İçeriğe atla

Çoruh'ta 1955 Türkiye yerel seçimleri

3 Eylül 1950 Yerel Seçimleri'nde Çoruh Belediyesi ile 6 ilçenin ve bir beldenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. İl genelindeki tüm seçim merkezlerinde DP adayları kazanmıştır. Seçimden sonra toplanan Çoruh Belediye Meclisi, Ömer Özgün'ü belediye başkanı olarak seçmiştir.[1]

İlçelere göre sonuçlar

İlçe Parti
Merkez Demokrat Parti
Ardanuç Demokrat Parti
Arhavi Demokrat Parti
Borçka Demokrat Parti
Hopa Demokrat Parti
Şavşat Demokrat Parti
Yusufeli Demokrat Parti

Beldelere göre sonuçlar

İlçe Parti
Ersis (Kılıçkaya) Demokrat Parti

Kaynakça

  1. ^ "Eski Belediye Başkanları". artvin.bel.tr. 11 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul belediye başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanları, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinde, İstanbul şehrinin yönetiminden en üst düzeyde sorumlu görevde bulunmuşların listesi.

<span class="mw-page-title-main">2009 Türkiye yerel seçimleri</span> Türkiyenin yerel yöneticilerini belirleyen seçim

2009 Türkiye yerel seçimleri, 29 Mart 2009 tarihinde yapılan ve Türkiye sınırları içindeki yerel yönetimleri belirleyen bir seçimdir. Seçime 19 parti katılmıştır.

Belediye başkanı, bir şehir veya kasabanın belediye hükûmetindeki en üst düzey yetkili olarak görev yapar. Dünya genelinde, bir belediye başkanının yetkileri ve sorumlulukları ile bir belediye başkanının seçimi veya diğer şekillerde görevlendirilmesi konusunda yerel yasalar ve adetler arasında geniş bir farklılık bulunmaktadır. Seçilen sistemlere bağlı olarak, bir belediye başkanı belediye hükûmetinin baş yürütme görevlisi olabilir, sadece bağımsız gücü olmayan çok üyeli bir yönetim kurulunu yönetebilir veya sadece sembolik bir rol oynayabilir. Bir belediye başkanının görev ve sorumlulukları, belediye yöneticilerini ve çalışanlarını atamak ve denetlemek, seçmenlere temel hükûmet hizmetleri sağlamak ve bir belediye yönetim organı tarafından kabul edilen yasaları ve yönetmelikleri uygulamaktır. Bir belediye başkanının seçilme seçenekleri, halk tarafından doğrudan seçilme veya seçilmiş bir yönetim kurulu veya kurul tarafından seçilme gibi seçenekleri içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">2014 Türkiye yerel seçimleri</span> Türkiyenin yerel yöneticilerini belirleyen seçim

2014 Türkiye yerel seçimleri, bilinen adıyla 2014 Türkiye Cumhuriyeti yerel seçimleri, resmî adıyla 30 Mart 2014 Mahalli İdareler Genel Seçimleri, 30 Mart 2014 tarihinde yapılan ve Türkiye sınırları içindeki yerel yönetimlerin belirlendiği bir seçimdir. Türkiye'de mahalli idareler ile mahalle/köy muhtarlıkları ve ihtiyar heyetlerinin seçilmesi amacıyla 2972 sayılı yasanın sekizinci maddesi uyarınca, her beş yılda bir yapılan seçim son olarak 29 Mart 2009 tarihinde yapılmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Ağrı'da 1950 Türkiye yerel seçimleri</span>

3 Eylül 1950 Yerel Seçimleri'nde Ağrı Belediyesi ile 5 ilçenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Seçimleri tüm ilçe merkezlerinde Cumhuriyet Halk Partisi kazanmıştır. İl merkezinde kazanan CHP üyeleri, eski başkan Ahmet Tokar'ı belediye başkanı olarak seçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kars'ta 1950 Türkiye yerel seçimleri</span>

