İçeriğe atla

Çoklu ön yükleme

GRUB, Ubuntu ve Windows Vista için girişlerle, ikili önyükleme örneği

Çoklu önyükleme (multi-booting), tek bir bilgisayara birden çok işletim sistemi kurma ve hangisinin ön yükleneceğini(booting) seçebilme eylemidir. Çift önyükleme (dual-booting) terimi, özellikle iki işletim sisteminin ortak yapılandırmasını ifade eder. Çoklu önyükleme, özel bir ön yükleyici gerektirebilir.

Kullanım

Çoklu önyükleme, birden fazla işletim sisteminin bir bilgisayarda bulunmasına izin verir; örneğin, bir kullanıcının en sık kullandığı birincil işletim sistemi ve daha az sıklıkla kullandığı alternatif bir işletim sistemi olarak düşünülebilir. Çoklu önyüklemenin kullanılmasının bir başka nedeni de yeni bir işletim sistemini tamamen değiştirmeden araştırmak veya test etmek olabilir. Çoklu önyükleme, yeni bir işletim sisteminin gerekli tüm uygulamaları yapılandırmasına ve istenirse eski işletim sistemini kaldırmadan önce verileri taşımasına olanak tanır. Çoklu önyüklemeye olası bir alternatif, konuk işletim sistemlerini çalıştıran bir veya daha fazla sanal makineyi barındırmak için bir hipervizör kullanıldığı sanallaştırmadır. Çoklu önyükleme, farklı yazılımların farklı işletim sistemleri gerektirdiği durumlarda da yararlıdır. Çoklu önyükleme yapılandırması, kullanıcının tüm yazılımlarını tek bir bilgisayarda kullanmasına olanak tanır. Bu genellikle birden fazla işletim sistemini önyükleyebilen NTLDR, LILO veya GRUB gibi bir önyükleyici kullanılarak gerçekleştirilir. Çoklu önyükleme, geliştirme veya test amacıyla birden çok işletim sistemi gerektiğinde yazılım geliştiricileri tarafından da kullanılır. Bu sistemlerin tek bir makinede olması, donanım maliyetlerini düşürmenin bir yoludur.

Teknik sorunlar

Birim başına işletim sistemi sayısı (mantıksal sürücü)

OS/2 çift önyükleme yapılandırmasında, C sürücüsü hem DOS hem de OS/2 içerebilir. Kullanıcı, gerekli kopyalama, taşıma ve yeniden adlandırma işlemlerini yapmak için DOS veya OS/2 komut satırından BOOT komutunu[1] verir ve ardından C:'de belirtilen sisteme yeniden başlar. Diğer sistemler, aynı mantıksal sürücüdeki alternatif sistemler için benzer mekanizmalar sağlar.

Depolama aygıtı başına işletim sistemi sayısı

Çoklu önyüklemeli bir bilgisayarda, birden çok işletim sisteminin her biri kendi depolama aygıtında bulunabilir veya bazı depolama aygıtları farklı bölümlerde birden fazla işletim sistemi içerebilir. MBR'de bulunan veya MBR tarafından yüklenen önyükleyici, mantıksal sürücülerin bir menüsünü görüntüler ve seçilen önyükleyiciyi o sürücünün PBR'sinden yükler.

Depolama aygıtı başına bir işletim sistemine sahip bir bilgisayar örneği, Windows'u bir disk sürücüsünde ve Linux'u başka bir disk sürücüsünde depolayan çift önyüklemeli bir bilgisayardır. Bu durumda, çoklu önyüklemeli bir önyükleyici kesinlikle gerekli değildir, çünkü kullanıcı açıldıktan hemen sonra BIOS yapılandırmasına girmeyi seçebilir ve istenen sürücüyü önyükleme sırası listesinde ilk sırada yapabilir. Ancak, sürücülerden birinde çoklu önyüklemeli bir önyükleyiciye sahip olmak, BIOS'u her zaman o sürücüden önyüklemeye başlayacak şekilde ayarlamak (yani, önyükleme yükleyicisini buradan yüklemek) ve ardından kullanıcının bu önyükleyicinin menüsü kullanarak bir işletim sistemi seçmesine izin vermek daha uygundur. Her işletim sisteminin kendi ayrılmış disk sürücüsü olduğunda, özel disk bölümleme gerekli değildir.

