İçeriğe atla

Ölsem... bağışla

Ölsem...Bağışla
Ölsəm...Bağışla
Film afişi.
YönetmenRasim Ocakov
SenaristRüstem İbrahimbeyov
OyuncularFahreddin Manafov - Yusuf
Gülzar Kurbanova - Gülya
Sədayə Mustafayeva - Yusuf'un annesi
Muhtar Maniyev - Seyidrıza
Nizami Musayev - Cavad
Asaf Sadıkbeyov - Eldar
Ülker Guliyeva - Naza
Viktor Demirtaş - Edik
Andrey Proxorov - Viktor
Resmi Cebrailov - Hakim
Andrey Yurenev - Müstəntiq
Qalina Kuznetsova - ev sahibesi
Mariya Stepanova - Marusya hala
R. Memmedov - Duquş
Yelena Kostina - Zina
Hasan Memmedov - Firuz
Hacı İsmailov - Qulam
Aliye Musayeva - Zulya
Zülfükar Baratzade - Baladadaş
K. Qotiç - Kızıldiş
N. Ahmedov - Selim
Tevfik İsmailov - Müdür
Nuriye Ahmedova - Saltanat
L. Lerman
Vəliəhd Vəliyev - Avara
R. Hasanzade
Y. Semyonov
Kamil Muharremov - tabanca satan
MüzikEmin Sabitoğlu
Görüntü yönetmeniRafiq Qəmbərov
StüdyoAzerbaycanfilm
CinsiSinema filmi
RenkSiyah beyaz (renkli betimlemelerle)
Yapım yılı1989, Azerbaycan SSC
Süre87 dk.
DilAzerice

Ölsem...Bağışla (Azerice: Ölsəm...Bağışla), 1989 Azerbaycan yapımı bir dram filmidir.[1] Hüzünlü bir aşk hikâyesinin anlatıldığı film,[2] II. Dünya Savaşı sonrasının Bakü'sünde geçer. Yusuf savaştan yeni dönmüş; sevdiği kızın onu beklemeyerek bir başkasıyla evlendiğini öğrenmiştir. Yusuf'un annesi ona Yusuf'un babasının haksız yere hapse mahkûm edildiğini söylediği vakit ölmüş babası için savaşacaktır. Lakin filmin sonunda Yusuf güzel olmayan fikirlerden temizlenmiş bir kalple hayatını kaybedecektir.[3]

Seslendirme yapanlar

  • Yaşar Nuri - Müdür (Tofiq İsmayılov)
  • Eldeniz Resulov - Eldar (Ağasəf Sadıqbəyov)
  • Həsən Əbluc - Hakim (Rəsmi Cəbrayılov)
  • Zernigar Ağakişiyeva - Yusuf'un annesi (Sədayə Mustafayeva)
  • Necibe Hüseyinova - Gülya (Gülzar Qurbanova)
  • Hamide Ömerova - Zulya (Aliyə Musayeva)

Yapım

Film 1989'da Bakü ve Kislovodsk'ta çekildi.

Kaynakça

  1. ^ Kazimzade, Aydin (2004). Bizim "Azərbaycanfilm" (1923-2003): C.Cabbarlı adına "Azərbaycanfilm" kinostudiyasının 80 illiyinə həsr olunur (Azerice). Mutarjim. s. 282. 4 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2020. 
  2. ^ Kazimzade, Aydin (2002). Azərbaycan kinematoqrafçıları: portretlər. Mutarjim. s. 146. 4 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2020. 
  3. ^ ""Ölsəm, bağışla": "Onun Fəxrəddinə ayrı bir simpatiyası vardı"". news.milli.az (Azerice). 10 Mayıs 2014. 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bakü</span> Azerbaycanın başkenti

Bakü, Azerbaycan'ın, Hazar Denizi'nin batı kıyısında yer alan başkentidir. Kafkasya’nın en büyük şehri, en önemli kültür ve ticaret merkezidir. Ülkenin en doğusundaki ve en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmanın yanı sıra bir liman kenti olarak da önemlidir. Şehirde yaşayanların büyük çoğunluğunu Azerbaycanlılar oluşturur.

Aygün Alesker kızı Kazımova, Azeri şarkıcı, dansçı, besteci, sunucu, oyuncu ve eski millî hentbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycanfilm</span> sinema stüdyosu

Azerbaycanfilm, Azerbaycan devlet film yapım şirketidir. 1920'de Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Halk Komiserliği zamanında foto-film şubesi olarak kurulmuş, 1923'te Azerbaycan Foto-Sinema İdaresi olarak yeniden adlandırılmıştır. Çeşitli isim değişikliklerinin ardından, 1960'ta Cafer Cabbarlı adına film şirketi bugünkü ismini alır. Bugün Azerbaycanfilm, Azerbaycan Kültür Bakanlığı'na bağlıdır ve merkezi Bakü'dedir.

