İçeriğe atla

Ödemiş köfte

Ödemiş köfte
Ülke(ler)Türkiye Türkiye
BölgesiÖdemiş
TürüŞiş köfte
TipiKebap
Servis şekliSıcak
Servis türüSalata, meze, Ayran
Ana malzemelerdana veya doğurmamış düve eti, irmik, tuz, kimyon, karabiber, kekik

Ödemiş köfte, İzmir'in Ödemiş ilçesinde yapılan, yöreye özgü bir şiş köfte türüdür. İçeriğinde irmik kullanılması, kendine has özellik kazandırır. Ödemiş köfte 12.04.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ödemiş</span> İzmirin ilçesi

Ödemiş, İzmir'in bir ilçesidir. İlçenin doğusunda Kiraz ve Beydağ, batısında Bayındır ve Tire ilçeleri, kuzeyinde Manisa, güneyinde Aydın illeri bulunmaktadır. 2020 yılı nüfus verilerine göre toplam nüfusu 133.679'dur.

Kayaköy, İzmir ilinin Ödemiş ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">İçli köfte</span> dışı bulgur içi kıyma dolgulu olan, kızartılmış veya haşlanmış topak

İçli köfte ya da oruk, bulgurun hamur hâline getirilerek içinin doldurulması suretiyle yapılan, Orta Doğu mutfağında bir yemektir.

Odun köfte, Manisa ilinin Salihli ilçesi yöresinde meşhur olan odun ateşinde yapılan bir şiş köfte türüdür. Salihli odun köfte 20.08.2008 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çiğ köfte</span> Türk mutfağından, ana malzemesi çiğ kıyma ve bulgur olan geleneksel yemek

Çiğ köfte, bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, ısıl işlem görmeden (pişirilmeden) tüketilen, Şanlıurfa ve Adıyaman yöresine ait bir yiyecektir. Şanlıurfa ve Adıyaman'ın dışında; Adana, Gaziantep, Osmaniye, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Mardin, Elazığ, Malatya ve Hatay gibi illerde de yöresel farklılıklar gösterebilen çiğ köfteler yapılır. Genellikle ince ve uzun (sıkma) köfte parçaları şeklinde ve marul yaprağı ile servis edilir. Şanlıurfa'da açık ekmek, bazı yörelerde de lavaş ekmeği ile tüketilir.

<span class="mw-page-title-main">Köfte</span> alaturka bir et yemeği

Köfte, kıymaların yuvarlanarak küçük bir top şeklini almasıyla yapılan bir yemektir. Bazen köfteye, ekmek kırıntıları, kıyılmış soğan, yumurta, tereyağı ve baharat gibi malzemeler de eklenir. Köfte, kızartma, pişirme veya buğulama yoluyla yapılabilir. Farklı et ve baharat türlerinin kullanıldığı birçok köfte türü vardır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir köfte</span> İzmir yöresinden kaynaklanan ancak bütün Türkiyede yenilen bir yemek.

İzmir köfte, Türk ve Yunan mutfaklarında yapılan bir köfte türüdür. İlk olarak İzmir'de yaşayan Rumlar tarafından yapılmıştır. Türk-Yunan Savaşı'nın ardından Yunanların Anadolu'dan ayrılmasıyla tarif, Yunanistan'ın çeşitli bölgelerine yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Emmioğlu, Ödemiş</span>

Emmioğlu, İzmir ilinin Ödemiş ilçesine bağlı bir mahalledir. Ödemiş Garı ve Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi mahalle sınırları içerisinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şiş köfte</span>

Şiş köfte, şişte yapılan bir köfte veya kebap türüdür. Tire köftesi, bir tür şiş köftedir. Bunun yanında Burdur şiş denen bir türü daha vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kuru köfte</span> Türk mutfağından bir köfte

Kuru köfte , kıyma, soğan, sarımsak, yumurta, bayat ekmek içi, kimyon, karabiber, maydanoz,sıvı yağ ile yapılan bir tür köftedir.

<span class="mw-page-title-main">Kadınbudu köfte</span> yumurta sarısı ve galeta ununa bulanarak kızartılan kıymalı-pirinçli köfte

Kadınbudu köfte; kıyma, soğan, pirinç, yumurta, sıvı yağ, karabiber, tuz ile yapılan bir tür köftedir. Osmanlı mutfağında yer alır. Hem soğuk meze olarak hem de sıcak yemek olarak yenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Lor köftesi</span>

Lor köftesi; lor, maydanoz, tuz, yumurta, tereyağı ile yapılan bir tür köftedir. Osmanlı mutfağında yer alır. İzmir'de yapılan bir köfte çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Maydanozlu köfte</span>

Maydanozlu köfte, kıyma, kara biber, tuz, tereyağı, soğan, maydanoz, sirke,su ile yapılan bir tür köftedir. Osmanlı mutfağında yer alır. Melceü’t-Tabbâhîn kitabında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Harput köftesi</span>

Harput köftesi bir tür içli köftedir. Yapılış tarihi 17. yüzyıla kadar uzanır. Harput köftesi, Elazığ ve yöresinde bayram başta olmak üzere özel günlerde hazırlanır. Bulgurlu harç ve kıymalı içle her biri fındık büyüklüğünde yapılıp daha sonra tekerlek gibi yanlarından basık şekilde hazırlanır. Köfteler, ocakta tereyağı, ev salçası, kekik ve suyla yapılan sosta pişirilir. Tercihe göre soslu veya süzülerek ikram edilir.

<span class="mw-page-title-main">Arefe köftesi</span>

Arefe köftesi bir tür içli köftedir. Yapılış tarihi 18. yüzyıla kadar uzanır. Osmanlı Mutfağında hazırlanan bir tür içli köftedir.

<span class="mw-page-title-main">Köfteli çorbalar</span>

Köfteli çorbalar bir tür çorbadır. Ana malzemesi pirinç, bulgur olabilir. Köfteler kıymalı veya kıymasız olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Fellah köftesi</span>

Fellah köftesi; Gliko, Kürt köftesi, Arap köftesi, sarımsaklı köfte, bulgur köftesi, Küpkürt veya zeyitli köfte adlarıyla bilinen, bulgurdan yapılan bir köftedir. Erzurum, Van ve Antep yöresel mutfağında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Hasanpaşa köftesi</span>

Hasanpaşa köftesi, bir çeşit fırında köftedir. Osmanlı mutfağında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kiremitte köfte</span>

Kiremitte köfte, bir çeşit fırında köftedir. Kiremit denilen güveç kaplarında fırında pişirilir. Osmanlı mutfağında yer alır.

Ödemiş Aktaş Barajı; İzmir ili, Ödemiş ilçesinde Aktaş Çayı üzerinde, sulama amacı ile 2011-2017 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.