Depolama aygıtı başına birden çok işletim sistemine sahip bir bilgisayara bir örnek, hem Windows hem de Linux'u aynı disk sürücüsünde depolayan, ancak sistemdeki BIOS'un kullanıcının bireysel sürücüleri ve bölümleri önyüklemesine izin vermediği çift önyüklemeli bir bilgisayardır. Bu durumda, çoklu önyüklemeli bir önyükleyici gereklidir . Ayrıca, her işletim sistemine disk sürücüsünde kendi bölümünü vermek için disk bölümlenmelidir. Bu gereklidir, çünkü her sistemin kendi dosya ve çalıştırma talimatları vardır. Ayrıca, tamamen ayrı bir işletim sistemi kullanıldığında, bölümlerin farklı bir biçimde biçimlendirilmesi gerekebilir. Örneğin, bir kullanıcı hem Windows'u hem de Linux'u yüklemeyi planlıyorsa, Windows ext4'ü çalıştıramayacağından Windows bölümü büyük olasılıkla NTFS biçiminde biçimlendirilir ve Linux bölümü büyük olasılıkla Linux, NTFS'de çalışılamayacağı için ext4 dosya biçiminde şu şekilde biçimlendirilir. Ancak, bir kullanıcı Windows'un iki sürümünü çift önyüklemeyi planlıyorsa (örn. Windows 7 ve Windows Vista ) veya iki Linux sürümü (örn. Linux Mint ve Ubuntu Linux ), ardından aynı dosya sistemi (örn. NTFS veya ext4) hem sürücülerde hem de bölümlerde kullanılabilir.

Bölümlendirme

Temel konsept, genellikle önyükleme, kök, veri depolama ve yedeklemeler için ayrı bölümler dahil olmak üzere, planlanan her kuruluma uyum sağlamak için bir diskin bölümlenmesini içerir.[]

MBR loader

Air-Boot gibi bir MBR yükleyici, iz 0'daki standart önyükleme kodunu bir seçim menüsü görüntüleyen ve seçilen sistemi yükleyen kodla değiştirir. Bazıları, örneğin Air-Boot, harici bir yapılandırma menüsü gerektirmeden, otomatik olarak veya kullanıcı tarafından önyükleme sırasında yapılandırılabilir.

Linux ön yükleyicileri

GRUB ve LILO gibi Linux yükleyicileri, MBR'de veya bir PBR'de bulunabilir. Seçim menülerini kontrol etmek için /boot içindeki yapılandırma dosyalarını kullanırlar,

OS/2 Boot Manager

OS/2 Önyükleme Yöneticisi bir birincil bölüme kurulmalıdır. OS/2 bölümleme yardımcı programları, menüde, her biri birincil bölümde veya genişletilmiş mantıksal bölüm içindeki mantıksal birimde olabilen en fazla dört sistemi yapılandırabilir. OS/2 Önyükleme Yöneticisi menüsüne GRUB gibi bir önyükleyiciyi dahil etmek mümkündür ve başka bir önyükleyici için menüye OS/2 Önyükleme Yöneticisini dahil etmek mümkündür. Air-Boot, GRUB ve LILO gibi daha yeni yükleyiciler daha fazla esneklik sunar.

Microsoft Windows ve Linux

Popüler bir çoklu önyükleme yapılandırması, her biri kendi bölümünde bulunan Linux ve Windows işletim sistemlerini çift önyüklemektir. Windows, bölüme özgü kurulumlara izin vermek dışında çoklu önyükleme sistemlerini kolaylaştırmaz veya desteklemez ve hiçbir önyükleyici seçeneği sunulmaz. Bununla birlikte, mevcut Linux yükleyicilerinin çoğu çift önyüklemeyi barındırır (ancak bölümler hakkında biraz bilgi sahibi olmak istenir). Genellikle yüklemeler sorunsuz ilerler, ancak yeniden başlatıldığında, önyükleyici iki işletim sisteminden yalnızca birini tanır.[2]

Ana önyükleme kaydının işaret ettiği birincil önyükleyici olarak bir Linux önyükleme yöneticisi /yükleyicisi (genellikle GRUB ) kurmanın bazı avantajları vardır. Windows işletim sistemleri, uygun şekilde kurulmuş Linux önyükleyicileri tarafından bulunur, ancak Windows önyükleme yöneticileri Linux kurulumlarını tanımaz (Windows, Linux dosya sistemleriyle yerel olarak ilgilenmez). MBR önyükleme kodu, Sistem Kurtarma CD'sinde bulunan dd ile yedeklenebilir ve geri yüklenebilir.

