İçeriğe atla

Öfke karikatürü

Öfke karikatürü, genellikle öfke veya diğer basit duygu veya aktiviteleri ifade eden, önceden hazırlanmış karikatür yüzleri veya öfke yüzlerini kullanan kısa bir karikatür şerididir.[1] Genellikle Microsoft Paint veya diğer basit çizim programlarında kabaca çizilirler ve en çok 2010'ların başlarında popülerdi.[2] Bu web çizgi romanları, internet memlerinin yaptığı gibi çok yayıldı ve birkaç mem bu ortamda ortaya çıktı. Ars Technica tarafından "kabul edilmiş ve standartlaştırılmış bir çevrimiçi iletişim biçimi" olarak nitelendirilmişlerdir.[3] Öfke karükatürlerinin popülaritesi, paylaşılan deneyimleri neşelendirmek için araçlar olarak kullanılmalarına bağlanıyor.[4] İfade aralığı ve standartlaştırılmış, kolayca tanımlanabilen yüzler, İngilizceyi yabancı dil olarak öğretmek gibi kullanımlara izin verdi.[5]

Tarihçe

Reddit, Cheezburger, ESS MX, Ragestache ve 9GAG gibi çok sayıda web sitesinde kullanılmasına rağmen, öfke çizgi romanının kaynağı büyük ölçüde 2008 ortasında 4chan'a atfedilmiştir. İlk öfke karikatürü, 2008'de 4chan /b/ "Rastgele" panosuna gönderildi. Bu, yazarın tuvaletteyken suyun sıçramasına öfkesini gösteren basit 4 panelli bir şeritti ve son panelde "FFFFFFFUUUUUUUUUUU-" diyen Rage Guy olarak bilinen yakınlaştırılmış bir yüz bulunuyordu. Diğer kullanıcılar yeni senaryolar ve karakterler yaratarak bu karikatür hızla yeniden yayınlandı ve değiştirildi.[6]

Google Trendler verileri, "rage guy" teriminin Nisan 2009'da zirveye ulaştığını, "öfke karikatürü" ve "trollface" terimlerinin her ikisinin de Mart 2009'da zirveye çıktığını gösteriyor.[2]

Trollface

En çok kullanılan öfke komik yüzlerinden biri, 2008 yılında Oakland sanatçısı Carlos Ramirez tarafından çizilen Trollface'dir[7] İlk olarak 4chan'da İnternet trollemesi hakkında DeviantArt hesabında Trolls adlı bir çizgi romanında yayınlanan[8] Trollface, İnternet memleri ve kültürünün tanınabilir bir görüntüsüdür. Ramirez, 2009 yılında Amerika Birleşik Devletleri Telif Hakkı Bürosu'na kayıtlı olan eserini, lisans ücretleri, anlaşmalar ve diğer ödemelerde 100.000$'dan fazla kazanmak için kullandı. Nintendo'nun Wii U konsolu için video oyunu Meme Run, ana karakter Trollface olduğu için kaldırıldı.[9][10]

2021 canlanması

2021'in başlarından itibaren, başta Trollface olmak üzere öfke karikatürü memlerinde yeniden canlanma oldu, ancak çoğunda ciddi bir kara mizah veya sürreal bir çarpıtma var.[] Özellikle Trollface karakteri artık orijinal öfke çizgi romanlarının aksine genel bir "trol" olarak değil, çeşitli zulümler gerçekleştiren ve kurgusal "facialara" neden olan çılgın bir kişi olarak sunuluyor.

Ayrıca bakınız

  • İnternet memlerinin listesi
  • Wojak - siyah-beyaz MS Paint yüz çizimlerinin türev kopyalarını da kullanan benzer bir mem.

Kaynakça

  1. ^ "Put Your Rage Into a Cartoon and Exit Laughing", The New York Times, 9 Mayıs 2012, 14 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 15 Mayıs 2021 
  2. ^ a b "Google Trends". Google Trends. 23 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2017.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  3. ^ "Fuuuuuuuu: The Internet anthropologist's field guide to "rage faces"". Condé Nast. 11 Mart 2012. 13 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2012. 
  4. ^ Hoevel (11 Ekim 2011). "The Know Your Meme team gets all scientific on the intarwebs". GeekOut. CNN. 13 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2011. 
  5. ^ "Teaching The English Language With Rage (Comics)". WebProNews. 2 Kasım 2011. 3 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2011. 
  6. ^ "Our 8 Favorite Rage Comic Characters: a Case Study". www.weirdworm.com. 30 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2014. 
  7. ^ Klepek. "The Maker Of The Trollface Meme Is Counting His Money". Kotaku (İngilizce). 21 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2017. 
  8. ^ "Comic - Trolls". DeviantArt. 15 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2017. 
  9. ^ "Here's Why Meme Run Was Taken Down From the eShop - Nintendo Enthusiast". Nintendo Enthusiast (İngilizce). 4 Mart 2015. Erişim tarihi: 1 Ekim 2017. []
  10. ^ Life (3 Mart 2015). "Meme Run Disappears from the Wii U eShop". Nintendo Life (İngilizce). 1 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Wii</span> oyun konsolu

