Türklerin Anadolu'ya geldikten sonra edebiyatları iki gruba ayrılmıştır. Arapça ve Farsçayı çok iyi bilen aydınların oluşturduğu "Yüksek Zümre Edebiyatı" ve İslam öncesinden gelen sözlü bir "Halk Edebiyatı". Anadolu'ya göç eden Türkler arasında aynı ayrım devam etti. Medrese eğitimi gören aydın kesim Arap ve Fars edebiyatlarının tesirini devam ettirirken, halk yine saz şairleri aracılığıyla halk edebiyatını devam ettirdi. Dolayısı ile Anadolu Türk Edebiyatı iki grupta incelenmektedir. Bu gruplardan biri halk edebiyatıdır.
Volkan Konak, Türk halk müziği sanatçısı. 2006 yılında çıkardığı Mora albümü, Mü-yap tarafından altın plak ile ödüllendirilmiştir.
Bir, Pentagram'ın 6. albümüdür. 2000 yılında Türkiye'de meydana gelen ve bazı medya kuruluşlarının kışkırtmasıyla ortaya çıkan satanizm tartışmalarının hedefi haline gelen grup, bu konuda bir çalışma yapma ihtiyacı duymuş ve Türk tasavvuf düşüncesi, halk şiiri ve modern müzik anlayışını harmanlayarak ortaya Bir albümünü çıkarmıştır.
Münir Fikret Kızılok, Türk rock müziği sanatçısıdır. Hafif Türk müziği için rock tınıları ve deneysel çalışmalarıyla yakın dönemin en önemli sanatçılarından biridir.
Semai, halk şiirinde hecenin sekizli ölçüsü ile koşma biçiminde düzenlenen ve özel bir ezgi ile söylenen şiirlerdir.
Mustafa Vedat Sakman, Türk şarkıcı, şarkı yazarı, müzik yapımcısı ve gitarist.
Fatma Hümeyra Akbay veya bilinen sahne adıyla Hümeyra, Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci ve oyuncu.
Âşık Feymani, ünlü Türk halk şairidir.
Âşık Veysel, gerçek adıyla Veysel Şatıroğlu, Türk halk ozanı ve şair. Afşar boyunun Şatırlı obasına mensup olan Veysel Şatıroğlu, Gülizar ve Ahmet Şatıroğlu çiftinin çocuklarından biri olarak 25 Ekim 1894'te Sivas Vilayeti'nin Tenos kazasında doğdu. Çocukken görme yetisini kaybetmesine rağmen şiirlerinde hoşgörü, sevgi, birlik ve beraberlik, vatanseverlik ve tabiat konularını işleyen Âşık Veysel; "Uzun İnce Bir Yoldayım", "Dostlar Beni Hatırlasın", "Kara Toprak" ve "Güzelliğin On Para Etmez" gibi birçok eser bıraktı. Türkiye'de âşıklık geleneğinin en önemli temsilcilerinden birisi olarak kabul gören Veysel, Türkçeyi en yalın ve güçlü şekilde kullanan isimlerden birisi olarak kabul edilmektedir.
Ahmet Kutsi Tecer, Türk öğretmen, şair, oyun yazarı ve siyasetçi. Halk kültürü alanında çalışmaları ile tanınır. Çalışmaları, Karacaoğlan ve Yunus Emre’nin hayatına ışık tutmuştur. Halk şairi Âşık Veysel’i Türkiye'ye tanıtan, halk müziği derlemecisi Muzaffer Sarısözen'i keşfeden kişidir.
Âşık Hüdaî; Türk halk ozanı ve şair.
Karacaoğlan, şiirlerine 17. yüzyılda yazılmış mecmualardan beri rastlanan ünlü saz şairidir.
Dost Garip, Türk şarkıcı Güler Duman'ın 24 Ekim 1980 tarihinde çıkardığı ilk stüdyo albümüdür. Albüm Özlem Plak etiketiyle yayınlandı. Albümün kayıtlarına Haziran 1980 tarihinde başladı. İki ay süren kayıtlar sonrasında albüm Ağustos 1980 tarihinde tamamlandı. Albümün müzik yönetmenliğini üstlenen Mustafa Karaçeper aynı zamanda albüme bağlaması ile eşlik etti. Henüz 13 yaşında kaydettiği albümünde Aşık İrfani, Aşık Emrah, İbrahim Engin, Kul Mustafa, Karacaoğlan, Haşimi Aslıhak ve Pir Sultan Abdal gibi sanatçıların eserlerine yer verildi.
