İçeriğe atla

Önlük

Mutfakta önlük giyen kadın

Önlük, diğer giysilerin üzerine giyilen ve esas olarak vücudun önünü kaplayan bir giysidir. Birkaç farklı amaçta kullanılabilir ve bugün belki de en çok kişinin kıyafetlerini ve cildini lekelerden ve izlerden koruyan işlevsel bir aksesuar olarak bilinir. Bununla birlikte, hijyenik nedenlerle, bir üniformanın parçası olarak veya asit, alerjenler veya aşırı ısı gibi belirli tehlikelerden korunmak için çeşitli tipteki önlükler aksesuar olarak giyilebilir. Ekstra alet ve parçaları tutmak veya tozdan korunmak için bazı iş istasyonlarında da kullanılabilir.[1]

Ön gövdeyi örten bir üst katman olarak, önlük aynı zamanda bir üniforma, süsleme, tören kıyafeti (en önemlisi Masonik önlük) veya moda ifadesi olarak giyilir.[2] Önlük stilleri pratik ve modaya uygun olabilir.[3][4]

Kaynakça

  1. ^ "The history of the apron". 21 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2020. 
  2. ^ "History of Clothing - Aprons - Practical and Decorative Fashion Classics". 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2020. 
  3. ^ "The History and Resurrection of Aprons". 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2020. 
  4. ^ "Apronera is a Stylish Layer". 23 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mao takımı</span>

Mao takımı, Çinde Sun Yat-sen-takımı olarak biliniyor. İlk Çin cumhurbaşkanı Sun Yat-sen ile beraber 1911 yılında Çin Cumhurriyeti'nin kuruluş ile Çin'de kullanıldı ve Mao ile tüm dünyada ün kazanan bir takım.

<span class="mw-page-title-main">Külotlu çorap</span> İç giysisi

Külotlu çorap, genellikle kadınlar tarafından giyilen, belden ayak ucuna kadarki bölgeyi sıkıca kaplayan, saydam veya opak olarak iki ana ürün grubuna sahip giyecektir. Erkekler için külotlu çorap türleri de mevcuttur. Fonksiyonel nedenler ile veya görsel nedenler ile kullanılan bir giysidir. Çoraplar veya naylon çoraplar gibi, külotlu çoraplar da genellikle naylondan veya naylonla karıştırılmış diğer liflerden yapılır. Tek parçadan oluşan külotlu çoraplar 1960'larda ortaya çıkmış ve o zamana kadar kullanılan naylon çoraplara bir alternatif oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pantolon</span> belden başlayan ve paçaları ayak bileklerine inen giysi

Pantolon, belden başlayan ve paçaları ayak bileklerine inen giysi.

<span class="mw-page-title-main">Eldiven</span>

Eldiven, dış etkilerden korumak ya da farklı amaçlar için ele giyilen kumaş, deri, kauçuk veya diğer malzemelerden üretilen el giysisi. Soğuktan korunmak ve hijyenik nedenler eldivenlerin kullanım amaçları arasında bulunmaktadır. Kış şartlarının ağır olduğu ülkelerde özel derilerden yapılan bu tür giysiler çokça tercih edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şalvar</span> ağı çok bol olan, bele bir uçkurla bağlanan geniş pantolon

Şalvar, genellikle ağı çok bol olan, bele bir uçkurla bağlanan geniş bir tür pantolondur. Özellikle Adana'dan başlayıp Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne kadar olan bölgede sıkça giyilen yöresel giysi türüdür. Şalvar bol olduğundan bağ bahçe ve tarlada çalışanlar için uygundur. Bu özelliği nedeniyle şalvarı hâlâ kırsal alanda tarım ve hayvancılık yapan insanlar kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Palto</span>

Soğuk havalarda, mevcut giyeceklerin üstüne giyilen kalın kumaştan giysiye palto adı verilir. Paltolar genellikle dizin aşağısına kadar uzanır; soğuğu engellemek için ağır kumaştan veya kürkten yapılır. Dizde veya dizin yukarısında biten türleri de vardır. Bu ikinci türdeki paltoların kumaşları ise daha hafif olur.