Wii, Nintendo firmasının geliştirdiği ve 17 Kasım 2006'da piyasaya sürmüş olduğu bir oyun konsoludur. Wii'nin en önemli parçası olan oyun kumandası Wii Remote, harekete duyarlı sensörler içermekte ve bambaşka bir deneyim sunmaktadır. Cihaz güç tuşuna basılı tutulduğunda tamamen kapatılabildiği gibi Wi-Fi ayarları yapıldığı ve internete bağlandığı takdirde power tuşuna bir kere basıldığında uyku moduna geçmektedir. Wii bu durumda iken eğer WiiConnect24 açıksa açık haline göre %50 enerji, açık değilse %9 civarı enerji tüketmektedir. Bu sırada WiiConnect24 sayesinde her zaman bağlantıda kalıp bilgi aktarmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">4chan</span> Resim tabanlı forum

4chan, İngilizce dilini kullanan resim tabanlı forumdur. Kullanıcılar genellikle anonimdir ve yeni gönderiler sayfada diğer gönderilerin üstünde yer almaktadır. 4chan, kendi içeriği ve kuralları olan çeşitli bölümlere ayrılmıştır. Kayıt olmak gerekli olmamakla beraber mümkün de değildir.

Oyun konsolu, harici televizyon bağlantısı yoluyla oyun oynama imkânı veren bilgisayar kökenli eğlence cihazıdır. Temeli 1947 yılına kadar uzanan bilgisayar oyunları, oyun konsolu gelişim sürecinin de tohumlarını ekmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Paint</span> Microsoftun ürettiği basit bir çizge (grafik) çizim yazılımı

Paint, Microsoft Windows'un ilk çıkışından itibaren hemen hemen her sürümünde bulunan basit bir çizge (grafik) çizim yazılımıdır. Genellikle MS Paint veya Microsoft Paint adıyla anılır. Bu yazılım, Windows bitmap, JPEG, GIF, PNG ve TIFF dosya türlerini açabilir ve bu türlerde dosyayı kaydedebilir. Renkli kipi ve siyah-beyaz kipi vardır ama gri ton kipi yoktur.

Bu bir Yıldız Savaşları video oyunları listesidir. Film serisinin, fanları tarafından üretilmiş ve ücretsiz olarak dağıtılan birçok bilgisayar oyunu olmasına rağmen, bu liste sadece Lucasfilm lisansına sahip ya da bilgisayar oyunları yayımcısı LucasArts şirketi tarafından geliştirilmiş oyunları içermektedir.

<i>xkcd</i>

xkcd, Randall Munroe tarafından yaratılan bir bant karikatür sitesidir. Sitenin sloganı aşk, iğneleme, matematik ve dil şeklindedir. The Guardian ve The New York Times gibi gazetelerde site hakkında çeşitli yazılar çıkmıştır.

Game Critics Awards, 1998'den beri her yıl düzenli olarak E3 video oyunu konferansının ardından düzenlenen video oyunu ödülleri. Tanıtımı E3'te yapılan oyunlara, çeşitli kategorilerde dağıtılır. Ödüller, Kuzey Amerika'da faaliyet gösteren çeşitli kuruluşları temsil eden jüriler tarafından belirlenir. 2013'teki ödüller için bu sayı 30'dur.

<span class="mw-page-title-main">Nintendo Switch</span> 2017 oyun konsolu

Nintendo Switch, Nintendo tarafından üretilen bir video oyunu konsoludur. 3 Mart 2017 tarihinde piyasaya sürülmüş olup özellikle farklı tuşlara sahip olmasına rağmen iki kişinin aynı anda oynayabilmesini sağlayan kumandaları (Joy-Con) ve Wii U'dan farklı olarak her yerde ve televizyonsuz oynanabilme gibi özellikleriyle dikkat çekmektedir. Nintendo Switch'in yazılımı, İnternet bağlantısı üzerinden çevrimiçi oyun oynamanın yanı sıra diğer Switch konsolları ile yerel kablosuz özel bağlantıyı da destekler. Nintendo Switch oyunları ve yazılımı hem fiziksel flash tabanlı ROM kartuşlarında hem de Nintendo eShop üzerinden dijital dağıtımda mevcuttur ve sistem bölge kilitlemesi kullanmıyor. Nintendo Switch, sekizinci nesil video oyunu konsolu olarak başlıca rakipleri Xbox One ve PlayStation 4'tür.

<span class="mw-page-title-main">Bedri Koraman</span> Türk karikatürist

Bedri Koraman, Türk karikatürist ve çizgi romancı. Türk karikatürünün 1950 kuşağı çizerlerindendir. Uzun yıllar Milliyet gazetesinde "muhabir-karikatürist" konumunda çalışarak siyasi karikatürler çizdi. Çizgi-roman çizerliği, film afişi ressamlığı da yapmıştır.

