İçeriğe atla

Ömer Lütfi Mete

Ömer Lütfi Mete
Doğum1 Şubat 1950(1950-02-01)
Rize, Türkiye
Ölüm18 Kasım 2009 (59 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Ölüm sebebiKalp krizi
Defin yeriÇengelköy Mezarlığı, İstanbul
Mezun olduğu okul(lar)İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü
MeslekGazeteci, Yazar, Öğretmen, Senarist
Çocuk(lar)Ali Buhara Mete

Ömer Lütfi Mete (1 Şubat 1950, Rize - 18 Kasım 2009, İstanbul), Türk gazeteci, öğretmen, şair, yazar ve senarist. Ülkemizde yayımlandığı dönemlerde izlenme rekorları kıran Bizim Ev, Ekmek Teknesi, Kurtlar Vadisi, Kurtlar Vadisi Pusu, Kurtlar Vadisi Irak (sinema filmi), Deli Yürek gibi yapımlarda senaryoları bulunmaktadır.[1]

Hayatı

Rize'nin İyidere ilçesi eski ismi Aspet diye de bilinen Fıçıtaşı mahallesinde doğdu. Ömer Lütfi Mete'nin babası, İyidere’de Meteler adıyla bilinen aileye, annesi ise Trabzon Of ilçesi eşrafından Sarallar ailesine mensuptur. İlk ve orta okul öğreniminden sonra bir dönem Kur’an-ı Kerim kurslarında okudu (Mete’nin daha sonra yayımlayacağı ‘Ezan Sesi’ (Çizme) romanı konusu da bu döneme ait hatıraların ve gözlemlerin ürünüdür. Bu roman, 1991 yılında sinemaya da uyarlanacaktır).[1] Aynı kurumlarda okutucu olarak görev yaparken Rize Lisesi’ni bitirdi ve 1970 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne girdi. 1971 yılında önce matbaa çıraklığıyla başlayarak gazeteciliğe geçti. Annesinin ölümü sonrası bu okulu bırakmak zorunda kalır ve 1974’de Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği bölümüne kaydolur. Buradan mezun olduktan sonra memleketi Rize'de bir dönem öğretmenlik yapar.[1]

1972’de İktisat Fakültesi’nden ayrılıp İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümüne kaydoldu ve 1976 yılında mezun oldu.[2] Kısa bir süre mezun olduğu lisede ve Rize Meslek Yüksekokulu’nda Edebiyat öğretmenliği dışında gazeteci ve senaryo yazarı olarak çalıştı. Babıali’de Bizim Anadolu, Tercüman, Türkiye, Yeni Haber, Ortadoğu, Yeniçağ, Ayyıldız, Yeni Binyıl, Sabah gazetelerinde yönetici ve köşe yazarı olarak çalıştı. Türk Edebiyatı, Boğaziçi ve Çağrışım dergilerinde makale, mizahi öykü ve şiirleri yayınlandı.

Gençlik yıllarında bir dönem Ülkü Ocakları Rize İl Başkanlığı görevinde bulunan Ömer Lütfi Mete, Anavatan Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi'nden Rize milletvekili adayı oldu; fakat her iki seçimde de meclise girecek kadar yeterli oyu alamadığı için seçilemedi.[3][4]

1982 yılında Leyla Hanım'la evlenen Ömer Lütfi Mete'nin bu evlilikten Ali Buhara, Fatma Berra, Hatice Hicaz ve Zeynep Mücteba isminde dört çocuğu olur. Terzi çıraklığı, matbaa işçiliği, çeşitli dergi ve gazetelerde mizanpaj sorumluluğu, gazetecilik, öğretmenlik, muhabirlik, spor yazarlığı, genel yayın yönetmenliği, senaristlik gibi çeşitli alanlarda çalışmış ve ürün vermiş olan Ömer Lütfi Mete, bütün bunların birleştiği bir alan olan ‘ediplik kimliği’ ile ise daha kalıcı eserler vermiştir.[1] 18 Kasım 2009 tarihinde geçirdiği kalp krizi sebebiyle 59 yaşında ölmüş ve Çengelköy Mezarlığı'na defnedilmiştir.[5]

