İçeriğe atla

Ölüler Diyarı

Yunan mitolojisinde Ölüler Diyarı, Hades'in hüküm sürdüğü yerdir. Her ölümlü oraya elbet gider. Hades genellikle bu imparatorluğundan dışarıya çıkmaz. Poseidon bir keresinde Hades'in bu yeraltı ülkesini meydana çıkarmış, Hades ise bu durumdan son derece nefret ve utanç duymuştur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Haron</span>

Kharoon ya da Kharon, mitolojide ölülerin kayıkçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">On İki Olimposlu</span> Yunan mitolojisine göre dünyayı yöneten on iki tanrı

On İki Olimposlular ya da sadece Olimposlular (Olimpiyan), Yunan mitolojisinde dünyayı yöneten tanrılar grubudur. Kendilerinden önceki tanrı grubu olan Titanları, Titanlar Savaşı'nda yenerek yönetimi ele geçirmişlerdir. "Tanrıların Kralı" sıfatıyla Zeus, Olimposluların lideridir. Kraliçe sıfatı ise Zeus'un eşi Hera'ya aittir. Olimpos adı Yunanistan'ın en yüksek dağı olan Olimpos Dağı'ndan gelir. Tanrıların dağın zirvesinde bulutların arasında sarayları olduğuna inanılır. On iki sayısı ise karşımıza birçok mitte çıkan bir sayıdır; Yahudilikte On iki İsrail kabilesi, Çerkeslerde 12 büyük kabile, Hristiyanlıkta İsa'nın 12 Havarisi; Şiilikte On İki İmam, Zodyak'taki 12 burç gibi. Sayıya yüklenen bu bakış açısından dolayı Yunan tanrıları da 12 tanedir ve 13 sayısının uğursuzluğuna inanılır. Örneğin İskandinav mitolojisinde tanrıların yemek masasına oturan 13. tanrı Loki, iyilik tanrısı Balder'in ölümüne neden olur. Bu açıdan önceden On İki Olimposlu arasında gösterilen Hestia, Dionisos Olimpos'a gelince 13 tanrı olmasın diye yerini ona bırakıp insanların arasına karışır.

<span class="mw-page-title-main">Demeter</span> tarım ve bereket tanrıçası

Demeter, Yunan mitolojisinde tarımın, bereketin, mevsimlerin ve anne sevgisinin tanrıçasıdır. Homeros'un destanlarında, "güzel saçlı kraliçe" ya da "güzel örgülü Demeter" diye geçer. İnsanlara toprağı ekip biçmesini öğreten bu tanrıçadır. Ekinleri, özellikle de buğdayı simgeler.

<span class="mw-page-title-main">Hades</span> Antik Yunan mitolojisinde yeraltı tanrısı

Hades, Yunan mitolojisinde ölülere hükmeden yeraltı tanrısıdır. Zeus, yeryüzünün hâkimiyetini kardeşleri arasında paylaşırken Zeus'a gökyüzü, Poseidon'a denizler ve Hades'e yeraltı düşer. O artık ölüler ülkesi tanrısıdır; ancak kötü değildir. Yer altının tüm hazineleri Hades'in olduğu için Romalılar onun adını varlıklı yani, Plüton olarak değiştirmiştir. Eşi, Demeter ve Zeus'un kızı Persephone'dir. Hades ve eşi Persephone amansız, insafsız, yürekleri hiçbir yakarış, hiçbir sunu ya da kurbanla yumuşamayan korkunç tanrılar olarak bilinir. Gigantlar arasındaki karşıtı Alcyoneus'dur.

Tartaros ya da Latinleşmiş hâliyle Tartarus, Yunan mitolojisi'nde, hem bir tanrı hem de yeraltında bir yer adıdır. Ünlü şair Hesiodos'a göre tunç bir örsün cennetten dünyaya düşmesi dokuz gün almaktadır. Şaire göre örs, bir dokuz gün daha sonra Tartaros'a ulaşır. Ilyada'da Zeus'un söylemiyle Tartaros'un Hades'e olan uzaklığı dünyanın cennete uzaklığı kadardır.

