İçeriğe atla

Önceden ima etme

Kontrol Edilmiş

Önceden ima etme (İngilizceForeshadowing) veya diğer adıyla önseme, bir romanda ya da filmde, olacak hakkında okur ya da izleyiciye önceden bazı ipuçları verme, anlatım tekniğidir.

Tekrarlayan gösterme ve Çehov'un silahı

Önceden ima etmenin en zor biçimidir. Hikâyede daha sonra kullanılacak bir unsurdan ima yoluyla bahsedilir. Genellikle karakterin kafasında geçen bir bahsetme ya da önemsiz görünen bir bahsetmedir. Çehov'un silahına ait bilinen bir örneği; Yapılan tasvir kesin olduğunda, duvara asılmış dolu bir silahtan bahsedilir. Çok daha sonra, bu silah duvardan kaldırılır ve ateşlenir. Bunun dışında, okuyucunun dikkatini çekmek için bu unsur zekice önceden ima edilebilir. Yazarlar hikâye genelinde objeye sıklıkla tekrarlayan referanslar verebilir.

Örneğin, Yüzüklerin Efendisi edebiyat üçlemesinde yazar Gollum karakterine sıklıkla tekrarlayan referanslar verir. Daha sonra, Gollum karakteri üçlemede aktif rol oynamaya başlar ve yüzüğün Mordor'a taşınması ve yok edilmesinde çok büyük roller oynar. Burada Gollum başlarda, Frodo Baggins karakterini yolculuk ederken uzaktan izleyen önemsiz görünen ve arkalarından gelen belli belirsiz bir karartıdır. Gandalf başta olmak üzere diğer karakterler yer yer ondan bahseder ve böylece okuyucunun dikkati çekilir.

Geleneksel kalıp

Bir başka erken dönem önceden ima etme stili ise geleneksel kalıp'dır. Geleneksel kalıp, hikâyeyi oluşturan ve ona biçim veren olayların, aksiyonların ve jestlerin düzenidir. İyi oluşturulmuş bir geleneksel kalıp, kendi kendini açığa çıkararak, seyirciye hikâye konusunun yapısını önceden görme ve farkına varma zevkine varma imkânı verir. Edebiyatta, klasik önceden ima etme, bir edebi araç vazifesi görür. Bu edebi araç vasıtasıyla yazar, genel inançlardan ya da bir sebep belirten bağlantılardan yararlanır. Bunlar, çoğu okuyucunun ve izleyicinin sahip olduğu bazı deneyimlerdir. Dolayısıyla beklenen özel bir olaylar zincirine neden olur. Romeo ve Juliet'te her iki ana karakter de ailelerinden vazgeçebileceklerini ve aşk içinde herkesten ayrı ve uzakta yaşabileceklerini erkenden belirtirler.

Flashforward ve red-herring

Red herring, seyirciyi yanıltmak, şaşırtmak veya yanlış yönlendirmek için tasarlanmış bir hiledir. Benzer bir araç da flashforwarddır. Ama önceden ima etme bir Flashforwardın aksine hikâyenin ilerisinde olacakları açıkça tasvir etmeden ipucu verir. Bununla birlikte bu iki teknik arasındaki fark çoğu zaman çok belirsiz olur. Bu teknik, gizem türü bir hikâyede ustaca ya da hilesiz yolla kullanıldığı zaman, çoğu olayda önceden ima edilen gerçek aynı zamanda red-herrings olarak basit seviyede doğal yollardan açıklanır. Böylece seyirci olayın nasıl sonuçlanacağına dair tahmin hatasına düşer.

Bunun gerçekleştiği örnek bir film Altıncı His'dir. Filmde psikolog karakterin evliliğindeki yabancılaşmayı ve iletişimsizliği tasvir eden sahneler vardır. Ve karakterinde dünyadanda yabacılaşma sorunları vardır. Psikolog ölüleri gördüğünü ve onlarla iletişime geçtiğini iddia eden bir çocuğu tedavi etmeye çalışır. Basit bir seviyede doğal yollardan açıklanan psikolog karakterin kendi sorunları filmin sonunda açığa kavuşur. Aslında psikolog da ölüdür. Ve diğer ölüler gibi çocukla iletişime geçebilmektedir. Burada seyirci basit ve doğal yollardan tasvirlerle yanıltılmıştır.

