İçeriğe atla

Çoloki Muharebesi (1918)

Çoloki Muharebesi (1918)
Kafkasya cephesi

2 Gürcü asker zırhlı trenin yanında, 1918 Çoloki
Tarih8 Nisan 1918
Bölge
Sonuç Transkafkasya zaferi
Taraflar
Transkafkasya Demokratik Federatif CumhuriyetiOsmanlı İmparatorluğu Osmanlı İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Giorgi MazniaşviliOsmanlı İmparatorluğu Vehip Paşa
Güçler
400 Halk Gariyanı
90 kişilik Zırhlı araç
4 Mitralyöz
6 topçu
7.000 Asker
Kayıplar
4 Ölü
25 yaralı
80 Ölü
600 Yaralı
2 Esir
20 Silah


Çoloki Muharebesi, I. Dünya Savaşı'nda Kafkasya cephesinde Osmanlı İmparatorluğu ile Transkafkasya birlikleri arasında gerçekleşti. Transkafkasya Demokratik Federatif Cumhuriyeti'nin zaferiyle sona erdi

Arkaplan

3 Mart 1918'de Sovyet Rusya ile Almanya, Avusturya-Macaristan, Osmanlı ve Bulgaristan arasında Rusya'nın Birinci Dünya Savaşı'ndan çekildiğini resmileştiren Brest-Litovsk Ateşkes Anlaşması imzalandı. Anlaşmaya göre Rusya, Batum ve Kars Şehirlerini Osmanlı İmparatorluğu'na devretmek zorundaydı. O zamanlar Transkafkasya aslında RSFC'den bağımsızdı ve bağımsızlığını ilan etmemiş olmasına rağmen Transkafkasya Seymi ve Transkafkasya Komiserliği tarafından yönetiliyordu. Osmanlı İmparatorluğu, Brest-Litovsk Antlaşmasında Kendilerine verilen Toprakları Transkafkasya hükûmetinden Kendilerine teslim edilmesini talep etti. Seymi, Osmanlılarla sorunu diplomatik yollarla çözmeye çalıştı. Bu amaçla 12 Mart 1918'de Trabzon Barış Konferansı başlatıldı. Müzakerelerden olumlu sonuç çıkmadı. Müzakerelere paralel olarak Osmanlı Birlikleri kendilerine verilmesi gereken bölgeleri Almak için etmek için askeri operasyonlara başladı.

6 Nisan'da kadar yapılan Operasyonlar

Mart ayında Vehib Paşa komutasındaki [9. Ordu (Osmanlı İmparatorluğu)|9.], [6. Ordu (Osmanlı İmparatorluğu)|6.] ve [3. Ordu (Osmanlı İmparatorluğu)|3.] Osmanlı orduları Kafkasya'ya saldırdı. 31 Mart 1918'de Osmanlılar Batum'u ele geçirdi.[1] Şehirde konuşlanan 4. Piyade Lejyonu Ozurgeti'ye, 2. Piyade Lejyonu ise Çakvi'ye kaçtı. Gürcistan Ulusal Konseyi Başkanı Noe Jordania, Giorgi Mazniaşvili'ye derhal Natani İstasyonu'na giderek Osmanlı Ordusunun Çokloki Nehri'ne ilerlemesini engellemesi talimatını verdi. Mazniaşvili, 1 Nisan'da genelkurmay başkanlığı görevini devraldı.

