İçeriğe atla

Ölüm Yolunda

Ölüm Yolunda
Dead Man Walking
YönetmenTim Robbins
YapımcıJon Kilik
Tim Robbins
Rudd Simmons
SenaristTim Robbins
Oyuncular
MüzikDavid Robbins
Görüntü yönetmeniRoger A. Deakins
KurguLisa Zeno Churgin
StüdyoWorking Title Films
Havoc[1]
DağıtıcıGramercy Pictures (ABD)
PolyGram Filmed Entertainment (International)
Çıkış tarih(ler)i29 Aralık 1995 (1995-12-29) (ABD)
12 Nisan 1996 (1996-04-12) (Birleşik Krallık)
Süre122 dakika
ÜlkeBirleşik Krallık
ABD
Dilİngilizce
Bütçe$11 milyon
Hasılat$83 milyon

Dead Man Walking, başrollerini Susan Sarandon ve Sean Penn'in paylaştığı, Tim Robbins'in ortak yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği, senaryosunu 1993 tarihli aynı adlı kurgusal olmayan kitap'tan uyarlayan, 1995 yapımı bir Amerikan suç drama filmidir. Rahibe Helen Prejean (Sarandon), hüküm giymiş katiller Elmo Patrick Sonnier ve Robert Lee Willie'ye dayanan bir karakter olan Matthew Poncelet (Penn) ile özel bir ilişki kurar. Louisiana'da ölüm hücresi'nde bir mahkûmdur ve onunla yazıştıktan sonra onu ruhani danışmanı olarak ziyaret eder.

Film eleştirel ve ticari bir başarı elde etti; 11 milyon dolarlık bütçeyle 83 milyon dolar hasılat elde etti ve Penn ile Sarandon'ın performanslarının yanı sıra Robbins'in yönetmenliğiyle de övgü aldı. Sarandon'ın performansı ona En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü kazandırırken, Robbins, Penn ve Bruce Springsteen "Dead Man Walkin'" single'ı için sırasıyla En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Özgün Şarkı dallarında aday gösterildiler.

Olay Örgüsü

Genç bir çifti öldürmek ve tecavüz etmekten idam cezasına çarptırılan Matthew Poncelet, altı yıldır Louisiana Eyalet Hapishanesi'nde ölüm hücresinde yatmaktadır. Suç ortağı Carl Vitello ise şartlı tahliye imkânı olmaksızın ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştır. Planlanan infaz tarihi yaklaşırken Poncelet, yazıştığı Rahibe Helen Prejean'dan son bir temyiz başvurusunda kendisine yardımcı olmasını ister.

Rahibe Helen, kibirli, cinsiyetçi ve ırkçı olan ve pişmanlık duyuyormuş gibi bile yapmayan Poncelet'i ziyaret etmeye karar verir. Masum olduğunu iddia eder ve iki genci Vitello'nun öldürdüğü konusunda ısrar eder. Deneyimli bir avukatı Poncelet'in davasını üstlenmesi için ikna eden Rahibe Helen, Poncelet'in cezasının ömür boyu hapse çevrilmesi için uğraşır. Birçok ziyaretten sonra onunla bir ilişki kurar. Aynı zamanda Poncelet'nin annesi Lucille ve iki kurbanın aileleriyle de tanışır. Kurbanların aileleri Rahibe Helen'in Poncelet'ye yardım etme çabalarını anlamaz ve onun "Poncelet'nin tarafını tuttuğunu" iddia ederler. "Mutlak adalet" (yani çocuklarının hayatına karşılık onun hayatı) istemektedirler.

Rahibe Helen'in cezasının hafifletilmesi için yaptığı başvuru reddedilir. Poncelet, Rahibe Helen'den idamı boyunca kendisine ruhani danışmanlık yapmasını ister ve o da kabul eder. Rahibe Helen, Poncelet'ye kurtuluşunun ancak yaptıklarının sorumluluğunu üstlenirse mümkün olabileceğini söyler. Poncelet, hücresinden çıkarılmadan hemen önce Rahibe Helen'e, Vitello onu öldürmeden önce oğlanı öldürdüğünü ve kıza tecavüz ettiğini gözyaşları içinde itiraf eder. İnfaz için hazırlanırken, çocuğun babasından af diler ve kızın ailesine ölümünün onlara huzur getirmesini umduğunu söyler.

Poncelet zehirli iğne ile idam edilir ve uygun bir şekilde gömülür. Öldürülen çocuğun babası cenaze törenine katılır; hala nefretle dolu olmasına rağmen, kısa süre sonra Rahibe Helen ile dua etmeye başlar.

Kaynakça

  1. ^ "Dead Man Walking (1995)". AFI Catalog of Feature Films. 21 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2024. 

