İçeriğe atla

Çoloki Nehri

Çoloki Nehri üzerindeki patlatılmış köprü, 2004

Çoloki Nehri (Gürcüceჩოლოქი veya Çolok Nehri) Gürcistan'daki Acara özerk bölgesi ile Guria ili arasındaki sınırı oluşturur. 19. yüzyılda bir süre boyunca Türkiye ile Rus İmparatorluğu arasındaki sınırı oluşturmuştur.

Kırım Savaşı sırasında Türkler 1853'te bu nehirden geçmiş ve ertesi yıl geri dönmek zorunda bırakılmışlardır.

Nehirdeki bir diğer çatışma, 16 Nisan 1918'de, Korgeneral Giorgi Mazniashvili hükûmeti altındaki Gürcistan Ulusal Muhafızları Türk işgal kuvvetlerini püskürttüğünde yaşanmıştı.

2 Mayıs 2004’te, Acara ile Gürcistan'ın geri kalanı arasındaki ana yol bağlantısı olan Çoloki nehri üzerindeki köprü, devrik özerk liderlik tarafından patlatılmıştır. Acaralı lider Aslan Abaşidze, merkez Gürcistan makamları tarafından olası askerî eylem girişimlerine karşı önleyici tedbir olarak Kobuleti sınır bölgesindeki köprüleri havaya uçurmaya karar vermiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Acara Özerk Cumhuriyeti</span> Gürcistana bağlı özerk bölge.

Acara Özerk Cumhuriyeti, Gürcistan'ın güneybatı kesiminde yer alan özerk cumhuriyet. Yönetim merkezi Batum'dur. Türkiye'nin hemen kuzeydoğusunda Artvin ve Ardahan illeri sınırında yer alır. Artvin'in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Sarp Sınır Kapısı Batum'a açılır. Bir süre Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde kalmış olan Acara Özerk Cumhuriyeti, 1921'de imzalanan Kars Antlaşması'nın bir sonucu olarak Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adıyla kurulmuş, Sovyetler Birliği'nin dağılıp Gürcistan'ın bağımsız olmasından sonra bugünkü adını almıştır. Gürcistan'ın merkezî yönetimine tabi olan Acara Özerk Cumhuriyeti, Türkiye ile tarihî, dinî ve kültürel yakınlığa sahiptir. 1921 Kars Antlaşması metnine göre Türkiye, bölgeyi dinî toplulukların bütün haklarını garanti altına alan geniş bir yönetimsel özerkliğe sahip olması ve Batum limanından vergisiz şekilde serbest ticaret yapabilmesi koşuluyla Gürcistan'a bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sarp Sınır Kapısı</span> Türkiye ile Gürcistan arasında bağlantıyı sağlayan sınır kapısı.

Sarp Sınır Kapısı, Karadeniz kıyısında, Türkiye ile Gürcistan arasındaki sınır kapısıdır. Adını Artvin'in Kemalpaşa ilçesine bağlı sınırdaki Sarp köyünden alır. Gürcistan tarafındaki sınır köyünün adı da Sarpi'dir. Bu sınır kapısı, 1989 yılında açılmıştır. Deniz seviyesinden 252 metre yüksekliktedir.

<span class="mw-page-title-main">Tuna</span>

Tuna, Almanya'nın güneyinde Kara Orman bölgesinde Donaueschingen kasabasında Brigach ve Breg nehirlerinin birleşmesiyle meydana gelen nehir.

<span class="mw-page-title-main">Aras</span> Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan ve İrandan geçerek Hazar Denizine akan nehir

Aras Nehri, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde doğup, Kura Nehri ile birleşerek Hazar Denizi'de dökülen bir nehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti veya Acara ÖSSC, Gürcistan SSC sınırları içinde 16 Temmuz 1921'de kurulan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Osetya-Alanya</span> Rusya Federasyonunda bir bölge

Kuzey Osetya-Alanya Cumhuriyeti (Rusça: Республика Северная Осетия - Алания

<span class="mw-page-title-main">İli Nehri</span>

İli,, Orta Asya'da Kazakistan ve Uygur Özerk Bölgesi'nin batı bölümlerinden geçen bir nehirdir. 815 kilometresi Kazakistan sınırlarında olmak üzere, toplam 1439 kilometre uzunluğundadır.

<span class="mw-page-title-main">Kura Nehri</span> Kafkaslar bölgesinde bir nehir

Kura, Türkiye'de Ardahan Göle dolaylarından başlar ve Gürcistan'dan geçerek Azerbaycan'ın Sabirabad şehrinde Aras Nehri ile birleşir ve Neftçala Rayonu'nda Hazar Denizi'ne dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Aslan Abaşidze</span>

Aslan Abaşidze, Sovyetler Birliği, Gürcistan ve Acara Özerk Cumhuriyeti vatandaşı siyaset adamı. 1991 ve 2004 yılları arasında Acara Özerk Cumhuriyeti'nin başkanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Acara bayrağı</span>

