İçeriğe atla

Öncelik işaretleri

Türkiye'deki yol ver işareti (TT-1)

Öncelik işaretleri, araçların kavşak noktalarından geçmesi gereken sırayı gösterir. Trafikte araçlar genellikle diğer araçlar ve yayalarla kargaşa yaşar, çünkü planlanan seyahat güzergâhları kesişir ve böylece birbirlerinin güzergâhlarına müdahale ederler. Kimin önce gideceğini belirleyen genel ilkeye "geçiş hakkı" veya "öncelik" denir. Yolun çatışan kısmını kimin kullanma hakkına sahip olduğunu ve diğerinin bunu yapmasını kimin beklemesi gerektiğini belirler. Beklemesi gerekmeyen araca "yol hakkına sahip" veya "öncelikli" denir.

İşaret türleri

Bazı ülkelerde yol ver işareti olarak da bilinen işaret, sürücüye ana yoldaki araçlara yol vermesi gerektiğini bildirir. Viyana Sözleşmesi'ne göre, standart işaret kırmızı kenarları olan beyaz veya sarı renkte ters üçgen olmalıdır.[1] Bazı ülkelerde kullanılan yol ver veya eşdeğeri isimlere sahip işaretler de bu gruba dahil edilebilir.

Viyana Karayolu İşaretleri ve Sinyalleri Sözleşmesi'ne göre öncelikli işaretler
İşaret ismi Şekli Rengi Boyutları Açıklama Resmi
Yol verTers eşkenar üçgen Beyaz veya sarı Kırmızı 0.9 m (büyük), 0.6 m (küçük) -
DurSekizgen Kırmızı Beyaz 0.9 m (büyük), 0.6 m (küçük) Beyaz "DUR" yazısı
Daire Beyaz veya sarı Kırmızı 0.9 m (büyük), 0.6 m (küçük) Kırmızı ters üçgen içinde siyah veya lacivert ile yazılmış "DUR"
Öncelikli yol Baklava dilimi Beyaz Siyah 0.5 m (büyük), 0.35 m (küçük) Sarı veya turuncu kare
Öncelikli yolun sonu Baklava dilimi Beyaz Siyah 0.5 m (büyük), 0.35 m (küçük) Siyah veya gri çapraz çizgilerle sarı veya turuncu kare
Karşıdan gelen trafik için öncelik Daire Beyaz veya sarı Kırmızı Belirsiz Öncelikli olarak yönü gösteren siyah ok, olmadan yönü gösteren kırmızı ok
Karşıdan gelen araçlara öncelik Kare Mavi - Belirsiz Öncelikli yönü gösteren beyaz ok, yönü olmayan kırmızı ok

Alternatif öncelik işaretleri

Kaynakça

  1. ^ "Road Traffic and Road Signs and Signals Agreements and Conventions | UNECE". unece.org. 24 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Formula 1</span> Tek kişilik, açık tekerlekli otomobil yarışlarının en yüksek düzey organizasyonu

Formula 1 ; Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) tarafından onaylanmış, tek koltuklu açık tekerlekli araba'lar için en yüksek uluslararası yarışlar dizisidir.

Bayerische Motoren Werke AG genellikle anılan kısaltmasıyla BMW, 1916 yılında kurulan Alman otomobil, motosiklet, motor ve bisiklet üreticisidir. BMW ayrıca, Mini ve Rolls-Royce, otomobil şirketlerinin sahibidir. Çalışan sayısı 120.726'dır. 2020 cirosu 98 milyar 998 milyon euro'dur, aynı yıl 2.494.451 araç üretmiştir. Bu üretimin 2.028.841 adedi BMW markası altındadır. Ayrıca aynı yıl motosiklet üretimi 169.272 adettir. Sadece motor sporlarına özel BMW M'i de bünyesinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Toplu ulaşım</span> Halkın kullanımı için ortak ulaşım hizmeti

Toplu taşımacılık veya kamu taşımacılığı, kişisel araç kullanılmadan yapılan yolculuklar için kullanılan tüm ulaşım sistemlerine verilen genel addır. Bazı özel insanlar için ücretsiz toplu taşıma hizmeti mevcuttur. Özel ulaşım ve paylaşımlı ulaşımdan farklı, tipik olarak bir tarifeye göre yönetilen, belirlenmiş güzergahlarda işletilen ve her yolculuk için ilan edilen bir ücret vardır. Bu taşıma sisteminde birden fazla yolcu taşınmakla, enerji tasarrufu yapılır. Toplu taşımacılık, şehir içi ve şehirlerarası olabilir. Toplu taşımacılık, genel olarak tren, otobüs, tramvay, troleybüs, metro için kullanılsa da, havayolları, feribotlar ve dolmuşları da kapsamakta, halkın bir yerden başka bir yere ulaşımını sağlamayı amaçlamaktadır. Personel ve öğrenci taşımacılığı da Türkiye'de toplu taşımacılığa özel sektörün katkılarının bir göstergesidir.