Kehanet ve alamet

Önceden ima etme, karakterlerin geleceği önceden bilmesi ile de gerçekleşebilir.[1] Bu, bir annenin, oğlunun bu yola devam etmesi durumunda kötü bir sona ulaşacağını öngörmesinden, açıkça geleceği görme kabiliyeti olan bir karakterin bir ayin ile geleceği görmesine kadar çeşitlilik gösterir. Benzer şekilde, alametler, örneğin kırılan bir ayna, genellikle kötü şansın geleceğini ima eder.

Örneğin, Azınlık Raporu filminde geleceği önceden gören ve özel bir sıvı içinde yaşayan 3 kahin teknolojik aygıtlar sayesinde bir ayin gerçekleştirerek geleceği görürler. Gelecekten gelen bu görüntüler aygıtlar sayesinde suçlu ismi ve suç türü olarak bir polis şefine ulaşır. Böylece suçlular suç olmadan yakalamaktadır. Lakin bu ayinlerden birinde polis şefinin ismi yazılır. Polis şefi bunu gizler ve olayı çözmeye çalışır. Bu kehanetin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği seyircide bir beklenti oluşturur. Filmin dramatik anlaşmazlıkları da bu beklentiler üzerine kurulmuştur.

Diğer örnekler

Genellikle daha gizli bir kullanım ise önceden ima etmenin simgesel şekilde yapılmasıdır. Örneğin, Yüzüklerin Efendisi eserinde Gondor Krallığının simgesi olan ak ağaç krallık kralsız kaldığından beri yaprak açmamaktadır. Bu aynı zamanda krallığın kötü günlerini de simgelemektedir. Ağacın yaprak açması ise yeni kralın ve güzel günlerin geldiğinin habercisi olur. Simgesel önceden ima etme, kullanımına göre seyircide veya okuyucuda bir beklenti de oluşturulabilir.

Kaynakça

  1. ^ Philip Martin, The Writer's Guide to Fantasy Literature: From Dragon's Lair to Hero's Quest, p 146, ISBN 0-87116-195-8

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Savaşları</span> Amerikan yapımı epik uzay temalı franchise

Yıldız Savaşları, George Lucas tarafından yaratılmış, öncelikle filmleriyle tanınmış, sonraki yıllarda çizgi roman, video oyunları, televizyon yapımları vb. dallarda ününü arttırmış kurgusal bir evren ve markadır. Serinin ilk filmi, 25 Mayıs 1977'de 20th Century Fox tarafından Star Wars (Yıldız Savaşları) ismiyle yayınlanmış ve dünya çapında bir popüler kültür fenomeni olmuştur. Üçer yıl arayla iki devam filmi yayınlanmıştır. Orijinal üçlemenin son filminin yayınlanmasının 16 yıl ardından, "öncül" üçlemenin ilk filmi yayımlanmış ve yine üçer yıl arayla diğer iki film de yayımlanmıştır. 2015 yılında "ardıl" üçleme başlamış, 2 yıl arayla devam filmleri yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Joker (karakter)</span> DC Comics karakteri

Joker, Bob Kane ve Bill Finger tarafından oluşturulan DC Comics kurgusal karakteridir ve süper kötü. Çizgi roman kahramanı Batman'in en büyük düşmanı olan Joker; çoğunlukla beyaz, mavi, kırmızıdan oluşan ikonik yüz boyası ve görünümüyle tanınan en popüler kurgusal karakterlerden birisidir. Joker 1989 tarihli Batman filminde Jack Nicholson tarafından, 2016'da Jared Leto ve 2019'da kendi adında ilk solo filmi olan Joker'de Joaquin Phoenix tarafından canlandırılmıştır. 2008 yılında vizyona giren Kara Şövalye'deki Joker karakterini, film çekimleri bittikten sonra ölen Heath Ledger canlandırmıştır. Jack Nicholson'un canlandırdığı Joker rolüne oranla daha çok şiddetten yana ve karanlık tarafı ağır basan yenilenmiş bir Joker'i oynamıştır.

Rol yapma oyunu (RYO), (İngilizce: role-playing game, RPG); oyuncuların kurgusal bir sahnede farklı karakterlerin rollerini üstlendikleri oyunların genel bir ailesidir. Oyuncular, belirli kurallar çerçevesinde oluşturulan karakterleri yöneterek bir hikâyenin parçası olurlar.