Gürcü Zırhlı Tren'i

2 Nisan'da Mazniashvili, Osmanlı Birlikleri tarafından yolu kesilen ve kuşatma altına alınan 2. Piyade lejyonunu kurtarmak için Çakvi'ye zırhlı bir tren gönderdi. Osmanlı piyadeleri Kobuleti'nin doğusunda, demiryolu boyunca güçlendirildi ve binlerce süvarisi Çakvi istasyonunda konuşlandırıldı. Zırhlı personel sabah saat 9'da Çakvi istasyonuna gelerek, istasyonda mevzilenen Osmanlı Birliklerini Mitralyöz ateşiyle imha etti. Karalaşvili'nin lejyonu bundan yararlandı ve az kayıpla geri çekildi. 500 askerden oluşan bu lejyonun morali bozuldu ve Mazniaşvli onu yedek olarak İsidore Ramişvili tarafından toplanan gönüllülerle doldurulacak olan Lançhuti'ye gönderdi. Mazniaşvili, 4. piyade lejyonunu dört bin birime bölerek Lichauri, Şekarni, Vaşnar ve Ozurgeti'ye dağıttı. Supsa istasyonunda Poruçiki Karaev'in komutasında bir at bataryası vardı. Mazniaşvili'nin emrinde 4 makineli tüfek, 6 borazancı, 90 askerden oluşan zırhlı bir tren ve 400 Ulusal Muhafız vardı.

Cephe hattı Kotupili limanından başlayıp Şekarni köyüne kadar devam etti. Sağda Karadeniz, solda Acara-Guria dağları ile sınırlanmıştır. Denizden Ozurgeti'ye kadar tüm uzunluk boyunca Çoloki ve Natane nehirlerinin kıyıları ordu için neredeyse geçilmezdi. Sadece yolları bilen yerliler oraya gidebilirdi. Bu bölümün yalnızca iki çıkışı vardı: Natani ve Çoloki üzerindeki demiryolu köprüleri veya Lichauri üzerinden Ozurgeti'ye giden Şaragza. Mazniaşvili orduyu yerel gönüllülerle doldurmaya başladı. jsidore Ramişvili bu konuda ona yardım etti. Kırsal kesimde neredeyse herkesin silahı vardı ve dağıtım için birkaç tüfeğe ihtiyaç vardı.

Noe Jordania Natanda iken Ordusuna Konuşma yapıyor

3 Nisan'da zırhlı bir tren Çoloki'nin güneyinde raydan çıktı. Yol Raylarda yapılan saldırı sırasında Pastan bozuldu. Hemen sonra Gürcü tarafına ateş açıldı ve Gürcü izcilerin ileri müfrezesi de ateşle karşılık vererek iki düşmanı öldürdü ve birkaç silahı ele geçirdi.[2] 4 Nisan'da Osmanlı Birlikleri Kobuleti'yi ele geçirdi.[3] Aralarında bir Subayın'da bulunduğu ve birkaç kişiyi de yaraladı. Osmanlı Birlikleri daha sonra geri çekildi.[4]Noe Jordania, Irakli Tsereteli, Vlasa Mgeladze ve diğerleri Natan'daki Birlikleri cesaretlendirmek için geldiler ve Konuşmalar yaptılar. 5 Nisan günü akşam saat sekizde Gürcü tarafı, Osmanlı Gelibolu 2. Tümeni'nin nispeten küçük bir kısmının Şaragzi ile Özurgeti'ye ve 7.000 askerden oluşan daha büyük bir kısmının demiryolu boyunca Natan'a doğru hareket ettiği yönünde istihbarat aldı. Osmanlı birlikleri, Oçhamuri Nehri'nin demiryolu köprüsüne barikat kurarak ana saldırıyı Natan tarafından başlatacaklarını doğruladı. Demiryolunu abluka altına alarak Gürcü zırhlı trenini çalışmaz hale getirmeyi umuyorlardı. Mazniaşvili bir günde Çoloki köprüsünden ormana uzanan bir demiryolu inşa etti. 6 Nisan akşamı Osmanlılar topçu ateşi açtı.

