Çukurbostan (anlam ayrımı)
- Çukurbostanlar : İstanbul'da eskiden Bizans döneminden kalma açıkhava sarnıçlarına verilen ad.
- Çukurbostan, Fatih : İstanbul ili Fatih ilçesine bağlı, adını eski çukurbostanlardan alan semt.
Fatih, tarihî yarımada (Suriçi) olarak da bilinen, İstanbul şehrinin kurulup geliştiği bölgenin tamamını kaplayan ve şu anda İstanbul ilinin merkez ilçesidir. Valilik, büyükşehir belediye başkanlığı, emniyet müdürlüğü ve şehrin vergi dairesi gibi kurumların yer alıyor olması sebebiyle İstanbul'un merkezi sayılır. Güneybatıdan Zeytinburnu, kuzeybatıdan Eyüpsultan ilçeleri; kuzeyden Haliç, doğudan İstanbul Boğazı ve güneyden Marmara Denizi ile çevrilidir.
Karagümrük İstanbul ili Fatih ilçesine bağlı tarihi bir mahalledir.
Karamanlı Mehmet Paşa, II. Mehmed saltanatında 1477-1481 yılları arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamı.
Hırka-ı Şerif Camii, İstanbul, Fatih İlçesi'nde Atikali semti sınırları içinde, adını verdiği Hırkaişerif Mahallesi'nde yer alan 1851'de inşa edilmiş camii.
Mesih Mehmet Paşa Camii, Mimar Davud Ağa'nın III. Murad'ın sadrazamlarından Hadim Mehmed Mesih Paşa adına yaptığı, Karagümrük'te bulunan bir camidir.
Mahmutpaşa, İstanbul'da Fatih ilçesinde semt.
Eski İmaret Camii veya Pantepoptes Manastırı Kilisesi İstanbul'un Zeyrek semtinde Doğu Roma döneminden kalma dinî yapıdır. 1081- 1087 yılları arasında inşa edildiği tahmin ediliyor.
Vatan Caddesi, ya da resmî adıyla Adnan Menderes Bulvarı, İstanbul, Fatih İlçesi'nde, Aksaray Meydanı'nda, Valide Sultan Camii ile Topkapı surları arasında, eski Bayrampaşa Deresi vadisi boyunca kuzeybatı-güneydoğu yönünde doğrusal olarak uzanan cadde. Vatan Caddesi olarak bilinen yolun günümüzdeki adı Adnan Menderes Bulvarı'dır. Yaklaşık 2.5 km uzunluğunda olan Adnan Menderes Bulvarı 1956-1957'de, dönemin başbakanı Adnan Menderes'in İstanbul'da giriştiği bir dizi imar operasyonu sonucunda Vatan Caddesi adıyla açılmış ve hizmete girmiştir. Caddede resmi bayram ve İstanbul'un Kurtuluşu günlerinde vali, belediye başkanı ve diğer resmi erkanın katılımıyla geçit töreni düzenlenmektedir. Caddenin batı tarafında Adnan Menderes Anıt Mezarı bulunur.
Laleli, Fatih İlçesi sınırları içindeki bir semttir. Beyazıt ile Aksaray arasında, tarihi İstanbul'un (suriçi) ana aksı olan Ordu Caddesi etrafında uzanır. Günümüzde Laleli'de birçok tekstil firması bulunmaktadır. Bu firmalar Rusya ve eski Doğu Bloku ülkelerine giyim eşyası ihraç etmektedirler. İstanbul Üniversitesi'nin edebiyat fakültesi bu semtte bulunmaktadır. Ayrıca Laleli Camii bu semtte de bulunmaktadır.
Yedikule Zindanları, İstanbul'un ve Türkiye'nin en eski açık hava müzelerinden birisidir.
Avrupa Otoyolu, diğer adıyla Otoyol 3, sınır kenti Edirne ile İstanbul'u birbirine bağlayan otobanın adıdır. Bu yol sınır kapısı Kapıkule'den İstanbul doğrultusundadır. Havsa kavşağı ve Kınalı kavşağı Çanakkale'yi, Babaeski kavşağı Kırklareli'ni ve yine kınalı kavşağı, Tekirdağ'ı otoyola bağladığından önemlidir. Edirne-Silivri arası kesintisiz, Silivri-İstanbul arası yer yer 6 şerittir. Bazı kesimler eski "Kınalı-Sakarya Otoyolu projesi"ne dahil olduğundan 4 şerittir. Otoyol Mahmutbey gişelerinde 'ye dönüşür ve bu yolla Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üzerinden Ankara istikametinde olan 'e direkt geçiş mümkündür ve Silivri'deki Kınalı Kavşağı'ndan 'ye direkt geçiş mümkündür. Otoyolun Edirne (Doğu) ile Mahmutbey (Batı) kavşakları arasındaki kısım ücrete tabidir. Ayrıca Mahmutbey'de bulunan Aksaray Kavşağı ile ücretsiz bir şekilde ve D.100'e ulaşım sağlanabilir.