<span class="mw-page-title-main">Optik disk</span>

Bilgisayarcılık, seslerin çoğaltılması ve video sektöründe optik disk düz, çembersel, genellikle polikarbonat bir disktir ve bunun üstündeki veriler depolanmış olarak çıkıntılar halinde içerisindeki düz bir yüzeyde bulunmaktadır. Bu verilere genellikle, disk üzerindeki özel bir maddenin bir lazer diyot vasıtasıyla ışıma yaptırılmasıyla erişilir. Çıkıntılar yansıyan lazer ışığının biçimini bozar.

<span class="mw-page-title-main">Yöneylem araştırması</span> disiplinlerarası bir bilim

Yöneylem araştırması, belirli kısıtların olduğu bir durumda, belirli bir amaca yönelik en uygun çözümün bulunması için geliştirilmiş bir yöntem.

<span class="mw-page-title-main">İtfaiye</span>

İtfaiye, yangın söndürme işlemi ve bu işlemi yapan kuruluşa verilen genel addır. Yangın söndürmekle yükümlü personele itfaiyeci denir. Bir itfaiyeci yangınları söndürmek için eğitilmiş ve buna göre donatılmıştır. İtfaiyenin özdeşleştiği "yangınla mücadelenin" 3 temel amacı vardır. Bunlar sırası ile; Hayat kurtarmak, mal kurtarmak ve çevreyi korumaktır.

<span class="mw-page-title-main">Drift (motor sporları)</span>

Drift veya yanlama, aslında bir sürüş tekniğidir ve otomobil sporları arasında, motor sporları içerisinde anılır. Drift, gerçek anlamda bir motor sporudur. Drift sporunda viraja, arkadan kayma açısının öne göre daha fazla olması ve sürücünün virajın açısına göre aracını ayarlaması sonucu oluşan; viraj içerisinde ilerleyerek, gerektiğinde direksiyona ters kontralar vererek araç sürme tekniğidir.

<span class="mw-page-title-main">Banliyö treni</span> bir şehrin merkezi ile banliyöleri arasında hizmet veren yolcu treni

Banliyö treni, şehrin merkezini, hatta bazen dışını da birleştiren ve gün içinde yolcu taşıyan tren türüdür. Zamanımızda şehirlerin geniş bir coğrafyaya yayılması nedeniyle artan trafik sıkışıklığı, park problemi, hava kirliliği gibi sorunlara karşı banliyö trenleri bir alternatiftir.

Trafik zabıtası, trafik hizmetlerini yürütmektir. Trafik zabıtası karşılaştığı acil ve zorunlu durumlarda genel zabıta görevi yapmakla yetkilidir. Zorunlu görülen haller dışında genel zabıta görevi verilemez, araç gereç ve özel teçhizatı trafik hizmetleri dışında kullanamaz.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nda ulaşım ve haberleşme</span>

Osmanlı Devleti üç kıtaya yayılan topraklarında ulaşım ve haberleşmeye azami önemi vermek zorundaydı. İmparatorluk topraklarının güneyi çöller, merkezi dağlar, batısı ve doğusu da düşman saldırılar ile tehdit edilmekteydi. Çevresindeki devletlere nazaran coğrafyası ulaşım ve haberleşme açısından en zor devlet Osmanlı idi. Bu geniş coğrafyada ulaşım hizmetlerinin aksamaması için lonca teşkilatı ve kati kurallar oluşturulmuştu. Makineleşmeye kadar imparatorluk topraklarındaki ulaşım ve haberleşme devletin sakındığı bir konu idi. demiryolu ve telgraf ile coğrafi koşullar bir nebze hafifletilmiş ve merkezi idare güçlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Taşıt kayıt plakası</span>

Taşıt kayıt plakası bir taşıtın devlet mercilerince tanınır, sorumluluğunun kimde olduğu bilinir ve trafiğe çıkabilir olduğunu belirten, süphe oluşursa gerekli kayıtlara kolayca ulaşmak için gerekli bilgiyi kolay okunur şekilde teşhir eden, taşıta sağlam bir şekilde tutturulmuş küçük bir tabeladır. Genellikle araba tamponunun altında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki trafik işaretleri</span>

Bu sayfada Türkiye'deki trafik işaretleri gösterilmektedir. Türkiye'deki trafik işaretleri, diğer Avrupa ülkelerinde kullanılan işaretler ile aynı düzene sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Dur işareti</span> sürücülere hiçbir otomobilin gelmediğinden emin olmalarını ve devam etmeden önce durmalarını gerektiğini bildiren bir trafik işareti

Dur işareti, genellikle trafik ışıkları olmayan bir kavşakta sürücülere hiçbir otomobilin gelmediğinden emin olmalarını ve devam etmeden önce durmalarını gerektiğini bildiren bir trafik işaretidir.

