İçeriğe atla

Önden motorlu, önden çekiş düzeni

Önden motorlu, önden çekiş düzeni (FWD) ya da kısaca FF (İngilizcefront-engine, front-wheel-drive), hem motorun hem de tahrik tekerleklerinin aracın önünde konumlandırıldığı konfigürasyondur.[1]

Motor, tekerlek eksenine göre enine ve dikine olmak üzere iki farklı konuma yerleştirilebilir.

Kaynakça

  1. ^ ÁGUEDA CASADO, EDUARDO, GARCÍA JIMÉNEZ, JOSÉ LUIS, GÓMEZ MORALES, TOMÁS, JOAQUÍN GONZÁLO GRACIA, MARTÍN NAVARRO, JOSÉ (2014). Ediciones Paraninfo, S.A. (Ed.). Mecánica del vehículo (İspanyolca). ss. 122-256. ISBN 9788428335850. 10 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bisiklet</span> pedal çevirerek kas gücü ile çalışan kara aracı

Bisiklet ya da popüler olmayan eski adıyla velespit, motorsuz veya elektrik motorlu, iki veya üç tekerlekli, pedallı, insan gücü ile ilerleyen bir ulaşım aracıdır. 19. yüzyıl sonlarında bisiklet anlamında Arapça derrâce sözcüğünün kullanıldığı da belirtilmektedir. Halk dilinde bisiklet anlamında demirat, teker, yelatı gibi sözcüklerin kullanıldığı tespit edilmiştir. Bisikletin eş anlamlısı olarak ise çiftteker ve çalınga sözcükleri bulunmaktadır. Ulaşım ve eğlencenin yanı sıra bisiklet sporunda da kullanılır. BMX, Dağ bisikleti, şehir (hibrit) bisikleti, tandem, tur bisikleti, yol bisikleti gibi türleri vardır. Vitesli ve vitessiz türleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Heinkel He 111</span> Taktik bombardıman uçağı

Heinkel He 111 bir II. Dünya Savaşı bombardıman uçağıdır.

Bayerische Motoren Werke AG genellikle anılan kısaltmasıyla BMW, 1916 yılında kurulan Alman otomobil, motosiklet, motor ve bisiklet üreticisidir. BMW ayrıca, Mini ve Rolls-Royce, otomobil şirketlerinin sahibidir. Çalışan sayısı 120.726'dır. 2020 cirosu 98 milyar 998 milyon euro'dur, aynı yıl 2.494.451 araç üretmiştir. Bu üretimin 2.028.841 adedi BMW markası altındadır. Ayrıca aynı yıl motosiklet üretimi 169.272 adettir. Sadece motor sporlarına özel BMW M'i de bünyesinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Dört tekerlekten çekiş</span>

4 tekerlekten çekiş veya 4x4, klasik sistemlerde otomobiller ya ön aks mili üzerinde bulunan 2 tekerlek veya arka aks mili üzerinde bulunan 2 tekerlek beraber tahrik olurken bu sistemde yolun koşullarına ve ihtiyaca bağlı olarak ön ve arka aks üzerinde bulunan 4 tekerlekte birlikte aynı anda ve çoğu kez aynı güç oranlarında harekete geçirilirler. Başka bir ifadeyle aracın motor gücü 4 tekere birden iletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Motosiklet</span> Ulaşım aracı

Motosiklet, iki ya da üç tekerlekli, bisiklet benzeri, içten yanmalı motora sahip bir ya da iki kişilik ulaşım aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şanzıman</span> şanzıman veya vites kutusu, baskı balata (kavrama) yolu ile motordan aldığı hareketi istenilen tork değerinde şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır

Şanzıman veya vites kutusu, baskı balata (kavrama) yolu ile motordan aldığı hareketi istenilen tork değerinde şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fiat Turbina</span>

Fiat Turbina, İtalyan otomobil şirketi Fiat'ın 1954 yılında tanıttığı konsept otomobil modelidir.