Çoloki Köprüsündeki Muharebe

8 Nisan'da Osmanlı ordusu Oçhamiru'yu geçti ancak vadiden geçmeyerek Oçhamiru ile Çolok arasındaki ormana sığındı. Mazniaşvili zırhlı trene geri çekilme emrini verdi. Zırhlı personel taşıyıcının arka korumada olması gerekiyordu, ancak daha sonra zırhlı personel taşıyıcının başı Vladimir Goguadze'nin planını paylaştı, planı düşmanın mevzilerine girip bir muharebe yürütmekti. Muharebe 7 Nisan sabahı saat beşte başladı. Zırhlı bir tren düşman saflarına girdi. Ancak Gürcü tarafı böyle bir emir aldığı için ne trenden ne de siperlerden ateş açmadı. Sadece Kargaretli'ye teslim edilen toplar rakibe ateş açtı. Osmanlı Kuvvetleri trene yaklaşınca Gürcüler hem trenden hem de siperlerden ateş açtı. Açık alanda bulunan çok sayıda Osmanlı askerleri öldürüldü. Çatışmaya altı saat kala, bir Osmanlı dragster'ı zırhlı araca çarptı ve trenin ilk vagonunu raylardan fırlattı ve zırhlı araca batıdan yeni bin kişi tarafından başka bir saldırı düzenlendi. Goguadze umudunu yitirmiş ve zırhlı personel taşıyıcının patlaması gereken düğmeye basmıştı, düşmana sadece demir parçaları kalacaktı ama uzaktan kumandadan mayına giden tel koptu ve mayın gelmedi harekete geçti. Bu arada ek yardım istemek üzere gönderilen Akaki Uruşadze Mazniaşvili'ye geldi ve Gori Muhafızlarından oluşan 400 kişilik bir müfreze muharebeye katıldı. Osmanlının savunması nihayet kırıldı ve Osmanlı Kuvvetleri geri çekilmeye başladı. Gürcüler saat 4'ten önce siperlerden çıkarak kaçan düşmana Oçhamuri köprüsünde ulaştı.

Osmanlı ordusu 4 kilometre geri çekildi. Çatışmada Gürcistan tarafında 3 kişi öldü, 25 kişi de yaralandı.[5] Osmanlı tarafında ise Mazniaşvili'nin tahminine göre 500'e yakın kişi, diğer Gürcü Komutanlarına göre ise 1000'e yakın kişi öldürülmüştü. Dr. Vakhtang Gambaşidze'ye göre Osmanlılar 600 yaralı askeri Batum'a taşıyordu. "Sakartvelo" gazetesinin haberine göre Osmanlı tarafında 80 kişi öldürülmüş, 2 asker esir alınmıştı. Gürcüler 20 tüfek ele geçirdi.[6]

Yerel halkın çoğu savaş sırasında kahramanlık gösterdi, Aleksandre Gorgoşidze ve Porfile Gorgoşidze, savaştaki kahramanlıklarından dolayı George Haçı ile ödüllendirildi; Şef Simon Skamkochaishvili tarafından kahramanlık sergilenmiş, rivayete göre keşif gezisine çıkan asker Bolkvadze, bir grup Osmanlı askerinin aniden saldırısına uğrayarak 4'ünü öldürmüş, 4'ünü de esir almıştır. 13 Nisan 1918'de Vladimir Goguadze, ulusal kahraman unvanını alan ilk Gürcü oldu.

Sonuç

Çoloki köprüsünde elde edilen başarı, Gürcü ordusunun diğer birimleri tarafından gölgede bırakıldı. Küçük bir Osmanlı ordusu (topçulu bir tugay) Ozurgeti'ye doğru yürüdü, Liçhauri'de kamp kuran bin kişi direnmedi, mevzilerini terk ederek şehre doğru çekildi. Bu durum paniğe neden oldu, ordu ve devlet kurumları Ozurgeti'den ayrılarak Çohatauri'ye doğru çekilmeye başladı ve Osmanlılar terk edilmiş şehri özgürce işgal etti. Osmanlılar, Ozurgeti'nin yanı sıra Melekeduri'nin bir kısmı olan Çanieti, Liçhauri, Makvaneti, Tsilimta'yı da alarak Vashnar yönünde ilerledi. Gakiruli'den Şekari'ye saldırdılar ancak halkın direnişi nedeniyle Şekari'ye giremediler. Mazniashvili, yedek orduyu Nasakiral geçidindeki Lanchkhuti'ye yerleştirmeyi ve Chokhatauri yolunu kapatmayı başardı. 11 Nisan'da Mazniashvila, Ozurgeti'ye saldırmaya çalıştı ve Vashnari Savaşı gerçekleşti, ancak sonunda askerî eylemler Alman diplomatik müdahalesi ve geçici ateşkes nedeniyle durduruldu. Osmanlılar, mütareke şartlarına uygun olarak 7 Haziran'da Ozurgeti'den ayrıldı.

