İçeriğe atla

Ömer Aggad

Ömer Aggad
DoğumÖmer A. Aggad
20 Nisan 1927(1927-04-20)
Yaffa, Filistin Mandası (şimdiki: İsrail)
Ölüm01 Şubat 2018 (90 yaşında)
Toronto, Ontario, Kanada
MilliyetFilistin asıllı Suudi Arap
EğitimManchester Üniversitesi
Meslekİş insanı ve hayırsever
Çocuk(lar)4, evlatlık ve Tarık Aggad

Ömer A. Aggad (d. 20 Nisan 1927[1] – ö. 1 Şubat 2018), Filistin asıllı Suudi Arap hayırsever ve iş insanıdır. Aggad Yatırım Şirketi'nin (AICO) kurucusu ve Arap Filistin Yatırım Şirketi (APIC) kurucu eski başkanıdır.[2]

Filistin asıllı Suudi Arap iş insanı Ömer Aggad 1 Şubat 2018'de Toronto, Kanada'da 90 yaşında ölmüştür.[3]

Kaynakça

  1. ^ "The International Who's who of the Arab World". International Who's Who of the Arab World Limited. 14 Şub 1984 – Google Books vasıtasıyla. 
  2. ^ "Aico.com". Aico.com.sa. 25 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2016. 
  3. ^ "death of Omar Aggad". Mann news agency. 30 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İslam İşbirliği Teşkilatı</span> 57 üye devleti bulunan uluslararası kuruluş

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Eylül 1969 tarihinde Fas'ın başkenti Rabat'ta toplanıp İslam ülkelerini çatısı altında toplamak üzere İslam Konferansı Teşkilatı adıyla kurulan 57 üyeye sahip, uluslararası hukuk tüzel kişiliğini haiz bir uluslararası teşkilattır.

<span class="mw-page-title-main">Filistin Ulusal Yönetimi</span> Batı Şeria ve Gazze Şeridini yöneten bir idari örgüt

Filistin Ulusal Yönetimi, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni yöneten bir idari örgüt ve devlet yapılanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arap Birliği</span> 22 Arap ülkesinin üye olduğu uluslararası örgüt

Arap Birliği veya Arap Ligi, 22 Arap ülkesinin üye olduğu milletler arası bir örgüttür. Arap ülkeleri arasında ilk ittifak 1936'da Irak ve Suudi Arabistan arasında gerçekleşmiştir. 1944'te imzalanan İskenderiye Protokolü ile Arap Birliğinin temeli atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Faysal bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 3. Suudi Arabistan kralı

Faysal bin Abdülaziz Âl-i Suud, Suudi Arabistanlı devlet adamı ve diplomat olup 2 Kasım 1964'ten 1975'teki suikastına kadar Suudi Arabistan kralı olarak görev yapmıştır. Tahta çıkmadan önce 9 Kasım 1953'ten 2 Kasım 1964'e kadar Suudi Arabistan veliaht prensi olarak görev yapmış ve 1964'te kısa bir süre üvey kardeşi Kral Suud'un naipliğini üstlenmiştir. Faysal, modern Suudi Arabistan'ın kurucusu olan Kral Abdülaziz'in üçüncü oğluydu.

<i>Forbes</i> Amerikan iş dünyası dergisi

Forbes, Integrated Whale Media Investments'ın sahibi olduğu bir Amerikan iş dünyası dergisidir. Finans, endüstri, yatırım ve pazarlama ağırlıklı konular içerir. Bunun yanında teknoloji, iletişim, bilim, siyaset ve hukuk konularında da içerikler sunar. Merkezi Jersey City, New Jersey'dedir. İş dünyası dergisi kategorisindeki Fortune ve Bloomberg Businessweek ile rekabet etmektedir. Dünya çapında 68 ülkede ve 27 dilde 38 farklı baskısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Filistin çatışması</span> Levantta devam eden askerî çatışma

İsrail-Filistin çatışması, Filistin ile İsrail Silahlı Kuvvetleri arasında Filistin topraklarında devam eden silahlı çatışmadır. Başta 1897 Birinci Siyonist Kongresi ve 1917 Balfour Deklarasyonu olmak üzere, Filistin'deki bir Yahudi vatanına ilişkin iddiaların kamuoyuna duyurulması, bölgede erken gerilim yarattı. O zamanlar, Yahudi göçü önemli ölçüde artmasına rağmen, bölgedeki Yahudi nüfusu çok azdı. İngiliz hükûmetine "Filistin'de Yahudi halkı için ulusal bir yuva kurulması" için bağlayıcı bir yükümlülük içeren Filistin Mandası'nın kurulması ardından gerilim, Yahudiler ve Araplar arasında çatışmaya dönüştü. Erken çatışmayı çözme girişimleri, 1947 Birleşmiş Milletler Filistin Bölme Planı ve daha geniş Arap-İsrail çatışmasının başlangıcı olan 1947-1949 Filistin savaşıyla sonuçlandı. İsrail-Filistin süregelen durumu, 1967 Altı Gün Savaşı'nda İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesiyle başladı.

