İçeriğe atla

Çorti (turşu)

Çorti
Ülke(ler)Türkiye
Türüturşu
Ana malzemelerufak doğranan lahana yaprakları, reyhan, pul biber, limon, tuz, su

Çorti, Türk mutafağında yapılan bir çeşit turşudur. Malzemesi ufak doğranan lahana yaprakları, reyhan, pul biber, limon, tuz, sudur. Malzemeleri kavanozlara basılması ile yapılır.[1] Yemeklerin yanında yenile bildiği gibi Muş' da Çorti aşı yapımında kullanılır.

Muş Çorti Turşusu 25.12.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.[2]

Ayrıca Bakınız

  • Lahana turşusu

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 30 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Ocak 2022. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Muş (il)</span> Türkiyenin Doğu Anadolu Bölgesinde bir il

Muş, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Murat-Van Bölümü'nde yer alan bir ildir.

<span class="mw-page-title-main">Turşu</span> Gıda saklama yöntemi

Turşu kurma, çeşitli sebze ve meyvelerin salamura adı verilen tuzlu; asitli çözeltide bir süre bekletilerek uzun süre saklanabilecek hâle getirilmesidir. Genelde kırsal alanda kışa hazırlığın önemli bir kısmıdır. Turşulama, gıdanın raf ömrünü korur veya uzatır. Elde edilen ürüne turşu denir.

<span class="mw-page-title-main">Gülyazı, Çarşamba</span>

Gülyazı, Samsun ilinin Çarşamba ilçesine bağlı bir mahalledir.

Sungu, Muş ilinin Merkez'e bağlı beldedir.

<span class="mw-page-title-main">Bahçeköy, Muş</span> Muş ilinin Merkez ilçesine bağlı köy

Bahçeköy, Muş ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Sırrı Sakık</span>

Sırrı Sakık Kürt asıllı Türk siyasetçi. 28. dönem, Ağrı Milletvekili

<span class="mw-page-title-main">Kaşar</span> Türk koyun sütü peyniri

Kaşar, koyun, inek veya keçi sütünden yapılan sarı renkli sert bir peynirdir. Türkiye ve Yunanistan'da yenir.

<span class="mw-page-title-main">Sarma</span> Yiyecek

Âdi yaprak dolması, Sarma, Yaprak sarması ya da Yaprak dolması, bulgur ya da pirinç başta olmak üzere çeşitli iç malzemelerin, genellikle asma yaprağı, beyaz lahana, kara lahana, dut yaprağı veya kiraz yaprağıyla sarılmasıyla yapılan bir yemektir. Osmanlı mutfağı kökenli olup, Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü topraklarda yapılmaktadır. Asma yaprağıyla olanı Nevşehir, Tokat, Ege mutfağına özgü olan Zeytinyağlı sarma ya da kıymalı sarma şeklinde farklı çeşitleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Lahana sarması</span>

Lahana sarması, Lahana dolması ya da Kelem dolması beyaz lahana yaprağının içerisine bulgur ya da pirinç başta olmak üzere yöresine göre değişen diğer iç malzemeleri konarak yapılan bir yemektir. Zeytinyağlı sarma ya da kıymalı sarma çeşitleri vardır.

D.955, Türkiye'de bir devlet kara yoludur.

D.959 Türkiye'de bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Frederick</span>

Adolf Frederick veya Adolph Frederick, 1751-1771 yılları arasındaki İsveç kralı.

Melceü’t-Tabbâhîn (Aşçıların Sığınağı)(ملجأ الطباخين), Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şâhâne hocalarından Mehmed Kâmil’in yazdığı ve 1844’te taşbaskı halinde yayımlanan ilk yemek kitabıdır. Çorbalar, kebaplar, et yemekleri, külbastılar, yahniler, köfteler, pilakiler, börekler, sıcak ve soğuk tatlılar, zeytinyağlılar, pilavlar, hoşaflar, şuruplar vs. olmak üzere on iki fasıldan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna mutfağı</span>

Ukrayna mutfağı, Ukrayna halkının uzun yıllar biriktirdiği çeşitli yemek pişirme geleneklerinin bir koleksiyonudur. Mutfak, bileşenlerinin geldiği zengin koyu topraktan (chornozem) büyük ölçüde etkilenir ve çoğu zaman birçok bileşeni içerir.

Yeni Usûl Yemek Kitabı, Osmanlı döneminde yayınlanan yemek kitabıdır. 1880-81 yıllarında, kimliği belirsiz bir yazar tarafından yazılmıştır. 1924 yılında Muammer Mehri tarafından yeniden basılmıştır.

Çorti aşı bir çeşit etli yemektir. Benzer bir yemek ekşi lahanadır. Malzemeleri Muş Çorti (turşu)su, kuzu kol, yarma buğday, tereyağı, domates salçasıdır. Muş Çorti Aşı (Yemeği) 10.01.2019 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Ekşi lahana, bir çeşit lahana yemeğidir. Benzer bir yemek çorti aşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bøfsandwich</span>

Bøfsandwich, Danimarka mutfağındaki bir hamburger türüdür. Genellikle, sosisli sandviç standlarında ve geleneksel fast food kuruluşlarında satılır. 1949'da ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de müzik sansürü</span> Türkiyede müzikal çalışmalara yönelik uygulanan sansür

Türkiye'de müzikal çalışmalar, tarih boyunca birçok kez sansüre uğramıştır. Bu yasaklar genellikle siyasi ya da dini nedenlere dayanır. Türkiye'de müzik sansürü, ilk olarak 1934 yılında batılılaşma süreci nedeniyle geleneksel Türk müziğinin radyoda çalınmasının yasaklanmasıyla gerçekleşti ve bu yasak iki yıl sürdü. 1980 darbesinden sonra siyasi mesaj içeren şarkılar sansürlendi. Bu yıllarda Cem Karaca ve Selda Bağcan gibi sanatçılara tutuklama kararı çıkarıldı. 1994 yılında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) kuruldu ve ülke çapında müzik yayını da dahil bütün radyo ve televizyon hizmetleri, RTÜK tarafından denetlenmeye başladı. RTÜK, ifade özgürlüğünü kısıtladığı için birçok kez eleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Lahana yemekleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu maddede Lahana sebzesini birincil bileşen olarak kullanan yemekler listelenmiştir.