İçeriğe atla

Étienne Bonnot de Condillac

Étienne Bonnot de Condillac
Tam adıÉtienne Bonnot de Condillac
Doğumu30 Eylül 1715(1715-09-30)[1]
Grenoble, Fransa Krallığı
Ölümü3 Ağustos 1780 (64 yaşında)
Loiret, Fransa Krallığı
Çağı18. yüzyıl felsefesi
BölgesiBatı felsefesi
OkuluDeneycilik
İlgi alanlarıPsikoloji, zihin felsefesi, epistemoloji

Étienne Bonnot de Condillac (1715-1780), Fransız düşünür.

John Locke'un empirizminden etkilenerek duyumculuk (Sensualizm) adlı bir bilgi kuramı geliştirmiştir. Duyu algılarından kaynaklanan gözlemlerin bilginin kaynağı olduğu ilkesine dayalı bir duyumculuğu benimseyen Condillac, tüm bilgilerin şekil değiştirmiş birer duyum olduğunu savunmuştur. O, bilginin de ötesinde, insanda manevi olan her şeyi, insanın tüm zihinsel faaliyetlerini dış dünyaya ilişkin duyuma indirgemiş ve bu tezini kanıtlamanın yollarını aramıştır.

Empristlerin çoğu bilginin değilse de aklın doğuştanlığını kabul eder. Condillac ise duyumlardan ayrı bir aklın ya da zihnin varlığını da reddeder.

Condillac'ın Traité des animaux adlı 1755 tarihli bir eseri bulunmaktadır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Étienne Bonnot de Condillac (1714-1780)" (Fransızca). bnf.fr. 18 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2019. 
  2. ^ Animaux (Traité des) (Milliyet bas.). Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi c.2. s. 625. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Deneycilik</span> bilginin sadece veya öncelikle duyusal deneyimden geldiğini belirten teori

Deneycilik, empirizm veya ampirizm, bilginin duyumlar sayesinde ve deneyimle kazanılabileceğini öne süren görüştür. Deneyci görüşe göre insan zihninde doğuştan bir bilgi yoktur. İnsan zihni, bu nedenle boş bir levha gibidir.

<span class="mw-page-title-main">Aydınlanma Çağı</span> aydınlanma felsefesinin oluştuğu çağ

Aydınlanma Çağı olarak adlandırılan tarihsel dönem, aydınlanma felsefesinin 18. yüzyılda doğup benimsenmeye başladığı dönemdir. Batı toplumunda 17. ve 18. yüzyıllarda gelişen, akılcı düşünceyi eski, geleneksel, değişmez kabul edilen varsayımlardan, önyargılardan ve ideolojilerden özgürleştirmeyi ve yeni bilgiye yönelik kabulü geliştirmeyi amaçlayan düşünsel gelişimi kapsayan dönemi tanımlar. Aynı zamanda Arapça eserlerin Latinceye çevirilmesi, Aydınlanma Çağı'na zemin hazırlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Johann Gottlieb Fichte</span> Johann Gottlieb Fichte, ünlü Alman düşünürü. Felsefedeki en önemli kavrayışı, temel çıkış noktası kendi özgürlük anlayışıdır

Johann Gottlieb Fichte, ünlü Alman düşünürü. Felsefedeki en önemli kavrayışı, temel çıkış noktası kendi özgürlük anlayışıdır.

<span class="mw-page-title-main">Charles Robert Richet</span> Fransız hekim (1850-1935)

Charles Robert Richet, Fransız fizyoloji bilgini, bakteriyolog, psikolog, patolog, tıp istatistikçisi, metapsişikçi, filozof, sosyolog, şair, roman ve oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Hector Berlioz</span> Fransız besteci ve orkestra şefi (1803 – 1869)

Louis Hector Berlioz. Fransız besteci, yazar ve müzik eleştirmeni.

<span class="mw-page-title-main">Sylvain Maréchal</span> Fransız filozof ve yazar (1750 – 1803)

Sylvain Maréchal, Fransız şair, filozof ve devrimcidir. Maréchal Takvimi'nin yaratıcısıdır. Maréchal Révolutions de Paris adlı gazetede yazarlık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Georges Cuvier</span> Fransız yerbilimci (1769-1832)

Georges Cuvier Fransız bilim insanı ve devlet yöneticisi. Cuvier, neredeyse hiç kimseden yardım almadan, tek başına, bir bilim dalı olan omurgalı paleontolojisini kurmuş ve organizma biyolojisindeki en güçlü araçlardan biri olan karşılaştırmalı yöntemleri geliştirmiştir. Bu nedenle bazı bilim tarihçileri tarafından omurgalı paleontolojisi, karşılaştırmalı anatomi ve jeolojik tarihlendirme bilimlerinin temellerini atmasından ötürü onu "üç bilim dalının kurucusu" olarak nitelendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Saint-Étienne</span> Fransada komün

