İçeriğe atla

Çoyr

Çoyr
Чойр
Şehir
Tren istasyonu
Moğolistan üzerinde Çoyr
Çoyr
Çoyr
Çoyr'ın Moğolistan'daki konumu
Ülke Moğolistan
İlGobisümber
Nüfus
 (2010)
 • Toplam7.998
Zaman dilimiUTC+08.00 (UTC+8)

Çoyr (MoğolcaЧойр), Moğolistan'ın Gobisümber ilinin merkezi olan şehirdir. Şehir ülkenin doğusunda yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 9,708'dir.[1]

Soğuk Savaş döneminde Sovyet üssü olan Çoyr, günümüzde serbest girişim bölgesi ilan edilmiş olup[2] Darhan ve Erdenet ile birlikte Moğolistan'ın üç özerk şehrinden biridir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Mongolia". citypopulation.de. 16 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2016. 
  2. ^ "Mongolia, Multimedia Memories, and Me". Technos Quarterly. Kış 2001. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2016. 
  3. ^ Hari D. Goyal, "A Development Perspective on Mongolia," Asian Survey 39:4 (July/August 1999), p. 634.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan</span> Doğu ve Orta Asyada yer alan karasal bir ülke, devlet

Moğolistan, Doğu ve Orta Asya'da bulunan denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Ülke toprakları tarihî Dış Moğolistan bölgesine denk düşer. Kuzeyde Rusya; güney, doğu ve batısında Çin'e bağlı İç Moğolistan ile Sincan Uygur Özerk Bölgesi vardır. Moğolistan'ın Kazakistan'a sınırı olmamasına rağmen ülkenin en batısı Kazakistan'ın doğu ucuna 37 kilometre uzaklıktadır. Ayrıca Kazakistan'dan sonra denize kıyısı olmayan en büyük ikinci ülkedir. Yüzölçümü 1.564.116 kilometre kare, nüfusu 3,3 milyon civarı olan Moğolistan, en geniş on dokuzuncu ülke ve en seyrek nüfuslu ülkedir. Ülke çok az ekilebilir toprağa sahiptir. Topraklarının çoğu bozkırdır. Kuzey ve batıda dağlar ve güneyde Gobi Çölü bulunur. Ulan Batur, ülkenin başkentidir ve yaklaşık olarak ülke nüfusun %38'ine ev sahipliği yapar. Ayrıca dünyanın en soğuk başkentlerinden biridir. Moğolistan yarı başkanlık sistemi ile yönetilen cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">Moğollar</span> Doğu Asyada yaşayan etnik halk ya da etnik grup

Moğollar, Doğu ve Orta Asya kavimlerindendir. Asıl yurtları olan Moğolistan'ın ve Moğolistan devleti ile sınır paylaşan, fakat Çin'e bağlı olan İç Moğolistan bölgesinin yerli halkıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Ulan Batur</span> Moğolistanın başkenti

Ulan Batur, Moğolistan'ın başkenti ve en büyük şehridir. Moğolcada "Kızıl Bahadır" anlamına gelen şehrin eski ismi Urga'dır. 2014 yılı itibarıyla nüfusu 1,3 milyondan fazladır.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan millî futbol takımı</span>

Moğolistan millî futbol takımı, Moğolistan'ı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. 1959 yılında kurulan takım, 1960 yılından 1998 yılına kadar hiçbir ulusal karşılaşmaya çıkmadı. Birkaç ulusal karşılaşma oynayan Moğollar'ın, tüm karşılaşmalar içinde sadece Guam'a karşı üç galibiyeti var.

<span class="mw-page-title-main">İç Moğolistan</span> Çinin kuzeydoğusunda özerk bölge

İç Moğolistan ya da resmî adıyla İç Moğolistan Özerk Bölgesi, Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı bir özerk bölge. Ülkenin kuzey ve kuzeydoğusunda bulunur. Kuzeyde Moğolistan, doğuda Heilongjiang, Jilin ve Liaoning, güneyde Hebei, Şansi ve Şensi yönetim bölgeleri ile Ningxia özerk bölgesi, batıda da Gansu yönetim bölgesi ile çevrilidir. Yüzölçümü 1.183.000 km², yönetim merkezi Huhhot'tur. Nüfus; 24.049.155 (2020).

<span class="mw-page-title-main">Huhhot</span>

Huhhot veya Hohhot, hem de Huhehot, Çin'e bağlı İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nin başkentidir. Günümüzde "Çin'in Süt Deposu" olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Baotou</span> Çinin İç Moğolistan Özerk Bölgesinde bulunan bir il düzeyi şehir

Baotou, Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde bulunan bir il düzeyi şehirdir. Şehrin Moğolca adı "geyikli yer" anlamına gelmektedir. Yüzölçümü 27,768 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 2,650.364'tür.

<span class="mw-page-title-main">Erdenet</span> Moğolistanın Orhon ilinin merkezi ve ülkenin en büyük ikinci şehri

Erdenet, Moğolistan'ın Orhun ilinin merkezi ve ülkenin en büyük ikinci şehridir. Şehir ülkenin kuzeyinde Selenge ve Orhun nehirleri arasındaki bir vadide başkent Ulan Batur'un 241 km kuzeybatısında yer almaktadır. Yüzölçümü 208.0 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 83,379'dur.