Kaynakça

  1. ^ ""Sakartvelo" Gazetesi Numara 72" (PDF) (ge). 1918. s. 3. 26 Mart 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  2. ^ ""Sakartvelo" Gazetesi Numara 75" (PDF) (ge). 1918. s. 2. 26 Mart 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  3. ^ "↑ "Sakartvelo" Gazetesi Numara 74" (PDF) (ge). 1918. s. 2. 26 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Şubat 2024. 
  4. ^ ""Sakartvelo" Gazetesi Numara 76" (PDF) (ge). 1918. s. 2. 26 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Şubat 2024. 
  5. ^ ""Sakartvelo" Gazetesi Numara 77" (PDF) (ge). 1918. ss. 2-3. 26 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Şubat 2024. 
  6. ^ ""Sakartvelo" Gazetesi Numara 79" (PDF) (ge). 1918. s. 2. 26 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Şubat 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Acara Özerk Cumhuriyeti</span> Gürcistana bağlı özerk bölge.

Acara Özerk Cumhuriyeti, Gürcistan'ın güneybatı kesiminde yer alan özerk cumhuriyet. Yönetim merkezi Batum'dur. Türkiye'nin hemen kuzeydoğusunda Artvin ve Ardahan illeri sınırında yer alır. Artvin'in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Sarp Sınır Kapısı Batum'a açılır. Bir süre Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde kalmış olan Acara Özerk Cumhuriyeti, 1921'de imzalanan Kars Antlaşması'nın bir sonucu olarak Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adıyla kurulmuş, Sovyetler Birliği'nin dağılıp Gürcistan'ın bağımsız olmasından sonra bugünkü adını almıştır. Gürcistan'ın merkezî yönetimine tabi olan Acara Özerk Cumhuriyeti, Türkiye ile tarihî, dinî ve kültürel yakınlığa sahiptir. 1921 Kars Antlaşması metnine göre Türkiye, bölgeyi dinî toplulukların bütün haklarını garanti altına alan geniş bir yönetimsel özerkliğe sahip olması ve Batum limanından vergisiz şekilde serbest ticaret yapabilmesi koşuluyla Gürcistan'a bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek hızlı demiryolu</span> Konvansiyonel sistemlerden önemli ölçüde daha hızlı ve gelişmiş demiryolu taşımacılığı ve teknoloji ile geliştirilmiş altyapı sistemleri

Yüksek hızlı demiryolu (YHD), kendine özgü ray sistemi ve bu sisteme entegre özel raylı taşıtları ile geleneksel demiryolu trafiğinden önemli ölçüde daha hızlı ulaşıma imkân tanıyan demiryolu taşımacılığı türüdür. Dünya çapında bir tek geçerli standart tanım bulunmamakla birlikte, 250 kilometre/saat (160 mph) ve üstü hıza uygun yeni demiryolu hatları ve 200 kilometre/saat (120 mph) ve üstü hıza uygun geliştirilmiş mevcut demiryolu hatları yaygın olarak yüksek hızlı demiryolu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Tren</span> raylar üzerinde giden ulaşım ve taşıma aracı

Tren, raylar üzerinde bir ya da birkaç lokomotif tarafından çekilen veya itilen vagonlardan oluşan ulaşım aracı. Tren kelimesi Türkçe ve diğer dillere Latince trahereden (çekmek) türeyen eski Fransızca trahinerden gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya Cephesi</span> Osmanlı Cephesi

Kafkasya Cephesi, I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu'nun 2. ve 3. orduları ile Rus İmparatorluğu Kafkas Ordusu'nun karşı karşıya geldikleri cephe. Kafkasya Cephesi, savaş sırasında Doğu Anadolu Bölgesi içlerine kadar genişlemiş, Trabzon, Bitlis, Muş ve Van şehirlerine kadar yayılmıştır. Kara harbi, Karadeniz Bölgesinde bulunan Osmanlı İmparatorluğu deniz gücü ve Rus donanması tarafından desteklenmiştir.

