İçeriğe atla

Öteki-siz

Öteki - Siz
KategorilerŞiir, kültür ve sanat
SıklıkAylık
İlk sayı2001
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Öteki-siz, Türkçe yayımlanan bir şiir dergisidir. Öteki-siz kültür sanat ve şiir ‘derdi’ Salih Aydemir ve Derya Önder tarafından 2001 yılında yayımlanmaya başladı.

Bugüne kadar hazırlanmış 20 sayı boyunca Öteki, Güven, Öykünmenin Etiği, k. İskender’in konuk editörlüğünde “Pornografi ve Edebiyat”, Metin Cengiz’in konuk editörlüğünde “Alkol ve Edebiyat”, Şiir, Şiir ve Kent, İsyan konuları işlendi. Ayrıca iki sayı süren “Şiir mi, Şair mi” soruşturması, “El yazısı Şiirler”, “Şair ve Yazar Kadınlar” özel sayıları gerçekleştirildi.

2004 yılı başında hazırlanan “1980’den 2004’e Edebiyat Dergileri” özel sayısı ile 24 yıllık döneme yayılmış 168 edebiyat dergisinin ilk sayıları ve konuya dair bugünden değerlendirmelere yer verildi.

Öteki-siz’in Nisan-Mayıs 2004 tarihli sayısında Haşim Hüsrevşahi’nin konuk editörlüğünde “Ülke Edebiyatları 1: İran Edebiyatı” konusu ele alındı. Ayrıca 14-24 Mayıs 2004 tarihleri arasında yurtdışından gelen İranlı yazar ve şairler ile Türk yazar ve şairlerin ortak katılımıyla Ankara ve İstanbul’da üçer günlük sürelerde “Komşu Aç Kapıyı: Türkiye-İran Edebiyat Günleri” düzenlendi. Ocak-Şubat 2005 tarihli sayısında “Okur, yazar, poetika” başlıkları işlendi… Kasım-Aralık 2005 tarihli sayısında ise Neşe Yaşın’ın konuk editörlüğü’nde “Ülke Edebiyatları 2: Kıbrıs Edebiyatı” konusu işlendi.

2006 yılında çıkarılan bir başka özel sayıda ise “Cumhuriyetten Günümüze Şiir Ödülleri/Yarışmaları” incelendi. Bu sayıda ödüller konusunda aşagıdaki şairlerin görüşlerine yer verildi.

Abdulkadir Budak, Adil Okay, Adnan Gül, A. Galip, Ahmet Özer, Alper Akdeniz, Alper Gencer, Alphan Akgül, Arslan Bayır, Attila Aşut, A. Uğur Olgar, Aydanur Saraç, Ayten Çolakoğlu, Bâki Ayhan T, Bedriye Korkankorkmaz, Betül Dünder, Betül Tarıman, Bülent Güldal, Burhan Gündoğan, Cafer Keklikçi, Cem Uzungüneş, Cengiz Şenol, Cenk Gündoğdu, Çiğdem Sezer, M. Demirel Babacanoğlu, Emel Güz, Emrah Altınok, Halide Yıldırım, Hamdi Özyurt, H. İhsan Sönmez, Hilmi Haşal, Hüseyin Köse, İbrahim Baştuğ, İsmail Cem Doğru, Kemal Gündüzalp, Kemal Özer, Mehmet Şah Erincik, Metin Güven, Metin Kaygalak, Metin Göz, Mehmet Altun, Mehmet Can Doğan, Metin Cengiz, Mustafa Fırat, Nesrin K. Kiraz, Nurduran Duman, Oktay Taftalı, Onur Caymaz, Osman Hakan A., Özcan Erdoğan, Özlem Tezcan Dertsiz, Özgen Seçkin, Selma Ağabeyoğlu, Seyhan Erözçelik, Seyyidhan Kömürcü, Sinan Oruçoğlu, Şeref Bilsel, Şükrü Erbaş, Tamer Öncül, Tekin Gönenç, Tezer Cem, Veysel Çolak, Volkan Hacıoğlu, Yılmaz Arslan.

Dergide ayrıca öteki-siz’in ödüllerle ilgili sorularına yanıt veren bazı ödül kurumlarının yanıtları ile cumhuriyetten bugüne dek düzenlenen şiir ödülleri/yarışmalarının, ödül alan şairlerin listeleri de yer aldı.

Öteki-siz Yayınevi ise 2002 yılında yine Salih Aydemir ve Derya Önder tarafından kuruldu. Aynı yıl Ayten Mutlu (Taş Ayna), Oğuz Özdem (Cesur Acı), Enis Akın (Puşt Ahali), Fadıl Kocagöz (İs Kandilin Uçurtması), Salih Aydemir (Meriç Hanım), Sadık Akfırat (Bozuk Şiirler), Gün A. Utkan (Aleph Şiirleri) ve Derya Önder’in (Ceza Defteri) şiir kitapları basıldı.

İlgili Araştırma Makaleleri

Ahmet Oktay asıl adı ile Ahmet Aktay Börtecene Türk şair, yazar, gazeteci.

Betül Tarıman, Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Murathan Mungan</span> Türk yazar

Murathan Mungan, Türk yazar, oyun yazarı ve şairdir.

<i>Özgür İnsan</i>

Özgür İnsan, Ankara'da 1972 ile 1978 arasında aylık olarak yayımlanan siyaset, kültür ve sanat dergisi.

Kaçak Yayın Dergisi 2003 yılından bu yana Leman dergi grubundan çıkan aylık kültür, sanat ve edebiyat dergisidir. "Kaçak bir yolcudur edebiyat" sloganıyla yayın hayatına başlamıştır. Editörlüğünü Aslan Özdemir, yayın danışmanlığını ise Adnan Özer yapmaktadır. Şiir, öykü, deneme, röportaj ve gezi yazıları dergide en çok görülen edebiyat türlerindendir. Gündemdeki konular edebiyatla harmanlanarak geniş dosyalar halinde Kaçak Yayın'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şiiristanbul</span>

Şiirİstanbul, Uluslararası İstanbul Beyoğlu Şiir Festivali.

Türkiye'de genel olarak tüm alanlarda batılılaşma süreci, 1839 yılında ilân edilen Tanzimat Fermanı ile başlamıştır. 1838 - 1860 yılları arasında yetişmiş gençler 1860 yılında sonra Edebiyat alanında batılaşmayı sağlamışlardır. Bu dönem edebiyatına Tanzimat Edebiyatı denmektedir.

Veysel Çolak, Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat eleştirmeni, düşünür.

Derman İskender Över veya bilinen adıyla Küçük İskender, Türk şair, eleştirmen ve oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Bahaettin Karakoç</span> Türk şair ve yazar

Bahaettin Karakoç, Türk şair ve yazar. Abdurrahim Karakoç ve Ertuğrul Karakoç kardeşleridir.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Özer</span> Türk şair ve yazar (1935-2009)

Kemal Özer, Türk şair ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Metin Eloğlu</span> Türk şair ve ressam

Metin Eloğlu,, Türk şair ve ressam.

<span class="mw-page-title-main">Metin Cengiz</span> Türk şair

Metin Cengiz Türk şair, yazar, çevirmen, edebiyatçı.

Gökben Derviş, Türk oyuncu, öğretmen, şair ve şarkıcı.

İbrahim Tenekeci, Türk şair.

Ayten Mutlu, Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ayşe Sevim</span>

Ayşe Sevim, Türk şair ve yazar.

Celâl Soycan Türk yazar ve şair.

Yusuf Alper, Türk şair, yazar, akademisyen.

Salih Bolat, Türk şair