Çengelköy Mezarlığı'ndaki kabri

Eserleri

  • Basılı Yakıt[6]
  • Aşıklar Ölmez[7]
  • Allah'sız Müslümanlık
  • Milliyetçilik Milliyetsizlik (röportaj)
  • Gülce (şiir)
  • 28 Şubat'tan Şemdinli'ye Derin Çeteler
  • Derin Devlet (röportaj)
  • Dünyayı Kimler Yönetiyor (röportaj)
  • Derin Millet Manifestosu (köşe yazılarından seçmeler)
  • Çığlığın Ardı Çığlık
  • Yerden Göğe Kadar
  • Asker ile Cemre
  • Çizme (roman)
  • Hacıyağı ile Parfüm Arasında (deneme)
  • Balonya Tünel (kara mizah)
  • İtfaiye Yanıyor (kara mizah)
  • Erdoğan Operasyonu (Mahir Kaynak'la ortak eseri)

Senaryosunu yazdığı projeleri

Sinema filmi senaryoları

TV filmi senaryoları

  • Köstekli Saat
  • Ayrı Dünyalar
  • Veysel Karani
  • Ahmet Bedevi

TV dizi senaryoları

  • Bizim Ev
  • Evlere Şenlik
  • Ortaklar
  • Deli Yürek
  • Avcı
  • Hayat Bağları
  • AGA
  • Kurtlar Vadisi
  • Kurtlar Vadisi Pusu
  • Eşref Saati
  • Ekmek Teknesi
  • Çanakkale Destanı (Belgesel Drama)
  • Uğur Işılak Dönen Alçak Olsun (Klip)
  • Emre (Çizgi Dizi)

Kaynakça

  1. ^ a b c d "Gazeteci Roman Öykü Yazarı ve Senarist Kimliklerinin Yanı Sıra Mistik Bir Şair Olarak Ömer Lütfi Mete". Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 18 Şubat 2024. 17 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024. 
  2. ^ "Ömer Lütfi Mete Biyografisi". www.tsa.org.tr. 13 Aralık 2021. 18 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2022. 
  3. ^ "HEDEF TURAN - 1999/ Rize #MHP Milletvekili adayı Ömer..." www.facebook.com. 14 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2022. 
  4. ^ "Haber Detay". www.ulkucudunya.com. 16 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2022. 
  5. ^ "Mezarı başında anıldı". NTVMSNBC.com. 18 Kasım 2014. 29 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2014. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2015. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çetin Altan</span> Türk yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı, siyasetçi

Çetin Altan, Türk yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı, siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Kaçan</span>

Hasan Kaçan,, Türk karikatürist, senarist, film yönetmeni, televizyon sunucusu ve oyuncu.

Erdil Yaşaroğlu, Türk karikatüristtir.

<span class="mw-page-title-main">Mahir Kaynak</span> Türk istihbaratçı ve yazar

Mustafa Mahir Kaynak, Türk asker, iktisatçı, yazar ve istihbarat analizcisi.

<span class="mw-page-title-main">Lütfi Ömer Akad</span> Türk yönetmen

Mehmet Lütfi Akad, Türk film yönetmeni, senarist, akademisyen.

<i>Kurtlar Vadisi Pusu</i> Türk televizyon dizisi (2007–2016)

Kurtlar Vadisi Pusu, yapımcılığını Pana Film'in üstlendiği, daha önce 15 Ocak 2003 tarihinde yayımlanmaya başlayan ve 97 bölüm sürmüş olan Kurtlar Vadisi'nin ve 2007'de 2 bölüm yayımlanıp sonlandırılmış Kurtlar Vadisi Terör dizisinin devamı niteliğindeki Türk yapımı aksiyon, dram ve politik türündeki Türk televizyon dizisidir. 10 sezondan oluşan dizi, 16 Haziran 2016 tarihinde yayınlanan 300. bölümü ile sezon finali yaparak yayından kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Teodor Kasap</span>

Teodor Kasap, Rum kökenli Osmanlı gazeteci, yazar ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Bekir Yıldız (yazar)</span>

Bekir Yıldız,, Türk öykü ve roman yazarı.

Kurtlar Vadisi dizisinde yer alan tüm karakterlerin listesi ve bölüm aralıkları yer almaktadır.

