İçeriğe atla

Çok Meydan

Koordinatlar: 46°21′29″K 28°49′19″D / 46.35806°K 28.82194°D / 46.35806; 28.82194
Çok Meydan
Çok Maydan
Komün
Koordinatlar: 46°21′49″K 28°49′11″D / 46.36361°K 28.81972°D / 46.36361; 28.81972
İdare
 • Belediye başkanıGheorghii Cîrboba (Bağımsız[1])
Nüfus
 (2014)[2]
 • Toplam2.903
Zaman dilimiDAS
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (DAYS)

UTC+03.00

Çok Meydan (GagavuzcaÇok Maydan), Moldova Cumhuriyeti'nin Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi'ne bağlı bir komün ve köydür. 2004 nüfus sayımı, komünü 3.926 kişilik bir nüfusa sahip olarak sıraladı.[3] Nüfus sayımında 3.657 Gagavuz vardı. Azınlıklar arasında 149 Moldovalı, 45 Rus, 33 Ukraynalı, 14 Bulgar ve 16 Roman vardı.

Coğrafi koordinatları 46° 21' 29" Kuzey, 28° 49' 19" Doğu'dur.

Kaynakça

  1. ^ "Lista primarilor aleși în cadrul Alegerilor Locale Generale din 14 iunie 2015" (Rumence). Central Election Commission of Moldova. 2015. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2016. 
  2. ^ Results of Population and Housing Census in the Republic of Moldova in 2014 8 Mayıs 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.: "Characteristics - Population (population by communes, religion, citizenship)". National Bureau of Statistics of the Republic of Moldova. 2017. 19 Nisan 2017 tarihinde kaynağından (XLS) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2017. 
  3. ^ Statistica Moldovei. "[1] 24 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Accessed March 8, 2009.


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Polonyalılar</span> Polonya halkından veya bu halkın soyundan olan kimse

Polonyalılar veya Lehler, ortak bir tarihi, kültürü paylaşan, Lehçe dilini konuşan ve Polonya'da doğmuş veya sonradan vatandaşı olup, kültüre adapte olmuş kişilerin bulunduğu topluluk. Polonyalıların Polonya'daki nüfusu, 37.394.000 olarak tahmin edilmektedir. Bunların yalnızca 36.522.000 kadarı Lehçe konuşandır. Avrupa, Amerika ve Avustralasya'da geniş bir Polonyalı diasporası bulunmaktadır. Günümüzde Polonyalıların en yoğun olduğu Polonya kentleri Varşova ve Silezya'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni diasporası</span> Ermenistan dışındaki Ermeni toplulukları

Ermeni diasporası, Ermenilerin yerli halk olarak kabul edildiği bölgeler dışında yaşayan Ermeni topluluklarını ifade eder. Ermenistan dışında 3-4 milyon kadar Ermeni'nin yaşadığı iddia edilmektedir. Ancak sağlıklı istatistikler yoktur. Ermenilerin diasporada en yoğun olduğu ülkeler Rusya, ABD ve Fransa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Gagavuzlar</span> Güney Moldova ve güneybatı Ukraynanın Türk etnik grubu

Gagavuzlar ya da Gagauzlar, bugünkü Moldova Cumhuriyeti'nde, başta Gagavuzya olmak üzere kuzeydoğu Bulgaristan, Ukrayna, Romanya ve Yunanistan'da yaşayan, çoğunluğu Ortodoks Hristiyan olan bir Türk halkı. Ayrıca Trakyanın yerli halkı Müslüman Gacalların ve Marmara, Batı Karadeniz'in yerli halkı olan Manavların Yörük olmayan katmanının nüfusunun Gagavuzlardan geldiğine inanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türk dünyası</span> Doğu Asyadan başlayıp Alaskaya kadar uzanan bir diaspora

Türk dünyası, 20. yüzyılın sonları ve 21. yüzyılda tüm Türk halkları için kullanılan coğrafi ve kültürel bir kavramdır. Oldukça geniş bir coğrafya alanını kapsayan Türk dünyası içinde en batıda Kosova, Karadağ, en doğuda Moğolistan yer alır. Bu coğrafyayı Avrasya coğrafyası olarak belirtmek mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Komrat</span> Moldovada şehir

