İçeriğe atla

Ömer Madra

Ömer Madra
Doğum11 Temmuz 1945 (79 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Diğer ad(lar)ıİbrahim Ömer Madra
MeslekRadyo programcısı, yazar, akademisyen, aktivist.
Tanınma nedeniAçık Radyo kurucusu.
EvlilikMeral Mutlu Madra
Çocuk(lar)Esme Madra, Ege Madra, Cem Madra

İbrahim Ömer Madra (d. 11 Temmuz 1945,[1] İstanbul), Türk uluslararası ilişkiler uzmanı, siyâset bilimci, radyo programcısı ve yazar. Ortak kurucularından olduğu Açık Radyo’nun genel yayın yönetmenidir. Küresel ısınma ve iklim değişikliği konusuna dikkat çekmek için çalışan bir iklim aktivistidir.[2]

Hayatı

1945'te İstanbul'da doğdu. Ortaokulu 1961 yılında English High School'da, liseyi ise 1964 yılında Robert Kolejde tamamladı. 1968 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı fakültenin uluslararası hukuk kürsüsünde insan hakları hukuku konusuna odaklanarak 13 yıl süreyle öğretim üyeliği yaptı. 1977 yılında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Bireysel Başvuru Hakkı konusunda doktorasını tamamladı. Hollanda, İsviçre ve İsveç'te uluslararası hukuk, uluslararası ilişkiler ve insan hakları alanlarında araştırmalar yürüttü. Doktora tezi, aynı adla, 1980 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi tarafından yayımlandı.

1982'de üniversitedeki görevinden ilkesel nedenlerle istifa etti. 1982 ile 1994 yılları arasında gazetecilik, dergi editörlüğü ve yazarlık yaptı. 1983 yılından itibaren iki yıl Milliyet gazetesinin araştırma ve dış haberler bölümünde çalıştı. Daha sonra Playboy, Şehir, Gergedan ve Start dergilerinde editör ve yazar olarak çalıştı. 1989 başında Arredamento/Dekorasyon adlı mimarî, tasarım, sanat ve dekorasyon dergisini kurarak beş yıl süreyle bu derginin yayın yönetmenliğini ve başyazarlığını üstlendi. Bu görevinin yanı sıra, 1990 yılında altı ay süreyle Güneş gazetesinin pazar ekinin yayın yönetmenliğini ve köşe yazarlığını yürüttü.

Madra, Avrupa Konseyi'nden aldığı bir bursla Fransa'nın Strazburg araştırmalarda bulunduktan sonra, uluslararası hukuk ve göçmen işçiler konusunda Migrant Workers and International Law başlıklı kitabı yayımladı.

Romanımla Sana Bir Ses… başlıklı romanı Remzi Kitabevi tarafından 1991'de yayımlandı. Çeşitli dergi ve gazetelerde bilim, sanat, sinema, tiyatro, müzik, yemek, yaşam ve spor alanlarında yazılmış olan elliyi aşkın makale, deneme ve röportajından bir seçme ile bir hikâyesini içeren Rüzgâra Karşı başlıklı deneme kitabı, 1996 yılında Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı.

1995/1996 akademik yılından itibaren İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin uluslararası ilişkiler ve Siyaset Bilimi bölümlerinde küreselleşme, küresel ısınma, iklim krizi, uluslararası ilişkiler, uluslararası çevre politikaları konularında ders verdi. 2012 yılında emekli oldu.

1999-2000 yıllarında Yeni Binyıl gazetesinde haftada 5 gün köşe yazıları yayımlanan Madra’nın bu yazılarından yapılmış bir seçme de 2001'de Rüzgâra Karşı – 2 adıyla internet kitabı olarak yayımlandı.

1994 yılından itibaren radyoculuk konusunda çalışmalara başladı. 13 Kasım 1995 tarihinde yayın hayatına atılan Açık Radyo'nun kurucu ortakları arasında yer aldı. 2020 yılında 25. yayın yılını kutlayan bu radyonun yayın yönetmenliğini ve programcılığını halen sürdürmekte, Açık Gazete, Rock ‘n’ Roll Kalıcıdır, Cuma Adlı Adamlar, Açık Yeşil, İklim İçin adlı programların sunuculuğunu yapmaktadır.

Ömer Madra, sinema ve tiyatro oyuncusu Esme Madra'nın babası, karikatürist Piyale Madra'nın eski eşidir. Meral Mutlu Madra ile evlidir. İki oğlu ve bir kızı olan Madra, İngilizce ve Fransızca bilmektedir.

Eserleri

  • Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Bireysel Başvuru Hakkı, AÜSBF, 1980.
  • Migrant Workers and International Law, kişisel yayın, Ankara, 1986
  • Romanımla Sana Bir Ses…, Roman, Remzi kitapevi, 1991
  • Rüzgâra Karşı, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 1996
  • Rüzgâra Karşı – 2, e-kitap, altKitap.com, 2001
  • Akıntıya Kürek, Parantez Yayınları, 2002
  • Küresel Isınma ve İklim Krizi: Niçin Daha Fazla Bekleyemeyiz (Söyleşi: Ümit Şahin), Agora Yayınları, 2007,
  • Açık Yeşil: Teorisi ve Pratiği ile Bir Ekoloji Rehberi (Ümit Şahin ile Beraber), Can Yayınları, 2019
  • Kıyamet Tacirlerine Karşı Kıyam Et, Kırmızı Kedi Yayınevi, İstanbul, 2019
  • Açık Yeşil - 2: İklim Krizi, Politika ve Aktivizm, (Ümit Şahin ile Beraber), Can Yayınları, İstanbul, 2020
  • Çeviri: J.D. Salinger, Franny ve Zoey, Yapı Kredi Yayınları, 2000

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Ömer Madra". Biyografya.com sitesi. 13 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2019. 
  2. ^ Tunçer, Merve. "İronik Aktivist Ömer Madra'yla". Kariyer.net sitesi, 19 Temmuz 2011. 24 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Hamdi Tanpınar</span> Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçii

Ahmet Hamdi Tanpınar ; Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçi ve akademisyendir.