Genellikle Windows'un ilk birincil bölüme yüklenmesi önerilir. Hem Windows hem de Linux'un önyükleme yükleyicileri, bölümleri sayarak türetilen bir sayı ile bölümleri tanımlar. (Not: Hem Windows hem de Linux, bölümleri, diskteki bölümlerin sırasından farklı olabilecek bölüm tablosundaki bölümlerin sırasına göre sayar.) Bir sabit sürücünün sonuna bölüm eklemek veya silmek, ondan önceki bölümler üzerinde hiçbir etkiye sahip olmayacaktır. Ancak, bir sabit sürücünün başına veya ortasına bir bölüm eklenir veya silinirse, sonraki bölümlerin numaralandırması değişebilir. Sistem bölümünün sayısı değişirse, bir işletim sisteminin önyüklenmesi ve düzgün çalışması için önyükleyicinin yeniden yapılandırılması gerekir.

Windows bir birincil bölüme kurulmalıdır (ve eski sistemlerde bu ilk bölüm olmalıdır). Linux, sabit sürücüdeki herhangi bir konumda bir bölüme kurulabilir ve ayrıca mantıksal bölümlere (genişletilmiş bölüm içinde) kurulabilir. Linux, genişletilmiş bölüm içindeki bir mantıksal bölüme kurulursa, birincil bölümlerdeki değişikliklerden etkilenmez.

Neutral MBR

GRUB'u MBR'de depolamanın bir alternatifi, Windows'u veya diğer genel PC önyükleme kodunu MBR'de tutmak ve GRUB veya başka bir önyükleyiciyi Windows'tan farklı bir birincil bölüme kurmak, böylece MBR'yi nötr tutmaktır.[3] Önyükleme sırasında işletim sistemi seçimi, sonuç olarak, bölüm tablosu girişinde önyükleme veya "etkin" bayrağının ayarlandığı birincil bölüm içinde yapılandırılan önyükleyiciye bağlıdır; bu, bir DOS, OS/2, eComStation, ArcaOS[4] önyükleyicisi olabilir. veya BSD, Linux veya Windows'a ek olarak.

Önyükleme bayrağı Windows birincilinde ayarlandığında, Windows Boot Manager, EasyBCD gibi bir program kullanılarak başka bir yüklü önyükleyiciyi zincirlemek için kullanılabilir.[5] Bu, etkin bölümün önyükleme yöneticisinin önce kullanıcıdan hangi işletim sisteminin önyükleneceğini seçmesini isteyeceği, ardından gerekirse GRUB gibi bir başkasını, hatta mantıksal bir bölüme kurulmuş bir önyükleyiciyi yükleyeceği ve ardından GRUB'un Linux çekirdeğini normalde olduğu gibi yükleyeceği anlamına gelir. GRUB, MBR'ye kuruldu.

Etkin bölüm ayrıca, IBM'in OS/2 Warp ve türevleriyle birlikte gelen önyükleme yöneticisi gibi, önyüklenecek bir işletim sistemi seçmekten başka bir amacı olmayan bir bölüm de olabilir.

Apple's Boot Camp

Boot Camp, Intel tabanlı Apple Macintosh bilgisayar sahiplerinin Mac'lerine Windows XP, Vista, 7, 8 ve 10 yüklemelerine olanak tanır. Yazılım, 10.5 (Leopard) sürümünden bu yana Mac OS X ile birlikte gelir. Daha önce uygulama beta sürümünde Apple'ın web sitesinden indirilebiliyordu.

Boot Camp, HFS+ dosya sistemlerinin tahribatsız disk bölümlenmesine ve yeniden boyutlandırılmasına, önyükleme menüsü seçeneklerine ve gerekli aygıt sürücüleriyle CD yazma seçeneğine olanak tanır. Windows XP, Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arabirimi (eski BIOS'un ardılı) ile uyumlu olmadığından, ilk Intel Mac'lerdeki bellenimin, önce BIOS öykünmesini desteklemek için güncellenmesi gerekir. BIOS öykünmesi, bir uyumluluk destek modülü (CSM) ile sağlanır. Apple, Windows olmayan bölüm biçimlerini veya sürücüleri desteklemez, bu nedenle diğer işletim sistemlerini doğrudan Boot Camp aracılığıyla yapılandırmak mümkün değildir. Ancak, Windows'un XP olmayan sürümleri de dahil olmak üzere Intel Macintosh'un BIOS öykünmesini kullanabilen herhangi bir işletim sistemi çalıştırılabilir. Ubuntu Linux dağıtımı, açık kaynaklı sürücülerle birlikte özel mülk aygıt sürücülerini kullanma seçeneği sundukları için bu amaç için özellikle popülerdir.

