İçeriğe atla

Örme

Örme, ipliklerin tek başına ya da topluca çözgüler halinde örücü iğne ve yardımcı elemanlar vasıtasıyla ilmekler haline getirilmesi, bunlar arasında da yan yana boylanmasına bağlantılar oluşturulması ile bir tekstil yüzeyi elde edilmesi işlemidir.

Örmecilik

Örme kumaşlar, kullanılan iplik özellikleri, uygulama yapılan makine özellikleri olarak diğer kumaş elde etmek yöntemlerine ve malzemelerine göre farklıdır. Örmecilikte elde edilen kumaşlarda diğer tekstil yüzeylerine göre boyut stabilitesi yönünden daha esnek, daha elastik, daha yumuşak ve daha dolgun bir yapı gösterirler.

Örme teknolojisi

  • Çözgülü örme
  • Düz kulier örme
  • Düz örme (triko)
  • Kroşet çözgülü örme
  • Raşel çözgülü örme
  • Tek iplikli (atkı yönlü) örme
  • Tek tek iğne hareketli atkı yönlü örme
  • Topluca iğne hareketli atkı yönlü örme
  • Trikot çözgülü örme
  • Yuvarlak kulier örme
  • Yuvarlak örme

Örme kumaş çeşitleri

  • Süprem
  • İkiiplik ve Üçiplik
  • İnterlok
  • Ribana
  • Selanik
  • Doubleface
  • Jakarlı interlok
  • Jakarlı süprem
  • Ottoman

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Tekstil mühendisliği, Mühendislik Fakültesine bağlı bir yükseköğretim bölümüdür. Tekstil mühendisliği bölümleri 4 yıllık lisans programlarına bağlı olarak özel sektöre yönelik Tekstil mühendisi yetiştirmektedir. tekstil hammaddelerini değişik tekniklerle işleme ve bu alanda yeni teknikler geliştirme konusunda eğitim ve araştırma yapan mühendislik dalıdır. Tekstil mühendisleri genelde dokuma ve konfeksiyon fabrikalarında, fiziksel kontrol laboratuvarlarında, yapay lif üreten fabrikalarda, boyarmadde ve tekstil yardımcı maddesi üreten fabrikalarda çalışırlar.

Dokuma, atkı ve çözgü ipliklerinin dikey açı yapacak şekilde, birbirinin altından, üstünden geçirilmesiyle ortaya çıkan düz yüzeyli üründür.

<span class="mw-page-title-main">Tekstil</span>

Tekstil veya dokumacılık, hayvansal, bitkisel veya kimyasal lifli kullanım ürünleridir. Giyilebilen her şey ve bazı dekorasyon ürünlerini de içine alan üretim sektörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Nakış</span> süsleme sanatı

Nakış, canlı cansız veya geometrik birçok figürün süsleme amaçlı olarak değişik eşyaların zeminlerine işlenmesi ile elde edilen bir süsleme şeklidir. Daha çok kumaş türü zeminlere değişik renkteki iplikler ile yapılan süsleme için kullanılır. Nakışlar iki alanda kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Goblen</span>

Goblen, bir kumaş üzerine renkli iplerin iğne ile işlenmesi ile resim oluşturulması sanatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kumaş</span>

Kumaş, ipliklerin, çeşitli yöntemlerle bir araya getirilerek oluşturduğu kaplayıcı yüzeylerdir. Pamuk, yün, ipek, keten vb maddelerden elde edilir.

<span class="mw-page-title-main">Dikiş makinesi</span> Dikim yapan makine

Dikiş makinesi, çeşitli tekstil ürünlerini dikmek için kullanılan bir makinedir.

<span class="mw-page-title-main">Modelistlik</span>

Modelistlik, tekstil sektöründe özellikle dokuma ürünü kumaşlardan elde edilecek giysilerin modelist tarafından, önceden belirlenmiş uluslararası standart ölçü tablosuna göre seri üretim amaçlı model kalıbının hazırlanmasına verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Dantel</span>

Dantel, her türlü iplikle örülen veya bir kumaşın kenarına işlenen, türlü biçimde ince ve ağ görünümünde örgü çeşididir.

MEB'e bağlı ortaöğretim kurumu düzeyin hem düz lise tabir edilen genel lise derslerine tabi olunarakhemde öğrencinin mesleki açısında güncel piyasa koşullarına teknik ara eleman yetiştirilmesi için hizmet veren kamu eğitim kurumlarıdır.

