Ölçek, Ardahan ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.
Kız Kulesi,(Azerice: Qız qalası) Bakü'de bulunan antik mimari bir eserdir. Kale, eski kale duvarlarının güneydoğu kısmında, sahil parkının (bulvar) yakınında yer alan savunma amaçlı tarihi bir yapıdır. Yüksek kule şeklindeki bu nadir yapının yüksekliği 28 metre, çapı ise birinci katta 16,5 metredir. Birinci katta duvar kalınlığı 5 metreye kadar ulaşmaktadır. Kalenin iç kısmı 8 kata bölünmüştür. Her kat, yontma taşlarla inşa edilmiş ve kubbe şeklinde bir tavanla kaplanmıştır. Kale 1964 yılından itibaren müze olarak hizmet vermeye başlamış ve 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.
Gremi 16. yüzyıldan kalma bir mimari anıttır. Kraliyet Kalesi ve Büyük melekler Kilisesinden oluşan yapı, Gürcistan'ın Kaheti bölgesinde konumlanmıştır. Bu kompleks, Gremi kasabasından geriye kalan tek şeydir ve günümüzde Kvareli ilinin aynı isme sahip köyünde bulunmaktadır, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in 175 km doğusundadır.
Didi Zanavi Güney Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesine bağlı Adigeni Belediyesinde yer alan bir köydür. Küçük Kafkasya'nın bir parçası olan Mesheti Sıradağlarının güney yamacında yer almaktadır. Küçük Kvabliani nehrinin sol kıyısında konumlanan köyün ortalama rakımı 1480 metredir. Köy, belediyenin merkez kenti Adigeni'nin 4 km kuzeydoğusunda yer almakta ve kendisi de Zanavi bölge biriminin merkezi olarak hizmet vermektedir. 2014 nüfus sayımı itibarıyla köyün nüfusu 297 kişidir.
Batonis Kalesi, anlamı, "batoni" (lord) kalesi, Doğu Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki başlıca şehirlerden Telavi'de yer alan, 17 ve 18. yüzyıllardan kalma mimari bir anıttır. Batonis Kalesi kompleksi, Kaheti krallarının kullandığı Farslaşmış sarayının ayakta kalan bölümlerini içermektedir. Arkeolojik ve etnografik sergiler, el yazmaları, nadir yayınlar ve askeri teçhizatın yanı sıra bir güzel sanatlar galerisinin de bulunduğu bir müze, kompleksin içinde yer almaktadır. 2007 yılında, kompleksteki birkaç yapı Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültürel Anıtları listesine eklenmiştir. Kompleks, 2018 yılında kapsamlı bir şekilde yenilenmiştir.
Ananuri, Aragvi Nehri üzerindeki bir kale kompleksidir. Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e yaklaşık 72 km mesafededir.
Diklo Gürcistan'daki tarihi Tuşeti bölgesinde yer alan bir köydür. İdari olarak, Kaheti'nin Ahmeta Belediyesine bağlıdır. Büyük Kafkas Dağları ve Tuşeti'deki Pirikita Sıradağlarının arasında konumlanmıştır.
Omalo, Gürcistan'ın tarihi Tuşeti bölgesindeki merkezi köylerden biridir. İdari olarak, Kaheti'nin Ahmeta ilçesine bağlı olan köy, Dağıstan sınırına 8 kilometre uzaklıktadır. Büyük Kafkas Dağları ve Tuşeti'deki Pirikita Sıradağlarının arasında konumlanmıştır. Köy, Tuşeti bölgesinin yönetim merkezidir. Omalo, en yakın kent yerleşimi olan Ahmeta'ya doksan kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Alazani Nehri, köyün sol tarafında kalmaktadır. Omalo'nun, Büyük Kafkas Dağları'nın kuzey yamacındaki yüksek dağlık konumu ve bölgede bakımlı yolların bulunmaması nedeniyle, yılın büyük bir bölümü Gürcistan'ın geri kalanından izole kalmaktadır. Köye giden yola erişmek için, 2,850 metre (9,350 ft) uzunluğundaki Abano geçidinden geçilmesi gereklidir. Keselo Kalesi, Zemo (üst) Omalo'nun simgesidir. Kale, savaş sırasında yerliler için bir sığınak olarak hizmet etmiştir. Köyün rakımı 1880 metredir.
