İçeriğe atla

Ömer Efendi Camii

Koordinatlar: 41°12′02″K 47°11′16″D / 41.20056°K 47.18778°D / 41.20056; 47.18778
Ömer Efendi Camii
AzericeÖmər Əfəndi məscidi
Harita
Temel bilgiler
KonumAzerbaycan Şeki, Azerbaycan
Koordinatlar41°12′02″K 47°11′16″D / 41.20056°K 47.18778°D / 41.20056; 47.18778
İnançİslam
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimİslami mimari
İnşaat başlangıcıXVIII yüzyıl
TamamlanmaXIX yüzyıl

Ömer Efendi Camii 18.-19. yüzyıllara ait tarihi-mimari bir eserdir. Azerbaycan'ın Şeki şehrinde yer almaktadır.[1]

Sovyet işgalinden sonra caminin binası depo olarak kullanılmıştır. 1986 yılında camide yangın çıkmıştır. 1987 yılında cami, yangından sonra Şeki'deki Cuma Camii imamı Hacı Salim Efendi'nin girişimi ve yerel halkın maddi desteğiyle yeniden inşa edildi.

Cami ibadete açıktır.

Tarihi

19. yüzyılda inşa edilen Ömer Efendi camii, günümüze kadar özgün görünümünü korumuştur.[2] Sovyet işgalinden sonra caminin binası depo olarak kullanılmıştır. 1950 yılından sonra yapı tekrar cami olarak kullanılmıştır. 1986 yılında camide yangın çıkmıştır. 1987 yılında yeniden inşa edilmiştir.[1]

"Ömer Efendi" camisinin dini cemaati, Azerbaycan dini kurumlarla iş üzere devlet komitesi'nde kayıtlıdır.[3][4]

Mimarisi

Ömer Efendi Camii'nin binası dikdörtgen planlıdır. Caminin cephesi pişmiş tuğla motifleriyle dikkat çekmektedir.[2]

Caminin alanı 105 metrekaredir. Avlu alanı 525 metrekaredir. Caminin inşası sırasında çakıl ve pişmiş tuğla gibi yerel yapı malzemeleri kullanılmıştır. Caminin çatısı demir levhalarla kaplı olup, zemini ve tavanı ahşaptır.

Caminin giriş kapısının önünde açık şerefe bulunmaktadır. Caminin avlusunda bulunan havuzda abdest aldıktan sonra namaz kılmaya gelenler geniş bir salona geçerler.[5] Ana ibadethanenin 14 penceresi vardır. Ana ibadethanenin karşısında, toplam alanı 80 metrekare olan daha da büyük bir ibadethane vardır. Bu alanın 45 metrekaresi kadınlara ayrılmış. Gerisi koridor olarak kullanılıyor.

Caminin minberi ahşap olup zarif el işlemeleri ile süslenmiştir. Bitkisel süslemelerle süslü mihrabın yüksekliği üç metredir.

Pişmiş tuğladan inşa edilen caminin minaresi yuvarlak planlıdır. Yüksekliği 14 metredir.[6] Yapının ana yapısında yer alan minare üzerindeki tuğla bezeme, Şeki zanaatkârlarının özel mimari üslubunu, beceri ve yeteneklerini yansıtmaktadır.[5]

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Ömər Əfəndi məscidi" (Azerice). sheki.heritage.org.az. 13 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2022. 
  2. ^ a b "Şəkinin mədəni-tarixi abidələri" (Azerice). anl.az. 24 Ekim 2013. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2022. 
  3. ^ "Məscidlər və dini icmalar" (Azerice). irs.gov.az. 13 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2022. 
  4. ^ "Религиозные общества". Министерство культуры и туризма Азербайджанской Республики. 19 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ a b Orkhan Ali (27 Nisan 2012). "İbadət evləri: hansı rayonda necə məscid var? - V YAZI" (Azerice). modern.az. 27 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2022. 
  6. ^ Azərbaycan Respublikası Məscidlərinin Ensiklopediyası (PDF). Bakı: Beynəlxalq Əlhuda. 2001. s. 297. ISBN 964-8121-59-1. 23 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Minare</span>

Minare, İslam dininin ibadet yeri olan camilerde namaza çağrıyı bildirmek ve sala okumak için inşa edilmiş ana yapıdan yüksek tasarlanan yapılardır. Namaza çağrının o mahaldeki herkesin işitebileceği yüksek bir yerden okunması, ibadethanelerde minare inşasının esasını teşkil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Odabaşı Camii</span>

Odabaşı Camii, Has Odabaşı Camii ya da Has Odabaşı Behruz Ağa Cami; bir Mimar Sinan camisidir. Etrafındaki yerleşim bölgesi de Odabaşı semti olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Zağnos Paşa Camii</span> Balıkesirde bir cami

Zağnos Paşa Camii veya Balıkesir Ulu Camii, Türkiye'nin Balıkesir şehir merkezinde bulunan15. yüzyıl yapısı cami.

Çivizade Camii, İstanbul'un Fatih ilçesi Mevlanakapı'da Kalburcu Mehmed Çeşmesi sokağındadır. Dikdörtgen planlı kâgirdir. Minaresi tuğladır. Avluya iki kapıdan girilir. Caminin sağında Kalburcu Mehmed Efendi'nin kabri vardır. Kıbledeki kapıdan avluya girilince bir sundurma ve bitişinde bir çeşme, çeşmeden sonra alt katta tuvalet bulunmaktadır.