Kadırga, İstanbul ilinin Fatih ilçesinde bulunan eskiden kadırgaların barındığı büyük bir liman olan Kadırga Meydanı'nı da içinde bulunduran bir semt. Günümüzde asırlık ağaçların bulunduğu sakin bir semt olan Kadırga'da, Bizans'ın en eski limanı olan Kadırga Limanı, tarih boyunca Portus Novus, Justinianus Limanı ve Sophia Limanı adları ile de anılmıştır. İlk isim, limanı inşa ettiren İmparator I. Justinianus'a izafeten verilmiştir.
Kızıl Minare Mescidi veya Kızılminare Camii, İstanbul'da Fatih ilçesinde, Gureba Hüseyin Ağa Mahallesi'nde Horhor Caddesi'ndeki Kızıl Minare Mescidi iki yapıdan oluşan bir bütündür. Vatan Caddesi tarafından Fatih'e çıkan Horhor Caddesi ile Halit Ağa Sokağı köşesindedir. Birinci yapı kubbeli bir camidir ve minaresi kırmızı tuğlalıdır. Sağındaki bitişik ikinci yapı ise mescittir ve kubbeli camiden alçaktadır. Cami yapısı kullanılmayıp, mescit bölümü açıktır.
II. Mehmed veya bilinen adıyla Fatih Sultan Mehmed ya da kısaca Fatih, Osmanlı İmparatorluğu'nun 7. padişahıdır. İlk olarak 1444–1446 yılları arasında kısa bir dönem, daha sonra 1451'den 1481 yılındaki ölümüne kadar 30 yıl boyunca hüküm sürdü. 29 Mayıs 1453 tarihinde İstanbul'u fethetti ve yaklaşık bin yıllık Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu'na son verdi. Fetihten sonra "Fâtih" ünvanıyla anılmaya başladı. Bu olay, birçok uzman kişi tarafından Orta Çağ'ın sonu ve Yeni Çağ'ın başlangıcına neden olan tarihî olaylardan biri olarak görülmektedir. Ayrıca bu vesileyle İslam peygamberi Muhammed'in konuyla ilgili "Konstantiniyye elbet fetholunacaktır. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, onu fetheden ordu ne güzel ordudur." hadisine nâil olduğu için günümüzde Müslüman dünyasının bir kesiminde "kahraman" olarak görülmektedir.
Kefevi Camii(ya da Kefevi Mescidi), eskiden Aziz Noel Baba Katolik Kilisesi veya Manuil Manastırı, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan tarihi bir cami. Aslında 9 yüzyılda inşa edilen bir Bizans kilisesi iken Osmanlı padişahı IV. Murat döneminde, Recep Paşa tarafından 1630 yılında camiye çevrilmiştir.
Gedikpaşa, İstanbul, Fatih İlçesi'nde, Emin Sinan, Küçük Ayasofya, Kadırga, Şahsuvar, Muhsine Hatun, Nişanca, Mimar Kemalettin ve Beyazıt mahalleleri ile çevrili olup, Mimar Hayrettin Mahallesi sınırları içinde kalan semt.
Çarşamba, İstanbul ilinin Fatih ilçesinin eski bir semtidir. Sultanselim, Draman, Karagümrük, Edirnekapı ve Fener semtleriyle komşudur. Çarşamba, Fatih'in İslâmi yüzünün önemli bir temsili olarak kabul edilmektedir.
Taşkasap İstanbul ilinin Fatih ilçesi sınırları içinde bulunan eski bir semttir. Kabaca Turgut Özal (Millet) Caddesi, Molla Gürani Caddesi, Adnan Menderes Bulvarı ve Softa Sinan Sokağı arasında kalır.
Mustafa Çavuş Mescidi, eskiden Azize Menodora, Metrodora ve Nimfodora şehitleri Manastırı, Kyra Martha Manastırı olarak da bilinir. İstanbul'un Fatih ilçesi Millet Caddesi üzerinde İETT Garajı yanında bulunan ve İstanbul'un Fethinden hemen sonra dönemin askerlerinden Mustafa Çavuş tarafından camiye çevrilmiş Ortodoks kilisesidir.
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi, Fatih, İstanbulda yerleşik vakıf üniversitesi. Bezmiâlem Valide Sultan, Silahtar Abdullah Ağa ve Abdülhamit Sani mazbut vakıfları adına Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010'da kurulmuştur. İsmini Osmanlı padişahı II. Mahmud'un eşi, Abdülmecid'in annesi Bezmialem Valide Sultan'dan alır. Üniversitede eğitim dili %70 Türkçe, %30 İngilizcedir. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi kardeş üniversitesidir, iki Üniversite de Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlıdır.