İçeriğe atla

Çukotka Özerk Okrugu

Çukotka Özerk Okrugu

BayrakArma
Çukotka Özerk Okrugu Bayrağı Çukotka Özerk Okrugu Arması
Milli Marş: Çukotka Özerk Okrugu Millî Marşı
Konum
Çukotka Özerk Okrugu
Çukotka Özerk Okrugu
Yönetim
Ülke: Rusya
Federâl Bölge:Uzak Doğu Federal Bölgesi
Ekonomik Bölge:Kuzey ekonomik bölgesi
Başkent:Anadır
Başkan:
Genel bilgiler
Yüzölçüm: 737.700 km² (284.828 sq mi)
Nüfus:53.824 
 - Yoğunluk:0 /km² (0 /sq mi)
Diğer bilgiler
Dili:Çukotkça ve Rusça
Kuruluş tarihi:4 Kasım 1920
Kodu:18
ISO 3166-2:RU:RU-UD
Resmî
İnternet sayfası:
http://www.adm-nao.ru/


Çukotka Özerk Okrugu (Rusça: Чуко́тский автоно́мный о́круг Çukotskiy avtonomnıy okrug) Rusya'nın ve Sibirya'nın en kuzeydoğu kesiminde yer alır. 1991'e kadar Çukçi özerk ili adıyla Magadan Oblast'a bağlı kaldıktan sonra Çukotka Özerk ili (okrug) olarak özerklik kazandı.

En doğu ucu Çukçi Yarımadasıdır. Anadır Irmağı havzası dışında genellikle dağlık ve engebelidir. Sert Kuzey Kutbu iklimi yüzünden bitki örtüsü tundralar ve güneydeki birkaç ormanla sınırlıdır. 1930'larda Çukçilerin yerleşmesi için oluşturulmasına karşın, Rus göçmenler yüzünden Çukçiler zaman içinde ikinci etnik grup haline düşmüşlerdir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ülkeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, egemen devletlere genel bir bakış sağlamaktadır ve ülkelerin egemenliklerinin tanınması hakkında bilgi veren bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">Taymır Özerk Okrugu</span> Rusyada eski bir irade birim

Taymir Özerk Okrugu, Rusya'nın Krasnoyarsk Krayı'na bağlı bir eski özerk okrug. Taymır bölgesinin özerkliği 1 Ocak 2007 yılında kaldırılıp Krasnoyarsk Krayı'na bağlanmıştır. Rusya'nın ve Asya'nın en kuzey noktasıdır.

Rusya'nın federal bölümleri, Rusya Anayasası'na göre Rusya'nın en üst düzey idari bölümleri olan kurucu varlıklardır. Rusya, 85 adet federal bölüme ayrılmakta olup bu bölümler cumhuriyetler, kraylar, oblastlar, federal şehirler, özerk oblastlar ve özerk okruglar olmak üzere altı düzeyde toplanmaktadır.

Okrug bazı Doğu Avrupa ve Slav ülkelerinde idari birime verilen addır. Almanca "bezirk" sözcüğünden türemiş, buradan diğer dillere geçmiştir. Hem okrug hem bezirk sözcükleri kuşatılmış anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çukçiler</span>

Çukçiler, Sibirya'nın kuzeydoğu ucunda, Rusya'ya bağlı Çukotka Özerk Okrugu'nda yaşayan halk. 1979 sayımında nüfusları 14.000 olarak tespit edilmiştir. Çukçi Yarımadası, Arktik Okyanusu ile Bering Boğazı kıyılarında yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın ekonomik bölgeleri</span>

Rusya on iki tane "ekonomik bölge" 'ye bölünmektedir. Bu ekonomik bölgeler, ekonomik ve istatistiksel gereksinmeler için Rusya'nın federal yapılarının yeniden bir araya getirilmeleridir. Bu ekonomik bölgelere bölünme, ülkenin federal bölgelere bölünmesinden değişiktir, çünkü federal bölgelerinin tek amacı idareciliktir.

<span class="mw-page-title-main">Çukçice</span>

Çukçice ya da Çukçi dili, Rusya'ya bağlı Çukotka Özerk Okrugunda Çukçiler tarafından konuşulan Çukçi-Kamçatka dilleri ailesinden Paleosibirya dili.