Dış bağlantılar

IMDb'de Ölüm Yolunda

İlgili Araştırma Makaleleri

Ölüm cezası olarak da bilinen ve daha önce adli cinayet olarak adlandırılan idam cezası, bir suçun cezası olarak bir kişinin öldürülmesinin devlet tarafından onaylanmış uygulamasıdır ve genellikle kişinin söz konusu cezayı gerektiren normları ihlal etmekten sorumlu olduğu sonucuna varmak için yetkili, kurallarla yönetilen bir süreci takip eder. Bir suçlunun bu şekilde cezalandırılmasını emreden hüküm, ölüm cezası olarak bilinir ve cezanın yerine getirilmesi eylemi infaz olarak adlandırılır. Ölüm cezasına çarptırılan veya infaz edilmeyi bekleyen mahkumlara "idam mahkumu" denir. Etimolojik olarak idam terimi, kafa kesme yoluyla infaz anlamına gelir, ancak infazlar asma, vurma, zehirli iğne, taşlama, elektrik verme ve gaz verme gibi birçok yöntemle gerçekleştirilir.

<i>Yeşil Yol</i> (film) 1999 yapımı Amerikan dram ve gizem filmi

Yeşil Yol, 1999 yılında çekilen ABD yapımı bir dram filmidir. Yönetmeni ve senaristi Frank Darabont'tur. Film, Amerikalı ünlü bilimkurgu yazarı Stephen King'in aynı adlı romanından uyarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zina</span>

Zina, aralarında bir nikâh bağı bulunmayan yetişkin bir erkek ile kadın arasındaki cinsel ilişkidir, ancak efendi-cariye ilişkisinde de nikah bağı yoktur ve onlar zina sayılmamıştır.

Türkiye Cumhuriyeti'nde ölüm cezası, 1984'ten bu yana uygulanmamaktadır ve 2004'te kaldırılmıştır. Ölüm cezası önce 2001'de savaş tehdidi ve terör suçları hâlleri dışındaki suçlar için kaldırılmış, 3 Ağustos 2002'de "savaş ve çok yakın savaş tehdidi hâllerinde işlenmiş suçlar hariç" şartı ile kaldırılmıştır. 7 Mayıs 2004 tarihli 5170 sayılı Kanun ile Anayasa'dan ölüm cezaları ile ilgili maddeler çıkarılmış, 14 Temmuz 2004 tarihli 5218 sayılı Kanun ile Türk Ceza Kanunu'ndan ölüm cezaları ile ilgili maddeler çıkarılmış, böylece ölüm cezası Türk Hukuku'ndan tamamen kaldırılmıştır.

<i>Kısasa Kısas</i> Ünlü İngiliz yazarı William Shakespeare tarafından yazılmış bir oyundur

Kısasa kısas ünlü İngiliz yazarı William Shakespeare tarafından yazılmış bir oyundur. Kesin olarak ne zaman yazıldığı belgelenememekle beraber 1603 veya 1604 yıllarında yazıldığına dair ipuçları bulunmaktadır. Önce bir komedi olarak sınıflandırılmıştır fakat çağımızda ne komedi ne de trajedi olarak görüldüğü için problem oyunlar sınıfına konulmaktadır. İlk defa basılması Birinci Folyo içinde 1623'tedir. Bu oyunun belgelenen ilk sahneye konulması 1604'tedir. Oyunun ele aldığı önemli temalar merhamet ile gerçek ve bunların gurur ile alçak gönüllükle ilişkileridir. "Bazıları günahla yükselir ve bazıları faziletle yere düşer."

Edward Donald Slovik II. Dünya Savaşı sırasında ABD ordusunda er rütbesinde asker ve Amerikan İç Savaşından beri firardan dolayı kurşuna dizilen tek asker. II. Dünya Savaşı sırasında farklı sebeplerden dolayı 21 bin askere farklı cezalar verilse de kurşuna dizilen tek kişidir.

Başlığın diğer anlamları için The Walking Dead (imtiyaz) sayfasına bakınız.

Shane Walsh (<i>The Walking Dead</i>) Kurgusal "The Walking Dead" adlı çizgi roman ve televizyon dizisi karakteri

Shane Walsh, çizgi roman serisi The Walking Dead’te yer alan kurgusal bir karakterdir ve çizgi romanla aynı adı taşıyan televizyon dizisinde Jon Bernthal tarafından canlandırılmaktadır.

<i>Jack Reacher</i> (film)

Jack Reacher, Christopher McQuarrie tarafından yazılıp yönetilen, başrolünde Tom Cruise'un oynadığı ve Lee Child'ın 2005 tarihli One Shot romanından uyarlanan 2012 yapımı bir Amerikan aksiyon gerilim filmidir. Cruise başroldeki karakteri canlandırırken, yardımcı oyuncu kadrosunda Rosamund Pike, Werner Herzog, Robert Duvall, David Oyelowo, Richard Jenkins ve Jai Courtney yer almaktadır. Filmin yapımına Ekim 2011'de başlandı ve Ocak 2012'de tamamlandı. Çekimlerin tamamı Pittsburgh, Pensilvanya'da gerçekleştirildi. Filmin müzikleri Joe Kraemer tarafından bestelendi ve Hollywood Stüdyo Senfonisi tarafından seslendirildi.

