İçeriğe atla

Çok katlı mağazacılık

Le Bon Marché çok katlı mağazacılığa örnektir.

Çok katlı mağazacılık (bölümlü mağaza), müşterilerine birçok çeşit ve tür ürün sunan, kapasitesi yüksek perakende mağaza çeşididir. Daha iyi yönetilmesi amacı ile, her katın kendi içerisinde yönetildiği, katların verimliliği ile farklı pozisyonlar alınabilen, satış personeli yerlerinin periyodik aralıklarla değiştirildiği ve personelin her reyonda veya katta çalışmak zorunda olduğu bir sistemi bulunmaktadır.[1]

Çok katlı mağazalar gıda dışında: Ev tekstili, mobilya, spor, züccaciye, kozmetik, giyim, halı vb.. ürünler satmaktadırlar. Boyner, Huzur, Evkur, YKM, Marks&Spencer gibi mağazalar, çok katlı mağazacılık yapmaktadır.[2]

Çok katlı mağazacılık çalışma yapısı

Çok katlı mağazacılıkta, merkezi olmayan tek mağazalar ve genellikle bir genel merkezi olan zincir mağazalar bulunmaktadır. Genel merkezin belirlediği plan ve hedef doğrultusunda mağazaların yönetim ve satış çalışmalarını sürdürmektedirler.Bağımsız çalışan bölümlü ve çok katlı mağazalarda ise bütün çalışanlar birlikte satış çalışmalarını sürdürmektedirler.

Mağaza genel merkezlerinin farklı stratejik konumlandırmaları olabilmektedir. Zincir mağazalarda satın alma genel merkez tarafından yapıldığından dolayı, mağaza içerisinde satın alma departmanı bulunmamaktadır. Mağaza genel merkezi yöntemlerini netleştirirken, mağaza yöneticilerinin ve müşteri ile en çok iletişimde olan satış elemanlarının düşüncelerini de dikkate almalıdırlar. Mağaza yöneticisi genel merkez tarafından belirlenmektedir. Mağazada içerisinde çalışmakta olan bölüm yöneticilerini, mağaza personelini ve şefleri genel merkez belirlemektedir. Bu seçimi doğrudan mağaza yöneticisi de yapabilmektedir. Mağazanın kendi bünyesinde insan kaynakları departmanı varsa satış elemanları bu bölüm tarafından işe alınır. Bu departman yoksa, genel merkez içerisindeki insan kaynakları departmanı işe alma görevini üstlenmektedir.[3]

Çok katlı mağazacılık çalışan kadrosu

Bölümlü ve çok katlı mağazalarda,

  • Mağaza yöneticisi,
  • İnsan kaynakları,
  • Müşteri ilişkileri,
  • Tutundurma faaliyetleri,
  • Satın alma,
  • Temizlik işleri,
  • Depo ve teslim hizmetleri departmanları,
  • Her kat veya reyonda bir satış şefi,
  • Satış elemanları bulunur.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Perakendeci Kurumların Sınıflandırılması". 20 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2015. 
  2. ^ "Perakende Mağaza Formatları". 31 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2015. 
  3. ^ "Megep Modül". 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2015. 
  4. ^ "Department Store". 24 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">IKEA</span> İsveç merkezli mobilya ve ev dekorasyon mağazaları zinciri

IKEA, Delft, Hollanda merkezli montaja hazır mobilya, mutfak aletleri ve ev aksesuarları tasarlayan ve satan çok uluslu bir İsveçli şirketler grubudur. 1943'te 17 yaşındaki Ingvar Kamprad tarafından İsveç'te kurulan IKEA, 2008'den bu yana dünyanın en büyük mobilya perakendecisidir. Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Ocak 2018 itibarıyla Kamprad, $58,7 milyarlık tahminî net servetiyle dünyanın en zengin sekizinci kişisidir.