<span class="mw-page-title-main">Kerberos</span>

Kerberos, Yunan mitolojisinde Hades'in yönettiği ölülerin bulunduğu yeraltının kapısında bekçilik yapan üç başlı bir köpek. Kuyruğu bir yılan olan ve sırtında sayısız yılanbaşı bulunan, ısırıkları zehirli olan bu köpek Herakles'in 12 görevi arasında yer alır. Kerberos Yunanca 'çukur iblisi' demektir. Yarı kadın yarı yılan Ekhidna ile dev Typhon'un oğlu olan Kerberos'un kardeşi Orthros 'tur. Dev zincirlerle bağlı olan bu köpeğin görevi yer altına giren ölülerin tekrar yeryüzüne çıkmalarını önlemektir. Sadece beş kere yenilmiştir:

<span class="mw-page-title-main">Cehennem</span> çoğu dini inanca göre günahların cezasının çekileceği yer

Cehennem, çeşitli inançlarda ölüm sonrası ceza çekilen ateşli bir yer olarak gösterilir. Cehennemde kalma süresi inanca göre değişiklik gösterebilir. Cehennemde günah borcu ödeninceye kadar kalınıp sonra tekrar cennete gidilebilir. Ancak, cehennem bazıları için sonsuza dek ateşte yanmak anlamına gelir. Cehennem görevlilerine İslam inancında zebani adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Boötes (takımyıldız)</span>

Boötes ya da Çoban takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan birisidir. Batlamyus'un bahsettiği 44 takımyıldızdan da birisidir. Boötes genelde "Ayı Terbiyecisi" olarak tasvir edilir, çünkü Ursa Major ve Ursa Minor takımyıldızlarına yukarıdan bakar gibidir. Dünyadan görünen en parlak üçüncü yıldız olan Arcturus'u barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Lyra (takımyıldız)</span> Lyra ya da Çalgı takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir

Lyra ya da Çalgı takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kış</span>

Kış, Dünya'nın kutup bölgeleri ile Ilıman kuşak bölgelerinde yılın en soğuk mevsimidir. Çoğunlukla tropikal kuşakta oluşmaz. Her yıl, sonbahardan sonra ve ilkbahardan önce gelir. Kış, Dünya'nın eksen eğikliği sebebiyle her bir yarım küresinin Güneş'ten uzaklaşması sayesinde oluşur. Çeşitli kültürler, farklı tarihleri kışın başlangıcı olarak tanımlar ve bazıları hava durumuna dayalı bir tanım kullanırlar. Kuzey yarımkürede kışken, Güney yarımkürede yazdır ya da tam tersidir. Çoğu bölgede, kış dondurucu soğuklar ve karla ilişkilendirilir. Kış gündönümü anı, Güneş'in Kuzey veya Güney Kutbu'na göre yüksekliğinin en negatif değerinde olduğu andır. Bu durumun görüldüğü gün, en kısa gündüzü ve en uzun gecesi olan gündür ve kış gündönümünden sonraki günlerde, geceler kısalır ve gündüzler uzar. Kutup bölgelerinin dışındaki en erken gün batımı ve en geç gün doğumu tarihleri, kış gündönümü tarihinden farklıdır ve bunlar, yıl boyunca Dünya'nın eliptik yörüngesinin neden olduğu, güneş günündeki değişiklik nedeniyle enlemlere bağlıdır.

<i>Selena</i> (dizi) Türk televizyon dizisi

Selena, Süreç Film'in yapımını üstlendiği, 10 Eylül 2006 tarihinde atv'de yayımlanmaya başlayan fantastik kurgu ve komedi türündeki Türk televizyon dizisidir. Başrollerini Sinem Kobal, Cansu Demirci, Gizem Güven ve Dilara Kurtulmuş'un paylaştığı dizi, izleyiciler tarafından beğeniyle izlenmiştir. 3 sezondan oluşan dizi, 18 Ağustos 2009 tarihinde yayımlanan 104. bölümü ile final yaparak sona ermiştir. 28 Kasım 2016 tarihinden itibaren a2 ekranlarında tekrar bölümleri yayınlanmaktadır. Geçen yıllara rağmen aldığı yüksek reytinglerle dikkat çeken Selena, Türkiye'nin en çok tekrarı yayımlanan televizyon dizilerinin başında gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Persefoni</span> Yunan mitolojisinde bahar tanrıçası ve yeraltı kraliçesi

Persephone,, Yunan mitolojisinde Zeus ile kız kardeşi Demeter'in kızıdır. Persephone'nin asıl ismi Kore'dir. Hades Persephone ismini, O'nu yeraltına kaçırdıktan sonra vermiştir. Kaçırılıp Persephone orada, Hades'in sunduğu nardan biraz yedikten sonra, "ölüler ülkesinde bir şey yiyenlerin yeryüzüne çıkma hakları bulunmamaktadır" kuralı nedeniyle, ölüler ülkesinde kalmak zorunda kalmıştır. Hades'in eşi ve ölüler ülkesinin tanrıçası olmuştur fakat doğan hiçbir çocuğu Hades'ten değildir. Annesi Demeter'in ısrarları sonucunda, kış dönemi hariç kalan kısmını yeryüzünde geçirmeye hak kazanmıştır. Bu yüzden ölülerle ve yeraltıyla olduğu kadar hasatla da ilişkilendirilir. Aynı zamanda Zeus'un kızlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Orfizm</span>

Orfizm veya nadir kullanımıyla Orfikizm, eski Yunanistan'da gizemli bir dindir.

