şanghay İşbirliği Örgütü üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya-Özbekistan ilişkileri</span>

Malezya-Özbekistan ilişkileri, Malezya ve Özbekistan arasındaki uluslararası ilişkilerdir. Malezya, Taşkent'de bir büyükelçiliğe sahiptir. Özbekistan'ın ise Ampang Jaya'da büyükelçiliği yer almaktadır. Her iki ülke de iyi ilişkilere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Estonya-Sri Lanka ilişkileri</span>

Estonya-Sri Lanka ilişkileri, Estonya ile Sri Lanka arasındaki dış ilişkilerdir. Estonya'nın Kolombo'daki mevcut büyükelçisi Riho Kruuv iken, Sri Lanka'nın Estonya ile diplomatik ilişkileri Stockholm'deki büyükelçiliğinden yürütülüyor - şu anki Sri Lanka'nın Estonya büyükelçisi Damayanthie Rajapakse'dir. AB, Sri Lanka'nın en büyük bağışçılarından ve ticaret ortaklarından biri olduğu için Estonya'nın Avrupa Birliği'ne 2004 yılında katılımı, Sri Lanka ile ikili ilişkiler üzerinde olumlu bir etki yarattı.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunan-Ukrayna ilişkileri, Yunanistan ile Ukrayna arasındaki ilişkilerdir. Yunanistan 31 Aralık 1991'de Ukrayna'yı tanıdı. Her iki ülke de 1992'de diplomatik ilişkiler kurdu. Yunanistan 1993 yılında Kiev'de bir büyükelçilik açtı, Mariupol ve Odessa'da başkonsolosluklar kuruldu. Ukrayna, Atina'da bir büyükelçilik ve Nisan 2004'ten beri Selanik'te bir başkonsolosluk açtı. Her iki ülke de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ile Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın tam üyesidir. Ukrayna'da yaşayan büyük bir Yunan topluluğu vardır. Ukrayna, ilk olarak Yunanlar tarafından MÖ 500 gibi erken bir tarihte kuruldu. Ukrayna'nın Odessa şehri, Filiki Eterya gizli örgütünün de kurulduğu yer olan eski Yunan sömürgecileri tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir-Yunanistan ilişkileri</span>

Cezayir-Yunan ilişkileri 2000 yıldan fazla sürmektedir. Cezayir'in bağımsızlığının ilk yıllarından beri diplomatik ilişkiler sağlamdır. Yunanistan'ın Cezayir'de bir büyükelçiliği vardır ve Cezayir, Yunanistan'da Atina'daki büyükelçiliği tarafından temsil ediliyor. Cezayir'den yapılan doğal gaz ithalatının önemli bir etken olmasıyla birlikte Yunanistan ile Cezayir arasındaki ticaret artıyor. Son yıllarda Cezayir'den Yunanistan'a yasadışı göç ve Avrupa Birliği'ne girmek isteyen Sahra altı Afrikalıların kaçakçılığı ile ilgili sorunlar yaşandı.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Özbekistan ilişkileri, Türkiye ile Özbekistan arasındaki dış ilişkilerdir. Özbekistan'ın Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını takiben Türkiye, özellikle Özbekistan'da ekonomik projeler ve sosyal, kültürel ve diplomatik girişimler yürütme konusunda aktif olmuştur. 16 Aralık 1991'de Türkiye Özbekistan'ı tanıyan ilk ülke oldu ve Taşkent'te büyükelçilik açan ilk ülke oldu.

<span class="mw-page-title-main">Lihtenştayn-Türkiye ilişkileri</span> İkili ilişkiler

Lihtenştayn-Türkiye ilişkileri, Lihtenştayn ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan-Macaristan ilişkileri, Yunanistan ile Macaristan arasındaki ilişkilerdir. Her iki ülke de 7 Temmuz 1956'da diplomatik ilişkiler kurdu. Her iki ülke de 24 Ağustos 1964'te birbirlerinin başkentinde büyükelçilikler kurdu. Her iki ülke de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, NATO ve Avrupa Birliği’nin tam üyesidir. Macaristan'da yaşayan yaklaşık 2.500 Yunan asıllı insan var. Bu arada, Yunanistan'da yaşayan yaklaşık 1.000 ila 1.500 Macar asıllı insan var.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Bölgesel Yönetimi-Yunanistan ilişkileri</span>

Kürdistan Bölgesel Yönetimi-Yunanistan ilişkileri, Yunanistan ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki ikili ilişkileri kapsar. Yunanistan'ın Erbil'de ekonomik ve ticari ofisi varken, Kürdistan Bölgesi'nin Yunanistan'da temsilciliği bulunmamaktadır. Şubat 2017'de Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, Kürdistan'ı bölgede jeostratejik bir role sahip olarak nitelendirdi ve Yunanistan'ın jeostratejik politikasında önemli bir unsur oluşturdu ve bunlar Yunanistan'ın Mayıs 2016'da Erbil'de başkonsolosluk açmasının nedenleriydi. Alpha Radio'ya verdiği röportajda Kotzias, Eylül 2017'deki Kürt bağımsızlık referandumunun Irak Anayasasıyla güvence altına alındığını ve Kürdistan Bölgesi'nin bunu yapma hakkı olduğunu belirtti. Yeni Demokrasi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Adonis Georgiadis, partisinin referandumu ve Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkını desteklediğini söyledi.

<span class="mw-page-title-main">Burkina Faso-Türkiye ilişkileri</span>

Burkina Faso-Türkiye ilişkileri, Burkina Faso ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Nikaragua-Türkiye ilişkileri</span>

Nikaragua-Türkiye ilişkileri Nikaragua ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Kosta Rika'nın San José kentindeki Türk Büyükelçiliği Nikaragua'ya, Nikaragua'nın Berlin'deki Büyükelçiliği ise Türkiye'ye akredite edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kosta Rika-Türkiye ilişkileri</span>

Kosta Rika-Türkiye ilişkileri, Kosta Rika ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Sudan-Türkiye ilişkileri</span>

Güney Sudan-Türkiye ilişkileri, Güney Sudan ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Türkiye'nin Cuba'da, Güney Sudan'ın ise Ankara'da büyükelçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mozambik-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Mozambik ilişkileri, iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve diplomatik ilişkileri temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Mauritius-Türkiye ilişkileri</span>

21 Nisan 2010 tarihinde faaliyete geçen Türkiye'nin Antananarivo Büyükelçiliği Mauritius’a akreditedir. Mauritus'un Berlin Büyükelçiliği ise Türkiye'ye akreditedir. Port Louis’de Türkiye'nin bir Fahri Başkonsolosluğu mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Özbekistan ilişkileri</span>

Özbekistan–Belarus ilişkileri, Belarus ile Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkiler. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 21 Ocak 1993'te kuruldu. Belarus'un Taşkent Büyükelçiliği Şubat 1994'te açıldı. Minsk'teki Özbek Büyükelçiliği ise Mart 2018'de açılmıştır. Her iki ülke de eski Sovyetler Birliği'nin birer parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Malezya-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan-Malezya ilişkileri, Yunanistan ve Malezya arasındaki dış ilişkilerdir. Endonezya'nın Jakarta kentindeki Yunanistan büyükelçiliği de Malezya'ya denk olurken, Romanya'nın Bükreş kentindeki Malezya büyükelçiliği de Yunanistan'a denkleştirilmiştir. Kuala Lumpur'da Fahri Yunan Konsolosluğu bulunmaktadır. Buna paralel olarak Romanya Bükreş'teki Malezya Büyükelçiliği aynı zamanda Yunanistan'a denktir ve Atina'da Malezya Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır. Fahri Konsolos Dr. Savvas Tzanis'tir. Eski Perlis Rajası Yang di-Pertuan Agong ve şimdiki Perlis Rajası Tuanku Syed Sirajuddin, 2004 Atina Olimpiyatlarına katılmak üzere Ağustos 2004'te Yunanistan'ı ziyaret etti.