<span class="mw-page-title-main">Etek</span> bedenin belden aşağısına giyilen ve genellikle kadınlar için olan giysi

Etek, belden sarkan ve bacakların tamamını veya kısmen kaplayan boru veya koni şeklinde bir giysi. Kısa, uzun, deri, pileli gibi birçok çeşidi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Giyim</span>

Giyim, vücudun bir kısmını veya tamamını kapsayan her türlü kıyafet ve aksesuar. Giyim kuşamın en önemli ve muhtemelen en eski işlevi, vücudu doğa şartlarından korumasıdır. Hava koşullarından korumasının yanı sıra, spor ve yemek yapmak gibi tehlikeli faaliyetler sırasında deri ile çevre arasında bariyer görevi görerek güvenliği artırır. Ayrıca vücuda hijyenik bir bariyer sağlayarak vücuda toksinlerin ve mikropların girişini sınırlandırır. Giyim kuşamın en önemli işlevlerinden biri de kişinin stilini, zevklerini ve modayı yansıtmasıdır. Her halka ve ülkeye ait ulusal giyimler mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Üniforma</span> Bir grup insan tarafından giyilen benzer giysiler

Üniforma; meslekî, kurumsal ya da sanatsal nedenlerle giyilen tek tip kıyafet. Bazen forma olarak kısaltılır ve özellikle sporcu ve öğrenci üniformalarını tanımlamakta kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Takım elbise</span>

Takım elbise, bir frak gömleği veya tişört, takım elbise ceketi ve pantolonundan oluşan bir takım erkek giyim setidir. Eşit tekstil olduğunda ve yakalı bir gömlek, kravat ve elbise ayakkabı ile giyildiğinde, geleneksel olarak Batı kıyafet kurallarında gayriresmî olarak kabul edilir. Salon takımı 19. yüzyılda gündelik sporlar ve İngiltere'de ülke kıyafetleri olarak ortaya çıktı. 20. yüzyılın başlarındaki siyah kadın kıyafeti ceketini normal ofis gündelik kıyafeti olarak değiştirdikten sonra, koyu renkli, koyu renkli bir elbise profesyonel durumlar için iş kıyafeti olarak bilinir.

<i>Kökenoğlu Rıza Efendi</i>

Kökenoğlu Rıza Efendi, Osman Hamdi Bey'in Mevlevi dervişi kıyafetleri içinde bir erkeği resmettiği 1871 tarihli tablodur.

Aksesuar, bir kullanıcının kıyafetine katkıda bulunmak veya genellikle bir kıyafeti tamamlamak için kullanılan ve kullanıcının görünümünü tamamlayan bir öğedir. Terim ilk olarak 19. yüzyılda kullanıma girdi.

<span class="mw-page-title-main">Mendil</span>

Mendil ya da yağlık, işlevi burun, gözyaşı ve ter silmek, el ve yüz kurulamak olan, genellikle dikdörtgen biçiminde ve cepte taşınabilecek büyüklükte, kumaştan veya yumuşak, ince kâğıttan üretilmiş bez.

<span class="mw-page-title-main">Vücut kıyafeti</span> gövde ve ağ kısmı örten tek parça formlu giysi

Vücut kıyafeti (bodysuit) gövde ve ağ kısmı örten ve mayo olarak kullanılamayacak olan tek parça formlu bir giysidir. Malzemelerin değişmesine rağmen temel bir vücut kıyafeti tarzı tek parçalı mayo ve bir leotarda benzer. Bir mayodan farklı olarak vücut kıyafeti, kasıkta kancalar veya cırt cırt velcroya sahiptir. Bir gömlek kollu, değişken omuz askılı ve yaka stillerinde olabilir. Vücut kıyafetleri, pamuk, dantel, naylon vb. dahil olmak üzere bir dizi kumaştan yapılabilir. Genel olarak, tekstil kıyafetler, vücudun şekline daha iyi uyum için likra gibi genişletilebilir fiber içerir.

