İçeriğe atla

Çok kısa öykü

Ezop Masalları çok kısa öykülerin ilk örneklerinden biri olarak kabul edilebilir.

Çok kısa öyküler, kısa kısa öykü ya da küçürek öykü, uzunluğu oldukça kısa olan bir yazım türüdür. Bu türün genel bir tanımı yoktur. Bazı kaynaklar bu tür öykülerin uzunluğunun üç yüz kelime kadar kısa olabileceğini belirtir. Bin kelime kadar uzun öyküleri de bu kategoriye sokanlar vardır.[1] Bu kavram için ayrıca kısa kısa öykü, kıpkısa öykü, küçürek öykü, mini-kurmaca ya da minimal öykü isimlendirmeleri de kullanılmıştır.[]

New Times adlı yayının editörü olan Steve Moss'a göre bu tür için gereken uzunluk tam 55 kelimedir. Bir diğer görüş ise öykünün başlığının yedi kelimeden uzun olamayacağı yönündedir. Tirelerin kelime sayısını etkilemediği var sayılmaktadır; ancak İngilizce gibi dillerde tire ile iki parçaya ayrılmış olan birleşik kelimeler iki kelime olarak sayılır.[2]

Tarihçe

Türün tarihi Ezop Masalları'na kadar uzanır. Bu türün yazarları arasında Sadi, Bolesław Prus, Anton Çehov, O. Henry, Franz Kafka, H.P. Lovecraft, Ernest Hemingway, Julio Cortázar, Arthur C. Clarke, Ray Bradbury, Kurt Vonnegut, Jr., Fredric Brown ve Lydia Davis vardır. İnternetle birlikte gelen kısa ve öz öyküler için istek, bu tür öyküleri daha da yaygınlaştırmıştır. E-dergiler ve hipermetin siteleri (ia(¶) gibi)[3] bu tür öyküler yazmaları için yazarları teşvik etmişlerdir. Buna rağmen pek çok basılı dergi de çok kısa öyküler yayımlamaktadır. Bunların arasında İngilizce yayın yapan SmokeLong Quarterly,[4] Flash Fiction Online,[5] ve Vestal Review.[6] sayılabilir. Her gün birçok kısa öykü yayımlama amaçlı projeler de mevcuttur.[7] Micro Ödülü sadece bu tür eserler için kurulmuş olan ilk ödüldür.[8]

Çok kısa öykülerin kelime sayısına dayanan türleri vardır. Bunun örnekleri "Nanofiction", Drabble ve 69'luktur. "Nanofiction" olarak bilinen öyküler en az bir karakter ve bir konuyla birlikte tamamlanmış öykülerdir; ancak tam 55 kelimeye sahiptirler. Drabble ise başlık dışında tam yüz kelimeden oluşur. 69'luk adlı tür ise yine başlık hariç olmak üzere 69 kelimedir. 69'luk bir Kanada dergisi olan NFG'nin düzenli olarak yayımladığı bir türdü, dergi her hafta bu tür bir öykü yayımlıyordu. Çok kısa öykü yazarı Bruce Holland Rogers bir başlık ve üç tane 69'luktan oluşan "369" diye adlandırdığı öyküler yazmıştır.[9]

Mikro Ödülü

Yıl Kazanan Yayın tarihi
2008 “Reconstruction Work”
Yazar: Bruce Holland Rogers
Flash Fiction Online
2009 “Let x”[10]
Yazar: Chad Simpson
Esquire.com
2010 “The Children’s Factory”[11]
Yazar: Michael Stewart
Birkensnake 2
2011 “Choosing a Photograph for Mother's Obituary"
Yazar: Kevin A. Couture
The Antigonish Review

Kaynakça

  1. ^ "Flash Fiction". Percontra.net. 7 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2010. 
  2. ^ "Sample Shorties 55-word short stories". Morrimostow.com. 14 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2011. 
  3. ^ "in a (paragraph) (ISSN: 2154-1760)". Inaparagraph.com. 14 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2010. 
  4. ^ "Duotrope's Digest - Publication Details: SmokeLong Quarterly". Duotrope.com. 17 Mayıs 2010. 17 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2010. 
  5. ^ "Duotrope's Digest - Publication Details: Flash Fiction Online". Duotrope.com. 16 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2010. 
  6. ^ "Duotrope's Digest - Publication Details: Vestal Review". Duotrope.com. 20 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2010. 
  7. ^ "365 Tomorrows". 10 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2011. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2020. 
  9. ^ Word Games, The Writer, January 2006
  10. ^ "http://www.esquire.com/blogs/books/Chad-Simpson-Napkin-Fiction". The Books Blog. Esquire. 15 Ağustos 2008. 4 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2011.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  11. ^ Stewart, Michael. "The Children's Factory". Birkensnake, issue ii. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Roman</span> bir kişi ya da bir grup insanın başından geçenleri, onların iç ve dış yaşantılarını belli bir kronolojik, mantıksal, duygusal ya da sanatsal ilişkiyi gözeterek öyküleyen uzun kurgusal anlatı

Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.

