Öbek (veri yapısı)
Bilgisayar biliminde öbek özel bir ağaç tabanlı veri yapısıdır. Öbek veri yapısı öbek özelliğini sağlar: Eğer B, A'nın alt düğümüyse, anahtar(A)>=anahtar(B) olur. Yani en büyük anahtara sahip düğüm, kök düğümdür.
Bilgisayar biliminde öbek özel bir ağaç tabanlı veri yapısıdır. Öbek veri yapısı öbek özelliğini sağlar: Eğer B, A'nın alt düğümüyse, anahtar(A)>=anahtar(B) olur. Yani en büyük anahtara sahip düğüm, kök düğümdür.
Türler | Kapsayıcı · Koleksiyon |
---|---|
Soyut | |
Diziler | Dinamik dizi · Seyrek dizi · Dairesel arabellek · Bit dizisi · Komut çizelgesi |
Bağlı | Bağlı liste · Açılmış bağlı liste · XOR bağlı liste · Atlama listesi |
Ağaçlar | B-ağaç · Ağaç sıralaması (kendini dengeleyen: AA, AVL, kırmızı-siyah, şevli) · Öbek (ikili, binom, Fibonacci) · Önek ağacı |
Çizgeler | Yönlendirilmiş çizge · Yönlendirilmiş asiklik çizge · İkili karar diyagramı · Hiperçizge |
Graf teorisi, çizge teorisi veya çizit teorisi, grafları inceleyen matematik dalıdır. Graf, düğümler ve bu düğümleri birbirine bağlayan kenarlardan oluşan bir tür ağ yapısıdır. Bir graf, çizge veya çizit, düğümlerden (köşeler) ve bu düğümleri birbirine bağlayan kenarlardan oluşur.
XML, hem insanlar hem bilgi işlem sistemleri tarafından kolayca okunabilecek dokümanlar oluşturmaya yarayan bir işaretleme dilidir. W3C tarafından tanımlanmış bir standarttır. Bu özelliği ile veri saklamanın yanında farklı sistemler arasında veri alışverişi yapmaya yarayan bir ara format görevi de görür. SGML'in basitleştirilmiş bir alt kümesidir.
Adres Çözümleme Protokolü ağ katmanı adreslerinin veri bağlantısı katmanı adreslerine çözümlenmesini sağlayan bir telekomünikasyon protokolüdür. 1982 yılında RFC 826 aracılığıyla tanımlanmıştır. STD 37 kodlu bir internet standardıdır.
İşlemci önbelleği, CPU'nun hafızadaki verilere ulaşma süresini azaltan bir donanımdır. Ana belleğe(RAM) kıyasla küçük, hızlı ve işlemci çekirdeğine yakındır. Sık kullanılan veriler ya da en güncel veriler işlemci önbelleğinde saklanır. Günümüzde pek çok CPU, birden çok seviyede önbellek içerir, bu önbellekler verilerin yanı sıra komutları da bünyesinde tutar.
Veri yapısı, bilgisayar ortamında verilerin etkin olarak saklanması ve işlenmesi için kullanılan yapı.
Ayraç ya da parantez, bir noktalama işareti. Yay, köşeli ve çengelli parantez olmak üzere başlıca 3 çeşidi vardır. Bunun haricinde yatık V şeklinde parantezlere de rastlanır. Türkçede parantez sözcüğüyle çoğunlukla yay parantez kastedilir.
Yıldız (Star) Topolojisi, en bilinen bilgisayar ağı topolojilerinden biri.
Blowfish, Bruce Schneier tarafından 1993 yılında tasarlanmış, çok sayıda şifreleyici ve şifreleme ürününe dahil olan; anahtarlanmış, simetrik bir Block Cipher dir. Blowfish ile ilgili olarak şu ana kadar etkin bir şifre çözme analizi var olmasa da, artık AES ya da Twofish gibi daha büyük ebatlı öbek şifreleyicilerine daha fazla önem verilmektedir.
Öbek, grup.
Open Systems Interconnection (OSI) modeli ISO tarafından geliştirilmiştir. Bu modelle, ağ farkındalığına sahip cihazlarda çalışan uygulamaların birbirleriyle nasıl iletişim kuracakları tanımlanır.
