İçeriğe atla

Öğretim Elemanları Sendikası

Öğretim Elemanları Sendikası
KısaltmaÖGESEN
SloganAkademinin yeniden doğuşu
Kuruluş17 Temmuz 2014
TürBağımsız Sendika
MerkezSöğütözü 2176. Sokak Platin Tower D:Bina No:7 Kat: 17 Daire: 66 06510 Çankaya, Ankara
LiderVahdet Özkoçak[1][2]
Resmî siteogesen.org

Öğretim Elemanları Sendikası (ÖGESEN), Türkiye'de 'Eğitim', 'Öğretim' ve 'Bilim Hizmetleri' kolunda; öğretim elemanlarının özlük haklarını korumak, iyileştirmek, mobbing ile mücadeleye destek olmak, eğitim-öğretim çalışmaları yapmak ve günümüzde veya gelecekte akademisyenliğin hak ettiği değeri her zaman alabilmesini sağlamak amacıyla 17 Temmuz 2014'te kurulmuş bağımsız bir sendikadır.[3][4][5][6]

Sendika 13 Kasım 2013'te kurulan ve halen faal olan Öğretim Elemanları Derneği (ÖGEDER)'in evrilmesiyle kurulmuştur. ÖGEDER bir Sivil toplum kuruluşu olarak diğer sendikaların üyelerine de açıktır ve yaptığı anketlerle farkındalık yaratmaktadır.[7]

Faaliyetleri ve yetki alanı

ÖGESEN sendika tüzüğünde,[4] "sendikanın herhangi bir konfederasyona bağlı olmadığı ve ilgili sorunları siyaset üstü yaklaşımlarla çözmeyi ilke edindiği, Türkiye, Ankara merkezli bir sendika olduğu" ifadesi yer almaktadır. Akademisyenlerin güncel sorunlarından birisi olan 50/d kadrosuna ilişkin problemler basında[8] ve #50dsorunu etiketiyle sosyal medyada gündem oluşturmaktadır.

Faaliyet olarak; "Türkiye'de, akademisyenlerin maaşlarındaki iyileştirmeyi öngören yasa tasarısında akademik uzmanların yer almaması" üzerine bu durumun, 'hayal kırıklığı yarattığı' şeklinde basında yer alması üzerine, akademisyenlerin tepkilerinin ardından konu ile ilgili olarak ÖGESEN Genel Başkanı Vahdet Özkoçak'ın "yanlışlığın düzeltilmesi" yönünde harekete geçtiği, taraflarla görüşme yapacağı haberi 15 Ekim 2014 günü basında yer almıştır.[9]

ÖGESEN çalışmaları, 2914 Sayılı "Yüksek Öğretim Personel Kanunu" kapsamında yer alan tüm öğretim elemanlarını kapsamakta olup, Türkiye'nin tüm illerinde teşkilatlanma çalışmaları yapmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "ÖGESEN Başkanı Özkoçak: Yeni KHK'yla açığa alınan akademisyen sayısı 8 bine ulaşır". Hürriyet Gazetesi. hurriyet.com.tr. 18 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2017. 
  2. ^ "ÖYP'li 15 bin araştırma görevlisinin geleceği belirsiz". BBC Türkçe. bbc.com. 17 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2017. 
  3. ^ "ÖGESEN". 26 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2014. 
  4. ^ a b "ÖGESEN Sendika Tüzüğü". 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2014. 
  5. ^ "Yüksek Öğretim Kurumu ÖGESEN Kuruluş Duyurusu" (PDF). YÖK. 2 Ekim 2014. 13 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 5 Aralık 2014. 
  6. ^ "Öğretim Elemanları Sendikası (ÖGESEN) Genel Başkanı Vahdet Özkoçak". Milliyet Gazetesi. milliyet.com.tr. 17 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2017. 
  7. ^ "Öğretim üyelerinin sadece yüzde 1'i maaşından memnun". Hürriyet. 21 Haziran 2014. 7 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2014. 
  8. ^ "Akademik zam tamam; ŞİMDİ SIRADA 50D VAR!". memleket.com.tr. 6 Kasım 2014. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2014. 
  9. ^ "Akademik uzmanlardan zam tepkisi". Memurlar.net. 15 Ekim 2014. 7 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Hayri Kozanoğlu, Türk endüstri mühendisi, akademisyen, iktisatçı ve siyasetçi. ÖDP'nin eski genel başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">EĞİTİM SEN</span> Türkyede bir sendika