<span class="mw-page-title-main">Koryaklar</span> Kuzeydoğu Rusyada yaşayan bir etnik grup

Koryaklar, Rusya'da 1 Temmuz 2007'de Kamçatka Oblastı ile Koryak Özerk Okrugu 'nun birleşmesinin sonucu kurulan Kamçatka Krayı'nda yaşayan Çukçi - Kamçatka halklarından biri.

<span class="mw-page-title-main">Naukan Yupikleri</span>

Naukan Yupikleri, Rusya'ya bağlı Çukotka Özerk Okrugunda Naukan ile Dejnyov adlı iki köyde yaşayan ve soyu tükenmek üzere olan Yupik kolundan bir Eskimo halkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çukçi Yarımadası</span>

Çukçi Yarımadası ya da Çukotka Yarımadası, kuzeydoğu Asya'nın koordinatı yaklaşık 66° N 172° W olan yarımadası. Kuzeyde Çukçi Denizi ile çevrilen yarımada doğudan Bering Boğazı güneyden de Bering Denizi ile çevrilidir. Rusya'ya bağlı Çukotka Özerk Okrugunun bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yukagirler</span>

Yukagirler, Kuzeydoğu Sibirya'nın yerli halklarından biridir. Geleneksel işleri, ağ kullanılmasıyla balıkçılık, yaban geyiği avcılığı, kızağa koşulan köpekler yetiştirmedir.

<span class="mw-page-title-main">Vrangel Adası</span> Arktik Okyanusunda bulunan ada

Vrangel Adası, Arktik Okyanusu'nde bir ada. Rusya'nın kuzeydoğu ucundaki Çukotka Özerk Okrugunda yer alır ve Doğu Sibirya Denizini Çukçi Denizinden ayırır. 2004 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Rus kâşif Ferdinand Petroviç Vrangel'in adını taşıyan ada 125 km genişliğindedir, yüzölçümü 7,300 km²'dir. Dünyadaki son mamutun burada öldüğü bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">UTC+12.00</span>

UTC+12:00, UTC'den 12 saat ileri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">Çukçi - Kamçatka halkları</span>

Çukçi - Kamçatka halkları, anadilleri Çukçi-Kamçatka dilleri ailesine giren, Sibirya'da Rusya'ya bağlı Çukotka Özerk Okrugu ile Koryak Özerk Okrugu'nda yaşayan, şamanist halklar.

<span class="mw-page-title-main">Koryak Okrugu</span> Rusyanın okrugu

Koryak Okrugu, Rusya'nın Kamçatka Krayı'na bağlı bir okrugdur. Yüzölçümü 301,500 km² olan okrugun nüfusu 2010 yılı itibarı ile 18,759'dur. Okrugun idari merkezi Palana'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ayon Adası</span>

Ayon Adası, Rusya'nın Çukotka Özerk Okrugu'nda Doğu Sibirya Denizi açıklarında bulunan bir adadır. Ada, Çaun Körfezi'nin batısında Kolıma Körfezi'nin doğusunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çaun Körfezi</span> Koy

Çaun Körfezi, Rusya'nın Çukotka Özerk Okrugu'nda bulunan bir körfezdir. Körfez, Doğu Sibirya Denizi'nin bir parçası olup 140 km uzunlukta ve 110 km genişliktedir.

<span class="mw-page-title-main">Kolıma Körfezi</span>

Kolıma Körfezi, Rusya'nın kuzeydoğusunda Saha Cumhuriyeti ile Çukotka Özerk Okrugu'nda bulunan bir körfezdir. Körfez, Doğu Sibirya Denizi'nin en büyük körfezi olup 300 km genişliktedir.

<span class="mw-page-title-main">Tavayvaam</span> Rusyanın Çukotka Özerk Okruguna bağlı bir köy

Tavayvaam, Rusya'nın Çukotka Özerk Okrugu'nun Anadır kentsel okruguna bağlı bir köydür. 2023 yılı itibarıyla köyün nüfusu 370 kişiden oluşmaktadır. Köy sakinleri Çukçi ve Yupik halklarıdır.