İçeriğe atla

Ömer Ağa

Ömer Ağa
Dayı
Ömer Ağa divanda otururken
Cezayir Dayısı
Hüküm süresi11 Nisan 1815-8 Eylül 1817
Önce gelenMuhammed Haznaci
Sonra gelenAli Hoca
DoğumÖmer bin Muhammed
1773
Midilli[1]
Ölüm8 Eylül 1817
Cezayir

Ömer Ağa, sadece 17 gün görevde kalan selefi Muhammed Haznaci'nin 7 Nisan 1815'te öldürülmesinden sonra, Nisan 1815'ten Eylül 1817'ye kadar Cezayir Dayısıdır.

Erken dönem

Midilli adasında doğmuştur.[2] Adı Ömer bin Muhammed'dir. Bilinmeyen bir tarihte Cezayir'e gitti ve önce korsan, sonra yeniçeri oldu. Kısa süre sonra Garp ocakları ağası oldu.

Kural

Tunus'a karşı bir savaş başlattı ve Berberi korsanlarının Amerikan gemilerine saldırılarına öncülük etti. Dokuz gemilik bir filonun komutasındaki Commodore Stephen Decatur liderliğindeki ABD Donanması'nın bir seferi, 1815'te Cezayir Naipliği'ne karşı gerçekleştirildi. Bölüm, İkinci Berberi Savaşı olarak bilinir. Operasyon, Ömer Ağa'yı korsanlık saldırılarına son veren bir anlaşma imzalamaya zorladı, Ömer Ağa bu anlaşmayı kısa bir süre sonra geçersiz saydı.

Berberi korsanlığından gelen Hristiyan köleler sorununu ele alan Viyana Kongresi, Birleşik Krallık ve Hollanda'yı Cezayir Dayı'sı ve Tunus ve Trablus Beyleri ile müzakere etmekle görevlendirdi. Son ikisi uygun olsa da Ömer Ağa değildi. Dayı'yı Hristiyan köleliğini ortadan kaldırmaya zorlamak için İngiliz Amiral Lord Exmouth komutasındaki bir İngiliz-Hollanda deniz kuvveti tarafından 27 Ağustos 1816'da 9 saatlik Cezayir Bombardımanına (1816) tutuldu. Ancak Cezayir'in bombardımanı Berberi gücünü yok etmedi. Anlaşmanın imzalanmasına ve 3.000 Hristiyan kölenin serbest bırakılmasına rağmen, Dayı Ömer şehrin savunmasını yeniden inşa etmeye başladı ve Yahudi sakinlerini Hristiyan kölelerin yerine zorunlu çalışmaya zorladı.[3] Üstelik sorun, Aix-la-Chapelle Kongresi'nde (1818) ana çekişme alanlarından biri olacak şekilde kaldı.

Ölümü

Avrupalıların elindeki bir dizi yenilgi sayesinde 8 Eylül 1817'de boğuldu ve bir saat içinde gömüldü.[4] Halefi Ali bin Ahmed idi.[5]

Kaynakça

  1. ^ sir Robert Lambert Playfair (1878). A handbook for travellers in Algeria (and Tunis) [by sir R.L. Playfair. ss. 53-. 13 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2022. 
  2. ^ Weinert, Richard P.; Dupuy, R. Ernest; Baumer, William H. (December 1969). "The Little Wars of the United States: A Compact History from 1798 to 1920". Military Affairs. 33 (3): 419. doi:10.2307/1985162. ISSN 0026-3931. JSTOR 1985162. 
  3. ^ Taylor, Stephen (2012). Commander: The Life and Exploits of Britain's Greatest Frigate Captain. Londra: faber and faber. ss. 295. ISBN 978-0-571-27711-7. 
  4. ^ FO 3/19, McDonell to Bathhurst, 8 September 1817
  5. ^ Nettement, Alfred (1805-1869) Auteur du texte (1867). Histoire de la conquête d'Alger : écrite sur des documents inédits et authentiques (Nouvelle édition revue et corrigée) / par M. Alfred Nettement (İngilizce). 13 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2022. 
  • Raïs Hamidou: Le dernier corsaire barbaresque d'Alger [1] Par Paul Desprès
  • La piraterie barbaresque en Méditerranée: XVI-XIXe siècle [2] Par Roland Courtinat

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cezayir</span> Kuzey Afrikada bulunan bir ülke

Cezayir, resmî adıyla Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kuzey Afrika'da bir ülkedir. 2,381,741 kilometre karelik yüzölçümü ile Afrika'nın yüzölçümü olarak en büyük ülkesi olan Cezayir, dünyanın onuncu, Arap Dünyası ve Afrika Birliği içerisinde ise en büyük ülkedir. Aynı zamanda, 44 milyonluk nüfusuyla da Afrika'nın en kalabalık sekizinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">II. Mahmud</span> 30. Osmanlı padişahı (1808–1839)

II. Mahmud, 30. Osmanlı padişahı ve 109. İslam halifesidir. Osman Gazi ve Sultan İbrahim'den sonra Osmanlı Hanedanı'nın üçüncü ve son soy atasıdır. Son altı Osmanlı padişahından ikisi onun oğlu dördü ise torunudur.

<span class="mw-page-title-main">Gioacchino Rossini</span> İtalyan opera bestecisi (1792-1868)

Gioacchino Rossini,. İtalyan opera bestecisi. "Mösyö Kreşendo" takma adı ile anılır.

<span class="mw-page-title-main">Barbaros Hayreddin Paşa</span> Osmanlı denizcisi ve kaptan-ı deryâsı (1478–1546)

Hızır Reis veya bilinen adıyla Barbaros Hayreddin Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk kaptan paşası ve 25. kaptan-ı deryâsı olan denizci ve askerdir. 16. yüzyılın ilk yarısında gerçekleştirdiği askerî seferlerle Akdeniz'de Osmanlı egemenliğini pekiştirdi. Ayrıca Osmanlı Devleti'nin deniz politikasına ve Tersane-i Amire'ye nizam verdi.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Berberi Savaşı</span> tarihi savaş

Birinci Berberi Savaşı, Berberi Kıyısı Savaşı veya Trablusgarp Savaşı olarak da bilinen Amerika Birleşik Devletleri ile Kuzey Afrika'daki Fas Sultanlığı, Cezayir Eyaleti, Tunus Eyaleti ve Trablusgarp Eyaleti gibi Berberi devletleri arasında yapılan savaşın ilkidir.

<span class="mw-page-title-main">Muvahhidler</span>

Muvahhidler, bugünkü Kuzey Afrika, İspanya ve Batı Sahra topraklarına egemen olan Murabıtlar Devleti'ni yıkarak onun yerine geçen Berberi hanedan ve devletidir. 1146 ila 1248 yılları arasında, bugünkü İspanya topraklarının büyük bölümünün yanı sıra Kuzey Afrika'daki bazı toprakları da denetimleri altında tutmuşlardır. Hristiyan saldırıları ve bazı iç karışıklıklar sonucu 1269'da yıkılmışlardır. İber Yarımadası üzerinde egemen olmuş son büyük Müslüman devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Trablusgarp (eyalet)</span> Osmanlının Afrika Eyaleti

Trablusgarp Eyaleti veya Trablusgarp Beylerbeyliği, Osmanlı Devleti eyaletidir. Osmanlı Devleti'nde iki tane Trablus adını taşıyan idari bölge bulunmaktadır. Bunları birbirinden ayırmak için buradakine Trablus-ı Garb veya Mağrib Trablusu, Şam bölgesindekine Trablus-ı Şam veya Şam Trablusu denilmiştir. Trablusgarp 360 yıl, 1 ay, 20 gün Osmanlı egemenliğinde kalmıştır. Trablusgarp Eyaleti, sâlyâneli bir deniz eyaletidir. 17. yüzyılda ocaklık olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kılıç Ali Paşa</span> Kapudan Paşa

Kılıç Ali Paşa, Uluç Ali ya da Uluç Ali Reis olarak da bilinen, 1571 ile 1587 yılları arasında 16 yıl kaptan-ı derya olarak görev yapmış Osmanlı denizcisidir. İtalyan asıllı olup, Müslüman olmadan önceki adı "Giovanni Dionigi Galeni"dir. İtalyan kaynaklarında Occhiali adıyla geçer. Müslüman olduktan sonra hızla yükselmiş ve Osmanlı donanmasının önemli komutanlarından biri olmuştur. Özellikle, İnebahtı Savaşı sırasında gösterdiği başarı ile bilinir. Karısının adı Selime Hatun'du ve hiç çocukları olmamıştı.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir Deniz Seferi (1541)</span>

Cezayir Deniz Seferi, (1541) yılında Kutsal Roma Cermen İmparatoru V. Karl'ın Osmanlı İmparatorluğu denetimindeki Cezayir'i ele geçirmek için düzenlediği başarısız askeri sefer ve kuşatma.

<span class="mw-page-title-main">Berberi korsanlar</span>

Berberi korsanlar veya Osmanlı korsanları; Salé, Rabat, Cezayir, Tunus ve Trablus limanlarında üslenen Kuzey Afrikalı korsanlardı. Adını Berberi halkından almakta olup korsanların faaliyet gösterdikleri yerler Berberi Kıyısı olarak adlandırılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">İngiliz-Türk korsanlığı</span>

İngiliz-Türk korsanlığı veya İngiliz-Berberi korsanlığı, 17. yüzyılda Berberi korsanları ile İngiliz korsanları arasında Katolik denizciliğine karşı işbirliğini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">1515-1577 Osmanlı-İspanya Savaşı</span>

1515-1577 Osmanlı-İspanya Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile İspanyol İmparatorluğu'nun 16. yüzyılda Akdeniz hakimiyeti için yürüttükleri büyük çaplı savaş.