Komrat, Moldova'ya bağlı özerk bir cumhuriyet olan Gagavuzya’nın başkentidir. Kent yerleşimi, Yalpuk deresi etrafına toplanmıştır. Ayrıca ülkenin üç ana yerleşim biriminden biri olan Komrat dolayının da merkezidir. 2004'teki sayıma göre nüfusu 47.000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanlar</span> Güneydoğu Avrupada yaşayan bir halk

Yunanlar ya da Helenler, Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk, İtalya, Türkiye, Mısır ve Doğu Akdeniz'i çevreleyen diğer ülkelerde yaşamış veya yaşayan, aynı zamanda da dünya çapına yayılmış ve diasporalar oluşturmuş bir etnik grup.

Karadağlılar, Güney Slavları'ndan bir halk. Sırplardan ayrı bir halk olmalarına rağmen uzun bir süre devam eden zaman ortaklığı nedeniyle çoğunlukla Sırplarla karıştırılırlar ve Sırpları gittikçe özümsemişlerdir. Fakat Karadağ hükûmetinin ülke dilini Sırpçadan ayrıştırma çabası ve ülkelerin ayrılmasıyla (Sırbistan-Karadağ) Sırplardan ayrışma yönünde bir politika izlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'nın uluslararası tanınması</span> Vikimedya liste maddesi

17 Şubat 2008 tarihinde Kosova Meclisi'nde okunan bağımsızlık bildirgesinin ardından Sırbistan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı tanıyan ve tanıma ya da tanımama emareleri gösteren ülkeler ve tepkileri. Yerel saat farkı nedeni ile ilk olarak Kosta Rika tarafından resmen tanınan Kosova'yı ilk olarak Afganistan resmen tanımıştır. ABD başkanı George W. Bush yaptığı açıklamada Kosova'nın artık bağımsız olduğunu belirtmiş ve ardından resmî açıklama gelmiştir. Türkiye tanıma belgesini Kosova makamlarına ileten ilk ülke olmuştur. Sırbistan ve Rusya kararı yasa dışı olarak nitelemişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Nüfus yoğunluklarına göre ülkeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Nüfus yoğunluklarına göre ülkelerin listesi. Bu liste, bağımsız ülke ya da özerk bölgelerde bir kilometrekarede yaşayan insanların sayısına göre oluşturulmuşur. Tabloda geçen yüzölçümü verileri, göl, baraj ve akarsuları da kapsar. Tablodaki sayılar, toplam nüfusun yüzölçümüne bölünerek elde edildiği için nüfusun gerçek dağılışını yansıtmamaktadır. Bağımsız olmayan ya da uluslararası camiada tanınmamış ülkeler eğik yazıyla gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İslam dünyası</span> Müslüman çoğunluklu ülkeleri, yerleri ve bölgeleri kapsayan tanım

İslam dünyası veya Müslüman dünyası, İslâmî bir devlet yapısına sahip ülkeler ile birlikte nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerin tümünü ifade eden bir kavramdır. Bu, İslâm'ın dini inançlarına ve yasalarına veya İslam'ın uygulandığı toplumlara bağlı olan herkesi kapsamaktadır. Günümüzde İslam ülkelerinin tek çatı altında toplandığı tek uluslararası kurum, İslâm İşbirliği Teşkilatı'dır. Modern bir jeopolitik anlamda bu terimler, dahil edilmek için üzerinde anlaşmaya varılmış kriterler olmamasına rağmen, İslâm'ın yaygın olduğu ülkeleri ifade etmektedir. Müslüman çoğunluklu ülkeler terimi, genellikle ikinci anlamda kullanılan bir alternatif terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Gagavuzya Cumhuriyeti</span> 1990–1994 yılları arasında Doğu Avrupada var olan tanınmayan devlet