3 Eylül 1950 Yerel Seçimleri'nde Kars Belediyesi ile 9 ilçenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Kars Belediye Meclisine seçilen 25 üyenin tamamı DP'den teşkil olmuştur. Kars il merkezinde seçimler sonucunda oluşan Kars Belediye Meclisi, belediye başkanlığına DP'li Nevruz Gündoğdu'yu seçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Amasya'da 1950 Türkiye yerel seçimleri</span>

3 Eylül 1950 Yerel Seçimleri'nde Amasya Belediyesi ile 3 ilçenin ve bir beldenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Niğde Belediye Meclisine seçilen 22 üyenin tamamı DP'den teşkil olmuştur. Amasya il merkezinde seçimler sonucunda oluşan Amasya Belediye Meclisi, belediye başkanlığına Hadi Kitapçı'yı seçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Konya'da 1950 Türkiye yerel seçimleri</span>

3 Eylül 1950 Yerel Seçimleri'nde Konya Belediyesi ile 13 ilçenin ve 11 beldenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Konya il merkezinde bulunan 80 sandık ve 29.484 seçmenden 9500 civarındaki seçmen belediye seçiminde oy kullanmıştır. Konya Belediye Meclisine seçilen 32 üyenin tamamı DP'den teşkil olmuştur. Konya il merkezinde seçimler sonucunda oluşan Konya Belediye Meclisi, 12 Eylül 1950'de belediye başkanlığına Mehmet Rüştü Özal'ı seçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kocaeli'de 1950 Türkiye yerel seçimleri</span>

3 Eylül 1950 Yerel Seçimleri'nde İzmit Belediyesi ile 9 ilçe ve 5 beldenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Kocaeli ili belediye seçimlerinde DP 7, CHP ise 5 merkezde seçimi kazandı. DP, il merkezi olan İzmit, Adapazarı, Karasu, Geyve, Gölcük ve Karamürsel'de seçimleri kazanırken CHP ise Akyazı, Hendek, Kandıra'da kazandı. Değirmendere beldesinde DP kazanırken Darıca beldesinde CHP kazandı. Seçimler sonucunda belediye meclisleri Adapazarı'nda Suavi Damalı'yı, Akyazı'da Abdi Bayhan'ı, Geyve'de Fethi Çelebioğlu'nu, Karasu'da Selahattin Aslan'ı, İzmit'te Saadettin Yalım'ı ve Hendek'te Osman Yılmaz'ı belediye başkanlığına seçti.

<span class="mw-page-title-main">Urfa'da 1950 Türkiye yerel seçimleri</span>

3 Eylül 1950 Yerel Seçimleri'nde Urfa Belediyesi ile 7 ilçenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Urfa Merkez ve Birecik hariç diğer ilçelerde Belediye Seçimlerini CHP kazanmıştır. Urfa Belediye Meclisine seçilen 27 üyenin tamamı DP'den teşkil olmuştur. Urfa il merkezinde seçimler sonucunda oluşan Urfa Belediye Meclisi, belediye başkanlığına Reşit Akyüz'ü seçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adana'da 1955 Türkiye yerel seçimleri</span>

13 Kasım 1955 Yerel Seçimleri'nde Adana Belediyesi ile 9 ilçenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Adana il merkezinde Demokrat Parti adayları belediye meclisi seçimini kazanmıştır. Toplanan Adana Belediye Meclisi Ali Bozdoğanoğlu'nu belediye başkanı seçmiştir. Ceyhan ve Osmaniye'de karma listeler, diğer ilçelerde ise bağımsız adaylar seçimi kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adana'da 1950 Türkiye yerel seçimleri</span>

3 Eylül 1950 Yerel Seçimleri'nde Adana Belediyesi ile 8 ilçenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Adana Belediye Meclisine seçilen 36 üyenin tamamı DP'den teşkil olmuştur. Adana il merkezinde seçimler sonucunda oluşan Adana Belediye Meclisi, belediye başkanlığına Daniş Arıkoğlu'nu seçti.