Tilimsan Seferi, 1557'de Muhammed eş-Şeyh komutasındaki Saadiler tarafından, o zamanlar Osmanlı İmparatorluğu'nun bir vasal devleti olan Cezayir Naipliği'nin egemenliğindeki Tilimsan'a karşı yürütülen askeri bir seferdir. Cezayir'i fethetmek isteyen Muhammed eş-Şeyh, şehri işgal eder ancak Caid Saffa komutasındaki 500 kişilik bir garnizon tarafından savunulan El-Meşver Sarayı'nı ele geçiremez.

<span class="mw-page-title-main">Sebiba</span>

Sebiba Cezayir'de bir festivali belirtmek için kullanılan terimdir ve bu vesileyle Tuareg halkının dansı kadın davulcular eşliğinde Cezayir'in güneyindeki Tassili n'Ajjer bölgesindeki Djanet'in Sahra vahasında yapılır. Dans, siyah Afrikalı kölelerin torunları arasında ortaya çıktı ve İslami Aşure Festivali kutlamalarının bir parçası. Dans, insanlığın somut olmayan kültürel mirasına olan önemi nedeniyle 2014 yılında UNESCO tarafından kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'nın Tunus'u işgali</span>

Fransa'nın Tunus'u işgali 1881'de iki aşamada gerçekleşti: ilki bir koruma antlaşmasının imzalanmasından önce ülkenin işgali ve güvenliğinin sağlanması, ikincisi ise bir isyanın bastırılmasından oluşuyordu. Kurulan Fransız Tunus pretokrası 20 Mart 1956'da Tunus'un bağımsızlığı ilan edilene kadar sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Beyliği</span>

Konstantin Beyliği (Arapça: ), Gündoğumu Beyliği veya Doğu Beyliği resmi adıdır, Cezayir-i Garp eyaletinin'nin üç beyliğinden biriydi . Bölge Hafsiler'den alınmıştır. 1514'ten 1648'e kadar olan dönemde Konstantin'in Tunus Hafsîlerine olan bağımlılığı sona ermiş ve 1530'larda Cezayir'in merkezi gücüne kesin olarak bağlanmıştır. Ancak tüm eyaletin kontrolü ancak güçlü aşiret konfederasyonlarıyla yaşanan çatışmalardan sonra sağlanabilmiştir. Beylik, Fransa'nın Cezayir'i İşgali sırasında 1837 Konstantin kuşatması sırasında yıkıldı. Beyliğin temelleri üzerine 1848 yılında Fransızlarca Konstantin departmanı kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Satvali Muharebesi</span>

Satvali Muharebesi 18-19 Haziran 1830 tarihinde Fransa ile Cezayir Beylerbeyliği olarak da bilinen Osmanlı Cezayir-i Garp Eyalet birlikleri arasında, Cezayir Beylerbeyliği'nin başkentinin Fransa tarafından ele geçirilmesi ve Cezayir'in işgali sırasında gerçekleşmiştir. İşgali engellemeye çalışan Osmanlı-Cezayir Beylerbeyliği birlikleri muharebe öncesi ve sırasındaki yapılan taktik ve stratejik hatalar neticesinde başarısız olmuştur.

İbrahim Ağa, Fransa'nın 1830'da Cezayir'i işgali sırasında Cezayir kuvvetlerinin komutanı olan Cezayirli bir soyluydu. Aynı zamanda Cezayir Beylerbeyliği'nin son dayısı Hüseyin bin Hüseyin'in damatıydı.

Chelif Muharebesi veya Cidouia Muharebesi 28 Nisan 1701'de Chelif Nehri kıyısında gerçekleşti. Alevi Sultanı İsmail İbn Şerif'in orduları ile Maskara Beyi Mustapha Bouchelaghem'in komutasındaki Cezayir Naipliği'nin orduları arasında savaşıldı. Bu olay, Tunus'un 1700 ve 1701 yıllarında Cezayir Naipliği'nin doğusuna düzenlediği saldırıyla koordineli olarak Alevilerin Cezayir Naipliği'nin batısını fethetme girişimi bağlamında gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Melviye Muharebesi (1692)</span>

Moulouya Savaşı, Mayıs 1692'de Fas'taki Melviye nehri üzerindeki bir geçitte gerçekleşti. Alevi Sultanı Moulay İsmail'in orduları ile Cezayir Deyi Hadj Chabane'nin orduları arasında gerçekleşti.