<span class="mw-page-title-main">Tiyatro</span> sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilenmesi amacıyla hazırlanmış gösteriler

Tiyatro, bir sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilemesi amacıyla hazırlanmış gösterilerdir. Farklı bir şekilde duyguların ve olayların hareket (jest) ve konuşmalarla anlatılmasıdır. Genel olarak temsil edilen eser anlamında da kullanılır. Tiyatro eseri, olayları oluş yoluyla gösterir. Bu yönüyle konuşma ve eyleme dayanan bir gösteri sanatı olarak da tanımlanabilir. Yaygın bir deyişle tiyatro; insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatı olarak Shakespeare'in sözüyle de ifade edilir.

Tretman veya geliştirim senaryosu, genellikle film, televizyon programı ve radyo oyunu için tasarlanır. Sahne kartları ve senaryonun ilk aşaması arasındaki adımdır. Tretman genelde sinopsisten uzun, film öyküsünden kısa olur. İdeal bir tretmanın uzunluğunun ne kadar olduğuna dair bir fikir birliği yoktur. Tretman, bir sanat eserinden ziyade filmi, yapımcılara ve ajanslara pazarlama metnidir. Öykü geliştirilirken, çekilecek filmin akışı ve her görüntüsü bu evrede tasarlanır. Öyküdeki her çekim içeriği ve bunun ayrım içindeki yeri tam olarak belirlenerek tıpkı perdede görüntüleneceği biçimde yazılır. Lakin yeri tanımlayıcı görüntüler yazılmaz. Örneğin; 20 planda Eyfel Kulesi gösterilecekse bu ve bunun gibi şeyler tretmana yazılmaz.

<i>Köstebek</i> (film, 2006)

Köstebek (İngilizce özgün adı: The Departed), yönetmenliğini Martin Scorsese'nin yaptığı, 2006 yılı yapımı Amerikan filmi. Çin yapımı film Infernal Affairs'in (Kirli İşler) yeni versiyonu niteliği taşıyan filmin senaristi William Monahan'dır. Kurgusunu Thelma Schoonmaker'ın yaptığı filmin müziğinde Oscar'lı müzisyen (Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği) Howard Shore var. Polis, mafya mücadelesi ve içlerinde yer alan iki muhbirin yaşadığı dramı konu alan filmin başlıca rollerini; Leonardo DiCaprio, Jack Nicholson, Matt Damon, Alec Baldwin, Mark Wahlberg, Vera Farmiga paylaşır. Altın küre ödüllerine, en iyi filmde (Drama) olmak üzere altı dalda aday olup Scorsese'ye en iyi yönetmen ödülünü getiren köstebek, 79 Akademi Ödüllerinde de beş dalda aday olmuş, En İyi Film ve En İyi Yönetmen kategorileri dahil 4 dalda ödül almıştır.

Üstkurmaca, klasik anlamdaki tüm kurmaca türlerine atıfta bulunan bir kurmaca türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Slapstick</span> komedi türü

Slapstick komedi, sanatçıların abartılı ve genellikle dikkatsizce veya mantıksızca hareketler yaptığı bir tür komedi. Adını İtalyan commedia dell'Arte'de kullanılan "şakşak" aletinden alır. İki paralel parçadan oluşan bu alet birine vurulduğunda can yakmaz ancak yüksek bir şaklama sesi çıkartır. Slapstick komedide muz kabuğuna basıp düşmek, omuzda taşınan merdivenle insanlara yanlışlıkla vurmak, birine yumruk atmak isterken yanlışlıkla bir başkasına vurmak gibi fiziksel komedi unsurlarına sıklıkla başvurulur.

