Kelvin, Uluslararası Birim Sistemi'ne göre temel sıcaklık ölçüsü birimi. Sembolü K'dir. İsmini, termodinamikteki mutlak sıfır kavramını ilk defa gazlardan tüm maddelere uygulayan İskoç asıllı bilim insanı Lord Kelvin'den alır.
Bukalemun, sürüngenler sınıfının Chamaeleonidae familyasından renk değiştirebilen kelerlerin ortak adı.
Mikrofon, ses dalgalarını elektriksel titreşimlere çeviren, elektroakustik bir cihazdır. Mikrofon ses dalgalarına göre sinyal gerilimi verdiğinden hoparlörü tamamlayan bir unsurdur. Bir ses dalgasındaki titreşimlerin elektriksel benzeri olan sinyali üretmeye yarayan birçok fiziksel prensip vardır. Bunlar, bağlantı direncinin değişimi, piezo elektrik, elektromanyetik ve manyetostriksiyon prensiplerini içine alır. Bütün bu prensipler ve diğerleri yıllarca denenmiş, ancak sonunda piezo-elektrik, elektromanyetik, elektrostatik ve kapasitif prensipleri uygulamaya konmuştur.
İllüstrasyon, resimleme, bezeme. Basılı, el yazması veya dijital yayınların içinde yer alan bir metinle ilgili, onu açıklayan, somutlaştıran, süsleyen resim, desen. İllüstrasyon sanatını icra edenlere illüstratör denir.
Doğuran memeliler keselileri ve etenelileri içeren memeli alt sınıfıdır. Dış kulaklara ve memelere sahiptirler. Therianlar çoğunlukla diş yapısı ile sınıflandırılırlar. Yaşayan memelilerden, ekidneler familyasına ait türler ve Ornithorhynchus anatinus (ornitorenk) dışındaki tüm türler, bu gruptandır.
Kamuflaj bir gizlenme, saklanma yöntemidir. Özden gizlenmek, saklanmak anlamına gelir ve normalde kolaylıkla görünür olan bir organizma veya objenin çevreyle kendini bir ederek fark edilmesinin zorlaşmasını sağlar. Savaşta ve doğal hayatta düşmandan saklanmak, düşmanı şaşırtmak için kullanılan bir stratejidir.
Moment magnitüd ölçeği, depremler esnasında ortaya çıkan enerjiyi ölçmeye yarayan bir sistem. Bu ölçek 1979 yılında Thomas C. Hanks ve Hiroo Kanamori tarafından yaratılmış ve Richter ölçeğinin yerini almıştır.
Renk ölçeği bir yıldızın, iki farklı tayf bölgesinde ölçülen parlaklıklarının farkı olarak tanımlanır.. Örneğin,vB-V renk ölçeği “B” tayf bölgesindeki Görünür kadiri ile “V” tayf bölgesindeki görünür kadir arasındaki farkı gösterir. Günümüzde çok renkli ışık ölçümünde çeşitli renk ölçekleri kullanılmaktadır. U, B, V sisteminde etkin dalgaboyu λeff = 3500A°’ de görülen parlaklık U, λeff = 4300A°’ de ölçülen parlaklık B, λeff = 5500 A° de ölçülen parlaklık V ise, dizgede (U-B), (B-V) farkları, renk ölçeği olarak kullanılır.
Keskin nişancı, uzun namlulu silahlarla —genellikle— uzun mesafeden hassas atış yapmak üzere yetiştirilmiş kimsedir. Çoğunlukla polis, asker gibi silahlı bir birlikte görev alan bu kimselere keskin nişancı tüfekleri ile özel eğitim verilir. Keskin nişancılar hedeflere çok uzaktan isabet kaydetmek ya da çok küçük hedefleri vurmak için keskin nişancı ekipmanlarını kullanırlar. Ayrıca, düşman tarafından görülmemeleri için gizlilik ve kamuflaj eğitimi alırlar.
Ali Galib Paşa, Osmanlı Devleti'ne Tanzimat döneminde hizmet vermiş bir devlet adamıdır.
Fiziğin optik alanında, geçirgenlik ışığın bir materyal üzerinden dağılmadan geçebilmesine olanak sağlayan fiziksel bir özelliktir. Makroskopik (büyük) ölçeklerde, fotonların Snell kanununa göre hareket ettikleri söylenebilir. Yarı saydamlık, geçirgenliğin içinde bulunan bir üst kümedir ve ışığın geçmesine izin verir ancak Snell kanununu takip etmek zorunda değildir. Fotonlar, kırınım işaretleri içinde herhangi bir değişim meydana geldiğinde her iki arayüzde de dağınım gösterebilirler. Diğer bir deyişle, yarı saydam bir ortam ışığın ulaşım yapmasına olanak sağlarken saydam olan bir ortam sadece ışığın geçişini onaylamakla kalmaz aynı zamanda görüntü oluşumuna da izin verir. Yarı saydamlığın karşıtı olan kavram opaklıktır. Saydam yani geçirgen olan maddeler oldukça net görülen, tamamının tek bir renge sahip olduğu ya da her rengi içeren bir spekturumu meydana getiren herhangi bir kombinasyona sahip olabilir.
