İçeriğe atla

Ömer Naci Soykan

Ömer Naci Soykan
Doğum10 Şubat 1945(1945-02-10)
Rize
Ölüm3 Aralık 2017 (72 yaşında)
İstanbul

Ömer Naci Soykan (d.10 Şubat 1945, Rize - ö. 3 Aralık 2017, İstanbul). Bilgi felsefesi, dil felsefesi ve estetik alanlarındaki çalışmalarıyla tanınan Türk felsefeci ve akademisyen.

Yaşamı

1945 yılında Rize’de doğdu. 1965 yılında Trabzon Lisesi'ni bitirdi. 1965-1971 yılları arasında İstanbul Üniversitesi'nde Felsefe, Sosyoloji, Yunanca, Latince öğrenimi gördü. 1969-1971 yılları arasında Hamburg Üniversitesi'nde konuk öğrenci olarak felsefe derslerini izledi.1972-1974 yılları arasında Türkiye'de çeşitli liselerde felsefe ve Almanca Öğretmenliği yaptı. 1982 yılında İstanbul Üniversitesi'nde “Schelling’de Varlık ve Sanat Formları” teziyle doktorasını tamamladı. Aynı yıl Mimar Sinan Üniversitesi'nde felsefe dersleri vermeye başladı ve bunu 1984 yılına dek sürdürdü. 1984-1986 yılları arasında İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölümüne yardımcı doçent olarak çalıştı. 1986 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji Bölümüne katıldı. 1988 yılında Doçentliğe, 1996 yılında Profesörlüğe yükseltildi. Aynı bölümde 2006 yılına kadar çalıştıktan sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Felsefe Bölümü'nü kurmak üzere görevlendirildi. Bu bölümün başkanlığını 2013 yılındaki emekliliğine kadar sürdürdü.

2001 yılında 6 aylığına New York Üniversitesi'ne (NYU) konuk araştırmacı (“Visiting Scholar”) olarak davet edilen Soykan, 1987 yılında Internationale Schelling-Gesellschaft e.V., 1996 yılında ise Austrian Ludwig Wittgenstein Society üyesi olmuştur.Türkiye Felsefe Kurumu ve Türk Felsefe Derneği üyesidir.

Yapıtları

Soykan'ın iki yüzü aşkın sayıda Türkçe makalesinin yanı sıra on adet de Almanca ve İngilizce makale ve bildirisi bulunmaktadır. 2000 yılında Drew University, Schleiermacher 2000 Conference'da İngilizce bir konuşma yapmıştır. Bazıları British Library, The Library of American Congress, Bibliothèque nationale de France gibi kütüphanelerde bulunan on yedi adet Türkçe kitabı vardır. Kitaplardan bazıları şunlardır:

  • Felsefe ve Dil
  • Kuram Eylem Birliği Olarak Sanat
  • Türkiye’den Felsefe Manzaraları (4 cilt)
  • Arayışlar (2 cilt)

Kaynakça

  • Mehmet AKKAYA, “Ö. Naci Soykan’la Söyleşi”, İnsancıl, 2001/08, Sf.30-42.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hilmi Ziya Ülken</span>

Mehmet Hilmi Ziya Ülken, Türk düşünce yaşamında ve Türkiye'de bir felsefe geleneğinin oluşmasında büyük etkisi olmuş bir filozof ve sosyologdur.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.

Abdülbaki Nusret Hızır, - Türk eğitimci, akademisyen ve felsefeci.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet İnam</span> Türk Yazar ve Akademisyen

Ahmet İnam, Türk felsefeci, eğitimci, yazar, akademisyen.

Prof. Dr. Niyazi Öktem, Türk yazar ve akademisyen.

Grup Hepsi, dört kişilik bir Pop - R&B grubudur. Grubun üyeleri çocukluklarından beri birbirlerini tanımaktadırlar. Grubun menajerliğini grup üyelerinden Cemre'nin annesi Şebnem Özberk yürütmüştür. Grup üyeleri küçük yaştan çalışmalara başlamış ilk albümleriyle büyük beğeni kazanıp önemli isimlerle çalışmış ve düet yapmışlardır. Türkiye'de R&B tarz müziği dansları değişik sahne showlarıyla dikkat çekmişlerdir. Grup çıktığı günden bu yana birçok ödül almıştır.

Bedia Akarsu, Türk filozof ve akademisyendir.

H. Nadir Ede, fotoğraf sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Hans Reichenbach</span> Alman–Amerikan filozof

Hans Reichenbach, Alman düşünür.

Afşar Timuçin, Azeri kökenli Türk felsefeci, şair, yazar ve çevirmen.

Ünsal Oskay, Türk sosyolog, iletişim bilimcisi ve çevirmen. Kitle iletişim teorileri, popüler kültür, iletişim sosyolojisi, kültür sosyolojisi, Frankfurt Okulu, estetik, edebiyat, müzik ve sanat felsefesi konularında çok sayıda çalışması olan Oskay, Türkiye'de iletişim bilminin kurucusu sayılmaktadır.

Doğan Özlem, Türk felsefecidir. Ölümünden önce Yeditepe Üniversitesi'nde öğretim üyesiydi.

1940 yılında Erzurum’da doğan İzzettin Önder, İlk ve Orta öğrenimini sırasıyla Fatih İlkokulu ve Robert Koleji’nde yaptı. 1963 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdi. Aynı fakültede 1967 yılında Doktorasını, 1971 yılında Doçentliğini tamamladı. 1980 yılında Profesör oldu. Halen İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Kürsüsü’nde görevini sürdürmektedir. Boğaziçi Üniversitesi'nde Devlet Kontrolü ve Vergilendirme derslerini vermektedir. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümün de Türkiye İktisat Tarihi derslerine girmektedir. Uzun süre Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yapmıştır.

Aptullah Kuran, Türk mimar ve mimarlık tarihçisi.

Kemal Ahmet Arû, Türkiye’de şehirciliğin temellerini atan mimar ve kent plancısı.

<span class="mw-page-title-main">Nermi Uygur</span>

Nermi Uygur, Türk felsefe profesörü, yazardır.

Gülnur Acar-Savran, sosyalist-feminist yazar ve çevirmendir.

İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde, felsefe eğitimi veren bölümdür. Osmanlı Devleti'nde Batılı anlamda felsefe disiplininin kurulduğu, Türkiye'de ise bu isimle kurulan ilk bölümdür.

<span class="mw-page-title-main">Handan İnci</span> Türk yazar

Handan İnci, Türk edebiyatçı, akademisyen ve yazar. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü ve Edebiyat Fakültesi öğretim üyesidir. Özellikle Ahmet Hamdi Tanpınar üzerine yaptığı araştırma ve incelemeleriyle tanınmaktadır. Aralık 2017'de kurulan Tanpınar Araştırma Merkezi'nin kurucu başkanıdır.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, 1982 yılında kurulmuş ve 1983'te ise Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümünün açılmasıyla ilk öğrencilerini almıştır. Fakültede daha sonra açılan bölümler sırasıyla, 1984'te Matematik, Sosyoloji ve Türk Dili ve Edebiyatı, 2009'da Felsefe, 2016'da ise Fiziktir. 1999 yılında Arkeoloji ve Sanat Tarihi iki ayrı bölüm olmuştur. Fakültenin eğitim dili Türkçedir. Fakülte eğitim öğretimini Bomonti Yerleşkesi'nde sürdürmektedir.