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası ya da kısaca EĞİTİM SEN, 23 Ocak 1995'te kurulmuş, şu anda Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na bağlı olarak eğitim, öğretim ve bilim hizmetleri iş kolunda örgütlenen sendikadır. Genel merkezi Ankara'dadır.

Türkiye'de sendikalar, 1938 tarihli Cemiyetler Kanunu’nda "Sınıf esasına dayalı cemiyet kurulamaz." ifadesinin 5 Haziran 1946'da metinden çıkarılmasıyla yasallık kazandı. 7 Aralık 1946 tarihinde sıkıyönetim kararıyla kapatılan sendikalar, 1947'de "İşçi ve İşveren Sendikaları ve Sendika Birlikleri Hakkında Kanun"un kabul edilmesiyle tekrar yasal oldu. Sendika sözlük anlamı: İşçilerin yada işverenlerin ayrı ayrı olmak üzere iş, kazanç, toplumsal ve kültürel konular yönünden çıkarlarını korumak, yeni haklar sağlamak ve onları daha da geliştirmek amacıyla aralarında yasalar uyarınca kurdukları birliktir.

<span class="mw-page-title-main">Kırklareli Üniversitesi</span> Kırklarelide kurulu devlet üniversitesi

Kırklareli Üniversitesi, Kırklareli'de yer alan bir devlet üniversitesi. 5662 sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 29 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Baştürk</span>

Abdullah Baştürk, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (GENEL-İŞ) genel başkanlıklarını yapmış sendikacı ve işçi.

Öz Ağaç-İş Sendikası, Hak-İş'e bağlı bir işçi sendikasıdır. 1980 yılında kurulan sendikanın genel merkezi Ankara'dadır. Sendikanın Genel Başkanı Av. Tuncay DOLU'dur. Ağaç, Kağıt, Mobilya ve Sunta iş kolunun en büyük işçi sendikasıdır. Bu iş kolunun en önemli iş yerlerinde örgütlüdür. İş kolunda, 2012 yılında ülke genelinde en fazla örgütlenme faaliyeti yapan sendikadır. 2013 yılı içerisinde, yaklaşık 6.500 işçinin çalıştığı Erciyes Anadolu Holding iş yerlerinde ortalama %27 oranında, enflasyonun çok çok üstünde zam alarak hem üyesini memnun etmiş hem de diğer sendikalara örnek teşkil etmiştir. Çeşitli kurum ve özel sektör firmalarıyla anlaşma yaparak üyeleri için özel indirimler yapılmasını sağlayan sendikanın Türkiye genelinde çok sayıda üyesi mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">TEKEL işçi eylemi</span>

TEKEL işçi eylemi, 15 Aralık 2009 tarihinde Türk-İş'e bağlı Tekgıda-İş Sendikası'na kayıtlı TEKEL işçileri tarafından Ankara'da başlatılan ve 4 Şubat 2010 tarihinde 1980 sonrasının en büyük toplu iş bırakma eylemiyle tüm Türkiye'ye yayılan işçi eylemidir. Eylem, ülke çapında gündemin ön sıralarında bulunmasının ve geniş bir kesim tarafından da desteklenmesinin yanı sıra uluslararası çapta destek de kazanmıştır.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 1952'de İstanbul'da kurulmuş olan gazetecilik mesleğini icra eden kişilerin oluşturduğu sendika.

