İçeriğe atla

Öldürmeme

Öldürmeme, insan topluluklarında öldürme eyleminin, öldürmeye yönelik tehditlerin ve öldürmeye sebep olan şartların yokluğuna dayanmaktadır.[1] Her ne kadar akademik ortamlarda bu terimin genel kullanımı insanların öldürülmesine yönelik olsa da, kimi zaman hayvan ve diğer canlı türlerinin öldürülmesini kapsayacak şekilde de kullanılmaktadır.[2] Aynı zamanda geleneksel kullanım olarak Pancasila’nın[3] ilk ahlaki kurallarında belirtildiği gibi Budist etiğinin parçası ve hatta benzeri şekilde dünya üzerinde diğer kutsal geleneklerde de “öldürmeme” terimi yer bulmaktadır.[4] En önemlisi, “öldürmeme” 8. Dünya Nobel Ödülü[5] Sahipleri Zirvesi tarafından onaylanan “Şiddetsiz bir Dünya Tüzüğü” içeriğinde de kullanılmıştır.[6]

Kaynakça

  1. ^ Glenn D. Paige, Nonkilling Global Political Science. Center for Global Nonkilling, 2002; 3rd ed. 2009, page 1. http://www.nonkilling.org/node/18 15 Temmuz 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ V. K. Kool and Rita Agrawal, "The Psychology of Nonkilling", in Toward a Nonkilling Paradigm, edited by Joám Evans Pim. Honolulu: Center for Global Nonkilling, 2009 http://en.wikiversity.org/wiki/Nonkilling_Psychology 18 Nisan 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Stewart McFarlane and Peter Harvey (Eds.), "Buddhism", Continuum, 2001, p. 187: "Pali lisanında yazılmış Budist kutsal yazılarında şiddetsizlik ve öldürmeme konusunda açık göndermeler bulunmaktadır: keşişler sadece kendileri öldürmemek ile kalmayacak, başkalarının kendilerini öldürmelerine teşvik edecek davranışlardan da uzak duracaklardır". (Vinayapitaka III:71-74)
  4. ^ See http://en.wikiversity.org/wiki/School:Nonkilling_studies#Program_on_Nonkilling_Spiritual_Traditions 23 Haziran 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ 8th World Summit of Nobel Peace Laureates, Charter for a World without Violence. Rome, December 15, 2007 http://www.nobelforpeace-summits.org/CHARTER/charter.htm 10 Mayıs 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ "Şiddetin her türünün incelenmesi için insan etkileşimi ve dialog alanlarında bilimsel araştırmaları tekvik ediyoruz ve her türlü akademik, bilimsel ve dinsel toplulukları da, şiddetsiz ve öldürmeyen toplumlara geçişte bize yardımları için katılıma davet ediyoruz.".

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sheffield Üniversitesi</span>

Sheffield Üniversitesi, İngiltere'nin Yorkshire ve Humber bölgesindeki Sheffield şehrinde bulunan bir araştırma üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Londra Ekonomi Okulu</span>

London School of Economics and Political Science ya da kısaca LSE olarak da bilinen London School of Economics, 1895 yılında Fabian Derneği üyeleri olan Beatrice ve Sidney Webb tarafından Londra'da kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Daniel Kahneman</span>

Daniel Kahneman, Amerikalı Nobel Ekonomi Ödülü sahibi psikolog.

<span class="mw-page-title-main">Burton Richter</span> Amerikalı fizikçi (1931 – 2018)

Burton Richter Nobel ödüllü Amerikalı fizikçidir. New York'un yerlisi olan Richter MIT'de 1952 yılında lisansını ve 1956 yılında da doktorasını tamamlamıştır. 1984 ile 1999 yılları arasında Stanford Linear Accelerator Center'ın yöneticiliğini yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Marshall Rosenberg</span> Amerikalı psikolog (1934 – 2015)

Marshall Rosenberg, Şiddetsiz İletişim Süreci'ni (Nonviolent Communication) geliştirmiş olan Amerikalı psikologdur.

<span class="mw-page-title-main">Gary Becker</span> Amerikalı ekonomist (1930 – 2014)

Gary Stanley Becker, Amerikalı sosyolog ve ekonomist. 1992 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Roger Myerson</span> Amerikalı ekonomist

Roger Bruce Myerson Amerikalı ekonomist. 2007 yılında, Leonid Hurwicz ve Eric Maskin ile birlikte, Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. Ödülü kazanma nedenleri "Mekanizma tasarım teorisinin temellerini atmaları" olarak açıklanmıştır."

