İçeriğe atla

Öksüzler (oyun)

Öksüzler
Orphans
Oyununun Türkiye'deki temsiline ait bir afiş
Oyununun Türkiye'deki temsiline ait bir afiş
YazarDennis Kelly
KarakterlerHelen
Danny
Liam
Repliği olmayan karakterlerShane
İlk gösterimAğustos 2009
Traverse Tiyatrosu, Edinburg
Ülkeİngiltere İngiliz
Orijinal dilİngilizce
TürDram

Öksüzler[1] (Orijinal adı: Orphans), İngiliz oyun ve senaryo yazarı Dennis Kelly'nin 2009 yılında yazdığı tiyatro oyunudur. Oyun ilk olarak Ağustos 2009'da İngiltere'de Edinburgh Tiyatro Festivali kapsamında, Traverse Theatre'da sahelendi.[2]

Oyunun konusu

Mutlu bir evlilikleri varmış gibi görünen Helen ve Danny evlerinde bir kutlama yemeği yerken Helen'in erkek kardeşi Liam kapıyı çalar. Liam'ın üstü başı kan içindedir. Eve girip başına gelen olayları anlatmaya başlar. Delikanlı anlattıkça öyküsünde açıklar ortaya çıkar. Çiftin şüphesi artar. Sonunda aile bir trajediye doğru sürüklenir.

Karakterler

  • Helen, bir yangın sonucunda öksüz kalmış ve kardeşi Liam'la birlikte yetimhaneye verilmiştir. Danny ile evli ve ikinci çocuğuna hamiledir.
  • Danny, Helen'ın eşidir.
  • Liam, bir yangın sonucunda öksüz kalmış ve yetimhaneye verilmiştir. Hiç ayrılmamış olmalarını borçlu olduğuna inandığı ablasına minnettardır.
  • Shane, Helen ile Danny'nin beş yaşındaki oğullarıdır.

Sahnelenme bilgisi

Oyun ilk defa Roxana Silbert'in rejisiyle Edinburgh'daki Traverse Theatre'da Ağustos 2009'da prömiyer yaptı.[2][3] Sonrasında Eylül'de kısa süre Birmingham Repertory Theatre'da,[4] Ekim'de ise Londra'daki Soho Theatre'da sahnelendi.[5] Prodüksiyonda Helen'ı Claire-Louise Cordwell, Danny'yi Jonathan McGuinness, Liam'ı ise Joe Armstrong canlandırdı. Oyun Edinburgh Fringe Festival'da Herald Angel Award'ı kazandı[6] ve çok sayıda olumlu eleştiri aldı.[3][5][7]

Öksüzler Türkiye'de DOT tarafından Tuğrul Tülek yönetiminde sahnelendi. Oyunda Helen'ı oynayan Gizem Erdem ve Danny'yi oynayan İbrahim Selim, 16. Afife Tiyatro Ödülleri'nde sırasıyla En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu dallarında ödüle aday gösterildi.[8] Oyun çoğunlukla olumlu eleştirilerle karşılandı.[9][10][11][12]

Kaynakça

  1. ^ "Öksüzler / Orphans". DOT. 16 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. 
  2. ^ a b Dominic Cavendish (13 Ağustos 2009). "Orphans at the Traverse Theatre, review". The Telegraph. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. 
  3. ^ a b Shona Craven. "Orphans". Onstage Scotland. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. []
  4. ^ "Orphans". Birmingham Repertory Theatre. 4 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. 
  5. ^ a b Michael Billington (9 Ekim 2009). "Orphans". The Guardian. 8 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. 
  6. ^ Louise Brierley (1 Eylül 2009). "Play that's the talk of the Fringe". BBC Home. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. 
  7. ^ Allan Radcliffe (14 Ağustos 2009). "Orphans". Rivetting exploration of urban fear. Edinburgh Festival Guide. 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. 
  8. ^ Beste Bal (18 Ocak 2013). "Bir 'kutsal aile' trajedisi: Öksüzler". Milliyet. Erişim tarihi: 5 Mart 2013. 
  9. ^ Schild, Robert (Aralık 2011). "Şiddetin izdüşümünde "Öksüzler"". Tiyatro... Tiyatro... Tiyatro Eleştirmenleri Birliği. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2013. 
  10. ^ Erdoğan Mitrani (2 Kasım 2011). "DOT'un yeni Oyunu: Öksüzler". Şalom. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. 
  11. ^ Üstün Akmen (24 Ocak 2012). "Siz Olsanız Ne Yapardınız, Hangi Yolu Seçerdiniz?: Öksüzler". Evrensel. 27 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. 
  12. ^ Zeynep Aksoy (18 Aralık 2011). "Yoğun, sinsice komik ve standart". Radikal. 25 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">1972 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1972 Eurovision Şarkı Yarışması, 17. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1971 yarışması'nı kazanmasından dolayı Monako'da yapılması gerekmesine rağmen Prenslik bu etkinliğin taleplerini karşılayamamıştır. 31 Ocak 1972 tarihinde Avrupa Yayın Birliği'nden Monako prensi III. Rainier'e Monako'da yapılması için mektup götürmüş, fakat Prens bu teklifi geri çevirmiştir. Böylece Avrupa Yayın Birliği, Yarışmanın Birleşik Krallık'ın kentlerinden Edinburg'da bulunan Usher Hall'de yapılmasına kararlaştırmıştır. Yarışma 25 Mart 1972 tarihinde yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Moira Shearer üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Henry Ian Cusick</span>

Henry Ian Cusick, Emmy ödüllü İskoç-Perulu tiyatro, televizyon ve film oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Ewan McGregor</span> İskoç oyuncu

Ewan Gordon McGregor, İskoç oyuncu.