<span class="mw-page-title-main">Bebek bezi</span> bebekler için üretilen iç çamaşırı, giysi

Çocuk bezi veya bebek bezi, bir iç çamaşırı, giysi ya da dış çevre türüdür. Kullanıcının tuvalet dışına kirlenmesini önlemek için atık ürünlerini emerek veya içererek dışkılama veya idrar yapmalarını sağlar. Çocuk bezleri kirlendiğinde, genellikle ebeveyn, dadı veya bakıcı gibi ikinci bir kişi tarafından değiştirilmeleri gerekir. Bir çocuk bezinin yeterince düzenli bir şekilde değiştirilmemesi, çocuk bezinin kapsadığı alanın çevresindeki cilt problemlerine yol açabilir.

<span class="mw-page-title-main">Vintage giyim</span>

Vintage giyim önceki bir dönemden kaynaklanan giysiler için genel bir terimdir. Bu ifade aynı zamanda, örneğin bir perakende satış noktası ile vintage giyim mağazasında bağlantılı olarak kullanılır. Bugün vintage giyim, aksesuar seçmeyi, vintage kıyafetleri yeniyle karıştırmanın yanı sıra çeşitli stil ve dönemlerden oluşan bir topluluk oluşturmayı da kapsar. Vintage kıyafetler genellikle yüksek uçlu markalar için düşük fiyatlarla satmaktadır. Tekstil sıkıntısı nedeniyle giyimi yeniden kullanma fikri olarak I. Dünya Savaşı'ndan bu yana dünyanın bir parçası olmuştur.

Kokteyl elbisesi bir elbise türüdür. Bu pratik ve modaya uygun giysi 1920'lerde ilerici seçkin kadınlar için popüler bir üniforma haline geldi ve kokteyl partisi amacıyla tasarlandı. Başlangıçta ABD'de gece elbisesinin yasak edilmesi süresinde çıktı. Bu elbise ile ABD'de popüler Charleston dansı yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Diplomatik üniforma</span>

Diplomatik üniformalar, diplomatlar tarafından giyilen süslü üniformalardır. Avrupa devletleri tarafından 1800 civarında tanıtılan ve mahkeme kıyafeti üzerine desenlendirilen bu kıyafetler, yirminci yüzyılda çoğu ülke tarafından terk edildi, ancak bazı ülkelerden diplomatlar onları nadir, resmî durumlar için korudu. Şu an çok ülkelerde resmî kıyafet olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Savaş üniforması</span>

Savaş üniforması, sıradan bir askeri üniforma türüdür. Askeriye, polis, itfaiye ve diğer resmî üniformalı hizmetler tarafından günlük saha çalışması ve muharebe görevi amaçları için kullanılır. Tasarım alay veya hizmet şubesine bağlı olabilir. Ordu kollarında kumaşlar kamuflaj, rahatsız edici desen veya yeşil, kahverengi veya haki monokrom renklerde olur. Batı kıyafet kodlarında, saha üniforması sivil gündelik kıyafetlere eşdeğer kabul edilir. Bu nedenle, saha üniforması, genellikle ofis veya personel kullanımına yönelik gayriresmî askerî üniformadan, ayrıca karışık elbise üniforma ve tam elbise üniforma'dan daha az resmî olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Bebek kıyafeti</span>

Bebek kıyafetleri, bebekler için üretilen giysilere denilir. Bebek modası sosyal-kültürel bir tüketici uygulamasıdır. Çocukların giyindiği çocuk kıyafeti'nden daha küçükdür. Bebek ayakkabıları, bebek çamaşırları ve baş giyimleri, bebek aksesuarları da bu kategoriye dahildir. Batı ülkelerinde bebekler tipik olarak bebek bezi, bebek tulumu ve bebek takım elbisesi giyerler.