Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.
Kıbrıs Türk Devleti, dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından hazırlanan Annan Planı'ında Kıbrıs Rum Devleti ile birlikte Birleşmiş Kıbrıs Cumhuriyeti'ni oluşturacak olan federe devlete verilecek olan isim.
Kıbrıs Türk Federe Devleti (KTFD), 1975-1983 yılları arasında Kıbrıs Türkleri tarafından Kıbrıs adasında kurulmuş devlet.
Akıncılar veya Lurucina, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefkoşa İlçesi'nde yer alan bir köydür. Eski ismi Lurucina'dır.
Osman Nejat Konuk, Kıbrıs Türkü siyasetçi. Kuzey Kıbrıs'ın 2. Başbakanı.
Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi, Kıbrıs Türkleri tarafından 1 Ekim 1974'ten 13 Şubat 1975'te Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin kurulmasına kadar, Kıbrıs adasında bulunan Türk yönetimi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükûmetleri listesi, 13 Şubat 1975 tarihli Kıbrıs Türk Federe Devleti Bakanlar Kurulunda yer alan hükûmetten itibaren günümüze kadar Kıbrıs Türk Federe Devleti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yer alan hükûmetleri gösteren listedir.
Osman Nuri Örek, Kıbrıs Türkü siyasetçi, hukukçu, yazar ve akademisyen. Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin 1978'de başbakanlık görevini yürüttü.
Mustafa Çağatay, Kıbrıslı Türk devlet adamı ve siyasetçi. Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin 1978-1983 arasında başbakanlık görevini yürüttü. 15 Kasım 1983'te KKTC'nin kuruluşunda kurucu başbakandı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, de facto yönetim Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Türkiye'de bulunan diplomatik temsilciliğidir. 1967 yılında Kıbrıs Türk Cemaat Bürosu, 1974 yılı itibarıyla Kıbrıs Geçici Türk Yönetimi Temsilciliği, 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti Temsilciliği, 1983'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bağımsızlık ilanının Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınmasıyla birlikte Büyükelçilik olarak hizmet vermeye başladı.
Kıbrıs Türk Federe Devleti Bakanlar Kurulu, Kıbrıs Türk Federe Devleti'nde 13 Şubat 1975 - 5 Temmuz 1976 tarihleri arasında yer alan hükûmettir. Hükûmetin başkanlığını 3 Temmuz 1976 tarihine kadar Rauf Denktaş yapmaktaydı. Nejat Konuk, 3 Temmuz 1976 tarihinden sonra yeni hükûmet kurulana kadar Başbakanlık görevini yürütmüştür.
3. Kıbrıs Türk Federe Devleti Hükûmeti veya 1. Konuk Hükûmeti, Kıbrıs Türk Federe Devleti'nde 5 Temmuz 1976 - 21 Nisan 1978 tarihleri arasında görev yapan Ulusal Birlik Partisi hükûmetidir. Hükûmetin başbakanlığını Nejat Konuk yapmıştır.
1981 Kıbrıs Türk Federe Devleti genel seçimleri, Kıbrıs Türk Federe Devleti'nde, 20 Haziran 1976 tarihinde Devlet Başkanı ve Ulusal Konsey üyelerinin belirlenmesi için yapılan seçimlerdir. Rauf Denktaş Ulusal Birlik Partisi adayı olarak cumhurbaşkanı seçildi. Ulusal Konsey'in 40 sandalyesi için yapılan seçimleri 30 sandalye alan Ulusal Birlik Partisi kazandı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükûmetine bağlı olarak çalışan ve içişlerinden sorumlu olan bakanlık. Daha önceki hükûmetlerde İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı veya İçişleri ve Çalışma Bakanlığı olarak da anılmıştır.
20. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükûmeti veya Kalyoncu Hükûmeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Cumhuriyetçi Türk Partisi milletvekili Ömer Kalyoncu'nun başbakanlığında, Ulusal Birlik Partisi ile kurulan koalisyon hükûmetidir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarihindeki ilk ve tek CTP-UBP koalisyon hükûmetidir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanı, Kuzey Kıbrıs'ta cumhurbaşkanlığından ve meclis başkanlığından sonraki en yüksek siyasi makamdır. 15 Kasım 1983 tarihinden itibaren 16 farklı isim başbakanlık yapmıştır. Nejat Konuk, Kuzey Kıbrıs'ın kurucu başbakanıdır. Tarihsel olarak Kıbrıs Türk Federe Devleti Başbakanlığının devamıdır.
5. Kıbrıs Türk Federe Devleti Hükûmeti veya 1. Çağatay Hükûmeti, Kıbrıs Türk Federe Devleti'nde 12 Aralık 1978 - 4 Ağustos 1981 tarihleri arasında görev yapan Ulusal Birlik Partisi hükûmetidir. Hükûmetin başbakanlığını Mustafa Çağatay yapmıştır.
6. Kıbrıs Türk Federe Devleti Hükûmeti veya 2. Çağatay Hükûmeti, Kıbrıs Türk Federe Devleti'nde 4 Ağustos 1981 - 15 Mart 1982 tarihleri arasında görev yapan Ulusal Birlik Partisi hükûmetidir. Hükûmetin başbakanlığını Mustafa Çağatay yapmıştır. Seçimlerden sonra kurulan azınlık hükûmeti olduğu için 7 Aralık 1981 tarihinde meclisten güvenoyu alamamıştır.
7. Kıbrıs Türk Federe Devleti Hükûmeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Hükûmeti veya 3. Çağatay Hükûmeti, Kıbrıs Türk Federe Devleti'nde 15 Mart 1982 - 15 Kasım 1983 ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 15 Kasım 1983 - 13 Aralık 1983 tarihleri arasında görev yapan Ulusal Birlik Partisi, Demokratik Halk Partisi ve Türk Birliği Partisi koalisyon hükûmetidir. Hükûmetin başbakanlığını Mustafa Çağatay yapmıştır.
Kuzey Kıbrıs ve İslam İşbirliği Teşkilatı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile İslam İşbirliği Teşkilatı arasında uluslararası süregelen ilişkileri içerir. Sadece Türkiye tarafından tanınan KKTC daha önceden farklı statü ve isimlerde temsil edildiği örgütte, Haziran 2005'ten bu yana Kıbrıs Türk Devleti adıyla gözlemci üye olarak yer almaktadır.