Emniyet-Sen Türkiye'deki Emniyet Genel Müdürlüğü çalışanı polislerin, sosyal medya üzerinden örgütlenerek 12 Kasım 2012 tarihinde kurdukları bir sendikadır. Sendika kuruluş aşamasında 7 bölge temsilciliği, il temsilcilikleri ve genel merkez olmak üzere 3 birim halinde örgütlenmiş ve sendikanın ilk oluşum aşamasında, 24 polis memuru yer almıştır. Genel kurul öncesinde, 24 polis memuru tarafından 7 kişi yönetim kurulu olarak belirlenmiş ve bu aşamadan sonra, sendikanın kuruluşunu bildirmek amacıyla 12 Kasım 2012 tarihinde Ankara Valiliği evrak arşiv bürosuna müracaat edilmiş, valiliğin talimatıyla dilekçenin dilekçe kanununa muhalefet edilerek usulsüz bir şekilde alınmaması sonucunda bu dilekçe kargo yoluyla valiliğe tekrar iletilmiş ve kayıt defterine işlenmiştir. Bu resmi işlemden sonra 12 Kasım 2012 tarihinde sendika resmiyet kazanmıştır. Sendikanın genel merkezi olarak Ankara'da belirlenmiştir.

Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası ya da kısaca KÜLTÜR SANAT SEN, 14 Eylül 1992'de kurulmuş, şu anda Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı işyerlerinde Kültür Sanat ve Turizm hizmet kolunda faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi Ankara'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Gıda Sanayii İşçileri Sendikası</span>

Türkiye Gıda Sanayii İşçileri Sendikası (ya da kısaca GIDA-İŞ), 1947'de kurulmuş, şu anda Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı olarak gıda sanayi iş kolunda faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi İstanbul'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası</span>

Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası (ya da kısaca DEV. MADEN-SEN), 1959'da kurulmuş, şu anda Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı olarak madencilik ve taş ocakları iş kolunda faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi Ankara'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Metal İşçileri Sendikası</span> işçi sendikası

Birleşik Metal İşçileri Sendikası (ya da kısaca BİRLEŞİK METAL-İŞ), 1949'da kurulmuş, şu anda Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı olarak metal iş kolunda faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi Ankara'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik Sanayii İşçileri Sendikası</span>

Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik Sanayii İşçileri Sendikası (ya da kısaca LASTİK-İŞ), 1949'da kurulmuş, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı olarak petrol, kimya ve lastik iş kollarında faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi İstanbul'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Tekstil İşçileri Sendikası</span>

Tekstil İşçileri Sendikası (ya da kısaca TEKSTİL), 1965'te kurulmuş, şu anda Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı olarak dokuma, hazır giyim ve deri iş kollarında faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi İstanbul'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Sosyal Sigortalar, Eğitim, Büro, Ticaret, Kooperatif ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası</span>

Türkiye Sosyal Sigortalar, Eğitim, Büro, Ticaret, Kooperatif ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (ya da kısaca SOSYAL-İŞ), 1966'da kurulmuş, şu anda Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı olarak ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar iş kollarında faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi Ankara'dadır.

Türkiye Büro Çalışanları Sendikası, merkezi Ankara'da olan bir memur sendikasıdır.

Eğitimciler Birliği Sendikası (EĞİTİM-BİR-SEN), 14 Şubat 1992 tarihinde kurulmuş sendika.

Ödül Işıtman, Türk seramik sanatçısı ve akademisyen. 1988 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden mezun olduktan sonra 1990'da kendi atölyesini açan sanatçı; bir yıl sonra, 1991 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde öğretim elemanı olarak çalışmaya başlamıştır. Yüksek lisansını Yüzey Olarak Camın Ve Seramiğin Birlikte Kullanım Sorunları alanında yapmış; sanatta yeterlik derecesini ise Türkiye’de Seramik Sanatının Varlık Sorunu Üzerine Yorumlar ve Uygulamalar konulu çalışmasıyla almıştır. Işıtman hâlen Orta Doğu Teknik Üniversitesi Müzik ve Güzel Sanatlar Bölümü'nde dersler vermektedir.

Sevilay Çelenk Özen, akademisyen ve siyasetçi.