Kitap-lık, Yapı Kredi Yayınları (YKY) tarafından 1993 yılından itibaren çıkarılan edebiyat dergisi.

<i>Tutunamayanlar</i> Oğuz Atay tarafından yazılan roman

Tutunamayanlar, Oğuz Atay'ın ilk romanıdır. 1970 yılında TRT Roman Ödülü'nü kazandı. Oğuz Atay'ın 25'inci ölüm yıldönümü olan 2002 yılında UNESCO, Tutunamayanlar'ı İngilizce'ye tercüme edilmesi gereken seçkin edebiyat eseri listesine seçti.

Piyale Madra, Türk karikatürist.

<span class="mw-page-title-main">Edip Cansever</span> Türk şair

Edip Cansever, tam adıyla Ömer Edip Cansever,, Türk şairdir. Tam adı Ömer Edip Cansever olsa da, Ömer adını ilk şiirleri ve ilk şiir kitabı dışında hiç kullanmadı.

Tarık Dursun K., tam adıyla Tarık Dursun Kakınç, kısaca Tarık Dursun olarak da anılan Türk yazar ve yayıncıdır.

Açık Radyo, 13 Kasım 1995 tarihinde İstanbul iline ve çevresine yayın yapmak amacıyla açılmış olan bölgesel, bağımsız ve kâr amacı gütmeyen radyo istasyonu.

<span class="mw-page-title-main">Halit Kıvanç</span> Türk radyo ve televizyon sunucusu ve gazeteci

Halit Mecit Kıvanç, Türk hukukçu, radyo ve televizyon sunucusu, gazeteci, çevirmen ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Hızlan</span>

Doğan Hızlan, Türk edebiyat ve sanat eleştirmeni, gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Ayfer Tunç</span> Türk öykücü ve romancı

Ayfer Tunç, Türk yazar, editör ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Rado</span> Türk gazeteci

Şevket Rado, Türk gazeteci, yazar, yayıncı.

"Tan gazetesi olayı" ya da "Tan gazetesi baskını", 4 Aralık 1945 tarihinde sol eğilimli, günlük Tan gazetesinin bir grup tarafından yağmalanması olayıdır.

<i>Tan</i> (gazete, 1935) 1935-1945 arasında İstanbulda yayımlanan günlük gazete

Tan, 1926-1935 yılları arasında Milliyet ve 1935-1945 yılları arasında Tan adıyla Türkiye'nin İstanbul ilinde yayımlanan, sloganı "Günlük Siyasi Halk Gazetesi" olan sol eğilimli günlük gazete.

Dikmen Gürün, tiyatro eleştirmeni, akademisyen, yazar.

Ayhan Aktar, Türk profesör, yazar ve gazeteci.

Akgün Akova, Türk şair. Şiir dışında fotoğrafçılıkla da ilgilenen Akova'nın deneme, fotoğraf, gezi alanlarında da kitapları vardır. Seyahat editörlüğü, doğa fotoğrafçılığı ve gezi yazarlığı da yapan şair, hem üniversitelerde hem de özel eğitim kurumlarında "yaratıcılık" dersleri de vermektedir.

Hüner Tuncer, Yüksek Ziraat Enstitüsü'nün ilk mezunlarından olan Hamdi Tuncer ile Hadiye Çeçen Tuncer'in kızlarıdır.

Ercüment Tezcan, Türk akademisyen 1989 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olmuştur. Doktorasını Paris V Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamlamıştır. Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkan yardımcısı olarak görev yapmıştır. Ayrıca 2015 yılında Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı olmuştur. Ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanmış makaleleri dışında yayımlanmış kitapları da vardır. Avrupa Birliği tarihi, kurumsal yapısı, yargı mekanizmaları, AB Rekabet Hukuku ve Türkiye-AB ilişkileri konularında uzmanlaşmıştır. Son dönemlerde Siyaset Felsefesi konusuna yönelmiştir.

Onüç Günün Mektupları, Cemal Süreya'nın 1990'da Can Yayınları tarafından basılan ve mektuplardan oluşan kitabıdır. Kitap, Zühal Tekkanat'ın mektupları Erdal Öz'e vermesiyle yayımlanmıştır ve Süreya'nın dergi ya da gazetelerde yayımlanmadan basılan tek kitabıdır. Yapı Kredi Yayınları'nın basımında ise eşine yazdığı mektupların dışında ek olarak yirmi dört mektup daha yer almaktadır.

Evin İlyasoğlu, Türk müzik eleştirmeni, yazar, radyo ve televizyon programı yapımcısı, öğretim görevlisi.