Ayrıca bakınız

  • Önyükleme(Booting)
  • Önyükleyicilerin karşılaştırılması
  • GNU GRUB
  • Microsoft Windows altında ext2/3/4 için Ext2Fsd desteği
  • Çoklu Önyükleme Spesifikasyonu
  • Windows To Go
  • Windows'ta Çoklu önyüklemeyi yapılandırmak için ücretsiz bir program olan NeoSmart Technologies'in EasyBCD'si
  • XOSL, ücretsiz, grafiksel, açık kaynaklı bir önyükleyici
  • Sanallaştırma

Kaynakça

  1. ^ "OS/2 Commands by Name". OS/2 Command Reference. First. IBM. 1999. Switches between the DOS and OS/2 operating systems that are on the same hard disk (drive C). 
  2. ^ "Booting Problem of Linux in windows boot loader - [Solved] - Open Source Software". Tom's Hardware. Erişim tarihi: 2 Nisan 2018. []
  3. ^ "openSUSE Bugs/grub". openSUSE Bugs/grub. 28 Ocak 2010. 3 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2017. 
  4. ^ "ArcaOS". Blue Lion, by Arca Noae. 13 Kasım 2016. 18 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2017. 
  5. ^ "How to add an entry for a Linux distribution in Windows' boot menu". Linux BSD OS. 21 Temmuz 2012. 27 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

<span class="mw-page-title-main">GNU GRUB</span>

Grand Unified Bootloader ya da GNU GRUB, bilgisayar açılışında işletim sistemlerini yüklemeye yarayan özgür bir önyükleme yazılımıdır. GNU Tasarısı'nın bir parçasıdır. GRUB, işletim sisteminin yüklenerek açılmasını sağlar. Birden fazla sayıda işletim sisteminin yüklü olduğu bilgisayarlarda bilgisayar açılışında bir menü ekrana getirerek kullanıcının bu işletim sistemleri arasında geçiş yapabilmesini sağlar.

<span class="mw-page-title-main">BIOS</span> EPROM adı verilen bir yonga üzerinde ROM Bellek biçiminde yer alan yazılım

BIOS,. EPROM adı verilen bir yonga üzerinde ROM Bellek biçiminde yer alan bir tür yazılımdır. Bilgisayar açıldığı anda işlemciye tüm diğer donanımları sırasıyla tanıtır. Donanımların temel iletişim protokollerini belirler. İşletim sisteminin başlangıç öğelerinin herhangi bir sürücüden yüklenmesini sağlar. İşletim sistemi çalışırken donanım ve işletim sistemi arasındaki ilişkileri düzenler.

<span class="mw-page-title-main">GUID</span>

Bilgisayar donanımında, GUID Bölümleme Tablosu, fiziksel sabit disk üzerindeki bölümleme tablosunun şeması için kullanılan bir standarttır. Intel tarafından, modası geçmiş ve IBM PC'lerden geriye kalan IBM PC BIOS'ların yerini alması için teklif edilen EFI Standardı'nın bir parçasıdır. EFI GPT'yi kullanırken BIOS MBR'yi kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Disk bölümlendirme</span>

Bölümlere ayırma, bilgisayarda sabit disk üzerinde işletim sistemlerine özgü mantıksal formatlamaya izin veren mantıksal bölümlerin oluşturulması, bilgisayar mühendisliğinde sabit disk sürücüsünün bölümlere ayırılması ile gerçekleştirilir. Diskin bölümlere ayrılması mantıksal hacim yönetiminin önünü açan bir tekniktir.

