İçeriğe atla

Çukurpınar Mağarası

Çukurpınar Mağarası
Çukurpınar Düdeni
Harita
Derinliği-1196 m
Uzunluğu3350 m
Rakım1880 m
Keşfedilişi1989
JeolojiKireçtaşı
ÖzellikleriDikey Mağara
Web sitesihttp://www.tayproject.org/Magara.fm$Retrieve?MagaraNo=10507&html=cave_detail_t.html&layout=web

Çukurpınar mağarası, Mersin ilinde, Anamur'un kuzeyinde, 46 km. uzaklıkta, 1880 m yükseklikte olup, Taşeli Platosundaki su gözü yakınında, Çukurpınar yaylasındadır. Mağara 1990 yılında bulunmuştur. Türkiye'nin büyük mağarası en uzun 10., en derin 3. mağarasıdır. Araştırmalar sonucunda 3350 m uzunluğunda, -1196 m derinliğinde olduğu tespit edilmiştir.[1]

Mağara yaylada geniş bir alanın sularını boşaltan düden olarak başlar. Düden 30 m çapında, 100 m derinliğindedir. 400 m derinliğe kadar dikey olarak devam eden mağara -515 m'den sonra KD yönüne yatay uzanış gösterir. -1096 m'de daralarak sona erer. Bu derinlikle dünyanın 35. en derin mağarasıdır.[2]

1880 m rakımından toplanan sular düden-mağaranın içinden geçerek Sugözü köyü civarında yüzeye çıkar, Dragon Çayı'na (Kocaçay) karışır.

Mağaranın başlangıc noktasının 1 km uzağında Türkiye'nin en derin 1. mağarası Peynirlikönü Düdeni (-1429 m) yer alır.[3]

Kaynakça

  1. ^ ERDOĞAN, Dr. Selim. "EN UZUN MAĞARALARIMIZ" (PDF). milliparklar.gov.tr. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2016. 
  2. ^ "Çukurpınar Düdeni". tayproject.org. 1 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2016. 
  3. ^ "YILLAR SONRA HATIRLANDI". anamurgundem.com. 24 Ağustos 2013. 10 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Suluin Mağarası, Antalya'nın Finike ilçesinde bulunan bir dikey sualtı mağarası. MTA'ya göre derinliği 128 metredir fakat derinliği hakkında kesin bir bilgi mevcut değildir. Finike-Kaş yolu üzerinde, Finike limanından 1 km ilerisinde, yoldan 18 metre yukarıda, dağ yamacındadır. Halk arasında İncirli Mağarası veya Gök Mağara olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dim Mağarası</span> Alanya ilçesinde bulunan mağara

Dim Mağarası, Antalya ili, Alanya ilçesi dolayında turizme açık bir mağaradır.

<span class="mw-page-title-main">Altınbeşik Mağarası Millî Parkı</span>

Altınbeşik Mağarası Millî Parkı, Antalya ilinde bulunan milli park. İbradi (Aydınkent) ilçesine 9.7 km uzaklıkta olan Ürünlü köyünün yaklaşık 5 km güneydoğusundadır. Derin ve sarp Manavgat vadisinin batı yamacında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cennet ve Cehennem Çökükleri</span> Mersinde obruk (mağara şeklinde doğal çökük) ve müze

Cennet ve Cehennem Çökükleri veya Cennet ve Cehennem Obrukları, Silifke ilçe merkezine 25 km mesafede Antik Narlıkuyu Limanının 2 km kuzeybatısında, Korykos'un (Kızkalesi) 5 km batısında yer almaktadır. Yer altı sularının uzun yıllar boyunca kireç tabakasını eriterek içerisindeki suyun boşalması ile altı oyulan tavan yapısının çökmesiyle meydana gelmiş doğal obruk oluşumlardır.

Düden, obruk, dolin, uvala ve polye gibi yüzeyden kapalı havza ya da çukurlukların tabanında veya kenarında bulunan ve buralara gelen suları yer altına boşaltan karstik şekillerdir. Konya'nın Ereğli ilçesindeki Akgöl Düdeni Türkiye'deki güzel örneklerdendir. Batı Toroslar ve İç Anadolu'da görülür. Karstik ovaların düdenleri tıkanırsa ovayı su basar. Kovada Gölü'nün sularını da düdenler boşaltır.

<span class="mw-page-title-main">Elazığ Buzluk Mağarası</span>

Buzluk Mağarası, Elazığ yakınlarındaki Harput antik kentinde bulunan mağaradır. Elazığ merkeze 12 km, Harput'a 6 km uzaklıkta, Harput Platosu üzerindeki Buzluk Tepe'nin kuzey yamacındadır. Buzluk Tepe'nin kuzeyinden geçen fayın etkisiyle oluşan dolinin kuzeyinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Düdensuyu Mağarası</span> İbradıda bulunan bir mağara

Düdensuyu Mağarası Antalya ilinin İbradı ilçesinde bulunan mağara.

Tilkiler Mağarası, Antalya ili, Manavgat ilçesinde bulunan mağara. 6.818 m uzunluğu ile Türkiye'deki en uzun 3. mağaradır.

