İçeriğe atla

Ónod

Ónod
Köy
Ónod Kalesinin havadan görünümü.
Ónod arması
Arma
Macaristan üzerinde Ónod
Ónod
Ónod
Ónod' un Macaristan'daki konumu
ÜlkeMacaristan Macaristan
BölgeBorsod-Abaúj-Zemplén İli
İdare
 • BaşkanTarnóczi József[1] (FIDESZ-KDNP)
Yüzölçümü
 • Köy17.73 km²
Nüfus
 (2012)
 • Yoğunluk146.36/km²
 • Kent
2,595[2]
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Posta kodu
3551
Alan kodu46
Resmî site
www.sirok.hu

Ónod (Osmanlı kaynaklarında: "Honad"); Macaristan’ın kuzeydoğusunda, Borsod-Abaúj-Zemplén ilinde yer alan bir köydür.

Tarih

Köy, tarihöncesi çağlardan beri yerleşim alanı olmuştur. Yerleşimden tarihten ilk olarak 1296 yılında "Olnod" olarak bahsedildi. 1561 ve 1582 yıllarında Osmanlı kuvvetlerince kuşatıldı. 1596 yılında Eğri' nin Osmanlı kuvvetlerince fethinden sonra Habsburglar tarafından kale güçlendirildi ve önemli bir savunma üssü oldu. 1672 yılında Kuruc olarak adlandırılan Anti-Habsburg kuvvetlerince ele geçirildi.

Habsburglar tarafından tekrar ele geçirilmesinden sonra Tökeli İmre, sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın yardımıyla IV. Mehmed'ten destek vaadini aldı. Sadrazam tarafından Budin Beylerbeyi Uzun İbrahim Paşa serasker tayin edildi. "Honad Kalesi" fethedilerek tahrip edildi ve yerleşim bölgede alınan diğer kalelerle birlikte Tökeli İmre'ye teslim edildi.[3]

1707 yılında II. Ferenc Rákóczi'nin önerisiyle Ónod'da toplanan Macar Millî Meclisi yazılı bir belge ile Macar tahtında Habsburg egemenliğini reddettiğini ilan etti. 1711 yılında Habsburg-Macar bağımsızlık kuvvetleri arasında Zatmar'da varılan barış antlaşmasından sonra yerleşim önemini kaybetti.

Kaynakça

  1. ^ "Ónod települési választás eredményei". static.valasztas.hu. 24 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2024. 
  2. ^ "MAGYARORSZÁG HELYSÉGNÉVTÁRA, 2012". 14 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2014. 
  3. ^ Osmanlı Tarihi, III. Cilt-I. Kısım, 10. baskı, sf: 435,436, Türk Tarih Kurumu Yayınları-2011, Ord. Prof. İsmail Hakkı Uzunçarşılı

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Viyana Kuşatması</span> Osmanlı ordusunun Viyanayı başarısız olarak ikinci kez kuşatması ve 60. günün sonunda bozguna uğradığı kuşatma

II. Viyana Kuşatması, 1683 Viyana Kuşatması veya Viyana Bozgunu, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kutsal Roma İmparatorluğu'nun bir parçası olan Avusturya Arşidüklüğü'ndeki Viyana şehrini ele geçirmek için yaptığı ikinci girişimdi. Viyana Savaşı, şehrin iki ay boyunca Osmanlı İmparatorluğu tarafından kuşatılmasının ardından 12 Eylül 1683 tarihinde Viyana yakınlarındaki Kahlenberg Dağı'nda gerçekleşti. Savaş, Habsburg monarşisi liderliğindeki Kutsal Roma İmparatorluğu ve Polonya-Litvanya Birliği tarafından, her ikisi de Kral III. Jan Sobieski komutasında, Osmanlılara ve onların vasal ve haraç devletlerine karşı yapıldı. Bu savaş, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kutsal Roma İmparatorluğu'nun Osmanlılara karşı ilk kez askerî işbirliği yaptığı savaş oldu. Osmanlıların yenilgisi, Avrupa'ya yayılmasında bir dönüm noktası oldu ve bundan sonra Osmanlılar daha fazla ilerleme kaydedemedi. Bunu takip eden ve 1699 yılına kadar süren savaşta Osmanlılar, Osmanlı Macaristanı'nın büyük bir kısmını Kutsal Roma İmparatoru I. Leopold'a bıraktı.

Bahadırzade Arabacı Ali Paşa, II. Ahmed saltanatında, 19 Ağustos 1691 - 27 Mart 1692 tarihleri arasında altı ay yirmi dokuz gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zigetvar Kuşatması</span> 1566da Zigetvar Kalesinin Osmanlı güçlerince fethedilmesiyle sonuçlanan kuşatma

Zigetvar Kuşatması, 1566 yılında Zigetvar kalesinin Osmanlı güçlerince fethedilmesiyle sonuçlanan kuşatma ve Kanuni Sultan Süleyman'ın son seferidir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Kutsal İttifak savaşları</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Kutsal İttifak (Habsburg İmparatorluğu, Polonya-Litvanya, Venedik, Rusya) arasında yapılan ve ittifakın zaferiyle sona eren bir dizi savaş (1683-1699)

Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları (1683-1699), Osmanlıların II. Viyana Kuşatması'nda başarısızlığa uğramasından cesaret alan bir grup Avrupa ülkesinin Kutsal İttifak adı altında birleşip Osmanlılara karşı giriştikleri ve bu ülkelerin Macaristan, Ukrayna ve Dalmaçya'da hâkimiyet kurup Balkanlar'daki Osmanlı hâkimiyetine büyük darbe vurmaları ile sonuçlanmış bir savaşlar dizisidir. Osmanlı tarihinde Felaket Seneleri veya Küçük Kıyamet olarak da geçer. Avrupa tarihinde ise genelde Büyük Türk Savaşı olarak bahsedilir.