<span class="mw-page-title-main">Hunter S. Thompson</span> Amerikalı gazeteci ve yazar (1937 – 2005)

Hunter Stockton Thompson Amerikalı gazeteci ve yazar. En çok 1971 yılındaki romanı Las Vegas'ta Korku ve Nefret ile bilinmektedir. Aşırı derecede uyuşturucu ve alkol kullanmakta idi. Where the Buffalo Roam (1980) isimli kendisi ile ilgili bir film çekildi ve filmde onu Bill Murray oynadı. 1998 yılında da yine kendi romanında yola çıkarak çekilmiş Fear and Loathing in Las Vegas filminde kendisinin romandaki hali olan Raoul Dukeyi bu sefer Johnny Depp ve romanında Dr. Gonzo olarak tasvir ettiği arkadaşı Oscar Zeta Acostayı Benicio Del Toro oynamıştır. Kendisi ile ilgili en son The Rum Diary filmi çekilmiş ve vizyona girmiştir. Gonzo gazeteceliğini yaratan Hunter S. Thompson iki defa evlenmiş ve hayata tutunmaya çalışmıştır. 2005 yılının Şubat ayında silah ile kendisini vurarak öldürmüştür. Kendisinin toplam üç kitabı vardı. Screw-Jack kısa hikâyeler serisi ve Fire in the Nuts kısa hikâyesinin de yaratıcısıdır.

Anlatım biçimleri, anlatılacak olay veya kavramların nasıl anlatıldığını belirten edebiyat terimidir; yazarın anlatımını yaparken kullandığı üsluba, başvurduğu yönteme anlatım biçimi denir. Anlatılacakların türüne ya da amacına göre değişik anlatım biçimleri kullanılır. Örneğin romanda kullanılan anlatım biçimi ile bir makalede kullanılan anlatım biçimi birbirinden farklıdır.

Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Sınıflandırılması diller için belirlenmiş değerlendirme ve referans sistemidir.

<i>Yüzüklerin Efendisi</i> J. R. R. Tolkienin yazdığı kült epik fantezi türündeki roman

Yüzüklerin Efendisi, İngiliz filolojist ve Oxford Üniversitesi profesörü J. R. R. Tolkien'in yazdığı epik fantezi türündeki romandır. Hikâye, Tolkien'in çocuklar için yazdığı 1937 tarihli Hobbit'in devamı olarak başlamıştı ancak sonunda ondan çok daha büyük bir eser haline geldi. Çoğu II. Dünya Savaşı'nda olmak üzere 1937 ve 1949 yılları arasında aşamalar halinde yazıldı. 150 milyonun üstündeki satış sayısıyla tüm zamanların en çok satan ikinci romanıdır.

<i>The Hunt for Gollum</i>

The Hunt for Gollum Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi üzerine kurgulanan film. Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi üzerine kurgulanan ve eserin fanatikleri tarafından kameraya alınan The Hunt for Gollum filmi 3 Mayıs 2009 günü internet üzerinden ücretsiz olarak HD kalitede yayınlanan 40 dakikalık kısa film.

<i>Damdaki Kemancı</i> (film, 1971) Norman Jewisonın 1971 tarihli müzikal filmi

Damdaki Kemancı, aynı adlı müzikal tiyatro eserinden uyarlanan, 1971 yapımı müzikal film. Fiddler on the roof filminin Türkçede yaygın olarak bilinen adı Damdaki Kemancı'dır. 1972 yılında aynı adla çekilmiş Türkçe bir uyarlaması da mevcuttur. Damdaki Kemancı, Sholom Aleichem hikâyelerinden Sütçü Tevye ya da Tevye ve Kızları adıyla bilinen hikâyenin 1964 yapımı Broadway'de sahnelenen müzikal gösterisinin, müzikal film olarak çekilmiş halidir. 1905 yılında Rus Çarlığı topraklarındaki bir Yahudi köyü olan Anatevka'da yaşayan fakir, geleneklerine bağlı Sütçü Tevye ve onun kızlarının başından geçen hikâyeleri anlatan film, arka planda da Rus toplumundaki değişimleri, Yahudi toplumunun yaşadığı zorlukları ve pogromları anlatmaktadır.

<i>Fargo</i> (dizi) ABD yapımı kara mizah, suç konulu bir dizi

Fargo, Noah Hawley tarafından yazılmış ABD yapımı Kara mizah - Suç filmi türü bir dizidir. Dizi aynı ismi taşıyan 1996 yapımı Coen kardeşler tarafından yönetilmiş ve birçok ödül kazanan Fargo (film) den esinlenilmiştir. 15 Nisan 2014'te FX kanalında yayınlanmaya başlayan dizinin ilk sezonunun kadrosunda Billy Bob Thornton, Martin Freeman, Colin Hanks ve Allison Tolman bulunmaktadır. Ayrıca, Ağustos 2014'te yapılan 66. Emmy Ödülleri'nde en iyi mini-dizi ödülünü kazanmıştır. Her sezon değişen hikâyeler arasında küçük bağlantılar bulunsa da genel olarak antoloji formatındadır.