Serdarabad Muharebesi, 21 Mayıs-29 Mayıs 1918 tarihinde Ermeni düzenli ordusu, Ermeni milisi ve Osmanlı ordusunun karşılaştığı savaştır. Serdarabad Anıtı bu savaş anısına dikilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti</span> ilk Azerbaycan cumhuriyeti (28 Mayıs 1918-28 Nisan 1920)

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti veya kısaca Azerbaycan Cumhuriyeti, Doğu Kafkasya'da yerleşmiş ve yüzölçümü 147.629 km2 olan, Müslüman ve Türk toplumlarında kurulan ilk laik ve demokratik devlet. Nüfusu 2 milyon kişiye ulaşan cumhuriyetin sınırları kuzeyde Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti, kuzeybatıda Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, batıda Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ve güneyde İran'la belirlenmiştir. Azerbaycan'da en büyük şehir olan Bakü'nün Bolşevik Bakü Sovyeti'nin kontrolünde olması nedeniyle, AHC'nin geçici başkenti Gence olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tahtakıran, Göle</span>

Tahtakıran, Ardahan ilinin Göle ilçesine bağlı bir köydür.

<i>Turgut Reis</i> (zırhlı)

Turgut Reis veya SMS Weißenburg, Alman İmparatorluğu Donanması'nın ilk okyanus ötesi savaş gemilerinden biridir. Alman İmparatorluğu Donanması'nın ardından son olarak Osmanlı donanmasında görev yapmıştır. Alman İmparatorluğu'nda 1890'larda yapılan Brandenburg sınıfı dört ön-dretnot zırhlısından üçüncüsüdür. 1890 yılında AG Vulcan firmasının Stettin tersanesinde inşası başlamış, 1891'de denize indirilmiş, 1894 yılında tamamlanmıştı. Brandenburg sınıfı zırhlılar, üç adet ikiz tarette taşıdıkları altı büyük kalibre top ile, dönemin standardı olan iki adet ikiz taret taşıyan zırhlılardan farklıydılar. İngiliz Kraliyet Donanması, bu gemilere "whaler" adını vermişti. Turgut Reis, kendisiyle aynı sınıftan gemiler olan SMS Brandenburg, SMS Wörth ve SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm ile aynı yıllarda suya indi.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti</span> 1918 - 1921 yılları arası var olmuş ülke

Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, Gürcistan'ın 1918-1921 arasında bağımsız olduğu dönemdeki adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Muharebesi (1918)</span> 1. Dünya Savaşı sırasında Rus ve Türk orduları arasında geçen savaş

Bakü Muharebesi, 1918 yılında Azeri ve Dağıstanlı gönüllülerle takviye edilen ve Kafkas İslam Ordusu adı verilen Osmanlı Ordusu'nun Bakü Sovyeti, Britanya İmparatorluğu, Merkezi Hazar Diktatörlüğü ve Beyaz Ordu karşısında Bakü'yü almak için giriştiği muharebe.

<span class="mw-page-title-main">Çekoslovak Lejyonu</span>

Çekoslovak Lejyonu, I. Dünya Savaşı sırasında İtilaf Devletleri bünyesinde savaşan Çek ve Slovaklardan oluşan gönüllü ordu. Rus İç Savaşı'nda önemli bir silahlı güç olarak yer almış, I. Dünya Savaşı'nın ardından Çekoslovakya'nın bağımsızlığının ilanında etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sibirya Müdahalesi</span>

Sibirya Müdahalesi, 1918-1922 yılları arasında İtilaf Devletlerinin Rus İç Savaşına Bolşeviklere karşı müdahil olarak Rusya’nın Doğu sahillerini işgal ederek Beyaz Ordu'yu destekleme harekâtları. Bu harekâta özellikle Japonya İmparatorluğu yoğun bir askerî güç verecek ve 1920 yılında diğer İtilaf Devletleri çekilirken Sibirya bölgesini işgal etmeye devam edecektir.