<span class="mw-page-title-main">Tökeli İmre</span> Macar askeri önder (1657-1705)

Tökeli İmre, Erdel Prensi, Osmanlı yanlısı ve Habsburg karşıtı bir Macar devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Petrovaradin</span>

Petrovaradin veya Petervaradin, Sırbistan'da Tuna Nehri kıyısında Novi Sad şehrinin karşısında yer alan kasabadır. Tarihî bir yer olarak aynı isimde bir de kalesi vardır. Novi Sad ile beraber genişletilmiş Novi Sad Şehri belediye yapısını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Kanije</span> Macaristanda bir şehir

Nagykanizsa veya Kanije, Güney Batı Macaristan'da bulunan bir şehirdir. 2015 yılı itibarıyla, şehir nüfusu 48.241'dir. Budapeşte-Zagrep kara yolu ve demiryolu buradan geçer.

<span class="mw-page-title-main">Győr</span>

Győr, Macaristan' ın kuzeybatısında, Győr-Moson-Sopron İdarî Bölgesinin baş şehri olan bir kenttir. Tuna Nehri kollarından Mosoni Duna, Rába ve Rábca nehirlerinin buluştuğu yerde bulunan şehir, Budapeşte ve Viyana şehirlerinin ortasında önemli bir ulaşım noktasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kahlenberg Muharebesi</span>

Kahlenberg Muharebesi ya da Osmanlıların verdiği isimle Almandağı Muharebesi, 12 Eylül 1683'te Osmanlı İmparatorluğu ile Kutsal Roma İmparatorluğu orduları arasında yapılan meydan muharebesidir. Muharebeyi Osmanlılar kaybetmiştir. Muharebe, II. Viyana Kuşatması'nı bitirmiştir ve Osmanlı-Habsburg Savaşlarının kesin bir dönüm noktasıdır. Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın yeniçerileri ve sipahileri metrislerden çıkarmayıp kuşatmaya devam ettirmesi muharebenin seyrini değiştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mişkofça</span>

Miskolc, Osmanlı kaynaklarında Miskofça, Macaristan'ın kuzeydoğusunda yer alan bir şehirdir. Bir ağır sanayi şehri olan Miskofça, 2013 yılı sayımına göre nüfus olarak Budapeşte ve Debrecen' in ardından ülkenin üçüncü büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Filakovo</span> Slovakyada belediye

Fiľakovo,, Slovakya'ın orta kısmının güneyinde Banská Bystrica bölgesinde yer alan bir kasabadır.

Arslan Paşa, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Hatvan, İstolni Belgrad, Pojega, Semendire ve Belgrad sancakbeyliği ile 1565-1566 yılları arasında Budin beylerbeyliği görevlerinde bulunan Osmanlı askeri ve devlet adamıdır.

Vertizo Muharebesi, 9 Ekim 1537 tarihinde Semendire sancakbeyi Yahyapaşazade Mehmet Paşa komutasındaki Osmanlı güçleriyle Ivan Kacijanar komutasındaki Avusturya Arşidüklüğü ve vasalların oluşturduğu ordu arasında günümüzde Hırvatistan topraklarında gerçekleşen ve Osmanlı kuvvetlerinin galibiyetiyle sonuçlanan muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Sirok</span> Macaristanda belediye

Sirok, Macaristan’ın Heves ilinde, Eğri şehrinin 19,5 km kuzeybatısında yer alan tarihî bir beldedir. Mátra dağının doğu eteklerinde yer almaktadır. Nüfusu 2100 civarındadır. Günümüzde en çok 13. yüzyıldan kalma kale kalıntılarıyla bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Drégelypalánk</span> Macaristanda belediye

Drégelypalánk; Macaristan'ın kuzeyinde, Nógrád (il)' nin Balassagyarmat ilçesinde yer alan bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Hajnáčka</span> Slovakyada belediye

Hajnáčka, Slovakya 'ın güneyinde, Banská Bystrica bölgesinde, Rimavská Sobota' nın 30 km güneydoğusunda yer alan köydür.

<span class="mw-page-title-main">Divín</span> Slovakyada belediye

Divín, Slovakya'nın güneyinde, Banská Bystrica bölgesinde, Lučenec ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kuruç</span>

Kuruç, 1671 ile 1711 yılları arasında Macaristan Krallığı'nda Habsburg karşıtı silahlı isyancılar grubuydu.

<span class="mw-page-title-main">Rákóczi Bağımsızlık Savaşı</span>

Rákóczi Bağımsızlık Savaşı (1703–11), Habsburgların Macaristan üzerindeki egemenliğini sona erdirmeye yönelik ilk önemli girişimdi. Savaş, bir grup soylu, zengin ve üst düzey aydın tarafından yürütüldü ve II. Francis Rákóczi tarafından yönetildi ve istifa eden askerler ve köylüler soyluların yanında savaştı. Ayaklanma başarısız oldu ve Szatmár Antlaşması ile sona erdi; ancak Macar soyluları Macar çıkarlarını kısmen karşılamayı başardı.

Zarneşti Muharebesi, Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları'nın bir parçası niteliğinde Silistre Beylerbeyi Çerkes Ahmed Paşa komutasında Macar Prens Tökeli İmre'ye destek olarak gönderilen Türk ve Eflak askerlerinden oluşan ordunun Erdel Prensliği'ni işgal eden General Donat Heissler komutasındaki Habsburg ordusunu 21 Ağustos 1690'da Zernyest'te büyük bir yenilgiye uğrattığı savaş.