Bu sayfada Azerbaycan'daki trafik işaretleri gösterilmektedir. Azerbaycan'daki çoğu trafik işareti Rusya'dakiler ile aynı düzene sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Bireysel zamana karşı</span> birey için yol bisiklet yarışı zaman denemesi

Bireysel zamana karşı veya Bireysel zaman denemesi (ITT), bisikletçilerin zamana karşı tek başına yarıştığı bir yol bisikleti yarışıdır. Ayrıca bisikletçilerin velodromlarda yarıştığı pist zaman denemesi ve takım zamanı denemesi (TTT) de vardır. ITT'lere "hakikat yarışı" da denir, çünkü kazanmak, takım arkadaşlarının ve ileriye doğru giden bir hava koridoru yaratan diğerlerinin sağladığı yardıma değil, sadece her bisikletçinin kendi gücüne ve dayanıklılığına bağlıdır. Bireysel zaman denemesi genellikle düz veya engebeli arazilerde yapılır, ancak bazen bir dağ yolunda da yapılabilmektedir. Bazen etap yarışının açılış etabı, prolog adı verilen çok kısa bir bireysel zaman denemesidir.

<span class="mw-page-title-main">2019 İtalya Grand Prix</span> 2019 Monza, İtalyada Formula 1

2019 İtalya Grand Prix, 8 Eylül 2019 tarihinde İtalya'nın Monza kentinde gerçekleşen 2019 sezonu Formula 1 yarışı. 2019 Formula 1 Dünya Şampiyonası'nın 14. turu olan yarış, İtalya'da gerçekleştirilen 89. yarıştır. Monza'da 84. kez gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yol ver işareti</span> trafik tabelası

Yol ver işareti (TT-1); karayolu taşımacılığında, farklı yollardan gelen araçların yol kesişiminde veya yaklaşımında yol vermesi gerektiğini ve bunun için gerekirse durmaya hazır olmasını ifade eder. Başka bir aracın geçmesine izin vermek için duran veya yavaşlayan bir sürücü o araca yol vermiş olur. Viyana Karayolu İşaretleri ve Sinyalleri Sözleşmesi uyarınca yol ver işareti tabelası için uluslararası standart kırmızı kenarlıklı, beyaz veya sarı arka plana sahip ters bir eşkenar üçgendir.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 9</span>

Bundesautobahn 9 -Kısaca: Autobahn 9 - kuzey-güney yönünde uzanan ve mega kentler Berlin ile Münih'i birbirine bağlayan bir Alman otoyoludur. Berlin Çevreyolu'ndan başlayan otoyol Halle (Saale), Leipzig, Nürnberg ve Ingolstadt büyük şehirlerini birbirine bağlayarak Münih'in Schwabing bölgesindeki Mittlerer Ring'de sonlanır. Toplamda 530 kilometre uzunluğuyla Almanya'daki en uzun otoyollardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kopilot</span> Ralli sporunda yol tarifi veren yarışmacı

Yardımcı pilot (Kopilot) ralli sporunda pilotun aracı yaklaşan yol koşullarına hazırlaması için yol notlarıyla sözlü olarak bilgi veren ve araç içinde sağ koltukta oturan yarışmacıdır. Yardımcı sürücünün görevi, yarış öncesi, yarış yapılacak parkurlarda düzenlenen antrenmanlarda sürücünün önceden yazdırmış olduğu yol notlarını not alarak, yine antrenman ve yarışlarda pilota sözlü olarak okur. Yol notu pilot'a parkur içinde bulunan virajların yönü, sertlik seviyeleri ve yol durumu (bozuk zemin, kaygan yüzeyler, çukurlar vb.) hakkında bilgi verir. Yardımcı pilot yol notu okumanın yanı sıra, etap (parkur)'lara ulaşımı sağlayan road bookları da analiz ederek belirtilen güzergâh üzerinden start noktasına varış için gerekli tarifleri de yapar. Yarışmacılar, araç içindeki yüksek sesten dolayı kasklarını intercom adı verilen kulaklık iletişim sistemine bağlarlar ve bu şekilde iletişim kurarlar. Yardımcı pilot yarış dışında gelişen olaylar hakkında (kaza, nötrelizasyon, dereceler, ralli merkez'inin yayınlamış olduğu bilgiler vb.) gelebilecek her durumu pilotuyla paylaşır. Bu bilgilendirmeler özellikle WRC gibi üst düzey ralli organizasyonlarında kritik öneme sahiptir. Yardımcı pilotlar araç arızası ve lastik değişimi gibi durumlarda pilot'a yardım eder ve araca servis alanı dışında yarışmacılardan başkasının müdehale etmesi de kesinlikle yasaktır.