İçeriğe atla

Ömer Viryoni

Ömer Vrioni Paşa
Vezir Ömer Vrioni Paşa
Berat - Yanya - Avlonya - Delvina - İnebahtı - Narda - Selanik - Kavala - Bosna - Sofya - Teke Sancağı; Antalya, Finike, Kaş, Kalkan, Gömbe, Elmalı, Kızılkaya, Kocaaliler, Afyonkarahisar Valisi - Arnavut Orduları Komutanı
Askerî hizmeti
Bağlılığı Osmanlı İmparatorluğu
Çatışma/savaşları * Mısır’da Napoleon Bonaparte’a karşı yapılan Savaşlar

Vezir Ömer Vrioni Paşa, Mısır’da Napoleon Bonaparte’a karşı savaşlarda üstün başarılar kazanmıştır. Yunan İsyanı’nın bastırılması sırasında önemli görevler almıştır. Mora İsyanı sırasında Atina garnizonunu isyancılara karşı savunmuştur. Vezirlik yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

Biyografi

Ömer Paşa, Mısır'da Napolyon'a karşı verilen savaşlarda seçkin bir sicile sahip, Berat yakınlarındaki Vrion köyünden Müslüman bir Tosk Arnavuttu.[1][2] Tepedelenli Ali Paşa, Babıali'ye isyan ettiği sırada Ömer onun haznedarıydı. Başlangıçta Yanya'ya doğu yaklaşımlarını savunmakla görevli orduya komuta etti, ancak o zamanlar padişahın kuvvetlerinin başkomutanı İsmail Paşa ile Berat'ın paşalığı karşılığında ordusunu dağıtan bir anlaşma yaptı.[3]

Tepedelenli Ali Paşa'nın ölümünden sonra Ömer, Hurşid Ahmed Paşa'nın Mart 1821'de patlak veren Yunan İsyanı'nı bastırmak için gönderdiği komutanlar arasında yer aldı. 24 Nisan 1821'de Alamana Muharebesi Yunanları yenilgiye uğrattı ve komutanları Atanasios Diakos'u kazığa geçirdiler. Viryoni'nin ilerlemesi, 8 Mayıs 1821'de Gravia Hanı Savaşı'nda bir avuç adamla birlikte ağır kayıplar veren Odisseas Andrutsos tarafından geçici olarak durduruldu.

1822'nin sonlarında, Viryoni ve Reşid Mehmed Paşa, Mesalongi kasabasını kuşatmak için güçlerini birleştirdi. Kasaba, 25 Ekim'de tamamen kuşatılmıştı ve yerliler şehri terk etseydi düşmüş olabilirdi. Ancak büyük bir direnişle karşılaşmalaro nedeniyle Viryoni, Mehmed Reşid ve Yusuf Paşa'nın görüşüne karşı, adamlarını kurtarmak için müzakerelere başvurdu. Kuşatmada istenilen sonuç alınamayınca Osmanlı ordusunun moral bozuldu ve deniz yoluyla takviye edildiklerinde acemi Türk kaptanları ve iki paşa, Yunanların gafil avlanacağını hesaplayarak, 24 Aralık Noel gecesi için ana taarruzlarını planladılar. Ancak saldırı başarısız oldu ve altı gün sonra kuşatma kaldırıldı.

Bu başarısızlığın bir sonucu olarak, Ömer Paşa ile Mehmed Reşid arasındaki düşmanlık tırmandı ve 1824'te Makedonya'da bir komutanlığa atandığında Babıali tarafından geri çağrılmasına neden oldu. Daha sonraki 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında, Varna Kuşatması'nı hafifletmek için giriştiği mücadelede Hacıhasanlar ve Kurttepe Muharebelerinde Rus ordusunu yenilgiye uğrattıysa da, Varna'nın 11 Ekim 1828'de düşmesine engel olamadı.

Konuyla ilgili yayınlar

Kaynakça

  1. ^ The Monthly critical gazette. 1825. s. 408. 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2021. 
  2. ^ Finlay, p. 89.
  3. ^ Finlay, pp. 95-96.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Emin Rauf Paşa</span> 168. Osmanlı sadrazamı

Mehmet Emin Rauf Paşa iki kez II. Mahmud ve üç kez Abdülmecid döneminde toplam 5 kez 14 sene 7 ay 36 gün sadrazamlık yapmış olan Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hurşid Ahmed Paşa</span> 167. Osmanlı sadrazamı