O Leyli Leyli, Türk şarkıcı Güler Duman'ın 25 Haziran 1982 tarihinde çıkardığı ikinci stüdyo albümüdür. Albüm Özlem Plak etiketiyle yayınlanmıştır. Albümün kayıtlarına Şubat 1982 tarihinde başladı. İki ay süren kayıtlar sonrasında albüm Nisan 1982 tarihinde tamamlandı. İlk albümünde olduğu gibi ikinci albümünde müzik yönetmenliğini Mustafa Karaçeper üstlendi. Albümde Yunus Emre, Karacaoğlan, Davut Sulari, Emir Sultan, Âşık Hüdai, Aşık Emrah, Nuri Üstünses, Kamber Yıldırım ve Ramazan Kartal gibi sanatçıların eserlerini seslendirdi.
Tutkulardan İntihar; Hümeyra'nın 1990 yılında yayınlanmış olan dördüncü stüdyo albümüdür.
Kördüğüm; Hümeyra'nın 1969 yılında yayınlanan ikinci EP albümüdür. Arif Mardin'in yapımcılığını üstlendiği projede besteleri Hümeyra'ya ait iki şarkı bulunmaktadır. Albümdeki "Kördüğüm" isimli parça esasen Şevket Rado tarafından yazılmış bir şiirdir ve sanatçının müzik dünyasında tanınmasını sağlayan en önemli şarkılardan biri olarak kabul edilir. Bu şarkı daha sonra Aslı Gökyokuş tarafından seslendirilmiş ve Su Gibi albümüne eklenmiştir. Aşık Veysel'in ve Türk halk müziğinin önemli eserlerinden "Uzun İnce Bir Yoldayım" folk rock tarzında yorumlanmış ve "Yol" adıyla albüme dahil edilmiştir.
Je Sais Que Tu Sais ; Hümeyra'nın 1971 yılında yayınlanmış olan Fransızca albümüdür. Sanatçının Paris'te yaşadığı dönemde çıkartılan albümün baskısı yapılmış fakat plak şirketiyle yaşanan anlaşmazlıklar yüzünden satışa sunulamamıştır.
Mimar / Of Yarap bir Müslüm Gürses 45'lik plağıdır. 1977 yılında Çınçın Plak'tan çıkarılmıştır. Plakta yer alan Mimar şarkısının sözleri Aşık Veysel Şatıroğlu'na aittir. Aşık Veysel Şatıroğlu'nun Bu Dünyayı Kuran Mimar şiirinden alınmıştır. Bu şiire beste yapıp şarkı haline getiren ise Mustafa Sayan'dır.
Yüreğimden Yüreğinize Sazım Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 14 Mart 2017 tarihinde çıkardığı on yedinci albümüdür. Albüm, Özdemir Müzik etiketiyle piyasaya çıkmıştır. Güler Duman'ın 2010'lu yıllarda çıkardığı son albümdür.
Dört Dilden Dört Telden Türk halk müziği seri albümünün birincisidir. Albüm 6 Ekim 1987 tarihinde Diyar Müzik etiketiyle yayınlanmıştır. Güler Duman, Sevgi Kaya, Necla Yener ve Gülizar Akkuş'un yer aldığı albümün kayıtları 1987 yılının ortalarında başlamıştır. Yaklaşık üç ay kadar süren kayıtlar sonrasında albüm tamamlanmıştır. On altı parça bulunan albümde sanatçılar düet yapmışlardır. Albüm daha sonra Armoni Müzik etiketiyle de yayınlanmıştır. Albümde Pir Sultan Abdal, Hasret Gültekin, Karacaoğlan ve Aşık Veysel gibi sanatçıların eserleri yer almıştır. Albümde yer alan bazı parçaların söz ve müziği anonimdir. "Değirmen Başında", "Bak Ne Hale Gelmişim", "Ötme Bülbül", "Odam Kireç Tutmuyor" ve "İki Keklik Seke Seke" gibi parçalar albümde yer almıştır.