<span class="mw-page-title-main">İncil</span> Nasıralı İsanın yaşamını, öğretilerini, ölümünü ve dirilişini anlatan biyografi metinleri

İncil, İsa'nın yaşamını, öğretilerini, ölümünü ve dirilişini anlatan her bir biyografidir. Matta, Markos, Luka ve Yuhanna tarafından kaleme alınmış olan ve yazarlarının adlarıyla anılan dört incil, Yeni Ahit'in ilk dört bölümünü teşkil eder. İncil sözcüğü Türkçe konuşan kimseler arasında sıklıkla Yeni Ahit anlamında kullanılır. Bu kullanıma –hatalı olsa dahi– Türkçe Hristiyan kaynaklarda da rastlanabilir. Bu kaynaklarda Müjde sözcüğü de Yeni Ahit anlamında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Masal</span> kurgusal bir hikaye içeren folklorik fantezi karakterler

Masal ya da erteği esas itibarıyla sözlü anonim halk edebiyatı ürünü, kahramanları arasında olağanüstü kişi veya yaratıkların bulunabildiği, anlatılan olayların tamamen gerçek dışı olduğu, yer ve zaman ögesinin ise daima belirsiz olduğu bir anlatı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">J. D. Salinger</span> Amerikalı yazar (1919 – 2010)

Jerome David Salinger ya da J. D. Salinger,, 1951 tarihli Çavdar Tarlasında Çocuklar başlıklı romanıyla ve münzevi yaşam tarzıyla tanınan Amerikalı yazar. Yayımlanmış son eseri 1965 tarihlidir ve son röportajını da 1980'de vermiştir.

Bilimkurgu, bilim kurgu ya da bilim-kurgu, yakın ya da uzak gelecek ile ilgili öykülerin bugün olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını da kullanarak oluşturulmasıdır. Bilimkurgu bazen geçmişi de kurgulayabilir. Bilimkurgu kitap, sanat eserleri, televizyon, film, bilgisayar oyunları, tiyatro eserleri ve diğer kitle iletişim araçlarında bulunabilir. Yapısal ve pazarlama bağlamında bilimkurgu güncel gerçeklik içinde bulunmayacak kurgusal ögeler içeren yaratıcı çalışmaları tanımlamak için kullanılabilir. Bu tanımlama fantastik, korku ve ilgili türleri de içerir.

Kısa çizgi veya tire, sözcükleri birleştirmek ve tek bir sözcüğün hecelerini ayırmak için kullanılan bir noktalama işaretidir. Tire kullanımına tireleme denir. Tirelenmemiş, tirelenmiş bir sözcük örneğidir. Kısa çizgi, daha uzun ve farklı kullanımlara sahip kısa çizgilerle veya eksi işareti ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hikâye</span> gerçek ya da tasarlanmış olayları ilgiyi çekecek bir biçimde anlatan, genellikle beş on sayfadan oluşan düzyazı türü

Hikâye ya da öykü, gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatım türlerinden ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Hûd</span> Hud Peygamber

Hûd, Kur'an'da adı geçen peygamberlerden birisidir. Eski Ahit'te adı Eber olarak geçen peygamber ile Hûd peygamberin aynı kişi oldukları tahmin ediliyor. Eski Ahit'in en Antik Yunanca versiyonlarından birinde Eber'in yaşamış olduğu dönem, Kur'an'daki Hûd'un yaşadığı döneme denk düşer. Eber kelimesi kimi iddialara göre İbrani ve Arap kelimelerinin kökenini oluşturur. Yahudi kutsal metinlerinde bahsedilen Eber, Nuh'un soyundandır ve İbrahim'in atalarındandır. Bazı İslam kaynakları Hûd peygamberin 150 sene ömür sürdüğü ve peygamberlik yaptığı dönemin yaklaşık olarak MÖ 2400 civarında olduğunu belirtir.

Ahmet Büke, Türk öykü yazarı.

Adnan Özyalçıner, Türk yazardır.

<i>Balonla Beş Hafta</i> Jules Vernein macera romanı

Balonla Beş Hafta, Fransız yazar Jules Verne'in 1863 yılında basılan macera romanı.

Uzun hikâye veya uzun öykü (novella), hikâyeden uzun, romandan kısa, olayları hikâyeden daha ayrıntılı ve kişi kadrosu hikâyeden daha geniş olan bir edebî türdür. Uzun hikâyeyi roman ve hikâyeden ayıracak ölçütler tartışmalı olsa da Science Fiction and Fantasy Writers of America derneğinin Nebula Ödülleri'ni dağıtırken kullandığı ölçüte göre 17.500 ila 40.000 arası kelime içeren eserler uzun hikâye olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Duru</span> Türk yazar ve gazeteci (1933-2009)

Mehmet Orhan Duru, Türk öykücü, yazar, gazeteci ve veteriner.