<span class="mw-page-title-main">Migros (Türkiye)</span> Türk süpermarket zinciri

Migros Ticaret A.Ş., Türkiye'deki süpermarket zincirlerinden biridir. Migros'un temelleri 1954 yılında İstanbul Belediyesi'nin aldığı kararla, İsviçre'de "Ucuzluğun Kralı" sloganıyla bilinen Migros perakendecisinin benzerinin Türkiye'de kurulması ile atıldı. İstanbullulara tanzim satışlarını da sunan Migros, dönemin İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Fahrettin Kerim Gökay tarafından açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yimpaş Holding</span> mağazalar zinciri

Yimpaş Holding, 1982 yılında Yozgat'ta Dursun Uyar tarafından kurulmuş bir holdingtir.

Fenerbahçe Spor Ürünleri San ve Tic A.Ş. (Fenerium), Fenerbahçe Spor Kulübü'nün ürünlerinin satışını yapan anonim şirket.

Teknosa, 2000 yılında Sabancı Holding tarafından kurulan, elektronik ve teknolojik eşya perakendeciliği alanında faaliyet yürüten, İstanbul merkezli şirket.

<span class="mw-page-title-main">Kartal Yuvası</span> Beşiktaş JK taraftar mağazası

Kartal Yuvası, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün lisanslı ürünlerini satan mağazalar zinciridir.

<span class="mw-page-title-main">Alışveriş merkezi</span>

Alışveriş merkezi (AVM), büyük ve orta büyüklükteki kentlerde çeşitli ürünlerin ve yaygın markaların satışı için genelde bir firma bünyesinde bazen de kooperatif olarak faaliyet gösteren büyük satış mağazası, çarşı kompleksi. Modern anlamda alışveriş merkezleri, şehirlerin hızla büyümesi ve kent merkezlerinin alışveriş için uzak kalması nedeniyle ortaya çıkmıştır.

Mudo A.Ş. Türkiye'de ve çeşitli ülkelerde 125'ten fazla mağazası bulunan hazır giyim ve dekorasyon perakendeciliği sektöründe hizmet veren mağazalar zinciri ve markadır. Markanın adı kurucuları olan Mustafa Taviloğlu ve Doğan Gürün'ün isimlerinin ilk hecelerinden esinlenilerek oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Şok (market)</span> Türk market zinciri

ŞOK Marketler Ticaret A.Ş., Türkiye merkezli bir indirim marketleri zinciridir. Şirket, 1995 yılında Migros tarafından kurulmuş olup Ağustos 2011 tarihinde Yıldız Holding şirketlerinden Gözde Girişim liderliğinde bir konsorsiyum tarafından satın alındı. Şirketin merkezi İstanbul'un Üsküdar ilçesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Apple Store</span> Apple ürünlerinin satıldığı perakende mağaza zinciri

Apple Store, Apple Inc.'in sahibi olduğu ve işlettiği perakende mağazaları zinciridir. Mağazalarda, Mac, iPhone, iPad, iPod, Apple Watch, Apple TV, dijital medya oynatıcılar, yazılım ve seçilen üçüncü taraf aksesuarları da dahil olmak üzere çeşitli Apple ürünleri satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Raf</span>

Raf, sergilenen, depolanan veya satışa sunulan eşyaları tutmak için evde, konutda, işletmede, mağazada veya başka yerlerde kullanılan düz yatay bir düzlemdir. Yerden kaldırılır ve genellikle kısa uzunluklu taraflarında desteklerle tutturulur / desteklenir. Sütun veya kolonlarla da tutulabilir. Bir raf aynı zamanda bir sayaç, çıkıntı, manto veya raf olarak da bilinir. Muhtemelen monte edilmiş bir duvara yerleştirilmek üzere tasarlanmış masalar, konsol masaları olarak bilinir ve ayrı ayrı raflara benzer. Mağaza ve süpermarketlerde raflar reyon oluşturur.

Yataş ya da eski adıyla Süntaş A.Ş. 1976 yılında kurulan bir yapay sünger ve mobilya üretim firmasıdır. Sünger, yatak, baza, baza başlığı, koltuk, modüler mobilyalar, ev tekstili gibi birçok ev ürününün imalatını ve satışını gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Uyum Gıda</span> gıda ve mağazacılık şirketi

Uyum Gıda, 1998 yılında İskender Keleş, Ali Akyüz, Mehmet Akyüz, Ahmet Akyüz, Erdal Tüfekçi, Yusuf Balkan ve İsmail Çalışkan tarafından kurulmuştur.

