İçeriğe atla

Öksüt altın madeni

Öksüt Altın Madeni, Kayseri ili, Develi ilçesindeki Öksüt köyündeki altın madenidir.

2013 yılında inşaatı başlayıp 2020 yılında inşası tamamlanarak altın üretimine başlayan maden Centerra Gold Inc şirketinin sahip olduğu Öksüt Madencilik Sanayi şirketi tarafından işletilmektedir. Centerra'nın dünyadaki üçüncü altın madenidir. Ankara'ya 290, Kayseri şehir merkezine 45 kilometre uzaklıktadır. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası tarafından Türkiye'de finans desteği verilen ilk maden olan Öksüt, 221 milyon dolar yatırım ile kurulmuştur.[1]

Maden yatağı andezitik volkanik kayaçlar içerisinde gelişmiş, yüksek sülfidasyon epitermal tipi saçınımlı altından oluşmaktadır.

Madeni projesi Keltepe ve Güneytepe olarak adlandırılan iki ayrı ocakta açık ocak maden işletmeciliği yapılmaktadır. Üretim biçimi yığın liçi yöntemidir. Üretim süreci iki ocaklardan çıkarılan cevherin kırıcılarda kırılıp elenerek uygun boyutlara indirildikten sonra yığın liç ve kolonda karbon işlemlerinden geçirilerek saf altın elde edilmesi şeklindedir.[1]

Maden işletme alanı çevresel etki değerlendirmesi raporu sebebiyle mevcut işletme ruhsatı sınırlarından daha küçük bir alanı kapsayacak şekilde planlanmıştır.

Madende üretim iki açık ocak ve şeklindedir. Yeraltı altın yatağı dünya ölçeğinde orta büyüklükte altın madeni kabul edilir. Maden yatağında yaklaşık 31 ton altın rezervi bulunmaktadır.[2][3]

Kaynakça

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 20 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Açık ocak madenciliği</span>

Açık ocak madenciliği; yer altında bulunduğu saptanmış ya da mostra vermiş madenin ekonomik olarak, yer altına inilmeden üzerindeki örtü tabakasının kaldırılarak kazanılması işlemini anlatan madencilik yöntemidir.

Türkiye'de madencilik gelişmiş sanayi kollarından biridir. Türkiye madenler bakımından zengin bir ülkedir. Ayrıca bazı madenler bakımından dünyanın önemli ülkeleri arasındadır. Türkiye'nin madenlerinin tamamı henüz belirlenmemiştir. Maden arama çalışmaları hızla devam etmekte ve yeni maden yatakları bulunmaktadır. Türkiye'nin madenciliğinin şu andaki üretimi, tümüyle kendi endüstri kuruluşlarımızın gereksinimine yönelik değildir. Bir kısmı ham olarak ya da yarı işlenmiş halde yurt dışına satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Altın üretimi</span>

Altın üretimi öncelikle, metalin yer altından çıkartılması, ön zenginleştirme için uygun işlemlerin uygulanması ve ardından uygun metalurjik (hidrometalurji/pirometalurji) işlemlerin uygulanmasıyla gerçekleştirilir.

Yeni Çeltek olayları ya da Yeni Çeltek direnişi, 12 Eylül Darbesi öncesi süreçte Amasya'da Yeni Çeltek maden bölgesinde işçilerin greve gitmeleriyle başlayıp askerlerin müdahalesi ile büyüyen işçi eylemi.

Çöpler altın madeni, Erzincan ili, İliç ilçesi, Çöpler Köyünde bulunan Türkiye'nin Kışladağ'dan sonra ikinci büyük altın madeni. Maden sahasının üzerinde yer alan köy daha uzak bir alana taşınmıştır.

Şirvan maden kazası 17 Kasım 2016 tarihinde Siirt'in Şirvan ilçesindeki Madenköy yakınlarındaki bakır madeninde meydana gelen ve 16 işçinin ölümüyle sonuçlanan kaza.

Alrosa, Rusya merkezli bir elmas madenciliği şirketidir. Şirket, 19 Şubat 1992 tarihinde kurulmuş olup elmas araştırmaları, madenciliği, üretimi ve satışı ile ilgilenir. Şirket, hacimce elmas madenciliğinde dünyaya öncülük eder. Madencilik Yakutistan, Arkhangelsk bölgesi ve Afrika 'da gerçekleştirilmektedir. Alrosa, Rusya'nın elmas üretiminin % 95'ini ve küresel elmas çıkarma işleminin % 27'sini oluşturan lider elmas şirketidir.

Efemçukuru altın madeni, İzmir ili, Menderes ilçesi, Efemçukuru köyündeki altın madeni.

<span class="mw-page-title-main">Yerinde Liç</span>

Yerinde geri kazanım veya çözelti madenciliği olarak da adlandırılan yerinde liç işlemi, maden yatağına açılan sondaj delikleri aracılığıyla bakır ve uranyum gibi mineralleri kazanmak için kullanılan bir madencilik işlemidir. Yerinde liç, doğal olarak katı halde bulunan mineralleri çözerek çalışır. Çözeltide doğal olarak oluşan malzemelerin geri kazanımı için bakınız: Tuzlu su madenciliği.

Kaymaz altın madeni, Eskişehir ili, Sivrihisar ilçesi, Kaymaz mahallesindeki altın madeni.

Çukuralan altın madeni, İzmir ili, Ayvalık ve Dikili ilçeleri arasında bulunan Çukuralan bölgesindeki altın madeni.

Himmetdede altın madeni, Kayseri ili, Kalaba ve Himmetdede beldeleri arasında bulunan altın madeni.

Kubaşlar altın madeni, Balıkesir ili, Gömeç ilçesindeki Kubaşlar bölgesindeki altın ve gümüş madeni.

Çoraklık altın madeni ya da daha az kullanılan adıyla Çoraklıtepe altın madeni, Balıkesir ili, Altıeylül ilçesindeki Çoraklık kasabasındaki altın ve gümüş madeni.

Bakırtepe altın işletmesi, Sivas ili, Kangal ilçesinde bulunan altın ve gümüş madeni.

Lapseki altın madeni, Çanakkale İli Lapseki İlçesi Şahinli ve Kocabaşlar köylerinin sınırları içerisindeki altın ve gümüş madeni

İvrindi altın madeni, Balıkesir İli İvrindi İlçesi Değirmenbaşı ve Küçükılıca mahalleleri sınırları içerisindeki altın ve gümüş madeni

Guleman krom madeni, 1936 yılında Etibank tarafından işletmeye açılan Elazığ ili, Alacakaya (Guleman) ilçesindeki krom madeni.

Berna Gözbaşı, Türk sanayici ve spor yöneticisi.

İliç maden kazası, 13 Şubat 2024'te Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler altın madeninde siyanür liç işleminden sonra depolanan toprak yığınının saat 14.28'de heyelana dönüşmesi sonucu oluşan kazadır. Hacmi yaklaşık 10 milyon m³ olarak hesaplanan bir kütlenin 200 metrelik bir yamaçtan 10 metre/saniye hızda hareket ederek Sabırlı Deresi'ne doğru 800 metre kaymış olduğu açıklanmıştır. İlk açıklamalara göre liç yığının yayıldığı alanın 300 dönüm olduğu tahmin edilmektedir.