<span class="mw-page-title-main">Filistin Devleti</span> Batı Asyada yer alan bir ülke

Filistin, resmî adıyla Filistin Devleti, Orta Doğu'da ve Batı Asya'da, Akdeniz kıyısındaki tarihî Kenan Bölgesi'nde bulunan ve Batı Şeria ile Gazze Şeridi'nde belirtilen bölgelerde de facto olarak hüküm süren bir Arap devletidir. Devletin başkenti her ne kadar Doğu Kudüs olarak belirlense de Kudüs tamamen İsrail'in kontrolünde olduğu için başkenti Ramallah'ta yani Batı Şeria'da bulunmaktadır. Filistin toprakları 1948'den 1967'ye kadar Mısır ve Ürdün tarafından ele geçirilmişken 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan sonra ise İsrail tarafından ele geçirilmiştir. Şubat 2020 itibarıyla 5.051.493 nüfusla dünyada en çok nüfusa sahip 121. devlet olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Valon Behrami</span> Isviçreli futbolcu

Valon Behrami, orta saha pozisyonunda görev yapmış Arnavut asıllı İsviçreli eski millî futbolcudur.

Ömer kelimesi İslamiyet etkisindeki kültürlerde sıkça rastlanan bir erkek ismidir. Şunu ifade edebilir:

Muhammed bin Avad bin Ladin, Suudi Arabistanlı iş insanı. Genellikle inşaat sektörü üzerine çalışan Muhammed bin Ladin, Bin Ladin ailesinin bir üyesi ve Usame bin Ladin'in babasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Saudi Binladin Group</span>

Saudi Binladin Group, merkezi Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde bulunan, inşaat alanında faaliyet gösteren konglomerat. 1931 yılında Muhammed bin Ladin tarafından kurulmuştur. Günümüzdeki yönetim kurulu başkanı Bekir bin Ladin olup, yönetim kurulunu bin Ladin ailesine mensup kardeşleri oluşturmaktadır.

2018 FIFA Dünya Kupası AFC elemeleri Üçüncü Tur maçları, Asya'dan turnuvaya katılacak takımları belirleyen elemelerin üçüncü aşamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arap İsyanı bayrağı</span> Arap İsyanı sırasında Arap milliyetçileri tarafından kullanılan bayrak

Arap İsyanı bayrağı, I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı başlatılan Arap İsyanı sırasında Şerif Hüseyin ve müttefiki Arap milliyetçileri tarafından kullanılan bayraktır. Daha sonra Hicaz Krallığı bayrağı olarak da kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Kaşıkçı</span>

Adnan Kaşıkçı, aile kökeni Kayseri'ye dayanan Türk asıllı Suudi iş insanı ve sanayicidir. 1970 ve 1980'li yıllarda yaptığı uluslararası silah anlaşmaları ile Dünyanın En Zengin iş adamları listesine girmiştir. 1980'lerin başında yaklaşık 4 milyar ABD Doları değerinde net bir malvarlığına sahip olduğu tahmin ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed bin Selman</span> Suudi Arabistan veliaht prensi ve başbakanı

Muhammed bin Selman Âl-i Suud, halk arasında MBS olarak bilinen, Suudi Arabistan veliaht prensi ve başbakanı olan bir politikacıdır. Aynı zamanda Ekonomik ve Kalkınma İşleri ve Siyasi ve Güvenlik İşleri konseylerinin başkanı olarak görev yapmaktadır. Başbakan olarak atanmadan önce 2015'ten 2022'ye kadar savunma bakanı olarak görev yaptı. Muhammed bin Selman, babasının hükûmetini kontrol ediyor ve Suudi Arabistan'ın fiili hükümdarı olarak kabul ediliyor.

2019 AFC Asya Kupası, 14. Asya Kupası olarak 5 Ocak - 1 Şubat 2019 tarihleri arasında düzenlenmiştir. Organizasyon tarihinde ilk kez birden fazla ülkede oynanan final maçlarına Birleşik Arap Emirlikleri ev sahipliği yapmıştır.

2022 FIFA Dünya Kupası AFC elemeleri ikinci Tur maçları, Asya'dan turnuvaya katılacak takımları belirleyen elemelerin ikinci aşamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arap coğrafyasındaki Türkler</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Arap dünyasındaki Türkler, Arap dünyasında yaşayan etnik Türk halkını ifade eder. Kuzey Afrika, Levant ve Arap Yarımadası'na dağılmış önemli Türk nüfusu vardır.

<span class="mw-page-title-main">Afro-Araplar</span> Arap Dünyasında Afrika kökenli ırksal veya etnik grup

Afro-Araplar Araplar, tam veya kısmi Siyah Afrika kökenli Araplardır. Bunlar arasında Filistin, Irak, Suriye ve Ürdün gibi Arap devletlerinde oldukça köklü topluluklara sahip Sudanlılar, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemenliler, Suudiler, Ummanlılar, Sahraviler, Moritanyalılar, Cezayirliler, Mısırlılar ve Faslılar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Mustafa (ekonomist)</span> Filistinli ekonomist ve siyasetçi

Muhammed Mustafa Filistinli bir ekonomist, Filistin Yatırım Fonu (PIF) Yönetim Kurulu başkanı, Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın kıdemli ekonomi danışmanı ve Filistin Kurtuluş Örgütü İcra Komitesi bağımsız üyesidir.