Uçak kamuflajı, ister karada ister havada olsun, onları daha zor görmek için askeri uçaklarda kamuflaj kullanılmalıdır. Olası arka planlar ve aydınlatma koşulları göz önüne alındığında, her durumda tek bir şema kullanılmaz. Genelde karşıt gölge içindeki yeşil ve kahverengi, aşağıda gökyüzü renkleri gibi bir zemin renginde boyanan bir karşıt gölge biçimi yaygındır. Daha hızlı ve daha yüksek uçan uçaklar için gökyüzü renkleri bazen her yerde kullanılırken, yere yakın kullanılan helikopterler ve sabit kanatlı uçaklar genellikle tamamen yer kamuflajında boyanır. Gece uçan uçaklar ilk başlarda genellikle siyaha boyandı; ancak bu onları gece gökyüzünden daha karanlık gösterdi ve bu nedenle daha soluk gece kamuflaj yapma planlarına yol açtı. Kamuflaj ve uçak tanıma işaretleri ile kamuflaj ve ağırlık arasında bir denge vardır. Bu nedenle, hava üstünlüğünün tehdit edilmediği veya önemli bir hava muhalefetinin beklenmediği durumlarda görünür hafif kamuflajdan vazgeçildi.
Askerî üniforma, çeşitli ülkelerin askeriye kuvvetleri üyeleri ve yarı askerîler tarafından giyilen standart bir giysi türüdür.
Savaş üniforması, sıradan bir askeri üniforma türüdür. Askeriye, polis, itfaiye ve diğer resmî üniformalı hizmetler tarafından günlük saha çalışması ve muharebe görevi amaçları için kullanılır. Tasarım alay veya hizmet şubesine bağlı olabilir. Ordu kollarında kumaşlar kamuflaj, rahatsız edici desen veya yeşil, kahverengi veya haki monokrom renklerde olur. Batı kıyafet kodlarında, saha üniforması sivil gündelik kıyafetlere eşdeğer kabul edilir. Bu nedenle, saha üniforması, genellikle ofis veya personel kullanımına yönelik gayriresmî askerî üniformadan, ayrıca karışık elbise üniforma ve tam elbise üniforma'dan daha az resmî olarak kabul edilir.
Askerî kamuflaj, personeli ve teçhizatı düşman kuvvetlerinin gözleminden korumak için silahlı kuvvetler tarafından kullanılan kamuflajdır. Askerî aldatma'nın türüdür ve askerî taktiklerde sık kullanılır. Pratikte; araçlar, gemiler, uçaklar, silah pozisyonları ve savaş üniforması dâhil her tür askerî teçhizata renk ve malzeme uygulamak anlamına gelir. Hava muharebe araçlarını, gemileri, denizaltıları, füzeleri, uyduları ve orduyu düşmana daha az görünür kılmak için stealth teknolojisi yaratılmıştır.
Haki, kirli sarıdan yeşilimsi kahverengiye kadar değişen renk türüdür. Haki, kamuflaj da dahil olmak üzere üniformalar için dünya çapında birçok ordu tarafından kullanılmıştır. İlk askeri üniforma olarak tanıtıldığı 1848'den beri İngilizler tarafından kullanıldı.
Çok spektral kamuflaj, nesneleri aynı anda elektromanyetik spektrumun çeşitli bölümlerinde tespit edilmekten gizlemek için karşı gözetim tekniklerinin kullanılmasıdır. Geleneksel askeri kamuflaj'lar görünür spektrumdaki bir nesneyi gizlemeye çalışırken, çoklu spektral kamuflaj nesneleri kızılötesi, radar ve aşırı yüksek frekanslı dalga radar görüntüleme gibi yöntemlerden aynı anda gizlemeye çalışır.
Sualtı kamuflaj, gözlemden kaçınmanın bir türüdür. Görülebilen, suda yaşayan organizmaların, avcılar gibi diğer organizmalar tarafından fark edilmeden kalmasını sağlar. Bir uyarlanabilir kamuflaj türüdür.
Kar kamuflajı, kışda etkili kamuflaj için bir renklendirme veya desen kullanmadır. Genellikle farklı bir yaz kamuflajıyla birleştirilir. Yaz desenleri tipik olarak siyaha kadar bozucu bir şekilde desenlendirilmiş kahverengi ve gri tonları kombinasyonudur. Karlı manzaralara uyması için kış desenlerine beyaz renk hakimdir.
Vücut boyama, insan teninin boyanmasıyla icra edilen bir vücut sanatıdır. Bununla birlikte askerî kamuflaj olarak da gerçekleştirilir.