A, kıyamet sonrası korku televizyon dizisi The Walking Dead'in dördüncü sezonunun on altıncı ve son bölümüdür. İlk olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde 30 Mart 2014'te AMC'de yayımlanmış olup, Scott M. Gimple ile Angela Kang tarafından yazılmış ve Michelle MacLaren tarafından yönetilmiştir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde ölüm cezası, ülke genelinde federal düzeyde, 27 eyalette ve Amerikan Samoası'nda yasal bir cezadır. Ayrıca bazı askeri suçlar için de yasal bir cezadır. İdam cezası, 23 eyalette ve federal başkent Washington, D.C.'de kaldırılmıştır. Genellikle ağırlaştırılmış cinayet gibi sadece en ciddi suçlar için uygulanmaktadır. Her ne kadar 27 eyalette yasal bir ceza olsa da, 20 eyalet ölüm cezalarını infaz etme yetkisine sahiptir, diğer yedi eyalet ve federal hükûmet ise farklı moratoryum türlerine tabidir. Amerika Birleşik Devletleri'nde idam cezasının varlığı erken sömürge dönemi Virginia'sına kadar uzanmaktadır. Japonya, Singapur ve Tayvan ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri dört gelişmiş demokrasiden biri ve ölüm cezasını düzenli olarak uygulayan tek Batı ülkesidir. Dünya çapında bu cezayı uygulayan 54 ülkeden biridir ve o zamandan bu yana beş ülke tarafından daha benimsenen bir infaz yöntemi olarak zehirli iğneyi ilk geliştiren ülkedir. Filipinler o zamandan beri infazları kaldırdı ve Guatemala da bunu sivil suçlar için yaptı. Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, idamdan önce hükümlülere sakinleştirici verilmesi yaygın bir uygulamadır.

<span class="mw-page-title-main">Ölüm sırası</span>

Ölüm sırası, ölüm cezası uygulanan ülkelerde genellikle cezaevinin bir bölümünde bulunan ve idam cezasının infazını bekleyen hükümlülerin tutulduğu bölümdür. Özel bir bina veya ayrı bir ünite olmayan yerlerde de idamı bekleme durumunu belirttiği için söz konusu terim mecazi olarak kullanılmaktadır. Sanık eylemi nedeniyle suçlu bulunduktan ve ölüm cezası ile cezalandırıldıktan sonra temyiz ve habeas corpus aşamaları devam ederken de ölüm sırasında kalmaktadır.

Reyhane Cebbari, İran'da Murteza Abdulali Serbendi'yi öldürdüğü iddiasıyla suçlu bulunup idam edilen kadın.

Bu maddede kayda değer seri katillerin bir listesi yer almaktadır.

Eş katli kişinin eşi veya kız arkadaşını öldürmesidir. Eylemin kendisine veya onu gerçekleştiren kişiye atıfta bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Orestes (oyun)</span> Evripides trajedisi

Orestes, Euripides Makedonya'ya göç etmeden önce Atina'da sergilenen son oyunudur. Bu oyunun M.Ö. 480 civarında sergilendiği düşünülmektedir. Adaletin koruyucusu mitolojik yaratıklar olan Erinyeler, Orestes'in işlediği cinayet yüzünden Orestes'in peşine düşerler. Ancak ona halisülasyonlar gördürür ve hem bedensel hem de zihinsel olarak zayıf düşmesini sağlarlar.

İran Şehinşah Devleti'nde (1925-1979), İran İslam Cumhuriyeti döneminde, hükûmetin İran vatandaşlarının haklarına yönelik muamelesi İranlılar, uluslararası insan hakları aktivistleri, yazarlar, STK'lar ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından eleştirilmişti. Şahların yönetimi altındaki monarşi, çoğu Batılı örgüt tarafından berbat bir insan hakları siciline sahip olduğu için geniş çapta saldırıya uğrasa da, ondan sonra gelen İslam Cumhuriyeti hükûmeti birçokları tarafından daha da kötü kabul ediliyor.

<i>Hür Kan</i> Amerikan hapishane aksiyon filmi

Hür Kan John Flynn tarafından yönetilen 1989 yapımı bir Amerikan hapishane aksiyon filmi. Sylvester Stallone, Donald Sutherland, Tom Sizemore ve John Amos filmde yer almaktadır. 4 Ağustos 1989'da Amerika Birleşik Devletleri'nde gösterime girdi.

<span class="mw-page-title-main">Henry Wirz</span>

Henry Wirz İsviçre asıllı Amerikalı subay. Amerikan İç Savaşı sırasında Konfedere Devletler Ordusunda savaşmış ve Camp Sumter adlı savaş esiri kampında komutanlık yapmıştır. Andersonville, Georgia'daki bu kampta kötü koşullardan dolayı yaklaşık 13 bin Birlik askeri ölmüştür. Savaşın ardından tutuklanan Wirz esirlere karşı işlediği savaş suçlarından dolayı yargılanmış, suçlu bulunmuş ve idam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Walpurga Hausmännin</span>

Walpurga Hausmännin büyücülük, vampirlik ve çocuk cinayeti nedeniyle idam edilen bir Alman ebeydi. İşkence altında yaptığı itiraf, cadı ile şeytan arasındaki, daha sonra birçok cadı duruşmasında yaygın olarak kullanılan klasik ilişkinin bir örneği olarak kabul edildi.