Hurşid Ahmed Paşa, II. Mahmud saltanatında 5 Eylül 1812 - 1 Nisan 1815 tarihleri arasında iki yıl altı ay yirmi yedi gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Topal İzzet Mehmed Paşa</span> 177. Osmanlı sadrazamı

Darendeli Topal İzzet Mehmet Paşa, II. Mahmud saltanatında 24 Ekim 1828 - 28 Ocak 1829 ve Abdülmecid saltanatında 14 Aralık 1841 - 30 Ağustos 1842 tarihleri arasında toplam bir yıl iki gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Reşid Mehmed Paşa</span> 178. Osmanlı sadrazamı

Reşid Mehmed Paşa II. Mahmud saltanatında 28 Ocak 1829 - 18 Şubat 1833 tarihleri arasında dört yıl yirmi bir gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Koca Hüsrev Mehmed Paşa</span> 179. Osmanlı sadrazamı

Koca Hüsrev Mehmed Paşa, Abdülmecid saltanatında 2 Temmuz 1839-29 Mayıs 1840 tarihleri arasında on bir ay yedi gün sadrazamlik yapmış Osmanlı devlet adamıdır. Koca Hüsrev Mehmed Paşa 1811-1818 arasında ve 1823-1827 dönemlerinde kaptan-ı derya olarak iki dönem görev yapmıştır. Yeni kurulan Asakiri Mansuriye'nin kurucu seraskerliğini yapmıştır. Ayrıca birçok eyalet valiliğinde de bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Reşid Paşa</span> 180. Osmanlı sadrazamı

Koca Mustafa Reşid Paşa, Osmanlı sadrazamı, devlet adamı ve diplomat.

Ağa Hüseyin Paşa, Osmanlı ordusu kumandanı, serasker, vali, vezir ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Dramalı Mahmut Paşa</span> Osmanlı generali

Dramalı Mahmut Paşa, kısaca Dramalı diye de bilinir, Yunanlar Dramalis diye yazar.

<span class="mw-page-title-main">1831-1833 Osmanlı-Mısır Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Mısır Eyaleti arasında 1831-1833 yıllarında süren savaş

1831-1833 Osmanlı-Mısır Savaşı, Birinci Osmanlı-Mısır Savaşı ya da İlk Suriye Savaşı, Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın Osmanlı Devleti'ne karşı Filistin, Lübnan, Suriye ve Anadolu'ya düzenlediği seferdir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Mısır'ın Mani'yi istilası</span>

Osmanlı-Mısır'ın Mani'yi istilası, 21 Haziran-28 Ağustos 1826 tarihleri arasında Yunan Bağımsızlık Savaşı sırasında Manya Burnu'nda Rum isyancılar ile Osmanlı ve Mısır orduları arasında meydana gelen muharebelerdir.

İşkodralı Mustafa Paşa veya Buşatlı Mustafa Paşa, Osmanlı paşası.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Ali Viryoni Paşa</span> Arnavut asıllı Osmanlı siyasetçi (1842-1895)

Beratlı Mehemed Ali Bey, Arnavut asıllı Osmanlı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">II. Mesalongi Kuşatması</span>

İkinci Mesalongi Kuşatması, Yunan Bağımsızlık Savaşı'nın üçüncü yılında (1823) gerçekleşen, Osmanlı kuvvetlerinin stratejik öneme sahip liman kenti Missolonghi'yi ele geçirmeye yönelik ikinci girişimidir. Ancak ikinci kuşatma genellikle göz ardı edilir ve adı genellikle üçüncü kuşatma ile anılır.

<span class="mw-page-title-main">Odisseas Andruços</span>

Odysseas Androutsos 1788 - 1825. Yunan isyancı ve Yunan Bağımsızlık Savaşı'nın önde gelen isimlerinden biriydi.

Şumnu Kuşatması, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Hacıhasanlar Muharebesi</span>

Hacıhasanlar Muharebesi, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Varna Kuşatması (1828)</span>

Varna Kuşatması 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Kurttepe Muharebesi</span>

Kurttepe Muharebesi, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Akropol Kuşatması (1821-1822)</span>

Birinci Akropolis Kuşatması, Yunan Bağımsızlık Savaşı'nın ilk aşamalarında 1821-1822 yılları arasında, Atina Akropolisi'nin Yunan devrimci güçleri tarafından kuşatılması olayıdır.

I. Mesalongi Kuşatması Osmanlı İmparatorluğu askerleri tarafından büyük öneme sahip bir liman şehri olan Mesalongi şehrinin kuşatılması olayıdır. Yunan İsyanı'nın başlarında gerçekleşmiştir.