<span class="mw-page-title-main">Vernon L. Smith</span> Amerikalı ekonomist

Vernon Lomax Smith Amerikalı ekonomist. 2002 yılında Daniel Kahneman ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'ne nail görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">George Akerlof</span> Amerikalı ekonomist

George Arthur Akerlof Amerikalı ekonomist. 2001 yılında Michael Spence ve Joseph E. Stiglitz ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'ne nail görülmüştür. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de ekonomi profesörüdür. Babası İsveçli ve annesi Yahudi/Alman-Amerikalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ekonomi tarihi</span>

Ekonomi tarihi veya iktisat tarihi, geçmişte yaşanan ekonomik olguların nasıl geliştiği konusunda çalışan bilim dalı. Ekonomi tarihinin analizi; tarihsel durumlara ekonomik teorilerin uygulanması, tarihsel yöntemler ve istatistiksel yöntemlerin bir kombinasyonu kullanılarak ele alınır. Bu başlık, sosyal tarihin örtüşen bazı alanları ve işletme tarihi konularını içerir. Ekonomi tarihinin kantitatif incelenmesine, cliometri de denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Irwin Rose</span> Amerikalı biyolog (1926 – 2015)

Irwin A. Rose, Amerikalı biyolog. 2004 yılında "Ubikuitin-aracılı protein yıkımının keşfi" nedeniyle, Aaron Ciechanover ve Avram Hershko ile birlikte, Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Robinson</span> İngiliz kimyager (1886-1975)

Robert Robinson OM, PRS İngiliz kimyager. 1947 yılında, "biyolojik önemi olan bitki ürünleri, bilhassa alkoloidler, üzerine araştırmaları için" Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Liu Xiaobo</span> Vikihaber maddesi

Liu Xiaobo, Çinli entelektüel ve insan hakları savunucusu. 2010 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Carol W. Greider</span>

Carolyn Widney "Carol" Greider, Amerikalı moleküler biyolog. Johns Hopkins Üniversitesi'nde profesör, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Direktörü. Elizabeth Blackburn'ün Kaliforniya Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi iken, 1984 yılında telomeraz enzimini keşfetti. Greider, kromozom uçlarındaki telomer yapısı ile ilgili araştırmalara öncülük etmiştir. Elizabeth Blackburn ve Jack W. Szostak ile birlikte telomer yapısının telomeraz enzimi ile ilerleyici kısalmalardan nasıl korunduğunu keşfetmesi sebebiyle 2009 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Mario Capecchi</span> Nobel Ödüllü moleküler genetikçi

Mario Renato Capecchi, İtalyan asıllı Amerikalı moleküler genetikçi ve 2007 Nobel Tıp Ödülü sahibi bilim insanı. 2007 yılında Martin Evans ve Oliver Smithies ile Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü paylaştı. Günümüzde Utah Üniversitesinde profesörlük yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Martin Evans</span>

Sir Martin John Evans, Britanyalı, "sir" unvanlı bilim insanı. Matthew Kaufman ile ortaklaşa yaptığı fare kök hücrelerinin embriyonik ekimi dolayısıyla bilinir (1981). Aynı zamanda Mario Capecchi ve Oliver Smithies ile geliştirdiği nakavt fare ve ilgili teknolojilerle gen hedeflemesi ile Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü o yıl iki ortağıyla paylaştı. Bu bilim insanları kullandıkları “knock-out” teknolojisiyle ürettikleri fareler sayesinde kanser, kalp-damar hastalıkları gibi tedavisi zor hastalıklara karşı yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine yardımcı oldular.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Katz</span>

Sir Bernard Katz Almanya doğumlu biyofizikçi. 1970 yılında Julius Axelrod ve Ulf von Euler ile birlikte nörotransmitterlerle ilgili çalışmaları nedeniyle Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmıştır. Bernard Katz, İngiltere'de şövalye unvanı almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Harold E. Varmus</span>

Harold Elliot Varmus Amerikan Nobel Ödülü sahibi bilim insanı. Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü'nün 14. ve güncel direktörüdür. Başkan Barack Obama tarafından atanmıştır. 1989 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü J. Michael Bishop ile birlikte retroviral onkogenlerin hücresel orjinini keşiflerinden dolayı kazanmıştır.

Geşe Tibet Budistlerinin tasavvufi akademik derecesi olup belirli derecedeki Budist mutasavvıf hocalarına denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Romer</span> Amerikalı ekonomist

Paul Michael Romer Amerikalı bir ekonomist ve içsel büyüme teorisine yaptığı katkılardan dolayı 2018'de Nobel Ekonomi Ödülü'nün ortak kazananıdır. "Teknolojik yenilikleri uzun vadeli makroekonomik analize entegre ettiği için" ödülü kazandı.