Otomobil gibi motorlu bir aracın düzeni, genellikle motorun ve tahrik edilen tekerleklerin konumu ile tanımlanır. Düzenler kabaca, önden çekişli, arkadan çekişli ve dört tekerlekten çekişli olarak üç kategoriye ayrılabilir. Pratikte birçok farklı motor konumu ve tahrik edilen tekerlek kombinasyonu bulunur ve her birinin konumu, aracın kullanılacağı uygulamaya bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Önden çekiş</span>

Önden çekiş veya 4x2, motorlu taşıtlarda motor gücünün ön tekerleklere aktarıldığı bir otomobil düzenidir. Günümüzde çoğu modern sıradan binek otomobillerde motor düzeni önde enlemesine olup önden çekiş sistemine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Peugeot Type 24</span>

Peugeot Type 24, Fransız otomobil üreticisi Peugeot tarafından 1898 ile 1901 yılları arasında, Audincourt tesislerinde üretilen bir otomobil modelidir. Toplam 20 adet üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Peugeot Type 31</span>

Peugeot Type 31, Fransız otomobil üreticisi Peugeot tarafından, 1900 ile 1902 yılları arasında Audincourt fabrikasında üretilen bir otomobil modelidir. Muhtemelen şimdiye kadar satışa sunulan en küçük Peugeot modeliydi. Sadece 7 adet üretildi.

Peugeot Type 13, Fransız otomobil üreticisi Peugeot tarafından, 1894 yılında Audincourt fabrikasında üretilen bir otomobil modelidir.

Peugeot Type 29, Fransız otomobil üreticisi Peugeot tarafından, 1899 ile 1900 yılları arasında Audincourt fabrikasında üretilen bir otomobil modelidir. Yalnızca 5 adet üretildi.

Peugeot Type 22, Fransız otomobil üreticisi Peugeot tarafından, 1899 ile 1900 yılları arasında Audincourt fabrikasında üretilen bir otomobil modelidir. Yalnızca 5 adet üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Peugeot Type 9</span>

Peugeot Type 9, Fransız otomobil üreticisi Peugeot tarafından, 1894 ile 1897 yılları arasında Valentigney fabrikasında üretilen bir otomobil modelidir. Toplam 87 adet üretildi.

Peugeot Type 35, Fransız otomobil üreticisi Peugeot tarafından, 1900 ile 1902 yılları arasında Audincourt fabrikasında üretilen bir otomobil modelidir. Toplam 48 adet üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Mercedes-Benz GLB Serisi</span> Alman SUV

Mercedes-Benz GLB-Serisi, 10 Haziran 2019 tarihinde Utah Park City'de Alman üretici Daimler AG tarafından tanıtılan bir ön motor, önden veya dört tekerlekten çekişli beş kapılı lüks subcompact crossover SUV. Nisan 2019'da ilk defa Şanghay Otomobil Fuarı'nda konsept otomobil halka açık olarak tanıtıldı. GLB, GLA Serisi ile daha büyük GLC Serisi SUV arasında konumlandırılmıştır. Siparişler için lansman tarihi Temmuz 2019'da başladı. Üretim, 2020 model yılı için 2019'un sonunda başladı. Kasım 2019'da ise Meksika'da satışa sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Arkadan çekiş</span>

Arkadan çekiş ya da arkadan itiş veya 4x2, motorun sadece arka tekerlekleri tahrik ettiği motorlu taşıtlarda kullanılan bir motor ve şanzıman düzenidir. 20. yüzyılın sonlarına kadar, arkadan itiş düzeni otomobiller için en yaygın konfigürasyondu. Birçok arkadan itişli araç, aracın önüne uzunlamasına monte edilmiş bir motora sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">İki tekerlekten çekiş</span>

İki tekerlekten çekiş (2WD), motordan güç ve torku aynı anda alan 2 tekerlekten çekişli aktarma organına sahip araçları ifade eder. Bu sistemde, ön veya arka aks, aracı ileri hareket ettiren "tahrik aksı" olarak görev yapar. Araç hızlanmaya başladığında, aracın ağırlığının bir kısmı arkaya kaydırılır ve arkadan çekişli bir araç veya daha iyi denge ve çekiş sağlar. İki tekerlekten çekiş sistemleri basit ve sağlamdır. Bu nedenle polis arabalarında ve diğer hizmet araçlarında arkadan itiş sıklıkla tercih edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kaster açısı</span>

Tekerlek açısı veya kastor açısı, araba, motosiklet, bisiklet, diğer araç veya bir gemide, aracın yanından görüldüğü gibi tekerleğin direksiyon ekseninin yönlendirilen dikey ekseninden açısal yer değiştirmesidir. Çift bilyalı mafsal süspansiyonlu bir arabadaki direksiyon ekseni, üst bilyalı mafsalın merkezinden alt bilyalı mafsalın merkezine veya king pimli araçlar için king piminin merkezinden geçen hayali bir hattır.