<span class="mw-page-title-main">Sumgayıt Pogromu</span>

Sumgayıt Katliamı veya Sumgayıt Olayları, Şubat 1988'de Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Sumgayıt kentinde Azeriler tarafından işlenen ve Ermeni sakinlerini hedef alan pogrom.

<span class="mw-page-title-main">Sâcoğulları</span>

Sâciler veya Sâcoğulları, Azerbaycan'da hüküm sürmüş bir hanedandır. Sâcoğulları hanedanı, Azerbaycan'daki bir halife hükümdar soyu idi. Sâciler, Orta Asya'daki Uşrusana kentinden göç etmiş, İrani (Soğd) kökenli bir topluluk ya da Abbasi hizmetindeki Türk kökenli bir komutan olan Ebu's-Sâc Dîvdad b. Yûsuf Dîvdest'in ailesindendir.

Seher, yönetmenliğini Ağarza Guliyev'in yaptığı 1960 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti yapımı film. Film konusu Mehdi Hüseyin'in aynı isimli romanından uyarlanmıştır. Filmde köyden Bakü'ye gelip petrol madenlerinde çalışan işçinin Bolşeviklerin etkisi altında devrimci dönüşümü konu alınmaktadır. Filmde Çarlık Rusyası döneminde işçilerin ağır durumundan ve dönemin zor hayatından bahsedilmektedir. Filmde ayrıca dönemin oligarklarının zalimliğini ve milliyet ayrımcılığı işlenmektedir. 26 Komiser filminde olduğu üzere dönemin tarihsel koşulları ön plana çıkarılmıştır. Bununla birlikte filmde Josef Stalin de konu alınır.

Son Geçit, yönetmenliğini Kamil Rüstembeyov'un yaptığı 1971 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ortak yapımı film.

<span class="mw-page-title-main">Mir Muhsin Nevvab</span>

Mir Muhsin Nevvab, Azeri şair, yazar, müzisyen, ressam, hattat, bilim insanı. Çok yönlü Nevvab aynı zamanda astronom, matematikçi, kimyacı, tarihçi, müzik tarihçisi ve marangozdur.

Gam penceresi - Celil Memmedguluzade'nin 1894 yılında yazdığı "Danabaş köyünün öyküleri" ve 1921'de yazdığı "Danabaş köyünün öğretmeni" esasında yazdığı senaryoya uygun olarak çekilmiş 1986 yapımı Azerbaycan Sovyet filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Mehdi Abbasov</span>

Mehdi Abbasov, Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

Eldar Tağızade, Azerbaycan'ın Ulusal Kahraman'ı.

Şövgiyar Abdullayev, Azerbaycan Ulusal Kahramanı madalyasına sahip asker.

<span class="mw-page-title-main">Rövşen Ekberov</span>

Rövşen Telman oğlu Ekberov, Azerbaycan Ulusal Kahramanı madalyasına sahip asker.

<span class="mw-page-title-main">Albert Agarunov</span> Azerbaycanlı asker

Albert Agarunoviç Agarunov, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinde yüzbaşı olarak görev yapmış Azerbaycanlı asker. Dağ Yahudisi kökenli olan Agarunov, 1980'lerin sonlarında Sovyet ordusunda görev yapmış; askerliğini bitirince bir fabrikada çalışmak üzere Surahanı Rayonu'na dönmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Firengiz Ahmedova</span> Azerbaycanlı opera şarkıcısı ve müzik öğretmeni

Firengiz Yusuf kızı Ahmedova, Azeri şarkıcı, oyuncu, kadın soprano ve opera sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zarife Aliyeva</span> Haydar Aliyevin eşi

Zarife Aliyeva, Azerbaycanlı göz doktoru, oftalmolog, Azerbaycan SSC'nin emekli bilim insanı, doktor (1976), profesör (1979) ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisi asil üyesi (1983) idi.

<i>Arşın Mal Alan</i> (film, 1945)

Arşın Mal Alan, Azeri besteci Üzeyir Hacıbeyov tarafından bestelenmiş Arşın Mal Alan operetine dayanan 1945 çıkışlı Azerbaycan romantik komedi müzikaldir.

Fataliyev Ramiz Muhammed - Azerbaycanlı sinema senarist, Azerbaycan Cumhuriyeti Halk Sanatçısı.

İlgar Anzor oğlu Mirzayev, Azerbaycanlı asker. Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinde albay olarak görev yapmaktaydı. Azerbaycan Ulusal Kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şahmar Alekberov</span>

Şahmar Zülfügar oğlu Alekbarov — Azerbaycanlı aktör, senarist, seslendirme sanatçısı, yönetmen, Azerbaycan SSC Halk Sanatçısı (1989), Sovyetler Birliği Komünist Partisi üyesi (1978'den).