<span class="mw-page-title-main">Batgirl</span>

Batgirl, DC Comics tarafından yayımlanan çizgi romanlarda görünen kurgusal karakterin adıdır. Karakter, Batman'in kadın versiyonu olarak tasvir edilir. Karakter, Bill Finger ve Sheldon Moldoff tarafından 1961 yılında Betty Kane, Bat-Girl olarak yayına sokulmuş olmasına rağmen, daha sonra ikonik Batgirl, Barbara Gordon olarak 1967 yılında değiştirildi. Gotham şehri polis komiseri James Gordon'ın kızı olarak tasvir edilen, yazar Gardner Fox ve sanatçı Carmine İnfantino tarafından yaratılan Detective Comics #359, "Milyon Dolarlık Batgirl!'' (1967) isimli çizgi romanla giriş yaptı. Batgirl olarak karakter öncelikle Gotham City'de Batman ve orijinal Robin, Dick Grayson'ın yanı sıra diğer önemli DC Universe kahramanları ile ittifak halindedir.

Kurgusal eserlerin yaratılmasında ve eleştirisinde, karakter kusuru, kurgusal karakterde bulunan bir önyargı, kısıtlama, sorun, kişilik bozukluğu, ahlaksızlık, fobi, önyargı veya eksikliktir. Kusur, şiddetli bir öfke gibi karakterin eylemlerini ve yeteneklerini doğrudan etkileyen bir sorun olabilir. Ya da karakterin güdülerini ve sosyal etkileşimlerini etkileyen basit bir zayıflık veya kişilik kusuru olabilir.

Plot twist, bir kurgu eserde planda yapılan radikal bir değişiklik içeren edebi tekniktir. Hikâyenin sonuna yakın olduğunda sürpriz son olarak bilinir. İzleyicinin önceki olaylara ilişkin algısını değiştirebilir veya onu farklı bir bağlama yerleştiren yeni bir çatışma ortaya çıkarabilir. İzleyiciyi belli bir duruma hazırlamak amacıyla olay örgüsünün habercisi olarak kulllanılabilir. İzleyiciden bilgi saklama veya belirsiz veya yanlış bilgilerle onu yanıltma gibi olay örgüsünü değiştirmek için kullanılan çeşitli yöntemler vardır.

Bir anlatı tekniği olarak geriye dönüş, anlatımın mevcut sahneyi zamansal bir devamlılık olmadan kesip geçmiş bir zamana dönmesidir. Geçmişe dönüşler, genellikle ana hikâyenin arka planını doldurmak, tutarsızlıkları engellemek ya da yeni bir hikâye akışı kazanmak için yapılır. Geriye dönüş tekniğinin aksine zaman atlaması tekniğinde gelecekte yaşanacak olaylar ortaya çıkarılır veya îmâ edilir. Hem geriye dönüş hem de zaman atlaması tekniği; karakter gelişimini sağlamak, tutarlı hikâyeler oluşturmak ve yeni hikâye yapıları oluşturmak için kullanılan tekniklerdir. Anlatı tekniklerinde; içsel geriye dönüş, daha önce anlatıda geçen bir olaya dönmek iken dışsal geriye dönüş ise daha önce anlatıda olmayan bir olaya dönmek anlamına gelmektedir.

Zaman sıçraması(ing: flashforward), edebiyat, film, televizyon ve diğer anlatı yapılarında bir teknik olarak hikâyenin mevcut noktasından anlatıyı geçici olarak zamanda ileriye götüren bir sahnedir. Zaman atlamaları, genellikle gelecekte gerçekleşmesi beklenen olayları temsil etmek için kullanılır. Zaman atlamaları ayrıca hikâyenin henüz gerçekleşmemiş önemli kısımlarını da ortaya çıkarabilir. Gelecekteki olayların gösterilmediği, bunun yerine üstü kapalı olarak ima edildiği foreshadowing'e de benzemektedir.