İçeriğe atla

École supérieure de physique et de chimie industrielles de la ville de Paris

Koordinatlar: 48°50′28.515″K 2°20′51.25″D / 48.84125417°K 2.3475694°D / 48.84125417; 2.3475694
École supérieure de physique et de chimie industrielles de la ville de Paris
Harita
Kuruluş1882
TürDevlet Üniversitesi
Eğitim dil(ler)iFransızca, İngilizce
RektörProf. Jean-François Joanny
KonumParis, Fransa
OrganizasyonlarPSL Research University
Web sitesihttp://www.espci.fr/

École supérieure de physique et de chimie industrielles de la ville de Paris, geçmişi 1882 yılına kadar uzanan, Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Teknik Üniversitenin ismidir (PSL Research University).

Organizasyon

ESPCI ParisTech yedi okullara ayrılmıştır:

Ünlü mezunlar

Ünlü öğretmen

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nobel Fizik Ödülü</span>

Nobel Fizik Ödülü, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından her yıl Stokholm'de Alfred Nobel'in ölüm günü olan 10 Aralık'ta verilir. Bu ödül, Alfred Nobel'in 1895 yılında isteği ile başlatılan ve 1901 yılından beri devam eden 5 Nobel Ödülü'nden birisidir. Diğer kategoriler; Nobel Kimya Ödülü, Nobel Edebiyat Ödülü, Nobel Barış Ödülü, Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'dür. İlk Nobel Fizik Ödülü, x-ışını keşfinden dolayı sunduğu üstün hizmetlerden dolayı Alman Wilhelm Conrad Röntgen'e verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Marie Curie</span> Fransız-Polonyalı fizikçi ve kimyager

Marie Skłodowska Curie, radyoaktivite alanında öncü araştırmalar yapmış ve bu araştırmaları sonucunda Nobel Ödülü'ne layık görülmüş Polonyalı-Fransız fizikçi ve kimyagerdir.

<span class="mw-page-title-main">Henri Becquerel</span> Fransız fizikçi (1852 – 1908)

Antoine Henri Becquerel, Fransız fizikçi, radyoaktivitenin kâşiflerindendir. 1903 Nobel Fizik Ödülü sahibidir. SI ölçü sistemindeki radyoaktivite birimi Bekerel onun ismine ithafen verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Curie</span> Fransız fizikçi (1859 – 1906)

Pierre Curie, Fransız fizikçi, kristalografi, manyetizma, piezoelektrik ve radyoaktivite alanlarında öncü Fransız bir fizikçiydi.

Kimyager, Üniversitelerin Fen Fakülteleri'nin Kimya Lisans Bölümlerinden mezun olan; organik kimya, anorganik kimya, analitik kimya, biyokimya, fizikokimya gibi kimya bilimi konularında ileri düzeyde eğitim alan kimya bilimcilerdir. Araştırma geliştirme, kalite kontrol, kalite güvence, üretim, teknik yönetim, sorumlu müdürlük başlıca çalışma sahalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Claude Cohen-Tannoudji</span> Fransız fizikçi (d. 1933)

Claude Cohen-Tannoudji, Fransız fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Paul Sabatier</span> Fransız kimyager (1854 – 1941)

Paul Sabatier, Fransız kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Pierre-Gilles de Gennes</span> Fransız fizikçi (1932 – 2007)

Pierre-Gilles de Gennes Nobel ödülü kazananlar listesi'ne 1991'de giren Fransız fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Frédéric Joliot-Curie</span> Fransız bilim insanı (1900 – 1958)

Jean Frédéric Joliot-Curie, Irene Joliot-Curie'nin eşi ve Nobel Kimya Ödülü sahibi Fransız fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Irène Joliot-Curie</span> Fransız bilim insanı (1897 – 1956)

Irène Joliot-Curie, Fransız bilim insanı. Marie Skłodowska-Curie ve Pierre Curie'nin kızı ve Frédéric Joliot-Curie'nin karısıydı. Kocası ile ortak çalışmaları olan yapay radyoaktivite keşfi ile 1935'te Nobel Kimya Ödülü kazandı. Bu ödül Curieleri en fazla Nobel kazanmış aile yaptı. Joliot-Curie'nin iki çocuğu Hélène ve Pierre de saygın bilim insanları arasındadır. 1946'da laboratuvarlarında patlayan polonyum nedeniyle hayatı boyunca lösemiyle uğraştı. Birinci Dünya Savaşında annesiyle birlikte hemşire radyografi olarak çalıştı.

Marguerite Catherine Perey, Fransız fizikçidir. 1939'da aktinyum-227 izotopunu saflaştırarak fransiyum elementini keşfetti. 1962'de Académie des Sciences'a seçilen ilk kadın oldu.

<span class="mw-page-title-main">Mines Paris-PSL</span> Fransız mühendislik okulu

Mines Paris-PSL 1783 yılında XVI. Louis tarafından kurulan Fransız mühendislik okuludur. ParisTech'in 'in bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">PSL Research University</span>

PSL Research University veya kısaca PSL, Fransa'nın Île-de-France eyaletindeki Paris şehrinin Paris mahallesinde yerleşik ve özellikle bilim, mühendislik ve ekonomi konularındaki başarılarıyla tanınan bir teknik üniversitedir. Teknoloji ve mühendislik konularında dünyanın en iyi teknik üniversitelerinden biri olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">École nationale supérieure de chimie de Paris</span> Fransada bulunan bir teknik üniversitenin ismi

École nationale supérieure de chimie de Paris, geçmişi 1896'ya uzanan, Fransa'nin Paris şehrinde bulunan teknik üniversitenin ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Stanley Whittingham</span>

Michael Stanley Whittingham İngiliz - Amerikalı kimyager. Binghamton Üniversitesi'nde hâlen kimya profesörlüğü ve Malzeme Araştırmaları Enstitüsü ile Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programının yöneticiliğini yapmaktadır. Ayrıca Binghamton'daki Kimyasal Enerji Depolama Merkezi'nin de (NECCES) yöneticiliğini yapmaktadır Akira Yoshino ve John B. Goodenough ile birlikte 2019 yılında Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

Henri Boris Kagan, Fransız bilim insanı. Fransa'nın Paris-Sud Üniversitesi'nde Emeritus Profesörüdür. Asimetrik kataliz dalında öncü olarak tanınmaktadır. Keşiflerinin ilaç endüstrisi üzerinde geniş kapsamlı etkileri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">André-Louis Debierne</span> Fransız kimyager (1874 – 1949)

André-Louis Debierne Fransız bir kimyagerdi ve aktinyum elementinin kâşifi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">École supérieure de chimie physique électronique de Lyon</span>

École supérieure de chimie physique électronique de Lyon Fransa'dan bir mühendis okuldur.

<span class="mw-page-title-main">Alain Aspect</span> Fransız fizikçi (d. 1947)

Alain Aspect Fransız fizikçi. Kuantum dolanıklığı üzerine yaptığı deneysel çalışmalarıyla tanındı. Aspect, Amerikalı John Clauser ve Avusturyalı Anton Zeilinger ile birlikte "dolanık fotonlarla ilgili deneyler, Bell eşitsizliklerinin bozulduğunun gösterilmesi ve kuantum enformasyon biliminde öncülük etmelerinden" dolayı 2022 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

Octave Leopold Boudouard, 1905'te Boudouard reaksiyonunu keşfetmesiyle tanınan Fransız kimyagerdir.