Oyun konsolları tarihi içerisinde sekizinci nesil oyun konsolları, 2012 yılı itibarıyla piyasaya sunulmuş olan mevcut grubu tanımlamaktadır. Sekizinci nesil dahilinde rekabet eden firmalar Nintendo, Microsoft ve Sony firmalarıdır. Ev video oyun konsolları için sekizinci nesil, Wii U'nun 18 Kasım 2012 tarihinde piyasaya sürülmesiyle başladı ve PlayStation 4'ün 15 Kasım 2013'te ve Xbox One'ın 22 Kasım 2013'te piyasaya sürülmesiyle devam etti. Wii U'nun üretimi 31 Ocak 2017'de durdurulmuş olup yerini 3 Mart 2017'de piyasaya sürülen Nintendo Switch aldı. Bu konsollar, yedinci nesil öncülleri olan Nintendo'nun Wii, Sony'nin PlayStation 3 ve Microsoft'un Xbox 360 halefleridir.

<span class="mw-page-title-main">Xbox</span> Microsoftun geliştirdiği video oyun konsolu

Xbox Microsoft tarafından oluşturulan ve sahip olunan bir Xbox kumandası ve video oyunu markasıdır. Sırasıyla altıncı nesil video oyunu konsolları, yedinci nesil video oyunu konsolları ve sekizinci nesil video oyunu konsollarında çıkan üç video oyunu konsolu ile Microsoft tarafından geliştirilen bir dizi video oyun konsolunu temsil ediyor. Bu marka aynı zamanda uygulamaları (oyunlar), akış hizmetlerini, Xbox Live Marketplace, Xbox Live adına çevrimiçi bir hizmeti ve Xbox Game Studios adına geliştirme kolunu temsil ediyor. Marka ilk olarak ABD’de Kasım 2001’de orijinal Xbox konsolunun lansmanıyla tanıtıldı.

Super Mario Galaxy 2007 yılında Nintendo tarafından geliştirilen platform video oyunudur. Oyun, Super Mario serisinin 11. oyunu olup 1 Kasım 2007 tarihinde Japonya ve sonraki haftalarda diğer ülkelerde Wii için piyasaya sürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Pepe the Frog</span> Aşırı sağcılıkla ilişkilendirilen çizgi kahraman

Pepe the Frog bir internet memi. İnsansı bir vücuda sahip yeşil bir kurbağa biçiminde resmedilen Pepe, Matt Furie tarafından Boy's Club adlı bir çizgi romandan esinlenilerek yaratıldı. Ünü, 2008'de 4chan, Gaia Online ve Myspace gibi çevrimiçi ortamlarda yayılarak başladı, 2015'te 4chan ve Tumblr sitelerinde kullanılan en popüler memlerden birisi oldu. Ünü arttıkça da "Üzgün Kurbağa", "Kendini Beğenmiş Kurbağa", "Kızgın Kurbağa" şeklinde yeni memleri çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Wojak</span> Meme

Wojak veya diğer ismi ile Feels Guy, bir internet meme'i. Kel bir adamın basit, siyah hatlardan oluşan karikatürü olarak tasvir edilen Wojak, melankoli, pişmanlık veya yalnızlık gibi duyguları genel olarak ifade etmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet meme'leri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu maddede, viral video, internet geyiği ve caps gibi internet meme'leri listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çevrimiçi çizgi roman</span>

Çevrimiçi çizgi roman, bir internet sitesinde veya mobil uygulamada yayınlanan çizgi romanlardır. Birçoğu yalnızca internet üzerinden yayınlanırken, diğerleri dergilerde, gazetelerde veya çizgi roman kitaplarında da da yayınlanmaktadır.

İnternetin 34 numaralı kuralı, akla gelebilecek her türlü konuyla ilgili internet pornografisi olduğunu iddia eden bir internet kuralıdır. Kavram genellikle normalde erotik olmayan ögeleri cinsel davranış içine sokan fan art ile ilişkilendirilmiştir.

Trollface, İnternet trollerini ve İnternet trollerini sembolize etmek için kullanılan, yaramaz bir gülümsemeye sahip bir öfke karikatürü karakterinin mem görüntüsüdür. En eski ve en çok bilinen öfke karikatürü yüzlerinden biridir.

"Doomer" veya "doomerism", aşırı nüfus, petrol üretimi zirvesi, iklim değişikliği ve kirlilik gibi küresel sorunlardan endişe duyan insanları tanımlamak için öncelikle internette ortaya çıkan terimdir. Bazı doomerlar, bu sorunların insan neslinin tükenmesine neden olma olasılığının olduğunu iddia ediyor.

Mutlu Tüccar, özellikle internetteki çeşitli sosyal ağlarda ve görüntü tahtalarında ırkçı nefret simgesi olarak kullanılan Yahudi bir adamın antisemit karikatürüdür.