İçeriğe atla

Çocuklara Mahsus Gazete

Çocuklara Mahsus Gazete
Editörİbnü’l- Hakkı Mehmet Tahir
KategorilerKültür & Sanat
SıklıkHaftalık
İlk sayı1896
Son sayı1908
ÜlkeOsmanlı İmparatorluğu

Çocuklara Mahsus Gazete, İbnü’l- Hakkı Mehmet Tahir tarafından 1896- 1908 yılları arasında İstanbul'da çıkarılan haftalık resimli çocuk dergisi.

En uzun süre yayınlanan Osmanlı çocuk dergisidir.[1] İlk sayısı 21 Mayıs 1896, son sayısı 13 Ağustos 1908’de çıkarılmıştır. Her hafta, Padisah’ın doğum ve tahta çıkış yıl dönümlerine rastlayan günler dışında Perşembe günleri yayımını aksatmadan sürdürmüş, 627 sayı yayımlanmıştır.[1]

Dergide çocuk hikâye ve romanlarının ilk örnekleri, tefrikalar, şiirler, çocukların ilgi alanlarına giren anılar, biyografi ve gezi yazıları, fenne ağırlıkveren yazılar yayınlanmıştır. Her yaştan çocuğa hitap eden yazılar dergide yer alır. Masal ve masalsı, fantastik ögelere dergide hiç yer verilmez.[1] Derginin yazarları tanınmış isimler değildir. İsmi duyulmuş yazarlar arasında devamlı yazı gönderen Recaizade Ercüment Ekrem’dir.

Dergi, II. Meşrutiyet’in ilanının ardından, yayın hayatından çekilecegine dair herhangi bir ifadeye yer vermeksizin kapanmıştır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Sermet Muhtar, Türk yazar, gazeteci ve karikatürist.

Yaşar Nabi Nayır, Türk şair, yazar ve yayıncıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Püsküllüoğlu</span> Türk yazar, şair ve sözbilimci

Ali Püsküllüoğlu, Türk yazar, şair ve sözbilimcidir.

<i>Sızıntı</i> (dergi) dergi

Sızıntı, Türkiye'de yayımlanan aylık bir edebiyat ve popüler bilim ağırlıklı dinî dergiydi. 1979-2016 yılları arasında toplam 449 sayı olarak Kaynak Kültür Yayın Grubu bünyesinde yayınlanmıştı.

<i>Akbaba</i> (dergi) haftalık siyasi mizah dergisi

Akbaba, 1922-1977 yılları arasında yayımlanmış haftalık siyasi mizah dergisi.

Varlık, 15 Temmuz 1933'te Yaşar Nabi Nayır tarafından yayımlanmaya başlanan aylık sanat ve edebiyat dergisidir.

Rolling Stone, popüler kültüre odaklanan aylık Amerikan dergisi. 1967'de Jann Wenner ve müzik eleştirmeni Ralph J. Gleason tarafından San Francisco'da kuruldu. İlk dönemlerinde rock müzik yazıları ve Hunter S. Thompson'ın politika yazılarıyla dikkat çekti. 1990'lı yıllarda daha genç bir okur kitlesine hitap etmek amacıyla odak noktasını televizyon programlarına, sinema oyuncularına ve popüler müziğe kaydırdı. Daha sonra yeniden geleneksel tarzına dönerek müzik, eğlence ve politika ekseninde içerik üretmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Ercüment Ekrem Talû</span> Türk yazar ve gazeteci (1886-1956)

Ercüment Ekrem Talû, Türk gazeteci, yazar ve siyasetçi.

<i>Doğan Kardeş</i> Türk çizgi roman/çocuk dergisi

Doğan Kardeş, Türkiye'de 1945-1993 arasında aralıklar ile yayınlanmış popüler çocuk dergisidir. 2008-2011 arasında çizgi roman ve manga dergisi olarak yayınlamıştır.

<i>National Geographic</i> dergi

The National Geographic Magazine (NGM), 1888 yılından beri yayımlanmakta olan ABD merkezli dergidir. National Geographic Society'nin resmî yayın organıdır. Bugün derginin adı sadece National Geographictir.

<i>Tarih ve Toplum</i> Toplumsal Tarih

Tarih ve Toplum: Aylık Ansiklopedik Dergi, 1984 - 2003 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık resimli tarih ve araştırma dergisidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yayımlanmış mizah dergileri</span>

Türkiye'de yayımlanmış mizah dergileri

<i>Tanin</i> 1908-1947 arasında İstanbulda yayımlanan İttihatçı bir gazete

Tanin, II. Meşrutiyet'ten sonra İstanbul'da yayınlanan İttihatçı bir gazete.

Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji, Türkiye'de haftalık yayımlanmış bir bilim haberleri ve kültür dergisidir. 1987 yılında, Cumhuriyet gazetesinin köşe yazarı Orhan Bursalı’nın yayın yönetmenliğinde Cumhuriyet Bilim Teknik adı altında, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Benim manevi mirasım ilim ve akıldır” sözünün ışığında gazetenin ücretsiz eki olarak Cumartesi günleri yayınlanmaya başlamış, 2006 yılında Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji adını almıştır. Yaklaşık 29 yıl kesintisiz hayatını sürdüren derginin, 1501. sayısının yayınlandığı gün gazete yönetimi tarafından yayını durdurulmuştur.

İbrahim Tenekeci, Türk şair.

Hanımlara Mahsus Gazete, İstanbul'da 1895-1906 yılları arasında yayımlanmış kadın dergisi.

Pazartesi, kadınlara mahsus gazete sloganıyla Mart 1995'te yayımlanmaya başlayan aylık kadın dergisidir. Daha önce Feminist, Kaktüs gibi kadın dergilerinde yer almış olan Asuman Bayrak, Ayşe Düzkan ve Filiz Kerestecioğlu gibi birçok kadının yazılarının yer aldığı dergi 2005 yılına kadar yayımlanmaya devam etti. 2006-2007 yılları arasında da üç aylık olarak eski sayılardan tematik derlemeler şeklinde okurla buluştu.

<i>Kadınlar Dünyası</i> Türkçe yayımlanan feminist kadın dergisi

Kadınlar Dünyası, Balkan Savaşları sonrasında 4 Nisan 1913 tarihinde yayın hayatına başlayan ve 1921'e kadar yayında kalan kadın dergisi.

Fatma Şadiye, Türk gazeteci, yazar.

Şükûfezar, İstanbul'da 1884 veya 1886 yılında çıkarılan bir kadın dergisi.