İçeriğe atla

Ömer Asan

Ömer Asan, 2005 Edirne.

Ömer Şükrü Asan (d. 28 Mayıs 1961, Trabzon), Türk yazar, yapımcı ve yayıncıdır. İlk çalışması Trabzon ili Of ilçesi Çoruk mahallesinin monografisi içeren Pontos Kültürü ile adını duyurmuş, Hasan İzzettin Dinamo'nun biyografisi ve kısa öykülerini içeren Niko’nun Kemençesi adlı eserlerini yayınladıktan sonra yayıncılığa yönelerek kurucusu olduğu[1][2] Heyamola Yayınları'ndan 200'ü aşkın kitabın yanı sıra bizzat yayın yönetmeni olduğu Roman Kahramanları adlı dergiyi de yayınlamıştır. Ayrıca yapımcısı olduğu “Gündelikçi Kadınlar” adlı belgeseli 43. Altın Portakal Film Festivali’nde “En iyi Belgesel” seçilmiş[3] ve 9. Seul Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde “Birincilik Ödülü”nü kazanmıştır.[4]

Pontus Kültürü

Ömer Asan'ın Yunanca'ya da çevrilen Pontus Kültürü adlı eseri Trabzon'da bazı köylerde konuşulan Romeika adlı Yunanca dialektini işlediği için özellikle milliyetçi çevreler tarafından eleştirilmiş,[5] bölücülük propagandası iddiasıyla toplatılmış, toplatılma kararı alınmıştır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuran yazarın başvurusu "Asan’ın ifade özgürlüğüne yönelik hükümet kısıtlamasının “demokratik bir toplumda gerekli olduğuna” ikna olmadığını bildirilerek Türkiye 500 avro tazminata mahkûm edilmiştir.[6]

Bibliyografi

  1. 1996 : Pontos Kültürü, ISBN 975-344-220-3
  2. 2000 : Hasan İzzettin Dinamo, biografi
  3. 2005 : Niko'nun kemençesi, Öykü kitabı
  4. Radikal, Sabah, Milliyet, Gezi, Yaşasın Edebiyat, Adam Öykü, Kafkasya Yazıları, Sky Life gibi çeşitli dergi ve gazetelerde konusu Karadeniz kültürü veya folklor olan çok sayıda öykü, makale ve gezi yazısı yayınlanmış, 1996 yılında bir makalesiyle Abdi İpekçi Barış ödülünü kazanmıştır.
  5. Temel Kimdir, Editör, Kolektif, Heyamola Yayınları, 2006
  6. Fadime Kimdir, Kolektif, Heyamola Yayınları, 2007
  7. Trabzon’un Anlama, Kolektif, İletişim Yayınları, 2009
  8. Karardı Karadeniz, Kolektif, İletişim Yayınları, 2012

Notlar

  1. ^ "40 edebiyatçıdan 40 semtte İstanbul". CNNTürk. 15 Nisan 2009. 2 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2014. 
  2. ^ Sunay Akın (5 Ağustos 2006). "Ula uşağum kim bu Temel?". Sabah. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2014. 
  3. ^ "Cam silerken düşersek ne olacak?". Vatan. 23 Mayıs 2010. 1 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2014. 
  4. ^ "'Gündelikçi'ye Seul'den birincilik ödülü". Milliyet. 17 Nisan 2007. 2 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2014. 
  5. ^ "Pontos Kültürü". 13 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2008. 
  6. ^ "Pontus Kültürü kitabının toplaqtılmasına AİHM den ceza". 14 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Erendiz Atasü, Türk yazar, akademisyen, edebiyat eleştirmeni

Pontus Rumcası, 1923 Türkiye-Yunanistan nüfus mübâdelesine değin Kandıra ile Batum arasında yaşayan Rumlar tarafından konuşulmuş, günümüzde Anadolu'da sadece Trabzon'a ve Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı bazı köylerin yanı sıra, Yunanistan'a gönderilen Ortodoks Hristiyan mübâdillerin yaşadığı kentlerde konuşulmaya devam edilen Rumcanın bir lehçesidir. Pontus Rumcası, Pontiaka ve Karadeniz Rumcası adlarıyla da bilinmektedir. Osmanlı dönemi ve sonrasında Karadenizli Rumların göç ettiği Gürcistan, Kırım ve Stalin döneminde sürüldükleri Rusya ile Kazakistan'da Hristiyan Pontuslular tarafından hâlen konuşulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pontus</span> Karadenizin güney kıyısında, günümüz Türkiyesinin Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan bir bölge

Pontus Karadeniz'in güney kıyısında, günümüz Türkiye'sinin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan bir bölgedir. Bu ad bölgenin kıyıları ve iç kesimlerinde yer alan dağlar için, Arkaik Dönem itibarıyla burayı kolonileştiren Grekler tarafından Karadeniz'in Grekçe ismi olan: Πόντος Εὔξεινος, Pontos Eukseinos 'dan türetilerek verilmiştir. Daha sonra Eshilos'un Persler eseri ve Herodot'un Herodot Tarihi eseri dönemlerinde sadeleşerek Pontos adı kullanılmıştır.

Aşkın Güngör Türk yazar.

Ahmet Büke, Türk öykü yazarı.