Microsoft Store, Microsoft şirketinin perakende mağazalar zinciri ve bir online alışveriş sitesidir. Microsoft tarafından sahip olunan ve işletilen bilgisayar, bilgisayar yazılım ve tüketici elektroniği dağıtımıdır. Mağazalar "Dünya çapında tüketiciler için PC ve Microsoft perakende satış deneyimini geliştirmek ve tüketicilerin bilgisayar ve yazılım alımları konusunda daha bilinçli kararlar almasına yardım etme" konusunda hedefliyor.

<span class="mw-page-title-main">Hipermarket</span>

Bir "hipermarket", bir süpermarket ile bir çok katlı mağazacılıkı birleştiren megamarketdir. Sonuç, tam bakkal hatları ve genel mallar dahil olmak üzere tek bir çatı altında geniş bir ürün yelpazesi taşıyan geniş bir perakende tesisidir. Teorik olarak, hipermarketler müşterilerin tüm rutin alışveriş ihtiyaçlarını tek bir yolculukta karşılamalarını sağlar. Hipermarket terimi, 1968'de Fransız ticaret uzmanı Jacques Pictet tarafından icat edildi.

<span class="mw-page-title-main">Megamarket</span>

Megamarket, genellikle perakende zincirinin bir parçası olarak fiziksel büyük bir perakende satış tesisidir. Bunlar gıda ürünleri, donanım, kitaplar veya tüketici elektroniği gibi belirli bir aralıkta mallar konusunda uzmanlaşmıştır. 50.000 fit kareden fazla büyük ölçekli binalarda bulunan mağazalar genellikle sade bir şekilde tasarlanmıştır. Mağaza, genel olarak her türlü ürünleri satabilir, ticari ürün perakendecisi olabilir. Ancak, önceki formatı olan geleneksel mağazalar, genellikle "çok katlı mağazacılık" olarak sınıflandırılmaz ve belirli bir uzmanlık alanıyla sınırlı olabilir. Bazı ülkelerde hipermarket terimi sıklıkla kullanılır, ABD'de ise hem Target Corporation hem de Walmart'ın en çok sunduğu format için belirli bir terim yoktur.

Mağazacılık veya Merchandising, en geniş anlamda, ürünlerin perakende sektöründe bir tüketiciye satışına katkıda bulunan herhangi bir uygulamadır. Perakende satış mağazasında, merchandising, satılmaya hazır ürünlerin çeşitliliği, bu ürünlerin ilgi alanını teşvik edecek şekilde sergilenmesi ve müşterilerin satın almalarını teşvik etmesi anlamına gelir. Bunun için gondol, gondolbaşı, sunum standı uygulanır.

<span class="mw-page-title-main">Görsel mağazacılık</span>

Görsel mağazacılık, satışları en üst düzeye çıkarmak için perakende sektöründe gelişen kat planları ve üç boyutlu göstergelerdeki pratiktir. Restoranlar, süpermarketler, mağazalar kendilerini pazar doygunluğunda ayırt etmenin bir aracı olarak görsel mağazacılık kullanıyor. Görsel pazarlama, bir nesne, yerleştirildiği bağlam ve ilgili imajı arasındaki ilişkiyi inceleyen disiplindir.

<span class="mw-page-title-main">Gratis</span> Türkiyede bulunan kişisel bakım ürünleri mağazası zinciri

Gratis, 2009 yılında İstanbul'da kurulan bir kişisel bakım ve kozmetik marketi zinciridir. Gratis mağazasında satılan ithal markaların yanı sıra pek çok markaya ait ürünün yer aldığı Gratis; makyaj ürünleri, bebek bakımı, temizlik, hijyen, aşırtırmalık ve diğer 13 farklı kategoride 8 binden fazla ürünü satmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dm-drogerie markt</span>

dm, merkezi Karlsruhe'de bulunan bir Alman perakende zinciridir. Şirketin yaklaşık 3.850 şubesi vardır ve yaklaşık 60.000 çalışan sayısına sahiptir. dm Almanya'daki en büyük perakende zinciri grubudur.