1930 Türkiye yerel seçimleri'nde Urfa Belediyesinin ve 7 ilçenin belediye başkanının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Serbest Cumhuriyet Fırkası'nın Urfa'da teşkilatlanması tamamlanmadığı için seçime tek partiyle girilmiştir. 15 Ekim'de başlayan seçimleri Urfa il merkezinde Cumhuriyet Halk Fırkası kazanmıştır. Urfa'ya bağlı ilçelerde ise belediye başkanlığı seçimleri yapılmamıştır. Birecik ve Suruç ilçelerinin yönetiminin kaymakamlık uhdesinde yürütüleceği belirtilmiştir. Seçimler sonucunda toplanan belediye meclisi, Urfa Belediye Başkanlığına Celal Nedim Kürkçüoğlu'nu seçmiştir.

1930 Türkiye yerel seçimleri'nde Edirne Belediyesi ile 4 ilçenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Edirne il merkezinde 1 Ekim 1930 tarihinde başlayan seçimler, 10 Ekim 1930 tarihinde sona ermiştir. Edirne il merkezinde seçmenlerin %30'unun seçmen listelerine yazılmaması ve listelerin 3 gün askıda kalması halkın şikayetlerine neden olmuştur. Edirne il merkezinde gerçekleştirilen seçimlerde 3.868 kadın ve 5.409 erkek olmak üzere toplam 9.277 oy kullanılmıştır. Edirne'de seçimi kazanan CHF belediye meclis üyeleri başkanlığa Ekrem Demiray'ı seçmiştir.

1930 Türkiye yerel seçimleri'nde Osmaniye Belediyesi ile 4 ilçenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Seçimler 24 Eylül 1930 tarihinde başlayıp 9 Ekim 1930'da tamamlanmıştır. Cebel-i Bereket (Osmaniye) il merkezinde gerçekleştirilen seçimlerde 453 kadın ve 2.424 erkek olmak üzere 2.827 oy kullanılmıştır. İl merkezinde seçimi kazanan Cumhuriyet Halk Fırkası üyeleri, Osmaniye Belediye Başkanlığına Ahmet Alkan'ı seçmiştir.

13 Kasım 1955 Yerel Seçimleri'nde Burdur Belediyesi ile 4 ilçenin ve 3 beldenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. İl merkezinde bağımsız adaylar yaklaşık bin oy farkla Demokrat Parti adaylarını geçmiş ve 22 üyeliğin tamamını kazanmıştır. Seçimlerden sonra toplanan belediye meclisi, Burdur Belediye Başkanlığına Fahri Kayaalp'i seçmiştir. Ancak aynı yıl içerisinde sırasıyla Nevzat Akdemir ve Ömer Koyutürk de başkanlık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hatay'da 1950 Türkiye yerel seçimleri</span>

3 Eylül 1950 Yerel Seçimleri'nde Antakya Belediyesi ile 8 ilçenin ve 4 beldenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Antakya Belediye Meclisine seçilen 27 üyenin tamamı DP'den teşkil olmuştur. Seçimler sonucunda oluşan Antakya Belediye Meclisi, 9 Eylül 1950 günü toplanarak Şekip İnal'ı belediye başkanlığına seçmiştir.

3 Eylül 1950 Yerel Seçimleri'nde Çoruh Belediyesi ile 6 ilçenin ve 2 beldenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Çoruh Belediye Meclisi'ne seçilen 26 üyenin tamamı CHP'den teşkil olmuştur. Seçimden sonra toplanan Çoruh Belediye Meclisi, Hasan Fehmi Alpaslan'ı belediye başkanı olarak seçmiştir.

1934 Türkiye yerel seçimleri'nde Artvin Belediyesi ile 5 ilçenin ve bir beldenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapıldı. Artvin il genelinde bulunan 10.677 seçmenden 4.873'ü oy kullandı. İl merkezinde seçimi kazanan Cumhuriyet Halk Fırkası üyeleri, Artvin Belediye Başkanlığına Ali Çoruh'u seçti.

26 Mayıs 1946 Yerel Seçimleri'nde Çoruh Belediyesi ile 5 ilçenin ve 2 beldenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Çoruh il genelindeki 6.688 seçmenin 5.989'u seçimlere katılmış ve seçime katılım oranı %89,5 olarak gerçekleşmiştir. Çoruh merkez ilçedeki seçmenler %97'lik bir katılım oranı göstermiştir.