İçeriğe atla

Ötüken Neşriyat

Ötüken Neşriyat
DurumAktif
Kuruluş1964
ÜlkeTürkiye
Önemli kişilerMehmed Niyazi Özdemir
Nevzat Kösoğlu
Mustafa Yıldırım
Yayın türleriRoman · biyografi · deneme · inceleme
Yayın konularıTürk Edebiyatı
Türk Kültürü
Resmî site
Resmi site

Ötüken Neşriyat, 1964 yılında Şehzadebaşı'nda üniversite öğrencileri tarafından kurulan bir yayınevidir. "Her zaman okunacak kitaplar" sloganı ile yayın yapmaktadır. Yayımladıkları ilk kitap Necip Fazıl Kısakürek'in Reis Bey adlı eseriydi. Sonrasında yazarın bütün eserleri bu yayınevinden çıktı. İlk başlarda Yılmaz Öztuna, Tarık Buğra, Erol Güngör, Arif Nihat Asya, Cemil Meriç, Mehmet Fuad Köprülü, Abdülhak Şinasi Hisar gibi dönemin önemli aydınlarının eserlerini yayınlamışlardır.[1][2]

1978 yılında ilk kurucuları olan; Ahmet Nuri Yüksel, Nevzat Kösoğlu, Mehmed Niyazi Özdemir, Hasan Fehim Üçışık, Ahmet İyioldu, Özer Ravanoğlu, Mustafa Yıldırım ve Nurhan Alpay'ın ortaklıklarında Anonim Şirket halini alarak kurumsallaşmasını tamamlamıştır. 2014'te 50.yılını kutladı. 2015 yılında ise Kültür ve Turizm Bakanlığının her yıl prestij ödülü olarak verdiği Kültür ve Sanat Büyük Ödülünü aldı.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Tarihçe". Ötüken Neşriyat. 12 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2016. 
  2. ^ "Ötüken Yayınları". Bilim ve Sanat Vakfı. 22 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2017. 
  3. ^ "2015 Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Sahiplerini Buldu". Kültür ve Turizm Bakanlığı. 13 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Necip Fazıl Kısakürek</span> Türk yazar, İslamcı ideolog ve komplo teorisyeni

Ahmet Necip Kısakürek, Türk şair, romancı, oyun yazarı, İslamcı ideolog ve komplo teorisyeni.

<span class="mw-page-title-main">Cemil Meriç</span> Türk yazar, çevirmen ve düşünür

Hüseyin Cemil Meriç, Türk yazar, çevirmen, düşünür ve sosyolog.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Özakman</span> Türk yazar

Turgut Özakman, Türk bürokrat, yazar ve avukat.

Zehra Nesrin Sipahi,, Türk klasik Türk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Rasim Özdenören</span> Türk yazar

Rasim Özdenören, Türk öykü ve deneme yazarı. Alâeddin Özdenören'in ikiz kardeşi.

Mesut Uçakan, Türk yönetmen, senarist ve yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Hüsnü Dağlarca</span> Türk şair

Fazıl Hüsnü Dağlarca, Türk şair. 2007 yılına kadar yayınlanmış 60'tan fazla şiir koleksiyonuyla Türkiye Cumhuriyeti'nin en üretken Türk şairlerinden birisi olan Dağlarca Struga Şiir Akşamları Altın Çelenk Ödülüne layık görüldü. 1971 yılında Şilili şair Pablo Neruda'nın aldığı Nobel Edebiyat Ödülü için hazırlanan listede adaylardan birisi olduğu 50 yıllık İsveç Akademisi arşivlerinin 2022'de kamuoyuna açılması ile ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Haşim</span> Türk şair

Ahmed Haşim, Fecr-i Ati topluluğu üyesi Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Köprülü Kütüphanesi</span> Osmanlı Devletinde müstakil bir binaya sahip olarak kurulan ilk vakıf kütüphanesi

Köprülü Kütüphanesi, Osmanlı Devleti'nde müstakil bir binaya sahip olarak kurulan ilk vakıf kütüphanesidir. Aslen Köprülü Mehmet Paşa Külliyesi'nin içindeki bir yapı olarak tasarlanmış ancak Köprülü Mehmed Paşa öldüğünde sadece hamam ve medrese kısmı tamamlanabilmiş, yapının geri kalanı Fazıl Ahmet Paşa tarafından yaptırılmıştır ve kendi kitaplarıyla babasının kitaplarını birleştirerek kütüphaneyi 1661'de bitirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sezai Karakoç</span> Türk şair, yazar, düşünür ve siyasetçi (1933–2021)

Ahmet Sezai Karakoç, Türk şair, yazar, düşünür ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Niyazi Sayın</span> Türk neyzen

Niyazi Sayın, Türk neyzen, ebru sanatçısı ve fotoğrafçı. Sanat Musıkisinin ney üstatlarından Mesut Cemil Bey ve İstanbul ekolünün temsilcisidir.

Yaşar Çağbayır, Türk yazar, araştırmacı, emekli Türk Dili ve Edebiyatı ve Türkçe öğretmeni.

Kenan Bal, Türk dizi ve sinema oyuncusu.

Senail Özkan, Türk yazar ve araştırmacı.

Nuri Pakdil,, Türk şair, mütefekkir, deneme ve oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Cihan Aktaş</span> Türk gazeteci

Cihan Aktaş, Türk gazeteci, yazar ve mimar. Yazar Ümit Aktaş'ın kardeşidir. Aktaş'ın romanları, kadının uzunca bir süre boyunca ikinci ya da üçüncü bir öğe olarak yer aldığı Türk edebiyatı içerisinde atılmış büyük bir adım olarak vasfedilmiş, eserlerinde kadın haklarının kamusal alan savrulmalarının arka planında bir kadir kıymet bilmezlik mirası olduğunun altı çizilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi</span>

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi, adını Türk romancı, öykücü ve şair Ahmet Hamdi Tanpınar'dan alan bir edebiyat müzesi ve arşividir. İstanbul'da bulunan müze Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kurulmuş olup 12 Kasım 2011 tarihinde ziyaretçiye açılmıştır.

Orhan Okay, Türk yazar ve akademisyendir.

Ahmet Halûk Dursun Türk tarih profesörü ve bürokrat.

<i>Reis Bey</i>

Reis Bey, yönetmenliğini Mesut Uçakan'ın yaptığı, başrollerinde Haluk Kurdoğlu, Murat Soydan, Nevin Aypar, Ümit Acar ve Sümer Tilmaç'ın yer aldığı 1988 çıkışlı sinema filmi. Necip Fazıl Kısakürek'in aynı adlı eserinden uyarlanan film T.C. Kültür Bakanlığı Sinema Başarı Ödülü kazandı.