Murathan Çarboğa, Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Hasan İzzettin Dinamo</span> Türk yazar (1909-1989)

Hasan İzzettin Dinamo, Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Madur Dağı</span> Trabzon Köprübaşı nda bir Dağ

Madur Dağı, Trabzon'un Sürmene ilçesinde yer alan, 2.742 rakımlı ilçenin en yüksek dağıdır. Madur Dağı'nın çevresi Köşk Yaylası, Taşlı Yaylası, Sulak Yaylası, Kalecik Yaylası ve Kutlusu Yaylası gibi yaylalarla çevrelenmiştir. Yaylacılık yapılan dağın zirvesi kayalıklardan oluşmaktadır. Ksenofon'un Anabasis adlı eserinde Yunan ordusu denizi bu dağda görmüştür.

Ahmet Yıldız, Türk yazar, eleştirmen, dergi genel yayın yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Feyza Hepçilingirler</span>

Feyza Hepçilingirler,, Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Yiğit Bener</span>

Eşref Yiğit Bener, Türk yazar ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Atilla</span>

Mehmet Atilla, edebiyatın değişik alanlarında yapıtlar yayımlayan şair ve yazardır.

Sibel K. Türker, Türk roman ve öykü yazarıdır.

Zeynep Aliye, Türk öykücü, şair ve çocuk kitabı yazarıdır.

Yorgo Andreadis, Yunan yazardır.

Ali Enver Ercan, Türk şair, eski Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı. Varlık dergisinin genel yayın yönetmeni, Yasak Meyve Yayınları ve Eşik Cini dergisinin imtiyaz sahibiydi.

<span class="mw-page-title-main">Pontus Rumları</span> Geleneksel olarak Pontus bölgesinde, Karadeniz kıyılarında ve Kuzeydoğu Anadolunun Pontus dağlarında yaşayan etnik Yunan grubu

Pontus Rumları veya Karadeniz Rumları, geleneksel olarak Pontus bölgesinde, Karadeniz'in kıyısında Pontus Alpleri'nde yaşayan etnik Rum grubudur. Daha sonraları 1461'de Osmanlı İmparatorluğu'nun Trabzon İmparatorluğu'nu fethetmesi ve 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı sonucu pek çok Pontuslu Rum Güney Kafkasya'daki Gürcistan'a ve Rus İmparatorluğu'nun Kars Oblastı'na göç etti. Güney Rusya, Ukrayna ve Kırım'dakiler Kuzey Pontus Rumu olarak adlandırılır. Gürcistan, kuzeydoğu Anadolu ve eski Rus bölgesi Güney Kafkasya'dakiler, çağdaş Yunan akademik çevrelerinde sıklıkla Doğu Pontus Rumu ya da Kafkasyalı Rumlar olarak anılır, ama aynı zamanda bu tabirler Rum asıllı olup Türkçe konuşan Urumları da içerir. Pontus Rumları, Çağdaş Yunancadan farklı bir evrim geçirmiş Pontus Rumcasını konuşurlar. Pontus Rumları, Pontus, Gürcistan ve Doğu Anadolu bölgelerinde en az MÖ 700'den 1922'ye kadar sürekli bir mevcudiyete sahiptiler. 1915'ten 1922'ye kadar Pontus Rumlarının bir kısmı Rum Kırımı'nda öldürülmüşlerdir, geri kalanların da büyük bir kısmı ise 1923'te, Yunanistan ile Türkiye arasında Lozan Antlaşması tarafından tanımlanan nüfus değişimi kapsamında Türkiye'den Yunanistan'a gönderilmişlerdir. Daha sonra Pontus Rumları, Yunanistan'da Nea Trapezounda gibi kasabalar kurmuşlardır. Günümüzde Trabzon'un doğusunda Pontus Rumcasını konuşmaya devam eden Müslüman Rumlar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Niko Kaptanidis</span>

Niko Kaptanidis Osmanlı Rum gazeteci ve gazete yayıncısıydı. Rum Kırımı kurbanlarındandır.

Baltacı Deresi, Baltacı Çayı veya Yeniköy Deresi, Trabzon'un Hayrat ilçesinde doğan, Trabzon'un Of ilçesinden geçerek Karadenize akan bir nehirdir. Nehirde bulunan 3 hidroelektrik santral toplamda 44 MW'lik enerji üretmektedir. Nehir, I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı ve Rusların kaşılaştığı yerlerden biriydi. 7 Mart ve 28 Mart 1916 tarihleri arasında, nehrin batısına çekilmiş Osmanlı birlikleri, Rus birliklerine karşı savaşmış, ancak 28 Mart 1916 tarihinde Rus İmparatorluğu Of'u ele geçirmiştir. Nehrin adı, buraya yerleştirilen Baltacı bölüklerinden gelmektedir. Nehrin havza alanı 200 km²'dir. Derenin yıllık ortalama debisi 352 hm³'tür.

<span class="mw-page-title-main">P. Minas Bijişkyan</span> araştırmacı

Minas Bijişkyan veya tam adıyla Per Minas Bijişkyan, Karadeniz'in tamamını dolaşarak yazdığı Karadeniz Kıyıları Tarih ve Coğrafyası adlı eseriyle tanınan Osmanlı Ermenisi Katolik yazar, etnograf, gezgin, rahip, müzikolog ve pedagog.