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı tren</span>

Zırhlı tren, zırh ile korunmuş trendir. Çoğunlukla top, uçaksavar ve makineli tüfekle silahlandırılmıştır. Özellikle 19. yüzyılın sonuyla 20. yüzyılın başında yoğunlukla kullanılmıştır. Bu dönemde hızlı ilerleme kabiliyetine sahip büyük ateş gücü sağladığı için tercih edilmiştir. Karayollarının gelişmesi ve her türlü zeminde ilerleyebilen büyük ateş kabiliyetli silahların geliştirlimesiyle kullanımı neredeyse durmuştur. Zırhlı trenler günümüzde havadan saldırılara çok açık, demiryollarının kolayca sabote edilebileceği için güvenliği sorunlu ve tek bir demiryolu hattına bağlı olduğu için verimsizdir.

<span class="mw-page-title-main">Halkapınar Aktarma Merkezi</span> Konak, İzmirde bir aktarma merkezi

Halkapınar Aktarma Merkezi, TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonu, İzmir Metro A.Ş.'ye ait hemzemin metro ve tramvay istasyonları ve ESHOT ve İZULAŞ otobüslerine hizmet veren otobüs duraklarından oluşan aktarma merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcü-Ermeni Savaşı</span>

Gürcistan-Ermenistan Savaşı, 1917'de Ekim Devrimi yani Bolşevik Devrimi'nden sonra başlamıştır. 7 ilâ 31 Aralık 1918 tarihleri arasında sürmüştür. Yeni kurulan Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ve Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti'nin Kvemo Kartli ve Lori'nin kontrolünü ele geçirmek için verdikleri savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon Konferansı</span>

Trabzon Konferansı veya Trebizond Barış Konferansı, Mart ve Nisan 1918 arasında Osmanlı İmparatorluğu ile Transkafkasya Seymi ve hükûmeti arasında Trabzon'da düzenlenen bir konferanstı. Açılış oturumu 14 Mart 1918'de yapıldı. Temsilciler, Osmanlı İmparatorluğu için Tümamiral Hüseyin Rauf Bey, Transkafkasya delegasyonu olarak Akaki Çhenkeli idi.

<span class="mw-page-title-main">Rus İç Savaşı'nda Müttefiklerin müdahalesi</span> Askeri harekât

Rus İç Savaşı'nda Müttefiklerin müdahalesi, 1918 yılında Rus İç Savaşı sırasında başlatılan çok uluslu bir askerî harekâttır. Ana hedefler, Çekoslovak Lejyonuna yardım etmek, Rus limanlarındaki mühimmat ve silah tedarikini sağlamak ve Doğu Cephesini yeniden kurmaktı.

<span class="mw-page-title-main">Giorgi Mazniaşvili</span>

Giorgi Mazniaşvili, Gürcü general ve Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti'nin (1918–1921) önde gelen askeri şahsiyetlerinden biridir. Kızıl Ordu'nun Gürcistan'ı işgali sırasında Bolşeviklerle birlikte hareket ederek Türkleri Batum'dan çıkarmış ve kenti Kızıl Ordu güçlerine teslim etmiştir. 1937'de Büyük Temizlik sırasında Stalin rejimi tarafından kurşuna dizilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Demiryolları</span> Gürcistanın ulusal demiryolu şirketi

Gürcistan Demiryolu LLC, Gürcistan'ın ulusal demiryolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Şekvetili</span>

Şekvetili, Doğu Karadeniz kıyısında, Natanebi nehrinin ağzında yer alan Ozurgeti Belediyesi, Guria, Gürcistan'da yer alan bir köy ve deniz beldesidir. Şekvetili, popüler eğlence parkı Tsitsinatela'ya, büyük kapalı mekan Black Sea Arena'ya ve Gürcistan'ın mimari simge yapılarının ölçekli modellerinin açık hava sergisi olan Minyatür Park'a ev sahipliği yapmaktadır.