Türkiye'de yaklaşık 40.000 adet mağara bulunmaktadır. Ülke topraklarının %40'ı mağara oluşumuna elverişli yapıdadır. Çoğunluğu Batı ve Orta Toroslar'da olmak üzere 1100 mağaranın incelenmesi tamamlanmıştır. Mağara oluşumları bakımından önemli bir jeolojik-jeomorfolojik nitelik olan karstlaşma Türkiye'de Batı ve Orta Toros Dağlarında yer almaktadır. Türkiye'nin en uzun ve en derin mağaraları bu dağ kuşağı üzerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Peynirlikönü Mağarası</span>

Peynirlikönü Mağarası , -1429 m derinliği ile Türkiye'nin en derin mağarasıdır. Mersin ili, Anamur ilçesi, Sugözü köyü sınırlarındadır.

Abrakurrie Mağarası, Batı Avustralya'daki Nullarbor Düzlüğü'nde bulunan bir mağaradır. Eucla'nın yaklaşık 48 kilometre (30 mi) kuzey batısında yer alır ve Güney Yarımküre'deki en büyük tek mağara odasına sahip olduğu ve mağaradaki modellerin Avustralya'daki herhangi bir mağara sistemi içindeki Aborijin sanatının en derin etkiye sahip olduğu bildirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çal Mağarası</span> Düzköyde bir mağara

Çal Mağarası, Trabzon'un Düzköy ilçesinde bulunan bir mağaradır. 2000 yılında yapımı tamamlanan ve 2003'te halkın turizme açılan mağara, bazı kaynaklara göre 1116, bazı kaynaklara göre ise 1050 metre yüksekliktedir. Üstünde bir kale bulunan mağaranın içinden yağışlı dönemlerde bazı kaynaklara göre 1.5 metre derinliğe, diğer kaynaklara göre ise 50 santimetreye ulaşan bir akarsu geçmektedir. Yaz aylarında bu akarsuyun derinliği 25 santimetreye kadar düşmektedir. Düzköy ilçesine 11 kilometre uzaklıkta konumlanmış olan mağara, girişinden 200 metre sonra biri 400 diğeri 150 metrelik iki kola ayrılmaktadır. Uzun kolun 60. metresinde küçük bir göl ve çağlayan bulunmaktadır. Küçük kolun sonunda bulunan bacadan ise dolinden gelen su akmaktadır. Her iki kolu da ahşap yürüme yollarıyla döşenen mağaradaki ulaşılabilir alan 8 kilometredir. Yaz aylarında yaklaşık 20.000 kişinin ziyaret ettiği mağarayı, 2018'in Ocak ve Şubat aylarında 2.743 ziyaret etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Veryovkina Mağarası</span> Gürcistandaki mağara

Veryovkina Mağarası 2.223 metrelik derinliğiyle dünyanın bilinen en derin mağarasıdır. Abhazya'da yer alan mağaranın girişinin deniz seviyesinden yüksekliği 2.285 metredir. Mağaranın girişi 3x4 metre genişliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Kaklık Mağarası</span> Denizli, Honaz, Kaklıkta düden-kaynak, çöküntü obruğu konumlu aktif bir mağara

Kaklık Mağarası, Denizli - Ankara karayolunda Denizli il merkezine 30 km mesafede Honaz ilçesinin Kaklık kasabasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Çukur mağara</span>

Bir çukur mağara, kuyu mağarası veya dikey mağara - veya genellikle basitçe ABD'de çukur, Birleşik Krallık'ta çömlek ,Güney Slav dillerinde bilimsel ve konuşma dili kelime dağarcığında jama - ağırlıklı olarak geleneksel bir yatay mağara geçidi olmaktan ziyade bir veya daha fazla önemli dikey şaft içeren bir mağara türüdür. Çukur mağaralar tipik olarak su ile uzun süreli erozyonun bir sonucu olarak kireç taşında oluşur. Yüzeyi açık olabilir veya yatay mağaraların derinliklerinde bulunabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Hranice Uçurumu</span>

Yerel turistik otoriteleri tarafından kabul edilen İngilizce adı ile Hranice Uçurumu, dünyanın en derin sular altındaki çukur mağarasıdır. Hranice kasabası yakınlarında bulunan bir karstik düdendir. Doğrulanan en yüksek derinliği 473 m'dir, bu da onu dünyadaki bilinen en derin su altı mağarası haline getirmektedir. Ayrıca, tahmini derinliği 800–1200 m'dir. Ağustos 2020'de mağaraya yapılan bilimsel bir araştırma, mağaranın 1 kilometre derinliğinde olduğunu ortaya çıkardı.

<span class="mw-page-title-main">Zeus Mağarası, Aydın</span>

Zeus Mağarası Türkiye'nin batısında Ege Bölgesi'nde, Aydın İli, Kuşadası'nda bulunan bir turistik mağaradır.

<span class="mw-page-title-main">Utroba Mağarası</span>

Rahim Mağarası olarak da bilinen Utroba Mağarası, Bulgaristan'un Kırcaali ilinde yer alan bir tarih öncesi mağara tapınağıdır. İnsan vulvasını andıran mağara, Trak dönemine tarihlenmektedir. Tarihçiler, mağaranın bir dönem doğurganlık tapınağı olarak kullanıldığına inanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amatérská Mağarası</span>

Amatérská Mağarası, Moravya, Çek Cumhuriyeti'ndeki en uzun mağara sisteminin bir parçasıdır. Arkeolojik keşiflerle de ünlüdür. Zaman zaman ziyarete açılmasına rağmen girişi dışında halka açık değildir.

<span class="mw-page-title-main">Morca düdeni</span>

Morca düdeni, Taşeli Platosu'nda ve Mersin'in Anamur ilçesi sınırlarında yer alan 1276 m derinliğe erişmiş Türkiye'nin en derin 3. mağarasıdır.