İçeriğe atla

Önder Okan

Önder Okan (3 Ocak 1944, Biga - 5 Nisan 1987, Samsun), Türk basketbolcu ve antrenör.

Sporculuk yaşantısı

3 Ocak 1944’te Çanakkale’nin Biga ilçesinde dünyaya gelen Okan, subay olan babasını henüz küçük yaşlardayken hastalanıp vefat etmesi üzerine, annesi ve ağabeyi Oktay Okan'la birlikte İstanbul'a yerleşti. 1942 doğumlu Oktay Okan 1953, ardından Önder Okan 1955 yılında giriş sınavlarını kazanarak Darüşşafaka Lisesi'ni kazandılar.

İki kardeş de Darüşşafaka Lisesi'nde giderek popülerlik kazanan basketbola başladılar. Önder Okan, basketbol için kısa kabul edilen boyuna karşın, topa hakimiyeti ve pas kabiliyetiyle parladı. O yıllarda takılan Minik Önder lakabı giderek yerleşti ve Okan Türk basketbol tarihine de bu lakapla geçti.

1956-57 sezonunda Vefa'nın yıldız takımında oynayan Okan, daha sonra geçtiği Darüşşafaka yıldız takımının 1958-59 yılında kazandığı İstanbul şampiyonluğunda pay sahibi oldu.

1960 yılında İTÜ'ye geçti ve aynı sezon bordo-beyazlı kulübün A takımında oynamaya başladığı gibi genç milli takıma da seçildi. 1963-65 arasında İstanbul Birinci Ligi'ne yeni yükselen İstanbul PTT takımında forma giydikten sonra, 1965-67 arasında askerlik hizmeti nedeniyle Ankara’da Muhafızgücü'nde oynadığı gibi, Ordu Milli Basketbol Takımında da forma giydi. 1966-67 sezonunda başlayan Türkiye Basketbol Ligi'nin ilk sezonunda Muhafızgücü formasıyla mücadele etti. Askerlik hizmeti bittiğinde İstanbul'a dönerken, Fenerbahçe'ye transfer oldu. Sarı-lacivertli takımın 1967-68 sezonunda Türkiye Basketbol Ligi -ampiyonluğunu kıl payı kaçıran ve Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda mücadele eden yıldızlarla dolu kadrosunda forma giydi. 1968-69 sezonunda Altay'da oynadıktan sonra tekrar Fenerbahçe'ye döndü ve ağabeyi Oktay Okan'la ilk kez aynı takımda buluşurken, sarı-lacivertli forma bir kez daha Türkiye Basketbol Ligi ikinciliği yaşadı.

1970-72 arasında iki sezon Ankaragücü'nde oynayan Okan, 1972'de henüz İstanbul mahalli liginde oynayan Eczacıbaşı'na transfer oldu. Burada önce İstanbul 1. Küme, ardından Türkiye İkinci Ligi şampiyonluğu yaşadıktan sonra 1974 yılında aktif sporculuk yaşantısını sonlandırdı.

Mili takım kariyeri

Önder Okan, 10 kez A, 6 kez genç, 6 kez ümit ve 6 kez ordu milli olmak üzere toplam 28 kez milli formayı giydi.

Antrenörlük kariyeri

Hastalığı

Anısının yaşatılması

  • Önder Okan'ın ölümünün ardından, yaklaşık bir yıl sonra, Okan'ın eski takımları Fenerbahçe ve Eczacıbaşı 24 Ağustos 1988 tarihinde Önder Okan Kupası adını koydukları maçta karşı karşıya geldiler. Rakibini 88-85 yenen Fenerbahçe kupayı kazandı.
  • Fenerbahçe Kulübü 1-3 Ağustos 1991 tarihlerinde bu defa Özkan Alisbah-Önder Okan Turnuvası adıyla bir sezon başı dörtlü turnuvası düzenledi (Özkan Alisbah da genç yaşta hayatını kaybetmiş bir Fenerbahçeli basketbolcuydu). Sırasıyla Eczacıbaşı, Paşabahçe ve İTÜ'yü mağlup eden Fenerbahçe turnuvanın şampiyonu oldu.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orhun Ene</span> Orhun Ene, eski Türk basketbolcu ve antrenör

Orhun Ene, eski Türk basketbolcu ve antrenör.

Levent Topsakal, Türk eski millî basketbolcu.

Erdal Poyrazoğlu, Türk eski millî basketbolcu ve dişhekimi.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Baturalp</span>

Mehmet Baturalp, Türk eski millî basketbolcu ve antrenör.

Mehmet Döğüşken veya Dögüşgen, Türk eski basketbolcu ve spor idarecisi.

Güray Kanan Türk basketbol oyuncusudur.

Serdar Susmuş, Türk basketbolcudur.

Halil Dağlı, Türk eski millî basketbolcu ve yönetici.

Zeki Gülay, pivot pozisyonunda oynayan Türk basketbolcu.

Fenerbahçe 1959-60 sezonunda İstanbul Erkekler Voleybol Ligi'nde mücadele etti ve beşinci oldu.

Fenerbahçe 1954-55 sezonunda İstanbul Erkekler Basketbol Ligi'nde tarihinde ilk kez şampiyon oldu.

Fenerbahçe 1962-63 sezonunda kadrosunu yeniden kuvvetlendirdi ve İstanbul Erkekler Basketbol Ligi'nde beş sezon aradan sonra şampiyon oldu.

Fenerbahçe 1967-68 sezonunda Türkiye Basketbol Ligi'nin ilk yarısını namağlup lider bitirmesine rağmen ikinci yarı yaşadığı puan kayıplarıyla 1 puan farkıyla tarihinde kazanabileceği ilk Türkiye Ligi şampiyonluğunu kıl payı kaçırdı.

Fenerbahçe 1971-72 sezonunda Türkiye Basketbol Ligi'nde geçmiş sezonlara göre zayıflamış bir kadroyla mücadele verdi ve şampiyonluk yarışından uzakta kalarak ligi beşinci tamamladı.

Fenerbahçe 1972-73 sezonunda Türkiye Basketbol Ligi'nde zayıflamış bir kadroyla mücadele verdi ve şampiyonluk yarışından uzakta kalarak ligi yedinci tamamladı.

Her geçen sene güç yitiren Fenerbahçe 1973-74 sezonunda Türkiye Basketbol Ligi'nde sekizinci oldu.

Ali Şen'in basketbol şubesi kaptanlığına getirilmesiyle yeniden canlanan Fenerbahçe 1975-76 sezonunda Türkiye Basketbol Ligi'nde dördüncü oldu.

Her sezon bir öncekine oranla giderek güç kaybeden Fenerbahçe 1977-78 sezonunda Türkiye Basketbol Ligi'nde dokuzuncu oldu.

Fenerbahçe 1988-89 sezonunda Türkiye Basketbol Ligi'nde normal sezonu sakatlıklarla boğuşarak beşinci sırada bitirdi.

Fenerbahçe 1990-91 sezonuna yıllardır avucundan kaçırdığı şampiyonluğu mutlaka kazanmak hedefiyle girdi ve sezon sonunda lig tarihinde ilk kez bu başarıya ulaşarak dördüncü Türkiye şampiyonluğunu kazandı.