Saint-Étienne, Fransa'nın Rhône-Alpes bölgesinde Loire departmanına bağlı tarihi ve kültürel bir şehirdir. Saint-Étienne Loire departmanı merkezi olup. Toulouse ile Lyon şehirlerini bağlayan yol üzerinde yüksek arazide kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Germain de Lacépède</span> Fransız doğa bilimci (1756 – 1825)

Bernard-Germain-Étienne de La Ville-sur-Illon, comte de Lacépède ya da La Cépède, Fransız doğa tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">René Primevère Lesson</span> Fransız hekim (1794-1849)

René Primevère Lesson, Fransız cerrah, doğa bilimci, ornitolog ve herpetolog.

<span class="mw-page-title-main">François Fénelon</span> Fransız piskopos (1651 – 1715)

François de Salignac de la Mothe-Fénelon, daha çok bilinen adıyla François Fénelon, Fransız Roma Katolik başpiskoposu, ilahiyatçı, klasik şair ve yazar. Bugün çoğunlukla, 1699'da yayınlanan Les Aventures de Télémaque adlı kitabının yazarı olarak anılmaktadır.

Traité des animaux ya da Hayvanlar üzerine inceleme, Fransız düşünür Étienne Bonnot de Condillac'ın 1755 tarihli kitabı. Condillac eserin ilk bölümünde Descartesçi düşüncenin hayvanların makinelerden farksız olduğu tezini yadsımaktadır. Sonraki bölümlerde ise hayvanlarda yaratılışla gelen ve doğal olduğu varsayılan alışkanlıkların deney eksenli olduğu, edinilmiş bir şey olduğu öne sürülür. Bundan hareketle içgüdü ve zekânın eş tutulabileceği sonucuna varılır.

<span class="mw-page-title-main">Noël Martin Joseph de Necker</span> Alman bitkibilimci (1730-1793)

Noël Martin Joseph Necker, Fransız kökenli Alman doktor ve botanikçi. Bitki bilim mahlası Neck.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Étienne Guettard</span> Fransız bilim insanı (1715 – 1786)

Jean-Étienne Guettard, Fransız doğa bilimci, botanikçi ve mineralog. Paris yakınlarındaki Étampes'te doğdu. Bitki bilim mahlası Guett.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Isidore Geoffroy Saint-Hilaire</span> Fransız hayvan bilimci (1805 – 1861)

Isidore Geoffroy Saint-Hilaire Fransız zoolog ve normal yapıdan sapmalar üzerine otoritedir. 1854 yılında éthologie (etoloji) terimini icat etti.

<span class="mw-page-title-main">Grenoble (arrondissement)</span> Fransada arrondissement

Grenoble arrondissementi, Fransa'nın Auvergne-Rhône-Alpes bölgesine bağlı Isère departmanında bulunan bir arrondissementtir. Yüzölçümü 4.398,7 km² olan arrondissementin nüfusu Ocak 2018 tarihi itibarı ile 741.146'dır. Arrondissementin prefektörlüğü Grenoble'dır.

<span class="mw-page-title-main">Arles (arrondissement)</span> Fransada arrondissement

Arles arrondissementi, Fransa'nın Provence-Alpes-Côte d'Azur bölgesine bağlı Bouches-du-Rhône departmanında bulunan bir arrondissementtir. Yüzölçümü 2.031,5 km² olan arrondissementin nüfusu Ocak 2018 tarihi itibarı ile 171.081'dir. Arrondissementin alt prefektörlüğü Arles'dır.

<span class="mw-page-title-main">Largentière (arrondissement)</span> Fransada arrondissement

Largentière arrondissementi, Fransa'nın Auvergne-Rhône-Alpes bölgesine bağlı Ardèche departmanında bulunan bir arrondissementtir. Yüzölçümü 2.646,4 km² olan arrondissementin nüfusu Ocak 2018 tarihi itibarı ile 103.089'dur. Arrondissementin alt prefektörlüğü Largentière'dir.

<span class="mw-page-title-main">Florac (arrondissement)</span> Fransada arrondissement

Florac arrondissementi, Fransa'nın Oksitanya bölgesine bağlı Lozère departmanında bulunan bir arrondissementtir. Yüzölçümü 1.687,5 km² olan arrondissementin nüfusu Ocak 2018 tarihi itibarı ile 13.050'dir. Arrondissementin alt prefektörlüğü Florac Trois Rivières'dir.