Gagavuzya Cumhuriyeti Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Moldova Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'den ayrılan ve 1990 – 1994 yılları arasında bağımsız olduktan sonra barışçıl bir şekilde Moldova'ya katılan devlet. Günümüzde Gagavuz Özerk Bölgesi olarak adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerikalılar</span> Amerika Birleşik Devletlerinde doğan veya sonradan vatandaşı olan Amerika yerlileri

Amerikalılar veya Amerikanlar, Birleşik Devletler'de doğan ya da sonradan vatandaşı olanları kapsayan diplomatik bir topluluktur. Birleşik Devletler, çoğunlukla son 500 yıl içinde kıtaya göçen Avrupalılar, Asyalılar, Afrikalılar ve Orta Doğululardan oluştuğu için belirli bir etnisite değil, belirli bir yasa çerçevesi içinde ilerlemiş bir demonime sahiptir. Bir diğer bakış açısıyla birçok farklı etnik gruba ev sahipliği yaptığı için kültürü, yasası ve ulusu ırksal ya da etnik şekilde değil, diplomatik değerler topluluğu şekilde yorumlanır.

Kolombiyalılar, Güney Amerika'da yer alan Kolombiya'da doğmuş veya aile kökeni bu ülkeye dayanan insanlardır.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Brezilya ziyaretçileri Brezilya'nın dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır.

Müslümanlar ya da Müslimani, Yugoslavya'da devleti oluşturan altı halktan biri olarak sınıflandırılmış bir etnik gruptur. Bu terim 1971'de Yugoslavya vatandaşı Slav Müslümanlar için resmi bir tanımı olarak kabul edildi, bu nedenle başta Bosna Hersek’in modern Boşnakları olmak üzere, Goralılar ve Torbeşler gibi farklı etnik kökenlere sahip Güney Slav kökenli İslami halkları tek bir topluluk olarak bir araya getirdi. Bu tanım, Arnavutlar, Türkler ve Romanlar gibi Slav olmayan Müslümanları içermiyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kavuşan</span>

Kavuşan, Kavşan veya Favşan Moldova'nın Căușeni Bölgesi'nde yer alan bir kasabadır.

<span class="mw-page-title-main">Gagavuzya bayrağı</span>

Gagavuzya bayrağı 1995 yılından bu yana Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi'nin resmi sembolü olarak kullanılmakta ve Moldova tarafından bölgesel bir sembol olarak kabul edilen bayraktır. "Gökyüzü Bayrağı" olarak bilinen bayrak, mavi-beyaz-kırmızı kabile renklerine, üçgen şeklinde düzenlenmiş üç sarı yıldız içeren bir tasarıma sahiptir. Bayrağın tasarımı günümüzde tartışılmaktadır; ancak yıldızlar Moldova'daki üç Gagavuz belediyesini temsil ettiği bilinmektedir. Üç renk, Gagavuzya'da da popüler olan Rusya bayrağı andırmaktadır; bu konu Gagavuz ve Moldova siyasetçileri arasında tartışma konusu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Gribova</span> Moldovada ilçe

Gribova Moldova, Drochia Bölgesinde bir köydür. 2004 nüfus sayımında, komünün 2.175 nüfusu vardı.

Kongaz Moldova Cumhuriyeti'nde bulunan Gagauz Özerk Bölgesi'nin bir komünü ve köydür. 2004 yılında yapılan nüfus sayımına göre komünün nüfusu 12.327 kişidir Bunun 11.849'u Gagavuzdur ve geri kalan azınlık nüfusu ise 149 Moldovalı, 128 Rus, 91 Ukraynalı ve 62 Bulgar oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avdarma</span> Moldovada ilçe

Avdarma Moldova Cumhuriyetine bağlıGagauz Özerk Bölgesi'nde bulunan bir komün ve köydür. 2004 nüfus sayımına göre komün, 3.564 kişilik bir nüfusa sahiptir. Sakinlerin 3.356'sı Gagavuzlar oluştururken; geriye kalan azınlık nüfus dağılımını ise 47 Rus, 43 Ukraynalı, 42 Moldovalı, 32 Bulgar ve 25 Çingene oluşturmaktadır. Köydeki Tarih ve Etnografya Müzesi 2011 yılında açılmıştır.