<span class="mw-page-title-main">The End (Lost)</span> Lostun final bölümü

"The End", American Broadcasting Company'de gösterilen drama televizyon dizisi Lost'un final bölümüdür. Bölüm, sezonun on yedinci ve on sekizinci; toplamda ise 120 ile 121. bölümüdür. Final bölümü önce Amerika Birleşik Devletleri'nin doğu kısmında, ardından Birleşik Devletler'in batı kısmı ile Kanada, İtalya, Portekiz, İspanya, Türkiye, İrlanda, İsrail ve Birleşik Krallık'ta aynı anda yayınlandı. Jack Shephard, Kate Austen, Benjamin Linus, John Locke, James "Sawyer" Ford, Claire Littleton, Sayid Jarrah, Hugo "Hurley" Reyes, Miles Straume, Jin-Soo Kwon, Sun-Hwa Kwon ve Desmond Hume, bölümün merkezinde olan karakterlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Mikrobilgisayar</span> daha çok işlemci işlevi ya da görevi gören, analitik algoritmaya dayanan bilgisayar türü

Mikrobilgisayar terimi merkezî işlem birimi olarak mikroişlemcisi olan bilgisayardır. Ana bilgisayarlara göre daha küçüktür. Bu tür bilgisayarlar bir baskılı devre kartı üzerine monte edilmiş bir mikroişlemci, bellek ve giriş/çıkış devreleri barındırır. Bu tür bilgisayarlardan önce gelen anabilgisayarlar ve minibilgisayarlar, mikrobilgisayarlara nazaran daha pahalı ve büyüktü. Birçok mikrobilgisayar kişisel bilgisayarlara çok benzer.

Hugo Ödülü her yıl, Dünya Bilimkurgu Derneği tarafından bir önceki yılın en iyi bilimkurgu veya fantezi çalışmalarına verilir. Ödül, ismini öncü bilimkurgu dergisi Amazing Stories'in kurucusu Hugo Gernsback'ten almıştır ve bir zamanlar resmî olarak Bilimkurgu Başarı Ödülü olarak biliniyordu. Ödül, "spekülatif kurgu için iyi bir vitrin" ve "bilimkurgu yazanlar için en iyi edebiyat ödülü" olarak tanımlanmıştır. En İyi Dramatik Sunum Hugo Ödülü her yıl, bir önceki yılın tiyatral film, dizi bölümü veya bilimkurgu ve fantezi ile ilgili diğer dramatik çalışmalarına verilir.

Hugo Ödülleri her yıl, World Science Fiction Society tarafından bir önceki yılın en iyi bilimkurgu ve fantezi eserlerine verilir. Ödülün adı, bilimkurgunun öncü dergilerinden Amazing Stories'in kurucusu Hugo Gernsback'ın adından gelir ve önceleri resmi olarak Bilimkurgu Başarı Ödülü olarak bilinirdi. Ödül spekülatif kurgu için mükemmel bir vitrin ve bilimkurgu edebiyatı için en çok tanınan edebi ödül olarak tanımlanmıştır. En İyi Roman Hugo Ödülü bir önceki yıl İngilizce olarak yazılmış ya da İngilizceye çevrilmiş olan bilimkurgu ya da fantezi romanları için her yıl verilir. Eser, topluluk tarafından 40.000 kelimeyi aştığı takdirde roman olarak tanımlanmaktadır. Daha kısa eserler için ise kısa öykü, öykü ve kısa roman kategorilerinde ödüller verilmektedir. En İyi Roman Hugo Ödülü 1954 ve 1957 yılları dışında, 1953'ten beri her yıl dağıtılmaktadır. Normal Hugo Ödüllerine ek olarak, 1996'dan itibaren, Geçmişe Yönelik Hugo Ödülleri de verilmeye başlamıştır. Bu geçmişe yönelik ödüller yalnızca daha önce World Science Fiction Convention yapılmış ama ödül dağıtılmamış olan yıllar için dağıtılmaktadır. Günümüze kadar, 1946, 1951 ve 1954 yılları için en iyi roman ödülü verilmiştir.

Pelin Buzluk, Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Olen Butler</span> Amerikalı yazar

Robert Olen Butler, kısa öykülerden oluşan A Good Scent from a Strange Mountain isimli eseriyle 1993 yılında Pulitzer Ödülü kazanan Amerikalı yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 5320</span>

Nokia 5320 XpressMusic, Nokia tarafından XpressMusic taşınabilir cihaz serisinin bir parçası olarak 2008 yılında piyasaya sürülen bir Symbian OS S60 akıllı telefonudur. Telefon, ana hatları belirlenmiş tuş takımlarına sahip sağlam bir şeker çubuğu gövdesine sahiptir. Müzik ve multimedya oynatımını vurgular. Öne çıkan özellikler arasında daha iyi ses kalitesi için özel bir 3D ses yongası, 24 saat müzik çalma, 3.5 mm ses jakı, N-Gage uyumluluğu ve müzik/oyun tuşları vardır. Piyasaya sürüldüğü sırada telefon ABD, Avrupa ve Asya pazarlarında 220 dolara mal oldu.