Peirithoos Lapithler'in kralıdır. İksion'un oğludur. Güzel Hippodameia ile düğünü sırasında Centaurlar ile kanlı bir savaş çıkmış ve bu savaşta Peirithoos, arkadaşı Theseus tarafından cesurca desteklenmiştir. İkisi Helena'yı kaçırmayı başarınca, yeraltı dünyasından Persephone'yi de kaçırmaya karar verirler. Ancak bu Hades'in tahammül sınırını aşar ve ikisini de orada kalmaya mahkûm eder. Herakles bir süre sonra Theseus'u kurtarmayı başarır, ama Peirithoos ölüler diyarında kalmak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Plüton (mitoloji)</span>

Plüton Roma mitolojisinde yeraltı dünyasının hükümdarıdır. Mitolojideki bu tanrının önceki ve daha yaygın olan ismi Yunan mitolojisindeki yeraltı tanrısı Hades'tir. Antik Yunan dini ve mitolojisinde, Plüton öbür dünyada başkanlık yapan tanrı olarak olumlu bir şekilde kavramlaştırılmıştır. Ploutōn, maden zenginlikleri yeraltında bulunduğundan ve kitonik bir tanrı olarak bol bir hasat için gerekli tohumları içeren toprağın derinlerini yönettiğinden dolayı sıkça zenginlik tanrısı Ploutos ile bir görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Orcus (mitoloji)</span>

Orcus, Roma mitolojisinde yeraltı dünyasının ve ölümün tanrısıdır. Yunan mitolojisindeki Hades'le özdeşleştirilir. Bazen çok zalim ve korkunç anlatıldığı gibi, son derece iyi bir tanrı olarak da anlatılmıştır.

Shin Megami Tensei: DeviChil, Actas tarafından hazırlanan 2000 yapımı bir anime televizyon serisidir. Shin Megami Tensei: Devil Children video oyunu serisine dayanmakta olup Ekim 2000-Eylül 2001 tarihleri arasında yayınlandı.

Hades'in Evi Rick Riordan'ın Olimpos Kahamanları serisinin dördüncü kitabı.Kitap 8 Ekim 2013'te çıkmıştır. Rick Riordan kitapta yedi melezin de bakış açısında bölümlere yer vermiştir. Hem 2. Argo, hem de Tartarus'ta geçen maceraların birlikte olması hem kitaba ayrı bir hava katmış, hem de daha ilgi çekici hale getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dīs Pater</span>

Dīs Pater veya Dis Pater yeraltı dünyasının Romalı bir tanrısıydı. Dis, başlangıçta verimli tarım arazileri ve maden zenginliği ile ilişkilendirildi ve bu mineraller yeraltından geldiği için, daha sonra Kitonik tanrılar Pluto (Hades) ve Orcus ile alakalandırıldı.

Pluto,, Marvel Comics tarafından yayınlanan Amerikan çizgi romanlarında ortaya çıkan kurgusal bir tanrıdır. Karakter aynı adı taşıyan Greko-Romen tanrısına dayanmaktadır. Plüton ilk olarak 1966'da Thor'un 127. sayfalarında Stan Lee tarafından uyarlanıp Jack Kirby tarafından çizildi. Pluto, Yeraltı, ölüm ve ölülerin Olympian tanrısıdır ve Hades'in Hükümdarı'dır. Karakterin hikâyesinin çoğu, geleneksel Yunan Mitininkiyle paralellik gösterir. Yani, babaları Kronos'u yendikten sonra, Plüton ve kardeşleri Zeus ve Neptün ile kız kardeşleri Hera, Hestia ve Demeter, Kronos'un imparatorluğunu aralarında paylaşmak için kura çektiler. Plüton, ölülerin yargıcı olarak Yeraltı Dünyasının kontrolünü ele geçirdi. Ancak Marvel Evreninde Pluto, sık sık hiçbir Yunan Mitinin desteklemediği Zeus'u devirmeyi planlayan entrikacı bir tanrı olarak gösterilir. Herkül ve Thor'un maceralarında sık sık kötü bir karakter olarak yer almıştır.