Basamağa göre sıralama bilgisayar bilimlerinde sayıları basamaklarının üzerinde işlem yaparak sıralayan bir sıralama algoritmasıdır. Sayma sayıları adlar ya da tarihler gibi karakter dizilerini göstermek için kullanılabildiği için basamağa göre sıralama algoritması yalnızca sayma sayılarını sıralamak için kullanılan bir algoritma değildir.
Dizi bilgisayar bilimlerinde dizinle erişilen bir veri öbeği oluşturmak için kullanılan bir veri yapısıdır. Çoğu programlama dilinde bir dizinin tuttuğu bütün öğeler aynı veri türündendir ve dizi ardışık bellek adresleriyle gösterilen konumlarda saklanır. Çoğu programlama dilinin İngilizce array sözcüğüyle tanımlanan kendisine ait bir veri türü bulunur. COBOL gibi eski programlama dillerinde dizi yerine "tablo" sözcüğü kullanılır.
Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi, Aralık 1948'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilmiş ve Ocak 1951'de yürürlüğe girmiştir. Sözleşme, avukat Raphael Lemkin tarafından Simele Katliamı, Holokost ve Ermeni Kırımına atfedilen soykırım terimini yasal olarak tanımlamaktadır. Sözleşmeye taraf ülkeler, soykırım suçunu önlemek ve cezalandırmakla yükümlüdürler. Sözleşmeyi şu ana dek onayan ülke sayısı 140'tır.
→Kelimenin diğer anlamları için Düğüm anlam ayrım sayfasına bakınız.
Örgü topolojisi, her bir düğümün diğerinin yerini alabildiği bir ağ topolojisidir.
OpenCL,, Apple tarafından 2008 yılında kâr amacı gütmeyen teknoloji şirketleri birliği Khronos Group'a önerilen, kabul gördükten sonra spesifikasyonu pek çok şirketin katkılarıyla hazırlanan heterojen hesaplama platformudur. OpenCL; destekli grafik işlemcileri, genel amaçlı işlemciler ve FPGA ler gibi farklı platformlarda hesaplama yapılmasına olanak sağlar. OpenCL AMD, Intel, NVIDIA ve ARM tarafından desteklenmektedir. Ayrıca OpenCL kullanılarak Sony Playstation cihazlarında kullanılan Cell işlemcilerde de hesaplama yapılabilmektedir.
Treap ya da tree heap, arama, ekleme, silme gibi temel işlemler için log(n) zamanı garanti eden dinamik bir ikili arama ağacıdır. İkili arama ağacına sıralı şekilde ekleme yapılırsa binary arama ağacı bağlantılı listeye dönüşür ve arama ancak O(n) zamanda yapılabilir. Bu durumu ortadan kaldırmak için treap her düğümde binary arama ağacında kullanılan asıl değere ek olarak bir de rastgele olusturulmus bir anahtar tutar. Treap veri yapısı hem asıl değere göre veri ağacının kurallarına uyularak hem de rastgele anahtar ata düğümden küçük olacak şekilde kurulur.
İlişkisel veritabanı, 1970 yılında Edgar Frank Codd tarafından önerildiği gibi, organizasyonu ilişkisel veri modeline dayanan bir dijital veritabanıdır. İlişkisel veritabanlarını korumak için kullanılan çeşitli yazılım sistemleri bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemi (RDBMS) olarak bilinir. Neredeyse tüm ilişkisel veritabanı sistemleri, sorgulama ve veritabanının bakımı için dil olarak SQL(Structured Query Language) kullanmaktadırlar.
Merkle imzası, anahtarlama ağaçları ve sayısal imza şemalarını birleştiren bir veri doğrulama yapısıdır. Özet değeri tabanlı kriptografidir ve Merkle ağacı da denen özet değeri ağacını kullanmaktadır. Verileri Lampart imza algoritması gibi tek kullanımlık şekilde imzalar. Ralph Merkle tarafından 1970 sonu itibarıyla geliştirilmiştir ve RSA, Dijital İmza Algoritması gibi geleneksel dijital imzalara alternatif olmuştur.
Bilgisayar biliminde, ağaç veri düğümleri ve düğümler arası ilişkileri belirten kenarlardan oluşan, ters bir ağacı andıran veri yapısıdır. Ağaçlar döngü içermeyen çizgeler olarak da tanımlanabilir. Her düğümün sıfır ya da daha fazla alt düğümü ve en fazla bir üst düğümü olabilir. Üst düğümü olmayan düğüme kök, alt düğümü olmayan düğümlere yaprak denir.