Acara bayrağı, Gürcistan'na bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti'nin resmî bayrağıdır. 2004 yılında Acara Yüksek Şurası tarafından kabul edilmiştir. Bayrağın üzerinde dördü mavi üçü beyaz toplam yedi şerit bulunur. Mavi şeritler Karadeniz'i, beyaz şeritler saflığı sembolize eder. Bayraktaki Gürcistan ulusal bayrağı, Acara'nın ülkenin bir bölgesi olduğunu ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Acara (tarihsel bölge)</span>

Acara, Gürcistan’ın tarihsel-coğrafik bölgelerinden biridir. Bu bölge, Acara Çayı (Acaristskali) vadisine yayılır. Günümüzde Acara Özerk Cumhuriyeti sınırları içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan'ın idari bölümleri</span>

Gürcistan, iki özerk cumhuriyet ve on idari bölgeden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Acara tarihi</span>

Bu madde Gürcistan'ın özerk bölgesi Acara'nın tarihini anlatmaktadır. Ancak tarihsel Acara bölgesi bugünkü Acara Özerk Cumhuriyeti'nin küçük bir bölümünü oluştuyordu. Merkezi Keda olan bölgeye Aşağı Acara, merkezi Hulo olan bölgeye de Yukarı Acara deniyordu. Osmanlı döneminde de Acara bölgesi benzer biçimde Acara-ı Süfla ve Acara-yı Ulya şeklinde adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Maçahel Suyu</span> Gürcistan ve Türkiyede nehir

Maçahel Suyu Türkiye'nin Artvin ilinde doğan ve Gürcistan'daki Acara Özerk Cumhuriyeti'ne akan bir nehirdir. Ana kollarını Uğur-Maral ve Efeler dereleri oluşturmaktadır. Nehir, Gürcistan sınırlarında Çoruh Nehri'ne karışır. Toplam uzunluğu 37 kilometredir. Havzası 369 км²'dir. Akış hızı 20,8 м³/s'dir.

<span class="mw-page-title-main">Oçhamuri Nehri</span> Gürcistandaki nehir

Oçhamuri Nehri Gürcistan, Acara'da bulunan, Çoloki Nehri'nin sol koludur. Uzunluğu 21,4 km ve havza alanı 65,2 km2dir. Aynı ismi taşıyan bir kent tipi yerleşimi nehir kıyısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Una (Sava)</span> Bosna Hersek ve Hırvatistanda akarsu

Una Kiril: Уна), Hırvatistan ve Bosna-Hersek'te bir nehirdir. Nehrin toplam uzunluğu 214.6 km (133.3 mi) ve havza alanı 9.829 km²'dir. Una nehri adını Romalılardan aldı. Romalılar güzelliğini o kadar benzersiz bulmuşlar ki, ona Tek (Una) adını verdiler. İsminin başka bir yorumu, Hint-Avrupa kökenli unt kelimesinden türetilmiş bir İlirya kökenli kelime olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan coğrafyası</span>

Gürcistan, Kafkasya bölgesinde yer alan bir ülkedir. Batı Asya ve Doğu Avrupa'nın kesişme noktasında yer alır, batıda Karadeniz, kuzeye Rusya, güneyde Türkiye ve Ermenistan ve doğuda Azerbaycan ile sınırlanmıştır. Gürcistan 69,700 kilometrekare (26,911 sq mi) bir alanı kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Shalta Nehri</span> Gürcistandaki nehir

Shalta Nehri, Gürcistan'a bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti'ndeki Hulo sınırları içerisinde yer alan, Açaristskali Nehri'nin sol koludur. Yalnızçam Dağları'nın 2200 metre rakımlı zirvesinden doğan 29 kilometre uzunluğundaki nehir, 223 kilometrelik havza alanına sahiptir. Yağmur, kar ve yeraltı sularından beslenir. İlkbaharda taşkınlara neden olan nehir, yazın ve kışın toprak tarafından emilir. Nehirden yıllık su geçişi ortalama 7.54 mW/s'dir.

<span class="mw-page-title-main">Çiruhistskali</span> Gürcistandaki nehir

Çiruhistskali, Gürcistan'a bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti'ndeki Şuahevi sınırları içerisinde yer alan, Açaristskali Nehri'nin sol koludur. Şavşeti Dağları'nın kuzey yamcında, 2220 metre rakımlı tepelerde doğar. 32 kilometre uzunluğundaki nehrin havza alanı 329 kilometrekaredir. Yağmur, kar ve yeraltı sularından beslenir. İlkbahar ve sonbaharda taşkınlara sebep olan nehirden diğer aylarda görece az su akar. Nehir ağzında yıllık ortalama su akışı 10.9 mW/saniyedir.

<span class="mw-page-title-main">Ğorcomistskali</span> Gürcistandaki nehir

Ğorcomistskali veya Satsihuri, Gürcistan'a bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti'ndeki Hulo sınırları içerisinde yer alan, Açaristskali Nehri'nin sağ koludur. Mesheti Sıradağları'nın güney yamacında, 2165 metre rakımlı tepelerde doğar. 13,4 kilometre uzunluğundaki nehrin havza alanı 97 kilometrekaredir. Yağmur, kar ve yeraltı sularından beslenir. İlkbahar ve sonbaharda taşkınlara sebep olan nehirden diğer aylarda görece az su akar. Nehir ağzında yıllık ortalama su akışı 3.6 mW/saniyedir.