Bali Paşa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde Bali Paşa caddesi Hoca Efendi sokağındadır. Kesmetaştandır ve minaresi klasik olarak sağındadır. II. Bayezid'in veziri Malkoçoğlu Balı Paşa'nın başlattığı ve bitiremediği camiyi karısı Hüma Sultan 1504'te tamamlatmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ramazan Efendi Camii</span>

Ramazan Efendi Camii İstanbul'un Kocamustafapaşa semtinde bir camidir. 1585'te Mimar Sinan tarafından yapılan cami, Kuvayı Milliye caddesinin otobüs duraklarında biten yönündedir. Tek minareli, kırma çatılıdır. Çeşitli tamirler görmüştür. Dede Efendi bu caminin tamirine destek vermiştir. Hüsrev Çelebi Camii, Bezirganbaşı Camii adıyla da bilinir. Ramazan Efendi denmesinin sebebi buradaki tekke şeyhinin adının Ramazan Efendi oluşundandır. Ramazan Efendi, cami giriş kapısının solunda yapıya bitişik türbesinde yatmaktadır.

Ebulfazl Camii, Beyoğlu Kılıç Ali Paşa mahallesindedir. Defterdar yokuşunda İtalyan Hastanesi karşısındaki meyilli zeminde inşa edilmiştir. 1553'te yapılmış caminin mimarı Mimar Sinan'dır. 1993'te yenilenmiştir. Dikdörtgen planlı, küfeki taş-tuğla duvarlı, iki sıra pencerelidir. Son cemaat yeri ahşap direklidir. Caminin çeşmesi ön tarafta, şadırvanı avlu ortasında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yağ Camii</span> Adananın merkezinde, eski çarşı içindeki tarihî cami

Yağ Camii, Adana Eski Cami veya eskiden Surp Hagop Ermeni Apostolik Kilisesi, Adana'nın merkezinde, eski çarşı içindeki tarihî cami.

<span class="mw-page-title-main">Aşçıbaşı Camii</span>

Aşçıbaşı Camii veya Aşçıbaşı Mehmet Efendi Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Zeynep Kamil Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma tarihi bir camidir. IV. Mehmet'in aşçıbaşısı olan Pervane Mehmet Efendi tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1650 yılında başlanan cami, 2 yıllık inşaat sürecinden sonra 1652 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tevfikiye Camii</span>

Tevfikiye Camii, İstanbul'un Beşiktaş ilçesi, Arnavutköy semti sahilyolunda yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. “Arnavutköy Camii” ve “Akıntı Burnu Camii” olarak da bilinmektedir. Mülkiyeti Vakıflar İdaresine aittir.

Bu liste; Ankara'daki camiler hakkında bir listedir.

Ağaç Ayak Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir camiidir. Geniş bir avlu içerisinde bulunan camii; su basmanına kadar moloz taş, yukarı kısımlar ise örme tuğla arası ahşap hatıllı olacak şekilde inşa edilmiştir. Kitabesi olmasa da 1700'lü yılların başında yapıldığı tahmin edilmektedir. İç tasarımında kullanılan ahşap minberi, alçı mihrabı ve nakış işlemeleri; caminin geç dönem Ankara eserleri arasında sayılmasına neden olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İmam Ali Camii (Şeki)</span>

İmam Ali Camii, Azerbaycan'ın Şeki şehrinde bulunan tarihi ve mimari bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Erdebil Camii</span>

Erdebil Camii, Azerbaycan'ın Kuba şehrinde, 113 Fetali Han Caddesi'nde bulunan 19. yüzyıldan kalma bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Bakı camisi</span>

Bakı Camisi 1907-1909 yıllarında Astrahan'da inşa edilmiş cami. Sovyet döneminde caminin minaresi yıkılmış, farklı yıllarda binası depo ve kültür merkezi olarak kullanılmıştır. 2002 yılında Astrahan'daki Azerbaycan topluluğunun çabalarıyla cami restore edilerek onlara verilmiş ve Bakı Camisi adını almıştır. Cami, Astrahan'da Bakinskaya Caddesindedir.

<span class="mw-page-title-main">Şeki Han Camii</span>

Şeki Han Camii18.-19. yüzyıllara ait tarihi-mimari bir eserdir. Azerbaycan'ın Şeki şehrinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rustov Camii</span>

Rustov Köy Camii, Kuba rayonu, Rustov köyünde Hacı Zeynelabidin Tağıyev'in yardımlarıyla 1903 yılında yaptırılan tarihi-mimari bir eserdir.

<span class="mw-page-title-main">Gilehli Camii</span>

Gilehli Camii veya Gileyli Camii, Şeki şehrinde bulunan, 18. yüzyılda inşa edilmiş tarihi bir camidir. Gilak Camii, 1749 yılında Şeki Han'ı Hacı Çelebi Han tarafından yaptırılmıştır. 1805 yılında Hacı Şemseddin Bey o caminin yerine yeni bir cami yaptırdı. Bundan sonra cami "Hacı Şemseddin Bey Camii" adıyla anılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Kısa Minareli Cami</span>

Kısa minareli cami, Şeki şehrinde bulunan, 19. yüzyılda inşa edilmiş tarihi bir camidir. Azerbaycan'ın Şeki kentindeki Yukarı Baş Devlet Tarihi-Mimari Koruma Alanı topraklarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cuma Camii (Şeki)</span> Azerbaycandaki tarihî cami

Şeki Cuma Camii, 1900-1914 yıllarında yapılmış tarihi-mimari bir camidir. Azerbaycan'ın Şeki kentindeki Yukarı Baş Devlet Tarihi-Mimari Koruma Alanı topraklarında yer almaktadır.