<span class="mw-page-title-main">Wuhai</span> Çinin İç Moğolistan Özerk Bölgesinde bulunan bir il düzeyi şehir

Wuhai, Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde bulunan bir il düzeyi şehirdir. Şehir Sarı Nehir'in kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 1,754 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 532,902'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ulanqab</span>

Ulanqab, Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde bulunan bir il düzeyi şehirdir. Yüzölçümü 54,491 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 2,143,590'dır. Ulanqab, 1 Aralık 2003 tarihine kadar aymak statüsünde olup bu tarihte il düzeyi şehir statüsü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan Demokratik Devrimi</span>

Moğolistan Demokratik Devrimi, 1990 yılında Moğolistan'da gerçekleşen demokratik barışçıl devrimdir. Devrim, sosyalist hükûmete karşı açlık grevleri ve protesto gösterileri ile başladı. Başkent Ulan Batur'un Sühbatur Meydanı'nda çoğunlukla gençler tarafından öncülük edilen protestolar kansız bir şekilde otoriter yönetimin istifasıyla sona erdi ve yeni bir anayasa oluşturuldu ve çok partili demokratik düzene geçildi.

<span class="mw-page-title-main">Altay, Moğolistan</span> Moğolistanın Gobi-Altay ilinin merkezi olan şehir

Altay, Moğolistan'ın Gobi-Altay ilinin merkezi olan şehirdir. Şehir ülkenin batısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2008 yılı itibarı ile 22.300'dür. Şehre Altay Havalimanı hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gobisümber (il)</span>

Gobisümber ili, Moğolistan'ın 21 ilinden biridir. İl, ülkenin kuzeyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 5,541.80 km² olan ilin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 15,891'dir. İlin merkezi Çoyr şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Nalayh</span> Ulan Baturun bir ilçesi

Nalayh, Moğolistan'ın başkenti Ulan Batur'un ilçelerinden biridir. İlçe, Ulan Batur'un bir parçası olmasına karşın fiziki olarak ayrı bir şehirdir. Yüzölçümü 687.6 km² olan ilçenin nüfusu 1 Ocak 2008 tarihi itibarı ile 28,152'dir. Nüfusun önemli bir kısmı etnik olarak Kazak Türkleri'dir. Aynı zamanda 2.Göktürk Kağanlığının veziri Bilge Tonyukuk Anıtı bu şehrin yakınlarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tes (akarsu)</span>

Tes akarsuyu - Tıva Cumhuriyetinin güneyinde Tes-Hem bölgesi ve Erzin bölgesi dolayında ve Moğolistan'da akan uluslararası bir akarsu. Uzunluğu - 757 km. Akarsu havzası ise 30.900 km² dolayıdır. Yıllık ortalama su tükemi — 56 m³/s. (Samagaltay).

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan-Rusya ilişkileri</span> Moğolistan ve Rusya Arasındaki Diplomatik İlişkiler

Moğolistan-Rusya ilişkileri Sovyetler Birliği'nin Moğol Halk Cumhuriyeti'ni desteklediği komünizm döneminden beri güçlüdür. Komünizm sonrasında da kardeş ülke olarak kalmışlardır. Rusya'nın iki başkonsolos generali ve Ulan Batar'da bir büyükelçiliği bulunur. Moğolistan'ın ise Moskova'da bir başkonsolosluğu, üç başkonsolos generali ve Yekaterinburg'da elçiliği vardır. İki ülkede Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın tam üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan'da turizm</span>

Moğolistan'da turizm Sosyalist Hükûmet tarafından son derece sınırlıydı, ancak Sovyetler Birliği'nin dağılması ve 1989 Devrimleri'nin ve 1990'daki Moğolistan Demokratik Devrimi'nin ardından genişlemektedir. Moğolistan, doğal doğal özelliklerin, çok çeşitli el değmemiş manzaraların, göçebe yaşam tarzının ve kültürünün mükemmel bir kombinasyonunu sunan benzersiz ve nispeten keşfedilmemiş bir seyahat yeridir. Moğolistan'daki seyahat organizasyonları yarım yüzyıl öncesine dayanır, ancak özel sektör tabanlı turizm neredeyse yirmi yaşındadır. Günümüzde Moğolistan, hepsi 56'dan fazla eğitim kurumundan mezun olan 403 seyahat şirketi, 320 otel, 647 tatil köyü ve turizm kampına sahiptir. Moğolistan, üyesi olduğu Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nde aktif rol almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan tarihi</span>

Moğolistan coğrafyasında gerçekleşen olayların tarihidir. Cengiz Han tarafından Moğolların birleştirilmesi ile Moğollar Dünya'nın ikinci en büyük İmparatorluğunu kurdu. Rus ve Çin sömürgesinde kalan Moğol halkı 1911 yılında bağımsızlık kazandılar.

<span class="mw-page-title-main">Luvsannamsrain Oyun-Erdene</span> 14. Moğolistan başbakanı

Luvsannamsrain Oyun-Erdene 27 Ocak 2021'den beri Moğolistan Başbakanı olan Moğol bir politikacıdır. 2016'dan beri Büyük Devlet Khuralı'na (Parlamento) iki kez seçilmiştir. Başbakan olmadan önce, 2 Şubat 2019'dan 27 Ocak 2021'e kadar Moğolistan Hükûmeti Kabine Sekreterliği Bakanı ve Başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Erenhot</span>

Erenhot, Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'ne bağlı Xilin Gol aymağında bulunan bir şehirdir. Şehir, Gobi Çölü'nde Moğolistan sınırında yer almaktadır. Yüzölçümü 4.013 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 74.197'dir.