Murat İsmail Rauf Daltaban, Türk oyuncu ve tiyatro yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Karatavuk (oyun)</span>

Karatavuk İskoç oyun yazarı David Harrower tarafından 2005 yılında yazılmış tiyatro oyunudur. Oyun kısmen, 2003'te Toby Studebaker isimli Amerikalı bir denizcinin 12 yaşındaki bir İngiliz kızı kaçırması olayından ilham alınarak yazılmıştır.

<i>Donmuş</i>

Donmuş, İngiliz oyun yazarı Bryony Lavery'nin yazdığı tiyatro oyunudur. In-yer-face akımının bir örneği olan oyun, pedofil bir seri katil, katilin tecavüz edip öldürdüğü bir kızın annesi ve katil psikolojisi üzerine çalışan bir psikiyatristin kesişen öyküsünü anlatır.

Tuğrul Tülek, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.

Leyla Selen Uçer, Türk oyuncu. Ara filmi ve DOT yapımı Böcek oyunuyla tanınır.

<i>Vur/Yağmala/Yeniden</i>

Vur/Yağmala/Yeniden, İngiliz oyun yazarı Mark Ravenhill tarafından 2007'de yazılan ve yaklaşık 20 dakikalık 17 kısa oyundan oluşan epik oyun serisi. 2007 Edinburgh Festival Fringe için özel olarak yazılan oyunlar, ilk defa festival kapsamında Ravenhill for Breakfast adı altında okuma tiyatrosu olarak sergilendi. 2008'de Londra'da birkaç farklı topluluğun ortak prodüksiyonu olarak sahnelenen oyunlar, İngiltere dışında ilk defa İstanbul'da DOT tarafından sahnelendi. Terörizmle Savaş'ın her iki taraftaki ülkelerde yaşayanlar üzerindeki etkilerini işleyen oyun, eleştirmenler tarafından suratına tiyatro akımının en başarılı oyunlarından biri olarak değerlendirildi.

<i>My Life as a 10-Year-Old Boy</i>

My Life as a 10-Year-Old Boy, Nancy Cartwright tarafından yazılan bir otobiyografidir. İlk basımı Eylül 2000 tarihinde Hyperion tarafından yapıldı. Kitapta Cartwright'ın kariyeri, özellikle Simpsonlar'da seslendirdiği Bart Simpson deneyimleri anlatılmaktadır. Kitap; şovdaki anlayışlar, günlük kayıtlar ile çeşitli ünlü konuklarla karşılaşmalarına dair anekdotlar içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Brian Cox</span> İskoç oyuncu

Brian Denis Cox, İskoç aktör. Royal Shakespeare Company oyuncusudur, burada Kral Lear canlandırmasıyla ün kazanmıştır. Truva filmindeki Agamemnon ve Deadwood dizisindeki Jack Langrishe karakteri gibi çok sayıdaki Hollywood eserinde yer almıştır.

Selin Girit, Türk gazeteci, haber sunucusu, tiyatro oyuncusu ve çevirmen. Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü mezunudur. Royal Academy of Dramatic Arts (RADA) ve King’s College’da Metin ve Performans çalışmaları üzerine yüksek lisans yapmıştır.

Dennis Kelly İrlanda asıllı İngiliz tiyatro oyunu ve dizi film yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Mark Ravenhill</span>

Mark Ravenhill, İngiliz oyun yazarı, oyuncu ve gazeteci.

Michael Bartlett, Britanyalı oyun yazarı.

Mine Çerçi, Türk oyuncu, tiyatro yönetmeni ve yazarı, eğitmen.

<span class="mw-page-title-main">James Haynes</span> Amerikalı yayıncı (1933 – 2021)

James Haynes, Britanyalı sosyolog ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Roger Allam</span>

Roger William Allam, tiyatroda, sinemada, televizyonda ve radyoda performans göstermiş bir İngiliz oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Ayhan Hülagü</span>

Ayhan Hulagu Türk oyuncu, yazar ve kukla sanatçısı.

Lawrence Aronovitch, Ottawa, Ontario'da yaşayan Kanadalı oyun yazarı ve aktördür. Great Canadian Theatre Company'de oyun yazarlığı yapmaktadır. Aronovitch, bilim tarihi eğitimi aldığı Harvard Üniversitesi'nden mezun oldu. Lisans öğrencisi olarak birçok öğrenci yapımında sahneye çıkmıştır.