Nabahtevi Meryem Ana Kilisesi, Gürcistan'ın Haşuri Belediyesindeki Nabahtevi köyünde yer alan bir kilisedir. Nabahtevi'deki bu 15. yüzyıl anıtı, Çerathevi dağ geçidindeki Kutsna Amiredcibi'nin emri ile inşa edilmiştir. 2006'da, Nabahtevi Meryem Ana Kilisesi, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.
Ucarma Kalesi Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki Sagaredsço belediyesinde yer alan bir Orta Çağ Gürcü kalesidir. İori Nehri'nin sağ kıyısında ve Gombori dağ geçidinin yakınlarında konumlanmış olan kale, Ucarma kentinin yaklaşık dört kilometre kuzeyinde yer almaktadır.
Ageurta, Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki Ahmeta Belediyesinde yer alan tarihi bir köydür. Tarihi dağlık Tuşeti bölgesinin Acmeta kısmında konumlanmıştır. Tuşeti bölgesinin merkezi köylerinden biri olan Omalo'ya 9 km uzaklıkta yer almaktadır.
Kolagiri Kalesi, Doğu Gürcistan'ın Kvemo Kartli bölgesindeki Bolnisi belediyesine konumlanmış feodal çağdan kalma bir yapıdır.
Dartlo, Kuzeydoğu Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki Ahmeta belediyesine bağlı bir köydür. Köy, deniz seviyesinden 2000 metre yükseklikte yer almaktadır. Bölge, UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir. Didiçevi Nehri'nin sağ kıyısında, Pirikit Alazani ile kesişim noktasında konumlanmıştır. Kendine has bir mimari kompleksi olan köy, tarihi taş kuleleri, kiremitli taş evleri ve Dartlo Kilisesi ile ünlüdür. Köyde bir gözlem kulesi de bulunmaktadır.
Zanavi Kalesi, Güney Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki Adigeni belediyesinde beş kilometre uzaklıkta konumlanmış, küçük Didi Zanavi köyünde yer alan bir kaledir. Yapı, bir Orta Çağ kalesidir. Kale, 2007 yılında Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.
Slesa Kalesi, Güney Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki Ahıska Belediyesinde konumlanmış bir Orta Çağ kalesidir. Tarihi bilinmeyen kale kompleksi, günümüzde harabe durumda olan bir kale ve stratejik olarak iki bitişik tepenin arasında yer alan, daha iyi korunmuş bir kuleden oluşmaktadır. Borcomi vadisi boyunca uzanan kale kompleksi, Gürcistan'ın kalbini güneyden korumaktadır. Kale, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.
Oset mimarisi - Oset halkının yüzyıllar boyunca oluşturduğu eşsiz maddi kültürünün örnekleridir.
Karabüyük Hanım sarayı veya Karabüyük Hanım kulesi, Şuşa şehrinin tarihi merkezinde bulunan tarihi bir saraydır. Kaynaklar, Şuşa Kalesinin topraklarında birkaç sarayın varlığı hakkında bilgi verse de, bunlardan sadece ikisi, Karabüyük Hanım sarayı ve Penah Ali Han sarayı günümüze kadar gelebilmiştir. Karabüyük Hanım sarayı'nın giriş kapısındaki kitabeden, hicrî takvimle 1182 (1768) yılında yapıldığı anlaşılmaktadır.
Kuzucubelen Kalesi, Türkiye'nin Mersin ilinin Mezitli ilçesinin Kuzucubelen köyünde, günümüzde harap bir hâlde bulunan eski bir gözetleme kulesidir. Bölge halkı tarafından Taş Kale olarak adlandırılır.
Dörtgen Mardakan Kalesi veya Büyük Mardakan Kalesi, Bakü şehrinin Hazar rayonunda yer alan tarihi bir mimari eserdir. Kale, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından dünya çapında önemli bir eser olarak kaydedilmiştir. 2001 yılında, Nardaran kalesi ve diğer Hazar savunma yapıları ile birlikte UNESCO'nun Koruma Listesi'ne dahil edilmiştir.
Ramana Kalesi, Bakü şehrinin Sabuncu ilçesi Ramana kasabasında bulunan tarihi-mimari bir anıttır. Kale, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından dünya çapında öneme sahip bir anıt olarak tescil edilmiştir. 2001 yılında Ramana kalesi, Hazar kıyısındaki diğer savunma yapılarıyla birlikte UNESCO Rezerv listesine dahil edildi.