Cloud, Los Angeles'in kurduğu anonim şirket "Good LLC" tarafından ortaya çıkarılan "tarayıcı tabanlı işletim sistemi"dir. Şirket ilk olarak üçüncü canlı örneğinde şimdi ağır bir şekilde Ubuntu'ya dayanan gOS adlı bir Linux dağıtımını piyasaya sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Önyükleme</span> CPUya ilk elektrik verildiğinde bilgisayarın çalışabilmesi için uygulamaya konulan işlemler bütünü ve çalışan uygulamalar

Bilgisayar biliminde önyükleme, bir donanım veya bir yazılım komutu ile elektrik verilen bilgisayarı başlatma işlemidir. Açıldıktan sonra, bir bilgisayarın merkezî işlem biriminin (CPU) ana belleğinde yazılım yoktur, bu nedenle bazı işlemlerin yürütülebilmesi için yazılımı belleğe yüklemesi gerekir. Bu, CPU'daki donanım veya bellenim veya bilgisayar sistemindeki ayrı bir işlemci tarafından yapılabilir. İşletim sistemi ve bazı uygulamalar elde başlatıldığında, önyükleme tamamlanır.

<span class="mw-page-title-main">Canlı USB</span>

Canlı USB, önyüklenebilen tam bir işletim sistemi içeren taşınabilir bir USB'ye bağlı harici veri depolama aygıtıdır. Terim, USB flash sürücüleri anımsatır, ancak sırasıyla "canlı HDD" ve "canlı SSD" olarak adlandırılsalar da, harici bir sabit disk sürücüsünü veya yarıiletken sürücüyü kapsayabilir. Canlı CD'lerden sonraki evrimsel adımdır, ancak yazılabilir depolamanın ek avantajıyla, önyüklenen işletim sisteminde özelleştirmelere izin verir. Canlı USB'ler, sistem yönetimi, veri kurtarma veya test sürüşü için gömülü sistemlerde kullanılabilir ve USB cihazına ayarları kalıcı olarak kaydedebilir ve yazılım paketlerini yükleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Önyükleme Ortamı</span>

Windows Preinstallation Environment, PC'ler, iş istasyonları ve sunucular dağıtım için kullanılan Windows'un hafif versiyonudur veya çevrimdışı iken bir sorun çekimi işletim sistemidir. MS-DOS boot diskleri değiştirmek için tasarlanmıştır ve USB bellek aygıtı, IPXE, PXE, CD-ROM ya da sabit disk üzerinden booting edilebilir. Geleneksel büyük şirketler ve OEM tarafından kullanılır, ve Windows Otomatik Yükleme Seti (WAIK) üzerinden şimdi ücretsiz yazılım olarak kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">MSConfig</span>

MSConfig, Microsoft Windows işletim sisteminde yer alan bir yapılandırma menüsüdür. Başlangıçta çalışacak yazılımı, aygıt sürücülerini ve Windows hizmetlerini devre dışı bırakabilir, yeniden etkinleştirebilir veya önyükleme parametrelerini değiştirebilirsiniz.

<span class="mw-page-title-main">Windows NT mimarisi</span>

Microsoft tarafından üretilen ve satılan bir işletim sistemi satırı olan Windows NT'nin mimarisi, kullanıcı modu ve çekirdek modu olmak üzere iki ana bileşenden oluşan katmanlı bir tasarımdır. Tek işlemcili ve simetrik çok işlemcili (SMP) tabanlı bilgisayarlarla çalışmak üzere tasarlanmış, önleyici, yeniden gelen bir işletim sistemidir. Giriş/çıkış isteklerini işlemek için, I / O istek paketlerini (IRP'ler) ve zaman uyumsuz G / Ç'yi kullanan paket odaklı G / Ç kullanırlar. Windows XP'den başlayarak, Microsoft Windows'un 64 bit sürümleri hazırlanmaya başladı; Bundan önce, bu işletim sistemleri yalnızca 32-bit sürümlerde mevcuttu.

<span class="mw-page-title-main">XNU</span>

XNU, MacOS işletim sisteminde kullanılmak üzere Aralık 1996'dan beri Apple'da geliştirilen ve Darwin işletim sisteminin bir parçası olarak ücretsiz ve açık kaynaklı yazılım olarak piyasaya sürülen bilgisayar işletim sistemi çekirdeğidir. Ayrıca, iOS, tvOS ve watchOS işletim sistemlerinin çekirdeği olarak da kullanılır. XNU, "X Not Unix"'in bir kısaltmasıdır.

Disk şifreleme içerisindeki bilgiyi kimliği doğrulanmamış kişilerden korumak için kolayca çözülemeyecek okunmaz bir koda dönüştüren bir teknolojidir. Disk şifreleme disk şifreleme yazılımı veya diske veya diskin herhangi bir bölümüne giden her bir bit veriyi şifreleyen bir donanım kullanır. Veri belleğine kimliği doğrulanmamış kişilerin erişmesini engeller.