Bez ayağı her türlü pamuklu, yünlü ve sentetik kumaşın üretiminde kullanılan bir malzemedir. Bağlantı noktalarının sıklığından kumaşları daha dayanıklıdır. Tek sayılı çözgü ipliklerinin, tek sayılı atkı iplikleriyle, çift sayılı çözgü ipliklerinin çift sayılı atkı iplikleriyle bağlantı yaparak meydana getirdiği örgü şekli olarak da tanımlanmaktadır. En sık kesişmeyi, kenetlenmeyi sağlayan bez ayağı, dokuların çok ince ve sağlam oluşmasına olanak sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Sayılı iplik nakşı</span>

(İngilizce:Counted-thread embroidery), sayılı iplik nakışı, bir nakış türü olup, nakışçılar iğneyi kumaşa batırmadan önce kumaş ipliğini sayarlar. Genellikle Evenweave kumaş kullanılır. Böylece atkı ve örgü ipliklerinin ikisi de düzgün dizilmiş olur.

<span class="mw-page-title-main">Kumaş boyama</span>

Boyama tekstil malzemesi olan gevşek lif, iplik ve kumaşa renk verme işlemi veya boya ile giysiyi biçimlendirmedir.

<span class="mw-page-title-main">Germe (tekstil zanaatları)</span>

Örme, Kroşe ve diğer tekstil sanatlarında germe el yapımı tekstil ürünlerinin biten parçalarının gergin kalmasını sağlamak için yapılan son işlemdir. Her parça germe işlemine gereksinim duymaz, buna karşın germe işlemi dantel için standarttır. Süveter, çoraplar ve diğer katı parçalar için görülmedik değildir. Isı ve nem'den dolayı germe konfeksiyonu ayarlar ve son ebatları belirli ölçüye uydurur ve arça'nın gücünü de artırabilir. El üretimiyle yapılan parçalarda kumaş üzerinde tabii baskı onun istenilen biçim ve ölçülerden sapmasına neden olabilir. Germe işlemi sadece tabii lifler üzerinde etkili olur. Bu yumuşak huyluluk derecesi en çok esneklik sağlayan yün tarafından kullanılan ipliğin tipi ile belirtilebilir. Bu bölümde üretilen projeler için germe işlemi normal olarak son birleştirme işleminden önce yapılır.

Nevresim, yorgan ve battaniye gibi örtülerin üzerine geçirilen ev tekstili ürünüdür. Kolaylıkla değiştirilebilir olması, dolayısı ile temizliğinin çok kolay olması, ürünün yaygın bir biçimde kullanılmasını sağlamıştır. Nevresim, temizlik açısından geçtiğimiz yüzyılın önemli buluşlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Perde</span>

Perde, gerelti ya da gergi genellikle kumaştan üretilen ve dikey vaziyette asılan, görüntü engelleyici eşya. Pencere perdeleri genellikle iç mekanın görülmemesi ya da ışığın yoğunluğunu ayarlamak için kullanılır. Kumaş perdeler dışında, plastikten ya da ahşaptan yapılan ve bol parçalı, jaluzi adı verilen eşya da perdeye benzer şekilde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Çarşaf</span>

Çarşaf, yatak takımı olarak tek başına veya çift halinde kullanılan, uzunluğu ve genişliği şilteden daha büyük olan ve şilte veya yatağın hemen üzerine, ancak battaniyelerin ve diğer yatak takımlarının altına serilen bir üründür.

<span class="mw-page-title-main">Bizans ipeği</span> Bizans İmparatorluğunda ipek dokuması

Bizans ipeği, Bizans İmparatorluğu'nda (Byzantium) dördüncü yüzyıldan 1453'teki İstanbul'un Fethi'ne kadar dokunan ipektir.

<span class="mw-page-title-main">Örme kumaş</span>

Örme kumaş bir tekstil türüdür. Örgüden, ipliklerin birbirine ilmeklenmesi işleminden veya geçmesinden kaynaklanır. Daha esnek olması ve daha küçük parçalar halinde daha kolay yapılabilmesi nedeniyle dokuma kumaştan farklıdır, bu da onu çoraplar ve şapkalar için ideal kılar. İki temel örgü kumaş çeşidi vardır: atkı örme ve çözgü örme.

3B kumaşların birkaç tanımı vardır. En yaygın olanı Roye'un tanımıdır: “Tekstil yapısı uzayda üç boyuta sahip olduğunda, bir kumaş, üretim tekniğinden bağımsız olarak 3B kumaş olarak adlandırılabilmektedir.”