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde yer alan tüm karakterlerin listesi ve oynadıkları bölüm aralığı yer almaktadır.

Erdinç Gülener, Türk tiyatro, sinema, dizi oyuncusu ve seslendirme sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ayberk Pekcan</span> Türk sinema ve dizi oyuncusu (1970–2022)

Osman Ayberk Pekcan Türk sinema ve dizi oyuncusudur.

Kurtlar Vadisi, Osman Sınav'ın yarattığı ve Raci Şaşmaz'ın kaleme aldığı Türkiye'nin politik konularını ele alan Türk kült serisidir. Serinin dizi ve filmlerinde birçok ünlü oyuncu oynamıştır. Müziklerinin çoğu Gökhan Kırdar tarafından yapılmıştır. Serinin ilk 55 bölümünde yapımcı ve yönetmen Osman Sınav, 56-97 bölümler arasında yapımcı Raci Şaşmaz, yönetmen koltuğuna ise Serdar Akar oturmuştur. 97. bölümdeki finalden sonra Kurtlar Vadisi Terör adı ile 2 bölüm seyirci karşısına çıkmıştır. Bu dizinin yayından kaldırılması sonrası Kurtlar Vadisi Pusu adlı dizi ile 300 bölüm boyunca seyirci karşısına çıkmıştır. 2013'te Şaşmaz kardeşler'in anlaşamaması üzerine Raci Şaşmaz ve Bahadır Özdener, serinin senaristiliği ve yapımcılığından istifa etmiştir. Yerlerine daha deneyimsiz olan Cahit Kayaoğlu gibi isimler getirilmiş ve bunun sonucunda reytingler düşmeye başlamıştır. Kurtlar Vadisi Pusu'nun son bölümü olan 300. bölümde reytingler 4'lere kadar düşmüştür. Serinin sona ermesinden 1 yıl sonra TRT 1'de yayınlanan Kurtlar Vadisi Vatan filmi ise 5,43 reyting almıştır. En çok reyting alan dizi bölümleri 23 reyting puanı ile Kurtlar Vadisi'nin finali olan 97. bölüm ve 25,43 reyting ile Kurtlar Vadisi Pusu'nun 45. bölümüdür. Seri; Kurtlar Vadisi'nin ilk sezonu boyunca Çarşamba günleri, diğer tüm sezonlarda ve dizilerde ise Perşembe günleri yayınlanmıştır. Serinin toplam 399 bölümlü televizyon dizilerinin yanında seriye ait 4 sinema filmi, 1 amatör filmi çekilmiş; 1 kitabı yazılmıştır.

Atilla Alpar, Türk dizi sinema tiyatro oyuncusudur.

Ali Buhara Mete, Türk oyuncu, şarkıcı ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Fark Film</span>

Fark Film, 2002 yılından bu yana sektörde yer alan ekip tarafından 2014 yılında kurulan Fark Film Yapım, o tarihten bu yana sinema filmleri, televizyon dizileri ve televizyon için çeşitli türlerde program üretiminin yanı sıra, film ve format ithalatıyla ilgilenmektedir.

<i>Kurtlar Vadisi Vol. 1</i> Dizi müziği albümü

Kurtlar Vadisi Vol. 1, Gökhan Kırdar tarafından bestelenen ve düzenlenen Kurtlar Vadisi adlı televizyon dizisinin müziklerinin yer aldığı soundtrack albümüdür. Dizinin ilk bölümünden beri kullanılan müzikler, dizinin yapım şirketi Sinegraf ve Loopus etiketiyle 7 Şubat 2004 tarihinde yayınlandı.

İbrahim Ozan Gözel, Türk tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu, mimar.

Mauro Mevlüt Martino İtalyan yazar, dizi ve sinema oyuncusu ve senarist. Martino'nun ayrıca Kanada ve Türkiye vatandaşlığı da bulunmaktadır. Kurtlar Vadisi serisinde oynadığı Profesör Martin ve Kârûn rolleriyle tanınmıştır.

Fatma Yangın Ekşioğlu Türk masal, roman ve hikâye yazarı. Eselerinde sade ve akıcı bir anlatım kullanan Ekşioğlu, en çok Fırtına Vadisi'nde Macera isimli romanıyla bilinmektedir.