<span class="mw-page-title-main">SystemRescue</span> Linux dağıtımı

SystemRescue, x86 ve x64 mimarili bilgisayarlar için tasarlanan bir Linux dağıtımıdır. SystemRescueCD'nin temel amacı, bir sistem çökmesinden sonra önyüklenemeyen veya başka şekilde hasar görmüş bilgisayar sistemlerini onarmaktır. SystemRescueCD'nin kalıcı bir işletim sistemi olarak kullanılması amaçlanmamıştır. Canlı CD, USB bellek veya her türlü sabit diskten çalışır. François Dupoux liderliğindeki bir ekip tarafından tasarlanmıştır. Arch Linux tabanlıdır. 6.0 sürümünden itibaren init sistemi olarak systemd'ye sahiptir.

Güvenli mod, bir işletim sisteminin tanılama modudur. Ayrıca uygulama yazılımı tarafından bir çalışma moduna da atıfta bulunabilir. Güvenli mod, bir işletim sistemindeki sorunların hepsini olmasa da çoğunu düzeltmeye yardımcı olmayı amaçlar. Ayrıca, sahte güvenlik yazılımlarını kaldırmak için yaygın olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Multi-booting</span>

Çoklu önyükleme(multi-booting), tek bir bilgisayara birden çok işletim sistemi kurma ve hangisinin ön yükleneceğini(booting) seçebilme eylemidir. Çift önyükleme(dual-booting) terimi, özellikle iki işletim sisteminin ortak yapılandırmasını ifade eder. Çoklu önyükleme, özel bir ön yükleyici(booting) gerektirebilir.

<span class="mw-page-title-main">TestDisk</span>

TestDisk, kullanıcıların kayıp bölümleri kurtarmasına veya bozuk dosya sistemlerini onarmasına yardımcı olan ücretsiz ve açık kaynaklı bir veri kurtarma aracıdır. TestDisk, bozuk bir sürücü hakkında ayrıntılı bilgi toplayabilir ve bu bilgiler daha sonra analiz için bir teknisyene gönderilebilir. TestDisk'in desteklediği işletim sistemleri: DOS, Microsoft Windows, Linux, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, SunOS ve MacOS. TestDisk, bölümlenmemiş ve bölümlenmiş ortamları işler. Özellikle GUID Bölüm Tablosunu (GPT), Apple bölüm haritasını, PC/Intel BIOS bölümleme tablolarını, Sun Solaris dilimini ve Xbox sabit bölümleme şemasını tanır. TestDisk bir komut satırı kullanıcı arabirimi kullanır. TestDisk, silinen dosyaları %97 doğrulukla kurtarabilir.

rEFInd

rEFInd, UEFI ve EFI tabanlı makineler için bir önyükleme yöneticisidir. Tek bir kalıcı aygıta kurulu birden çok işletim sistemini başlatmak için kullanılabilir. Ayrıca UEFI uygulamalarını başlatmak için bir yol sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Hobi amaçlı işletim sistemi</span>

Bir hobi amaçlı işletim sistemi geliştirmek, bilgisayarı hobi olarak gören kişiler için daha karmaşık ve teknik bir seçenek olabilir. Hobi işletim sistemi tanımı da bazen biraz belirsiz olabilir. Bunlar, geliştirici bakış açısından geliştiricilerin/yazılım topluluklarının sadece eğlenmek ya da öğrenmek amacıyla yaptıkları projeler olabilir, kullanıcı bakış açısından kullanıcıların geniş çaplı ve tam işlevsel bir sistemden ziyade sadece bir oyuncak olarak kullandıkları/kurcaladıkları veya kendilerini geliştirdikleri sistemler olarak da görülebilir ya da çok büyük bir kullanıcı tabanına sahip olmayan küçük bir topluluğa sahip bir işletim sistemi olarak da tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">SeaBIOS</span>

SeaBIOS, x86 sistemleri için serbestçe kullanılabilen bir ürün yazılımı olarak hizmet veren bir x86 BIOS'un açık kaynaklı bir uygulamasıdır. Uyumluluğu hedefleyerek, tipik bir tescilli x86 BIOS tarafından uygulanan standart BIOS özelliklerini ve çağrı arayüzlerini destekler. SeaBIOS, coreboot yükü olarak çıplak donanım üzerinde çalışabilir veya QEMU ve Bochs gibi emülatörlerde doğrudan kullanılabilir.